bende senin gibiyim dostum. atmosferik benzinli aracım olmasına ragmen ilk çalıştırdıgımda biraz bekleyip, motoru sıkıştırmadan kullanmaya özen gösteriyorum
Printable View
bende senin gibiyim dostum. atmosferik benzinli aracım olmasına ragmen ilk çalıştırdıgımda biraz bekleyip, motoru sıkıştırmadan kullanmaya özen gösteriyorum
dizel benzinli farketmez calistirinca gaz vermeden ben yaglamasini bekliyorum, dizel merc de zaten yag devir saati var, o yerinden kalkmadan asla dokunmuyorum gaza.
kisin cok soguklarda bi muddet bekliyorum isinmasini, eger bekleyecek zamanim yoksa 1500devri dahi gecmiyorum, okuz gibi cekiyo nasilsa, gaza dokunmadan kalkiyorum 1 de sora direkt 2 ye aliyorum..
ama turbo olmadigindan her iki aractada durur durmaz stop ediyorum..
dizelcilere ozelikle tavsiyem mars yaparken gaz vermeyin fazla araca, heleki soguk havada..
marsta gaza basiyorsaniz bile calismaya basadigi anda birakin gazi..
ben bunu kucukken ankaranin ayazi bol buz tutan bir sabahinda babamin enseme saglamca koydugu bir saplakla ogrendim :D
nasi tesir ettiyse hic aklimdan cikmaz birturlu :D
Ford&PSA dizelleri kontağı kapattığınızda bir müddet yağlama yapıyor diye biliyorum. Soğuk çalıştırmada 10 15 sn beklendikten sonra sakince gitmenin bence hiçbir zararı olmaz.
Baran'cım sen en doğrusunu yapıyorsunda ne yazıkki herkes senin benim gibi değil.
Ben gösterge panelinde kızdırma bujilerinin ışığı sönmeden motoru çalıştırmam. Hareket ettirmeden önce en az 30-40sn beklerim. Performanslı kullanımda 1,5-2dk arası motor çalışır öyle kapatırım. İdeal ısıya ulaşmadan gazlamam.
Ancak bu bekleme durumu için şöyle birşeyde yapabilirsin, ben bazen o bekleme süresini kısaltmak için son 1km'yi sakin kullanarak bir nevi cool down yaparak sürüyorum. Böylelikle bazen fazla beklemiyorum.
Hatta 12.500km'de bir olan bakımları 10.000km'de bir yapıyorum, yetkili servistekiler artık bana rahatsız diyor :D Hatta müşterilere kötü örnek oluyorsun diyorlar :D:D
he ben bırde hava sogukken ıkı kere kontak ac kapa yapıyorum kızdırma bujılerı daha cok ısınsın dıye :D
ben aracı ilk çalıştırdığımda yaklaşık 4-5 dk kadar rolantide bırakıyorum daha sonra yola çıkıncada kaloriferden sıcak hava üfliyene kadar sıkıştırmıyorum nezaman sıcak hava geldi ozmn başlıyorum 400-5000 devir yaptırmaya
senelerdirde bu şekilde kullanırım bu güne kadar araçlarımda bir problemle karşılaşmadım
Hocam peki Lpg araçta çalıştırırken nelere dikkat etmek lazım.Bende sabahları acayip sübap sesi oluyor.20w50 yağ var 10w40 koysam bir etkisi olurmu ?Birde sabah ilk çalıştırmada yağ lambası geç sönüyor yağ pompasındamı sıkıntı var yoksa lpg araçların hepsimi böyle ?
Valla benim ne derece hasta olduğumu bildiklerinden cadde motors'da karışmıyorlar :D
Geçen gün Duster dci aldık. Adama dedim ki rodaj ne zaman bitiyor ilk yağ değişmi ne zaman? 20.000km dedi, hadi be oradan dedim. :D:D:D Bilmiyorki ne derece hasta birine denk geldi :D:D:D
Bosuna tam sentetik castrol yaglara 150 lira bayilmiyoruz :) Motor yaglarinin binek araclarda en buyuk ozelligi soguk calistirmada motoru film tabakasi olusturarak korumaktir.
Bu arada dizeller cok zor isiniyor.Takip ediyorum ne yagi ne suyu isinmak bilmiyor :) ( yag daha once isiniyor genelde)
Sahsi kanaatim ilk calistirdiktan sonra 1 dakika beklemek ve akabinde 3 4 dakika 2500 devri gecmemek yeterli olacaktir.Hatta yokus vs yoksa 2000 devirde gecilmese iyi olur.Sonuca surtunme devir arttikca hat safhaya ulasiyor.
Stop etmeden oncede 1 dakika turbonun yavaslamasini beklemek kafidir.
Yalniz herseyin oldugu gibi bu bekleme isininde abartisi gereksiz yakit tuketir..Cunku araba devir cevirmeden durdugu yerde ne yagini ne suyunu `isitamiyor` Yag sicakligi olanlar takip etsinler gostergelerinden.Yagi isitamtikdan sonra yagin optimum koruma sinirlarina bir turlu sokmamis oluyoruz araci (baknizi rolantide 3 5 dk beklemek)
babamda da focus var bende de o direk marşa basıp gider ama ben beklerim hiç bir fark yok kaç zamandır
Bmw tuhaf makina ama TR şartları için o kadar km gerçekten çok fazla geliyor bana.
Japonya'da yaşamıyoruz ki, yıkatıyorsun aracı 2dk sonra toz oluyor. Her yerde ortalığı simsiyah eden halk otobüsleri, iett otobüsleri var. Hadi geçtim yağı, filtreler simsiyah oluyor. İnsanın 1 günde bu kirlilikten üstü başı kokuyor, o yağ, filtreler TR şartında 30.000km boyunca herhalde mutasyona uğrar.
Ya tamam adamlar ne şartlarda deli gibi testler yapıyorda, genede güvenesim gelmiyor.
Sabahları bende ilk çalıştırmada 1 dk falan bekleyip öyle hareket ediyorum , sıcaklık 90 a gelene kadar da 2500-3000 devir bandını gçemiyorum gerçi normal traikte de geçmiyorum da ısınınca en azından biraz daha rahat basıyorum , stop etmeden önce de bekliyorum 30-40 sn kadar aslında beklemeye gerek yok benim ki zaten bluemotion oldugu için basa basa gidip durdugun anda stop ettiriyor zaten gerçi yaglamaya devam ediyor bildigim kadarııyla ama olsun :D
Birde dizel araç dpf'li ise ve özellikle closed type dediklerinden ise arada bir dpf'i boşaltmak için uzun yolda veya otobanda performanslı kullanmak gerekiyor.
Diesel particulate filter - Wikipedia, the free encyclopedia