Herkesin ortak bilgisi bu zaten. Sırf verdikleri tarihte açmak için açtılar.
" Sadece projenin 29 ekimde açılması istendiği için tamamen tüm testler aksaklıklar giderilmeden açıldı "
Printable View
Herkesin ortak bilgisi bu zaten. Sırf verdikleri tarihte açmak için açtılar.
" Sadece projenin 29 ekimde açılması istendiği için tamamen tüm testler aksaklıklar giderilmeden açıldı "
Hızlı tren gibi Pamukova da yaşanan bir felaket olursa vebali kimin olur?
Ya da unutulur gibi 2004teki facia gibi...
http://haberartiturk.com/Haber/marma...kapaniyor.html
şu marmarayın hangi otobüs metrobüs sehir hatları vapuru veya buna benzer bir toplu taşımanın zorlugu ya da yogunlugu görülüp yapılmaya çalışıldı?
otomobillerin karşıya geçme sorunu var yayaların degil...
yanlış bir proje oldugunu düşünüyorum... aynı olay hongkongta var. hem deniz hem metro hemde karayolu ile denizin altından karşıya geçilebiliniyor hemde 10 yıldan fazladır. ben 10 yıldır biliyorum hongkong denizaltı araç tünelini çünkü bizimki gibi köprü yok orada. bizde 2 tane köprü var. köprülerdeki trafik sıkışıklıgının sebebinin gişeler oldugunu görememek rant kapısı olarak görmektir...
zaten hgs ile ogs aynı gişelere konabiliniyor kaldırsalar gişeleri trafigi en kolay rahatlatma yolu. çok rahatlatmayacak ama ufak bir uygulama ile yeterli olucaktır.
trafigi rahatlatmanın en temel yolu egitim. insanlarımız tabiri caiz ise yolda yürümeyi bilmiyorlar.
Merakımdan soruyorum.
Tamamlanamayan testler WC'lerdeki sifonların mıdır yoksa sinyalizasyon sisteminin midir?
'Asrın Projesi' olarak tanımlanan bir iş 'olacak dedim oldu' mantığı ile mi açılmalıydı? Veya en azından sembolik açılış yapılıp daha sonra tam kapasite ile kullanılsa olmaz mıydı? Sembolik açılışın da saçma olduğunu biliyorum ama en azından insanlara biraz daha az eziyet edilmiş olmaz mıydı?
Hepsi var, şimdi kaynak gösterelimde yalancı çıkmayalım :)
"Avrupa’dan Asya’ya denizin altından yürüyerek geçen ilk Türk, iş güvenliği uzmanı Evren Altunsu iş makineleri durduğunda bazen gemi sesi duyduklarını söylüyor. Oysa tünelin neredeyse denizle teması yok. Batırma tüpleri denizin dibine yerleştirilmiş ve üzerine 8-10 metre kaya ve çakıl taşlarından oluşan dolgu malzemesi konulmuş. Duvarların kalınlığı bir metre. Her kötü senaryoya karşı önlem hazır. Su baskınına karşı dikey inip hattı kapatan sel kapakları, suyu tahliye edecek pompa çukurları, kaçış şaftları, duman emiciler, depreme karşı tüpleri esnetecek kauçuk contalar tek tek gösteriliyor.
‘Hata-no’ yani ‘hata yok’!
Brifingin en sempatik ismi TAISEI’nin elektrik ve mekanik proje müdürü Hatano’ydu. Elinde kâğıttan yaptığı mini bir paraşütle Bakan Yıldırım’ın karşısına dikilen Hatano “Yetişmezse kendimi Sarayburnu’ndan atacağım ama paraşütle” dedi. Brifingin ciddiyeti, yerini kahkahalara bıraktı. Espriyi Bakan Yıldırım anlattı: “Yetişmezse seni Sarayburnu’ndan atarım demiştim. Şimdi sırtında paraşütüyle geziyor!” Marmaray’ın Japon ortağı TAISEI’nin proje müdürü Yoshihisa Hatano, Marmaray projesinde hataya yer olmadığını anlatırken baretinin arkasındaki ismini gösteriyor: ‘Hata-no’ yani ‘Hata yok’! "
Kaynak
O şantiyede çalışanın yorumunu da ekleyeyim :);
tünel içinde olası bir su baskının önüne geçilmesi için sump pit adı verilen pompa çukurlarının kullanıldığı projedir.
