ege_c Nickli Üyeden Alıntı
Kısaca ondan da bahsedeyim.. Kredi kartınızla internet üzerinden veya ilgili firmanın şubesine standına vs. başvurarak ücret karşılığında kaydınızı yaptırıyorsunuz.Akbil benzeri manyetik bir kart veriliyor size..Bundan sonrası kolay..Size verilen kullanıcı adı ve şifreyle internet üzerinden,veya telefon aracılığıyla,ilgilendiğiniz park noktasındaki ilgilendiğiniz araca rezervasyon yapıyorsunuz.Örnek veriyorum Cevahir Avm'de bulunan Mercedes A180 aracını XX.XX.2013 tarihinde saat 18.00-19.00 arası kiralamak istediniz.İnternet üzerinden veya telefondan rezervasyonunuzu yaptıktan sonra saat 18.00 da aracın başına giderek ön camda bulunan içerden monte edilmiş sensöre okutuyorsunuz kapılar açılıyor.Aracın anahtarı kontak üzerinde.Çalıştırıp,devam ediyorsunuz.Seyir halinde benzinin bitiyor olduğunu farkettiniz size söylenen anlaşmalı benzin istasyonu neyse o markanın herhangi bir benzinliğine giderek otomatik pompadan hiç para vermeden fullleyebilirsiniz.Örneğin park etmeniz gerekiyor,aracı kontaktan kapatıp,kapıları yine kartınızı okutarak kitleyebilirsiniz,araç anahtarını araçtan çıkarmak yasak zaten çıkarılmaması için gerekli düzen kurulmuş.İşinizi gördünüz,aracı saatinde park noktasına geri getirdiniz,kontağı kapayıp,aracı kartınızla okutarak kitleyip,araç başından ayrılabilirsiniz.Bu sistemde yüz yüze kimseyle muhattap olmanıza gerek kalmıyor,hatta telefona bile gerek yok internet üzerinden gayet kolay.
Rezervasyon bitiminizde sistem yaptığınız km yi okuyup araç kiralama bedeli+km başına 50 kuruştan hesaplanan yakıt gideri ile birlikte kredi kartınızdan tahsil ediyor.Kullanımınızda yazılmış EDS cezaları vs. sizi bilgilendirdikten sonra yine aynı şekilde kredi kartınızdan tahsil ediliyor.Peki kaza yaptınız diyelim..O da şu şekilde;araçta 500 TL'ye kadar hasar varsa masrafı aynen karşılıyorsunuz ama 500 tl üzeri ne olursa olsun pert bile olsa siz maksimum 500 TL ödüyorsunuz.Yine kartınızdan tahsil ediliyor..Yeni kasa Ford Fiesta'nın sağ aynasını kırmıştım,orjinaliyle değiştirildi masrafın tamamını karşıladım(150-200 TL).Başka bir araç size çarptıysa,tutanak sonunda hatalı karşı tarafsa karşı tarafın sigortasından karşılanıyor,siz para vermiyorsunuz.Ama hata sizde diyelim siz 500 TL altı ya da üstü kendi yönetiminizdeki araç için ödediniz,karşı tarafı kim karşılıyor o konuda tecrübem çok şükür olmadığı için bilemiyorum :)
Sensör mensör muhabbeti de hiç duymadım..Olmayacak yerlerde olmayacak süratlere kadar denedim farklı araçları E-5 yanyol da sabaha karşı ters yönden gittiğim de oldu,sapağı kaçırdığım için emniyet şeridinden geri geri geldiğim de ne kimse napıyorsun dedi ne de uyarı geldi.
Not:Kullandığınız aracın kiralama ücreti,yakıt gideri,kaza gideri vs. herşey faturalandırılıp,kayıt olurken verdiğiniz adrese geliyor.