orda arada 2013 ler var 200 tane konu var içinde aradıgınız bilgiler mevcuttur.Ayrıca 40 yılda geçse yapılan hesaplar ve kıyaslanmaları değişmeyecektir.
Printable View
beni yanlış anlamayın sadece tartışıyoruz sıkıntı yok yani. şahsım adına diyeceğim dizel benzinden gömlek gömlek üstün bir yakıt ve helede şehir içiyse bu durum tartışılmaz derecede fark var. uzun yolda zaten 1300 km giden bir 206ya mı binersiniz 800 km gidebilen bir 206 ya mı örnektir...
Benim anlamadigim konu bakim masraflari muhabbeti. Benzinliyede bindim dizelede extra bir masrafi ya da pahali birseyi yok o eskidendi simdi en kotu dizel motor 200-300 bin rutin bakimla gidiyor o kunuda sikinti yok yani
40 yıl değil 40 gün içinde dahi durum değişebilir
Şartları ve verileri iyi değerlendirmek lazım
Şöyleki ;
2005 yılında benzin ile dizel arasındaki fiyat farkı %31 civarında ( 2.56 - 1.95 ) yıl 2014 te ise makas %6 civarında
Yani aradaki fark ilerki yıllarda tersine dönüşebilir
Dizel mi benzin li mi sorusunun cevabı biraz karışık marka bazında dahi değilde model bazında incelemek gerekir vergi farkları olabiliyor bla bla..
Misal 520i 150 k TL iken 520d 225 k TL çıkar mı parası imkansız
satarken aradaki kayıp ( ki çok fark çıkmaz) bile kurtaramaz insanı a dan z ye aynı arabaya fazladan vereceğiniz para cepte kalır..
Derine indikçe çıkar değişik örnekler ama ibrenin dizel olması gereken de bir çok örnek mevcut..
Bence gerek yok. Hesaplamak lazım. Ben aracımı alırken servis maliyetleri yıllık km ve yakıt tüketimlerini falan hesaplamıştım ve yaklaşık olarak 4 yıl 6ayda amorti ediyordu kendini...
Zaten 4. senede değiştireceğimden almamıştım. Tercih sizin.
Aracım zaten kia spo 184 ps olanı ben alırken önceliğim awd olması motorunun guclu olması ve otomatık olmasıydı , artı oldukcada dolu bır araca sahıbım , aynı aracın 1.6 benzınlısı var aramızda 270 kg ve duz otomatık sanzıman farkı var , ben daha az yakıyorum daha cok gıdıyorum ( halıyle ) ve sadece bakımda 200 tl fark var , ama gel gorkı otv ve vergı ve dıger durumlardan dolayı araya 35 k gırıyor ))) yani bir nevi Bmw nin 520ed (1.6 170ps benzınlı) ve 520d ( 2.0 dizel ) farkı gıbı durum , ama örnğin clioda 0.9 litreturbo benzınlı ve 1.5 dci arasında net 6 bin var yada önceden bmw getırıyodu 3 serisinde dizel ve benzınlı motor aynı hacım aynı guc , dızel 9 bın (emın de degılım ) daha pahalıydı ,, aynı kategorı ve modelde dusnursek , 1.6 benzınlıye yada 1.4 tsi ya karsı 1.6 dızel tercıh etmek ( golftekı gıbı ) senelık 15k km yapan bırısınde ıbreyı hangısıne cevırır,
Not: Kendı aracımda bunu dusunmedım , eğer gucum olsa x3 alırdım , x1 de hosuma gıtmemıstı oyuzden benzınlı durumunu dusunmeden aldım . Ama arkadaşlarımla konusurken felan hele son zamlardan sonra baya bır tartısır olduk ve bılgı olarak yetersızım , mesela 100 k km den sonra hangısı artıya gecer , etrafımda polo 1.2 tdı dızelıyle 110 k yı devıren işiçin kullanan kişiler mevcut onlara göre nettt dizel hatta fazla km yapmasan bıle yıne dizel ...
Senelik 15.000 km de dizel bence değmez
Benim tahminim ilerde dizel birim fiyatı olarak litre bazında düşebilir yada düşürmek zorunda kalabilirler kamyon minübüs taşıma işi yapan taksi v.b esnaf odalarından baskı gelirse gerekirse dizeldeki bazı vergileri kaldırabilirler.
