banshee8831 Nickli Üyeden Alıntı
Tobb'u tercih edecek insanın şöyle bir durup 2 kere , yok yok 20 kere düşünmesi gerekir. Nedenlerini sıralayım :
1- en dandirik bölümleri ( işletme-iktisat vs ) bile en kasıntısındandır. ben elektrik elektronik müh okuyorum. ***** okul burslu yuvası, herkesin doğuştan bir yeteneği var, adamların da ders çalışma yeteneği var. Türkiyede ilk 100'e giren adama Tobb bedava, yurdu bedava üstüne aylık 2000 lira para veriyor ve bu burs kesilmiyor okul bitene kadar. E adam banane diyor odtü boğaziçi yerine tobb'a gelirim diyor. bu yüzden burslu sayısı çok, çan eğrileri aşırı yüksek, ne kadar çalışırsan çalış adam gibi not alamıyorsun. aynı dersin ortalaması odtü'de 20-30 çıkarken tobb'da 60-70 çıkar. böyle anormal bir durum var.
2- İngilizceden yana sıkıntısı olanlar için çok zor bir okul .Toefl var bir kere. Oxford'da eğitim görmek için 600 küsür puan üzerinden 550 gerekirken , bizde tüm ingilizce derslerinden muaf olman için 550 puan alman lazım. Bir ton insan okuldan mezun olacak ama bu ingilizce yüzünden olamıyorlar. Yalnız dersler türkçe, çok nadir dersler ingilizce, böyle de bir enstantanesi var.
3- Hobisi çalışmak çalışmak çok çalışmak olanların mekanı diyebilirim. sabahın köründe gelirsin bu okula, akşam geç saatlerde çıkarsın. haftanın 6 günü ders var. cumartesileri insanlar eğlenirken derse gelmek koyar. pazar günleri sınavların olur. hafta içi akşam 6.30 da sınavlara girersin. tüm sene boyunca 3 tane 3.5 aylık dönemin var. 1 sene içinde 1 ay tatilin ya var ya yok. haline şükret oruç tut zamanı o da. millet kıyılarda yüzerken, wat yaparken sen bu sıcaklarda finallere girmek zorunda kalırsın, aynen şu an benim girmek zorunda olduğum gibi. ayrıca 3 tane 3.5'şar aylık zorunlu staj olayın var. millet naylon staj yapar 20-30 günlük sen fabrikalarda işçi gibi çalışırsın 11 ay boyunca.
4- okulun teknik eksiklikleri ve sistematik yanlışları vardır. kurulduğu günden beri sürekli değişim ve gelişim içinde. o yüzden diğer üniversiteler gibi herşeyi kurulu, çalışır, işler halinde bekleyemezsin.
5- çok kral hocalar da var çok gereksiz hak yiyen hocalar da var. gerçi bu tüm üniversiteler için geçerli. klasik birşey.
6- Hiç de sağdan soldan duyulduğu gibi mezun olunca işin hazır olayı yok. Zaten okul gelenlerin yarısı babadan burslu, okul olsa ne olur olmasa ne olur durumunda, mezun olunca baba yanında işe devam durumundalar. Diğer yarısı da burslu ve normal öğrencileri kapsıyor. Burslu öğrenciler kendilerini göstermede daha önde olduklarından biraz daha avantajlılar. normal öğrenciler de artık daha az olan şansla yollarına devam edecekler. okul hiç bir şekilde bir yere yerleştirmiyor seni bunu söz vermiyor.
yani sana diyeceğim, tobb'un önünden yolun geçmesin bile. okuyan kimse memnun değil. daha kolay okulları yaz derim. hatta istanbuldan çok duyuyorum, paranı zamanında yatırdığın sürece yatarak diploma sahibi eden okullar bile var. onlardan da yazabilirsin :)