:icon_tup:
Printable View
yıl 2004 o zamanlar donanimhaber üzerinden alışveriş yapıyordum, ram işlemci alıp satıyordum overclock delisiydik, internetten heleki populer olan kişilerden ürün alırken malın önce fotoğraflarını isterdim. çünkü daha alışveriş yapmaya başlamadan başına böyle sorunlu alışveriş yapmış dünya kadar örnek konu vardı, ismi ifşa olmuş dünya kadar satıcı vardı. adam farklı farklı nicklerle üyelik alıp çatal kaşık satıp sıkıntısız bitiriyor, sonra güzel bir vurgun yaparak sırra kalem basıyor.
hele bir fındıkçı vardı tam bir arz talep oluşturdu. önce gerçek çerezlik giresun fındığı yolladı herkese ucuz ucuz. sonra talep o kadar arttıki 200 300 kilo fındık siparişi verenler oldu, tabi bu sırada ufak talepleri gönderiyordu 10 - 20 kilo olanları kargoluyordu diğerlerinede "-abi sizinkiler kamyonla geliyo geç gelicek" diyordu ve 2 hafta falan olmuştu geçeli, neyse bu arkadaş yaklaşık 15bin lira ile sırra kalem bastı :)=
ne diyorduk, önce fotograf iste, adamın adresini iste, daha önceki alışveriş yaptığı kişilere mesaj atarak sorma aç telefon konuş, adam gidiyor meydanda buluşuyor bi alışveriş yapıyorlar 2 çay içiyorlar "çooookkk iyi arkadaş" oluyor. sonra mümkünse o ilde bir tanıdık varsa sor biliyormu oraları, bana rizede öyle bir cadde yok demişlerdi mesela rizede okuyan arkadaşlarım :D sabit telefon iste bu okadar önemli değil, Kesinlikle Alacağın Ürünü Dekontta Belirt!!!!! Artık gözlerini kapat ve paranı havale et :) nasip değilmiş dersin yapacak bişey yok :D
bu hemen hemen bütün forumların, kulüplerin ortak sorunu... ister Amerikancılar, ister BMW ciler, ister klasikçiler ister modifiyeciler... ben arabam için parça getiriyorsam sonra o parça ya da arabamdan çıkanları satmak istiyorsam sorun yok ama 2-3 tane daha getirteyim nasılsa satarım fikri varsa o iş ticarete girer... ticaretin kuralları da çok serttir, mal alırsın parasını ödemezsen haciz bile gelir, mal sattın faturasını vermezsen maliye gelir, aldın sattın vergi dairesi 'sen ne ayaksın' diye vergiyi koyar gider, ödemezsen ocağına incir ağacı dikilir... yani ticaretin bir bedeli var, maliyeti var, kendine güvenen bu işi zaten kurumsal yapar... ticareti devlet kontrol eder, sen tanımasan bile kurumsal firma ise kolay kolay sıkıntı çıkmaz, yani en azından para verdim malımı alamadım ya da mal sattım paramı alamadım olayları ile karşılaşmazsınız... mal kötü çıkar iade edersin, devlet bunu garantiye almış seve seve yaparlar...
hayatımda arabamdan çıkan hiç bir malzemeyi parayla satmadım hep dağıttım, ama dağıttığım malzemeleri sonra sahibinden.com da gördüm çok kızdım, şimdi çok yakın arkadaş çevremde paylaşıyoruz bir ihtiyaç olduğunda, ne yazık ki hiç bir ortam eskisi gibi değil...
TaGo kankam, hiç boşuna dil dökme seni çok iyi anlıyorum... milleti aptal yerine koyduklarını zannedenler de bu ortamların içinde maalesef, onlar bu işe 'ticaret' diyor... ticaret yapıyorsan gider devlete vergisini yatırırsın paşa paşa!
En iyi yöntem GET, eğer o olamıyorsa elden ticaret.. Bu ikisi de mümkün değilse önce malı alırım, sonra parayı veririm.. Beğenmeyen benle alışveriş yapmasın..
Düsturum budur.. Daha kazık yemedim..
Edit: Hatırladım şimdi, 1 defa yemiştim.. Halen forumda da aktif olarak var olan ancak forum aracılığıyla alışveriş yapmadığım birinden SAFC II almıştım. O zamanlar bilgisinden ve işçiliğinden emin olduğumuz Mert Tuning - Metin ağbi Taktı bozuk çıktı, geri iade ettim.. Parayı ise 3 gün sonra geri vericem, 5 gün sonra geri vericem, kanka x'in bana borcu var sen ondan tahsil et gibi yorumlar yaptı.. Kovaladık kovaladık sonucu çıkmadı.. Haram zıkkım olsun, rabbim çıkarsın o parayı dedim bıraktım peşini..
Demek neymiş, malı almak yetmez deneyecekmişsinde.. Sonra verecekmişsin parayı..
