başka bir yerde okumuştum egzoz değişimi 32. madde kapsamına girmiyor diye. başka bir forumda birisi baya bi uğraş veriyodu bu konuda
Printable View
başka bir yerde okumuştum egzoz değişimi 32. madde kapsamına girmiyor diye. başka bir forumda birisi baya bi uğraş veriyodu bu konuda
Uzman TV'de bu konuyla ilgili video var. Modifiye ve cam filmi uygulması teknik değişiklik kapsamına girmiyor ve bu nedenle ruhsata işletilemiyor diyor. Eğer arkadaşın ( ki 15 senedir bu işlerin öyleya da böyle içindeyim daha kendi yapmış bir Allahın kulu ile karşılaşmadım hep bir tanıdık yapıyor bu tarz işleri) bunu yaptıysa helal olsun diyeceğim. Hatta bundan sonrakilere de emsal olacağından halk kahramanı olacaktır.
Video burada
Merhaba ben forum a yeni üye oldum yaklaşık 1 ay önce bir GC8 aldım dert sahibi oldum...
Aldığımın 2. günü eve giderken çevirmeye girdim(içime de doğmuştu sorun olacağı ama alternatif yol bulmadım. )
Önce plakaya baktı(34 plaka ben Mersindeyim) sonra hemen sağa çek dedi.
Ehliyet felan istedi hemen eksöza baktı
Beyfendi Abart eksozunuz var dedi
daha o zamana kadar ben bile eksözün markasını bilmezken eleman hemen anladı :)
Neyse indim arabadan yanlarına gittim bir baktım trafikten men diyor!!
Şok oldum 172 tl eksoz 80 kusur muayine olmamasına yazdı.
1,5 saat çekici bekledim yüklerken bide sıfır boyalı tamponu sürterek çıkardı gelen çekicinin adamı.
Sınırden deli oldum, malesef sonrasındaki 2 hafta yok muayine yok eksöz derken keyfim hepten kaçtı, bide kırılan tamponla kaldım
polıse sorsan yasal sınır kaç diye onu bılemez kaldıkı bu aletle olcunce 53 cıkar sınır 50 der yazar.. 45 cıkar sınır 40 der gene yazar.. yeterkı yazmak istesin...
Soba borusu gibi egzoz - ulkehaber.com
sizce ses çıkıp çıkmaması önemlimi polis amcalar için ?
Bu ne hımına zoyim bu insan hayatına kast edebilir bence, adamın biryerine saplanır bu yahu ,işte bu adamlar yüzünden ,böyle apaçiler görgüsüzler hatta araba namına en ufak bilgi sahibi olmayıp kendini modifiye yapıyor zanneden varlıklar yüzünden polisler araç bağlamakla haklı bir iş yapıyor ,resmen apaçi görgüsüz dikkat çekmek adına yapamayacağı iş yok bunların, egomania hatta sapık ayar oldum yahu....
Yazdigim gibi araba rölantide dururken eksoza bahane buluyor hani asiri birsey yapsan yada cok yüklenerek gelsem neyse!!
Spoileri görünce adamalar cin carpmisa dönüyor bide bana yigenim sen ne is yapiyorsun diye soru sordu devamini duymak isteyenler PM atsin ;)
Yazmak istyen polis yazar aga
Hani efendi olayim ses cikarmayayim diyorum ama bazen insani harbiden son noktaya getiriyorlar gercekten. Bide cekicinin söförü inipte bisey yok diyor yaa orda kan beynine sicriyor insanin!!
Dedimki usta ne yaptin tampon karlik hepsi cizildi
Cevaba bak: Bisey yok istersen bir daha indirip yükleyeyim sürtmez diyor!!
Orda bekleyen herkes söve söve bir hal olduk tipe!! :(
Gürültüyü anladıkta silencerli egzosa veya Egzos kafasına neden yazıyor gürültü yapmadığı halde geçen emniyetteydîm iki polis arasında konuşurlarken duydum cam filmi olmayan arabaya filmden ceza yazmış şikayet gelmiş fırça atıyordu amir enteresan hakikaten
mademki soruldu cevap vereyim gürültü yönetmeliğine göre karayollarında seyir eden araçlar için yasal yönetmelik şu şekildedir
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kaynakların Ses Seviyeleri
Kara yolu araçlarında uyulması gereken şartlar
MADDE 9 – (1) Motorlu kara yolu araçları aşağıdaki esaslara uyar.