Sump pit nedir ?
tünel projelerinde olası su baskınlarının, zeminden sızabilecek suların tehlike yaratmasını engelleyen pompa çukurlarına verilen isimdir.
marmaray projesi bünyesinde çalıştığım yenikapı şantiyesinde daha önce de söylediğim gibi 2 adet tbm ve 1 adet natm tünel bulunmaktadır. tbm2 tünelinin 1km iç kısımında sump pit diye adlandırılan bir bölme bulunmaktadır. bu bölmenin amacı zeminden veya yüzeyden gelecek olan bütün suların aynı bölgede toplanmasıdır. yenikapı şantiyesindeki sump pit pompa çukurunun içerisinde 6 adet perde ve buna bağlı olarak da 7 adet bölme mevcuttur. bu bölmeler hazne görevi görüp, gelecek olan suyu depolayacaklardır ve su seviyesi belirli bir hizaya geldiğinde pompalar vasıtası ile su dışarıya pompalanacaktır. bu çukurun çalışmasının sağlıklı olması, tünelin içinde oluşabilecek olan su baskınlarının önüne geçecektir. buna benzer sistemler destekli kazılarda da kullanılmaktadır. yer altı su seviyesinin daha aşağısına inildiğinde zemin su gelmeye başlar. bu sebepten dolayı, normalde çalışma yapacağımız kottan daha aşağıya bir bölme açılır ve normal inşaat yüzeyinden daha aşağıda bulunduğundan ötürü su ilk o yüzeyde toplanır. dalgıç pompalar sayesinde de su kuyu gibi çalışan o bölmeden uzaklaştırılır.
pompa çukurları imalat olarak üst yapıdaki perde – döşeme bağlantılarıyla benzerlik göstermektedir.
kaynak
Fail safe protocol olarak ta nette aratabilirsin.
Tünel yapısı için konuşuyorum, Marmaray açıldığı andan itibaren herkes tünel mühendisi oldu birden, boşverin aldırış etmeyin :)
Şu tünel zarar görse deliler gibi sevinecek kararkterler biliyorum okuyorum görüyorum, yazıktır, bizim insanımız gerçekten çok garip..
http://www.facebook.com/photo.php?v=...type=2&theater
Şimdi denk geldi ben binmem abi ya canım bu kadar ucuz değil benim acikcasi.
trajikomiktir.
TT de birisi yazmiş ilk defa marmaray a binecem nolur ne olmaz altima mayomu giyerim :D
Allah korusun
İstayonlardaki acil durum butonları... Kısaca ESB diyoruz.
Basıldığı taktirde sinyal kırmızıya döner, katener enerjisi kesilir. Yani tren durur.
Basılı kalmış olan butonun yeri ve basılma sebebi testip edildiğinde, görevli tarafından buton düşürülür. Varsayılan acil durum sonlanmış olur.
İnsanlar için dışarıdan yorum yapmak çok kolay. Başında bir devlet adamı diyorki 29 ekimde bunu açıcaksın o eksik bu eksik diye bakmıyor olaya 29 ekimde açılacak bir şekilde ne olursa olsun dendi. Proje dahilindeki tüm mühendis ve işçiler ellerinden geleni yaptılar bir şekilde de olsa dün açılışı yapıldı.
bu istanbulun herşeyi dert arkadaş, antalyanın gözünü seveyim :)
Bu tünelde denizin altında kalan kısmı kaç metre?
Dün NG'de yayınlanmış belgeseli izledim, 60 metre diyordu. Daha önce yapılmış 40metre derinlikte ki başka bir çalışmanın rekorunu geçtiğini anlatıyordu.
En başta sorunumuz o Devlet adamı dediğiniz şahsın cehalati zaten. Adam akıllı uslu oturup bu iş böyle olmaz diye anlatamazsınız. Dedim olacak. Sakıncalırı nedir dinlememişlerdir bile.
Bir de tekrar soruyorum. Eksik dediğiniz testler nelerdir? Hiç mi yapılmadılar yoksa yeteri kadar tekrarlanmadılar mı?