tanıdık tanıdık tanıdık... arkadaş türkiyede hiç bir iş tanıdığın olmadan çevren olmadan istediğin gibi gitmiyor. tanıdık torpil heryerde her sektörde olmazsa olmaz oldu artık. konuyla alakası yok ama böyle bişey yazmak geldi içimden :)
Printable View
Bir tane banka şubesi müdürü tanıdığınız olsun, size her türlü kredi çıkarır. bi yazı yazar tanıdığımdır ödeyebilir diye merkeze, krediniz anında onaylanır. bu şart adli takibe girmemişseniz geçerlidir, yani kabaca 3 ay kredi kartı borcunuzu ödemediniz size uyarı geldi yine ödemediniz, hayırlı olsun kara listeye girdiniz.
kara listeye düştükten sonra bankaların tekrar size güvenmesi için kredi kartını çok kullanıp hepte gününde veya gününden önce tamamını ödeyerek 1-2 sene geçirmeniz lazım. bir kere düşünce birdaha güvenmeleri çok zorlaşıyor adamların.
aslında geciktirmen onların işine geliyor kol gibi faiz alıyorlar ama önemi yok demekki.
tanıdığa gerek yok. herhangi bir bankaya selamun aleyküm şu kredi puanıma bir bakıverelim dedinmi tüm müşteri temsilcileri bakıyor. daha olmaz uğraşamam diyeni görmedim.
puanın kötü olduğu halde bir banka müdürü sayesinde krediyi şube içinde onaylatır kullanırsan ve ödemezsende o müdür de mokoko olur. yani artık baba oğlu için bile bu yetkisini kolay kolay kullanmıyor. nadir çıkar.
Şimdi tüm yazılanları sırasıyla okudum. Bu bir kaç ay içerisinde en fazla 1 ay geciktirdiğim kredi kartı ödemelerim var. Ve bunun yanında bide 2000 Tl'lik bir kredim var ödemekte olduğum. 2000 tl maaş alıyorum ve 2011 Nisan ayından beri aynı yerde çalışıyorum. 1senedir sürekli kullandığım 2 adette kredi kartım var. İhtiyacım olan kredide 20.000 TL. Çıkma olasılığı nedir varmı bir fikriniz ? Çok karışık oldu ama kusura bakmayın bilgisi olan arkadaşlardan ricamdır :)
KKB(Kredi Kayıt Bürosu) list halk arasındaki adı ile kara liste.Siz kartınızın asgarisini öderseniz,kredinizi geç öderseniz KKB düşer,kullanmadığınız kartınız var limiti boş duruyor kullanmıyorsanız veya kredinizin bir taksidini daha ödediniz bu KKByi artırır.Her ayın ilk iş günü bankada hesabı,kredi kartı,bireysel kredisi,yatırım hesabı,mevduatı vs. olan her kişinin son durumu bu büroya ortak sistem üzerinden raporlanır ve sistem size bir puan çıkarır.3 farklı kademesi vardır puanım 500 kredi alamadım arkadaşın ki 120 almış durumu olabilir.Sizinki c grubudur arkadaşınızın ki b'dir mesela.
Bankaların en sevdiği müşteri kara listeye düştüm diye kendini nitelendiren gruptur.Nedeni aşikar borcun 2 katına kadar şişirme hakkını devlet vermiştir bankaya çünkü.Siz zannediyor musunuz ki banka size kredi verdi siz ödemediniz bu borç banka bilançosunda zarar gözüksün?Banka borcu almak için uğraşır her kademede borcunuzu şişirir çünkü sizden alamazsa bile bu bürodan o borcu tahsil eder.Size minimum 5 yıl kredi almayı banka değil Devlet yasaklar.
TC kimlik nosu eğer merkez bankasına kötü kayıt olarak işlendiyse 5 sene içinde silinmiyor tüm bankaların sistemi merkez bankası üzerinden ortak çalışır ve bu durumda o banka vermiyor bu banka verir diye aldanmayın çünkü tüm bankalar o kaydı görebiliyor
Kredi puanlamasını yapan Kredi Kayıt Bürosunun almış olduğu risk burada puanlamayı yapmasıdır.Kredi batarsa,haciz yolu da dahil olmak üzere hiçbir şekilde tahsilat yapılamazsa banka gider büroya dostum krediyi ver bu adam öder dedin bak ödemiyor ver benim paramı der.Bunun için oluşturulmuş bir fon vardır.Banka yıl sonunda borcun anaparasını tahsil eder.Umarım açıklayıcı olmuştur.
kkb'de karalistedeyseniz kredi alamazsınız bankaların önonayın'dan geçemezsiniz öncelikli olarak.