a) Motorlu kara yolu araçlarının kara yoluna uygunluğu ve teknik esasları 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 29 uncu maddesi uyarınca; araçların, yapım ve kullanım bakımından kara yolu yapısına ve trafik güvenliğine uyması zorunludur. Bununla ilgili alt düzenleyici işlemlerin belirlenmesini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapar.
b) Kamuya açık yerlerde çalıştırılan motorlu kara yolu taşıtlarının dış gürültü seviyesi ve egzoz sistemleri ile ilgili olarak 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçların Dış Gürültü Emisyonları ve Egzoz Sistemleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (70/157/AT) kapsamında getirilen esaslar sağlanır.
c) Motorlu kara yolu araçlarının kornaları gibi sesli uyarı cihazları ile ilgili olarak, 1/5/1999 tarihli ve 23682 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçların Sesli İkaz Cihazları ve Bunların Takılması ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (70/388/AT) kapsamında getirilen esasların sağlanması zorunludur. Geçiş üstünlüğünü haiz taşıtlara 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 141 inci maddesi uygulanır.
ç) Tekerlekli tarım veya orman traktörlerinin dış gürültü seviyeleri ile ilgili olarak, 13/6/2002 tarihli ve 24784 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Bazı Parçaları ve Özellikleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (74/151/AT) kapsamında getirilen esaslar sağlanır.
d) İki veya üç tekerlekli motorlu kara yolu araçlarının dış gürültü seviyeleri ile ilgili olarak, 18/7/2003 tarihli ve 25172 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İki veya Üç Tekerlekli Motorlu Araçların Bazı Aksam ve Özellikleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (97/24/AT)’nin ekindeki Kısım 9’da getirilen esaslar sağlanır.
ve en altta ekler linkinde yasal sınırları bulabilirsiniz
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
saygılar....
Hocam şimdi bizim araçlarda kullandığımız performans tipi egzozlar (HKS,Greddy vs.) yasak bunu biliyorum. Sebebi de fabrikasyon olmadığı için sanırım değil mi ? Eğer öyleyse çevirmelerde neden herhangi bir ölçüm yapılmadığı halde (gönderdiğiniz dosyada binek araçlar için sınır 74 dB(A) yazıyor) Abarth egzoz ya da yüksek sesli egzoz gibi maddeler adı altında ceza yazıyorlar ?
Burda yazdigin tip onayi icin, arabanin ureticisi veya distributorunu ilgilendiriyor. Son kullaniciyi degil.
Ben eksoz takarsam hangi kanun hangi yonetmelige gore ceza yaziliyor esas onemli olan bu. Polis memurlarinda ses olcme var mi? Ben hic oyle bir cihaz da gormedim.
arkadaşlar taktırdığınız egsozu bulunduğunuz ildeki üniversitelerin mühendislik fakültelerinde onayı yapılıp size yazı veririlir , bu yönetmelik tüm araç kullanıcıları ilgilendirir sadece satıcı veya üretici değil , poliste desibelmetre yok itiraz halinde çevre ve şehircilik il müdürlüğünün ekiplerinden istenir ve ölçümü yapılır , size yazılan cezaların maddeleri önemlidir ve genelde eksozdan diye tabir edilenler genelde , 30/1-b dir yani çevreyi rahatsız edecek gürültü çıkaran araçları kullanmak maddesinden yazılır , bu da egsozun desibelinden değil çevrenin rahatsız olması ölçüttür bence yanlış bir ölçüttür , yasal desibel sınırları içerisinde egsozu taktırıp onay belgesini aldıktan sonra kafanız rahat olur saygılar....
Arkadaslar polis bana evin onunde yazdi 156 tl adam takmis bikere eksik bise bulamadi baska yoksa onada yazacak. Soktum eksozu gene cevirmede eksoz ariyo kumanda varmi calistir ver gazııı yokmus ama gene otuyo altina bakiyo muhterem:-) napiyim 5 silindir araba nasil suscak desemds ucuz yirttik yaziyodu gene:-)
eyw abim teşekkürler :) Kumandalı egzoz içinde onay alınır mı acaba? Bide bnm kumandalı ortada, açınca orta ve son iptal olmuş oluyo buda yasal sınırı geçer büyük bi olasılık :)
Konuyu ufaktan hortlatıyor olacağım ancak , egsozdan araç bağlanınca söktürüp şubeye götürmek yeterli oluyor mu yoksa Tüvtürk'e muayeneye gitmek şart mı ?