Nedeni ise şu anda ticaretle uğraşan kamyon kamyonet v.b gibi ticarilerin çoğu euro2 euro3 motorlu araçlar haliyle yağ, kalitesi düşük kaçak mazot, kirli mazot v.b falan her tür çeyi rahat yakıyorlar..
euro4 bile çok çok az kaldıki şu an binek araçlar euro6 ya geçdi..
ilerde ticaride büyük ihtimal belli mecburiyetlerden emisyon, yaş haddi v.b gibi model yükselticekler yada araçların kullanım ömrü dolucak el mahkum yeni nesil motorlu araçlar alıcaklar..
euro5 euro6 sınıfındaki araçların motorları şimdiki gibi kara yağ, kalitesiz kaçak mazot v.b gibi şeyleri kabul etmez direk arızayı koyu verir.. illaki kaliteli bizim gibi normal benzinlikden eurodizel almak zorunda kalıcaklar araçlarına..
ben sanmıyorumki hiç bir kamyoncu kamyonet şöförüde kazandığı tüm parayı yakıta yatırsın.. illaki seslerini duyurur bir ayar çektirirler dizele..
Huzur dizel de :) bmw varken 9-10 lt yakıyordum sehır ıcın de benzınle sonra bmw ı satıp babamın corollasını kullanmaya basladım 5 lıtre yakıyorum arabaya bınerken korkmuyorum ya da düşünmüyorum buraya gidersem ne yakıcak bana e kadara mal olucak dıye.
Araç 0 olacaksa net bir araç üzerinden konuşmak lazım. Yeni nesil bmwlerden örnek veriliyor da fiyat farkı motor hacminden kaynaklı.. 320i de 1.6 motor var 3.20d de 2.0. Bu araçlarsa ona göre başka konuşalım genele göre ise şöyle konuşalım ;
şehir içi konusuna değinilmiş , şehir içinde yılda 1000 km de yapsan 100000 km de yapsan farkı aynı yüzde ile ortada dizel daha az yakıyor. benzinli yeni nesiller bile benimle aynı koşula girince 8-9 litre yakıyor e ben hala 5 litre maksimum yakıyorum... fark ortada.
1.6 dizel basarak da kullansan 6-6.5 litre civarı yakıyor . 1.6 benzinlilerle aynı şekil git 10-12 litre..
Ben her türlü dizelciyim. Keyif için alıyorsam yada aradaki farkı keyfi karşılarım diyorsam benzinli alırım.
Örnek olsun , 2004 civicten 2005 307 ye geçtim benzinli dizel geçişi. Şimdi bazı benzinli araç kullanıcıları ben de az yakıyorum ki sakinde diyor da benzinli araç sakin kullanırken cidden his vermiyor , sıkıyor. Biraz basınca yakıt uçuyor. Ama dizelde birazcık basarak gidince o uçurum girmiyor araya..
Ülkem şartında benim için mantıklı olan günlük bir dizel , imkan varsa 2 litre ve üstü benzinli keyif aracı veya hothatchlerden de 1.6 t olabilir.
Günümüz benzinlileri ile dizellerinin bakım masrafları aynı.
Az yakan benzinli motorların neredeyse hep Turbo beslemeli. Bakım masrafları servislerde aynı.
Aralıksız son 8-9 senedir toplamda 4 dizel araç kullandım.Artık eskisi kadar km yapmadığım için golf7 tsi aldım.Yakıt olarak alırken çok düşündürmüş olsada inan o kadar çok yakmıyor.Kullanıma bağlı olarak uzun yolda 5lt ile 7 lt arası değişiyor tüketim.Bundan önceki aracım golf 6 tdi bir depo ile aşağı yukarı aynı km leri yapıyordu.Tek fark motorin benzin lt fiyatlarından kaynaklanan ücret farkı ki o da günümüzde kapanmaya başladı.
Ben şehir içinde 4 lerde geziyırum uzun yolda 3,5 civarı. Bir depo genelde 1100-1150km. TSI'ın bunları yakalaması aynı kullanımda mümkün değil, çünkü kullandım aynı güzergahlarda fark azımsanacak gibi değildi.
Birde dizelde dikkat etsende etmesende az yakıyor turbo benzinlide ayağına dikkat etmezsen gayet 8 lerde geziyorsun.
Hem dizel hemde benzinli hizli bir araba tam tadinda :)
Bir nevi 1.2 tsi 105 lik golf yerine aradaki farkı verip 1.6 tdi almak mantıklı (?) sanırım dizelin en onemli artısı ayak - gaz pedalı ikilisi baskısız bir ilişkiye sahip :))))
Bide depo- menzil ikilisi ,,
Olay şu an 55 bine bi ton araç varken babamın 1.5 edc fluense alması gibi benzinli 1.4tsi pasaat vardı.sıkışık trafikde 10 11 12 arası yakıyordu.Şu an kullandığım corsa 35 litrelik depoyla 800 km gidiyor.Bir zamanlar hayatda dizel ve otomatik araba kullanmayan babam artık başka arabaya binmez oldu
dizel benzine göre daha yavaş yanar,buda dizelin geç bitmesine yol açıyor,yani bikere benzini kafadan elemek lazım artık,gündelik vede evliysen bence düşük hacimli bir dizell araç süper olur