Peki şeker pancarını üretirken ki maliyet ? :)
Printable View
Peki şeker pancarını üretirken ki maliyet ? :)
neyden olduğu farketmez onlar ucuz diye küspe kullanmıştır.. içinde şeker olan herşeyden alkol elde edilebilir.. sadece şekerli sudan bile..
Benim kuzenim selçuk üni. ziraat fakültesinde bu yakıt olayı ile baya çalışma yaptı sadece şeker pancarında değil,kapari,çekirdek ve farklı tarımsal sebzenin atık maddelerinden de damıtarak ve işleyerek yakıt yapılabiliyor ancak biraz maliyetli bir iş ve komplike tehsis kurmak vs. gerekiyor bunun üzerine sözde teşvik felan da aldı ancak malesef birilerin işine gelmediği için destek görmüyor,onun için sadece makale ve sunum olarak kaldı sonucu ne oldu bizimki bilim adamı oldu sadece ünvan olarak tabi malesef...:(
melasın tonu 650 tl falan olması lazım.isteyene yardımcı olurum.
o işlem şuanda CNG gibi yapılabiliyor zaten ancak hidrojeni depolamak CNG gibi zor bi işlem olduğundan dolayı o sistemi kurduktan sonra hidrojen üretmeye uğraşmaktansa CNG daha kolay olduğu için direk olarak CNG kullanılıyor..
İlla hidrojen kullancam derseniz CNG kitlerinden alabilirsiniz ancak bu kitlerde önemli olan nokta tanka dolum işlemi..
200 barlık 2-3 kademeli bi pompa ihtiyacınız var. maliyeti çok yüksek 4-5 bin tl yi bulur..
Tofaş bir kaç sene önce Uludağ Üniversitesi ile bu konu üzerine çalışmalar yapıyordu. Bir tane Doblo'yu bio yakıtla çalışabilecek şekilde modifiye etmişlerdi. Sonrasın ne oldu ama takip edemedim.
Bio yakıt esasında yeni değil. Yukarıda da yazıldığı gibi Kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerden elde edilebiliyor. Daha çok dizel motorlarda kullanılıyor. Dizel motor benzinli gibi nazik olmadığından içinde hiç petrol türevi olmasa bile yağı yakabiliyor. Benzinli motorda ise bir miktar benzin konulması gerekiyor. Yani motorine göre daha pahalı.
Alman AutoBild dergisi de uzunzaman önce bir Golf MK1 dizel ile yaklaşık bin km'lik bir yolu sadece marketten temin edilebilen ayçiçek yağı ile yapmıştı. Hatta sonuna doğru kırılırsa kırılsın mantığı ile zeytinyağı vs. de kullanmışlardı. Herhangi bir sıkıntı çıkmamıştı sonunda.
Türkiye'dede bir dönembio dizel kullanımı vardı. Hatta yakıt sınıfına girmediğ için hazır kitler ile evdede üretilebiliyordu. İstanbul Zeytinburnu'nda ambarlada bir kaç tanede satan yer vardı. Fakat daha sonra üretimi lisansa bağlandı. Lokantalardaki atık yağlar kullanılıyordu. Halen daha birkaç firma atık yağ topluyor ama sanırım satışı çok yaygın değil. İsteyen için de aşağıdaki video biyodizel yapımını anlatıyor.
Bende son gunlerde niyetliyim boyle birseye ama cr araclar icin zararli olabilir diye korkuyorm...
idariyeten ticari bu işi yapan yerlerin compressör makineleri kullanılır.. benim merakım motora uzun vadede yada kısa vadede zararı olurmu %100 hidrojenle çalışabilirmi çalışsa bir zararı olurmu gene uzun yada kısa vadede..
aslında bir ekip olsa hurda yasası ile hurdaya çıkan bir sürü araçlar var bir tanesi alınıp bin tl ye falan üstünde testler çalışmalar yapılabilinir. bende fikir çok teknik bilgi fazla yok yani işin kimya ve mühendislik kısmı..
Yıldız teknikte bizim bazı araştırmalarımız olmuştu. oranın test laboratuarında hidrojen testleri benzinden daha iyi çıkmıştı :)
Benzine göre çok daha temiz yanan ve güzel bir yakıt o yüzden motora zararı olmaz..
Test yada çalışmalık pek birşey yok gibi. dolum yapacak yer bulursam ben kendi arabamı bu iş için kullanabilirim zaten..
Bu iş için olacak kompressör kademeler arası soğutmalı olması lazım ve araç bağlantı aparatı flan almak lazım. böyle bi kompressör nereden bulunur bilmiyorum..
Kendi tüpünü dolduran dalgıç var mı acaba sitede ?? :)
bende bundan var yavuzda antalyada :S
BAUER KOMPRESOR JUNIOR BENZINLI 330 BAR - Kompresör - Monofaze Elektrikli Kompresör
onu diyicekdim bende dalgıçlar nasıl dolduruyor diyicekdim neticede özellikle turistik yerlerde o tüpleri sık sık doldurmak zorundalar.. sanırım taşınabilir bir aparatı bir şeyi vardır gibime geliyor..
Hidrojen yakıt hücresi ile çalışan otomobil zaten Hyundai tarafından yapıldı. ix35'i temel alan prototip çok uzak olmayan bir gelecekte satışa sunulacak. Daha eski zamanlarda da GM, Opel markası altında bunun üzerineçalışıyordu. Hatta bir tane de Zafira yapmışlardı. ( Opel Zafira için link: netinform: Hydrogen and Fuel Cells )
BMW ise 5 ve 7 Serileri üzerinde başarılı sonuçlar aldı. ( BMW 7 Serisi için link: BMW EfficientDynamics : BMW CleanEnergy )
İstanbul'da da hidrojen dolum tesisi açıldı. ( link: Türkiye'nin ilk hidrojen dolum istasyonu açıldı - Milliyet Haber )
Demek istediğim hidrojenli otomobiller veya genel anlamda alternatif yakıtlı otomobiller üzerine başarılı çalışmalar mevcut. Esasında Amerika'yı yeniden keşfetmenin anlamı yok.
Fakat iki yıl önce Murat Okçuoğlu ile bir röportaj yapmıştım. ( Tanımayanlar için link : Hürriyet )
Kendisi içten yanmalı motorların henüz evrimlerini tamamlamadığını söylemişti. Henüz bu motorları tam verimi ile kullanamıyoruz. Zaten sizlerinde gördüğü üzere 20 yıl önceki motorlara baktığımızda 9-10 lt/100 km yakıt tüketimi normal gelirken bugün 7 lt/100 km'lik tüketim bize fazla geliyor. Açıkçası alternatif yakıtlardan önce içten yanmalı motorların tüketim değerlerinin nasıl daha aşağıya çekilebilecğeini tartışmamız gerekiyor.
Amerikayı yeniden keşfeden yok dediğiniz araçlar sıfır araçlar bizler mevcut sürdüğümüz araçlar üstünde bu sistemi kullanmak için sohbet ediyoruz.. yoksa sadece hyundai değil hondada yapdı gm de yapdı gm in evo projesi 6 ıncı jenerasyonunda hatta..
mevzu o değil mevzu mevcut sürdüğümüz yolda giden araçları çalıştırabilmek..
fazla yakan araç yokdur pahalı yakıt vardır..
Eskiden bizler 9-10 litreye gayet ideal derdik şimdi ideal değerlerimiz 6-7 litreye düşdü.. bunun nedeni aracın daha az yakması değil esasen benzinin dizelin pahallaşması benzin 1 tl olsa 9-10 litre yakıcak araca kim çok yakıyor der umursamaz bile...