Ebay satislarinda aldigin rating cok onemlidir, bazi saticilar gecmisi olmayan adamlara urun bile satmiyor.
forumlarda aynı sey olamayacagina gore dikkat etmek gerekiyor. faturasiz, kayit disi, kacak çıkma urun alirsaniz işiniz şansa kalmış.
Çok dertliyim bu konuda. Mal aldık belirtilen ürün çıkmadı geri almadılar. Mal sattık bozuk diye geri yolladılar. Alışveriş yapmayacağım birkaç tayfa var karalisteye aldım onları. Birde şakşakçılar var ki o apayrı. Ok gibi ip dedikleri makinelerin yarısının durumunu az çok biliyorum.
yeri yurdu, düzenli işi olan(dolayısıyla geliri), hatta devlet memuru ne adamlar gördük biz.
niyet kötü olduktan sonra, diğer kriterler pek önemli değil.
O kisileri not edeceksiniz, arkadaslarinizi uyaracaksiniz.
Beni yillar once uyarmislardi, oldukca da taninan bir isimdi, dediler aman abi deli misin onla alisveris yapilir mi? Herkese borcu var, ama gezer burada diye.
ayni sekilde bir dukkana borcu olup, onu odemek yerine baska dukkana is yaptirmaya baslayanlari da gorduk:)
Konu iyi niyetli ama boşluga taş atıp kuş vurmaktan öte bir şey degil gibi...
Bu iyi niyetli insanlar yine o parçaları beleşe verecek, o kötü niyetliler yine onları alıp hacılayacak. Hatta belki burda dikkat çekmemek icin plastik bir gülüşle belki kendi kendilerine ve gibilerine giydirecek.
Allah herkese selamet versin.
birde satıncaya kadar malı öve öve biteremeyenler, eksiği olduğu halde olmadığını, şu var var diyip sonrasında çıkmayanı da var..üçkağıdın türlü çeşitleri var buda onlardan biri :)
Sanalpazar gibi sitelerdeki %5 komisyon bir sorun çıkarsa uğraşacağınız dertten tasadan daha ucuz bence.
kanka su benım ılana yazsana haraket olsun yada kanka benım arabaya bırseyler karalasana gundemde olsun boyle cok adam gordum :D
ben daha önce böyle bir konu açıldığında yazmışdım güvenilir satıcılara ayrı bir rank yada ayrı bir usergroup dahilinde üyeliğinin altında bir simge bir harf yada bir kelime yazabilir vbulletinın panelinde bunlar yapılır basit şeyler tabi forum yöneticleri bir önlem olarak düşünürse yok canım niye yapalım bizene denirse o konudada haklılar neticede herkes kendinden sorumludur..
Bu tur kullanicilarin yandaslari oluyor, o sistem burada islemez ne yazik ki..
Ben onu bunu bilmem, kisilere cok guvenirim. Bilhassa surada 50 kisi ile muhabbetim var yuzyuze, bana madik atan gormedim. Tersine, kendine ucuza alacagi arabayi almayip bana soyleyen ve bana aldiran bile gordum. Birkac yavsak ortami bozuyor diye tum foruma laf demeyelim.
yavşak adam yavşaktır:) bunu ne form düzeltebilir nede yaptiği ticaret..adamın içinde olcak:) pantlon giymekle erkek olunmuyor:D
Forumda baya kişiyle ticaretim oldu aldım veya sattım bu güne kadar tek bir sorun yaşamadım. Ürün almadan alacağım kişinin ne zamandır üye olduğuna ve açtığı konulara tek tek bakıyorum özellikle satılıklarda ki konularına :)
Siteden cok fazla sey almis ve satmisimdir cogu zaman gonderirim havaleyi daha sonra yapanlar olur hatta urunu gondermisimdir 3 gun sonra ararlar parayi anca yatirabildim diyende oldu jant satip 1 sene sonra beni bulup borum var abi hesap nunarasi yolla diyemde hatta Evren abiye bir i pad sattim ki efsane :D sahibnden kullanici adimi sifremi verip get actirdim oda tikladi aldi hahaha tabi bu ayri bir muameleydi tanisikligimiz fazla vardi :D
Valla bende forumdan birçok şey aldım açıkcası hiç de önlem almadım dediğiniz gibi bu iş birazda şans işi karşıdaki kim bilemiyorsun. Örnegin daha 1 ay önce 1.400 tl yakın fiyatı olan sıfır ayarında 1 aylık jantlara arkadaş 600 tl yazmıştı burdan ulaşamadım ***** sitede ilanı buldum aradım meğer burda satan arkadaşıymış asıl jant sahibinin burasıyla alakası yokmuş. Velhasılkelam kardeşime dedim hesap no gönder 600 tl hesabında 5 dk içinde gönderdim daha ortada ne jant varrrr ne bir isim nede adamın siteyle alakası var. Gün içinde saolsun kargo pahalıya gelir diye jant sahibi bir arkadaşının şirketi üzerinden kargoya verdi 4 jant lastiğe 5 tl mi ne ödedim gittim aldım. Ha salakmıyım olabilir ancak dediğiniz gibi bir malı ucuza görüp alacam diyorsanız o riski alırsınız..
Bir jant çok popüler diye ona 2.000 TL veripde 1 ay sonra 1.000 tl ye satıldığını gördüğümde asıl kendimi salak hissediyorum. Kimse bir araç 5.000 TL ye çıkacaksa yok pahalı olsun sağlam olsun diye 10.000 harcamaz durduk yere. Şahsen ben harcamam. Hepsi birer vida yığını bana göre...
Tanımadığım kişiye güvenmem ilk yaklaşımım ne kadar samimi olursa olsun bu yönde olur.Çünkü yavş.k insanlar iyi niyetli davranıp sonradan yüzünü gösterir.
Alışveriş yapacak kişiler şunu yapsa olay bitecek.
Parça alımlarında ptt kapıda ödeme diye bir sistem var.
Bunu kullanın arkadaşlar.
Bende arada parça satıyorum karşımdaki ısrar etmediği sürece ptt kapıda ödeme sistemiyle yollamaya çalışıyorum.
Alış-veriş olayında kesinlikle paranızı korumaya alın.
Diğer bir unsur güvenseniz dahi yinede ptt kullanın yada benzeri.
Çünkü parayı yollarsınız adamın özel hayatında başına birşey gelir sizde sabah akşam küfür edersiniz.
xx
çok uzaklara gitmeye gerek yok, adam foruma sponsor bile olabiliyor...
http://www.techturkey.com/forum/sohb...-hakkinda.html
ve yine şakşakcılar... madem adama sahip çıkacaksınız ödeyin mağdurların borcunu
Alimdan cok satis yaptim bu forumda, 5 senedir de internette surekli alim/satim yapiyorum, memnun kalmayan olmadi cok sukur.
Bi kere kaziklamaya calistilar, 50 lirama cokeceklerdi, tc kimlik no adresine kadar soyleyip guzel bi mesaj atinca 5dk sonra geri geldi para :)
toplumda hafiza genel olarak cok zayif...
Ben de diyorum ki unutmayin, insanlar belli bir yastan sonra degismiyor. gonul iliskilerinde de ayni olay var, yok duzelir bilmemne,, kim duzelmis..
Adam 10 senelik firildak, simdi tovbe ettim, vb diyor, inanirsaniz sizi de oper..
ben hepinize güveniyorum ama çevrenize güvenmiyorum.
şöyle bir konu açılsa nasıl olur;
ürün alımı satımı yapıldıktan sonra insanlar oraya şu üye alışveriş yaptım memnun kaldım kalmadım vs gibi yazılsa nasıl olurdu acaba?
forumda şakşakcı tayfan olması çok önemli... aaa xx üyenin aracımı gözlerin kapalı al boncuk, yy mi satıyor hiç düşünme vs olayları çok oluyor.He bunların yanında istisnalarda var harbiden boncuk arabalara binip hatasız ürünler satanlarda var tabi onlara lafım yok.
forumda dolandırıcılık yapanların isimlerini yazabileceğiniz bir topic açamayı düşünüyordum fakat bunun yani isim-soyisim ile yazılmasının kanunen bir suç olduğunu farkettim.
adamın forum nick ismi ile yazsan onunda bir anlamı kalmıyor pek
ahmet1250 sonra yeni üyelik alıyor mehmet1453.
yazışmalarda taaa arkalarda kalıyor unutuluyor.
ozan,
acaba diyorum şöyle bir şey yapılabilirmi?
gerçi bu forum temelinde satış yapanların - satış forumu değil elbette
herkesin detaylarında yapılan satışları alıcının onayladığı bir review kısmı olsa ebay gibi
ama yok ya vazgeçtim yürümez öyle şeyler
iptal.....
ya hakan abi sen iste ben neler yaparim da.
Bu adamlarla ugrasilir mi hiç? Sen de vazcaydin hemen :)
Bir de takasta karşı tarafın malını itin poposuna sokup, kendi malını neredeyse sıfır fiyatından sayanlar var. Düşmanb başına.
bazı forumlarda tc no ile kayıt olunuyor. bu biraz azaltabilir mi bu durumu? ama sistem nasıl bilmiyorum,değişik tc girince doğruluğu nasıl kontrol ediliyor acaba
vbulletnın satış eklentisi vardı ebayımsı birşeydi unuttum şimdi adını onda bu review yıldız puan verme falan hepsi vardı eski sürümler içindi bu sürümede uyar tahminim.
Mesela ilanlara bir zorunluluk getirilse ve eger satici daha once baska bir uye ile ticaret yapmissa ilanin altina referans olarak yazmak zorunda olsa.