4-5 post önce söylemiştim bulursam yollarım diye buldum.
Burak_Efe nick üyenin paylaştığı foto pressten dolayı bu halde senin başına gelmiyeceğinin garantisi yok
![]()
4-5 post önce söylemiştim bulursam yollarım diye buldum.
Burak_Efe nick üyenin paylaştığı foto pressten dolayı bu halde senin başına gelmiyeceğinin garantisi yok
![]()
Beni yanlş anliyosunuz, ben yay kesme yi savunmuyorum ama amortisor arabada takılı degilken bile benim yaylarim ve tabla oynamıyor, yay boşta olsa tehlikenin farkindayim, tekrar soyluyorum kendi aracim için konuşuyorum, bu arada coil demişsin de 500 liralik coil de custom degilmi o hiçmi tehlikesiz ? Yine saldıran olacak Ben yay kesimi press i savunmuyorum da baskasina tavsiye ediyorum da demiyorum. Sitem de etmiyorum yanlış anlaşılmasın.
AKKAYA OTOMOTİV KAPORTA&BOYA SERVİSİ
İstanbul / Kartal
Gecen gun ikinci kopruden karsiya gectim. Yavas akan sikisik trafikte orta seritte giderken motorlu polis bana isaret edip saga cektirdi. Buyrun dedim; aracinizda app plaka cam filmi kurallara aykiri buyuk jant ve body kit var ceza yazicam dediapp muhurlu sahte deil body kitimde orjinal malzeme jantlarimda orjinal honda dedim, sadece cam filmim var oda hanim biniyo rahatsiz edilmesin dedim. Arabayi iyice inceledi egzoz sesine bakti ses yok, arabayi guzel yapmissin ama yasak artik bunlar ceza yersin en azindan cam filmini sok dedi. Biraz sohbet ettik ceza yemeden kurtuldum. Janti ve body kiti soylemesi cidden sikintili durum arkadaslar. Adamlar uyanmis isi cidden
Özellikle firma bazında katılımcı sayısı az olmasına rağmen güzel kararlar alabildik. Toplantı tutanağı bu şekildedir arkadaşlar ... Team ARTla birlikte bu yolda emin adımlarla ilerleyeceğiz ;
“Modifiye onaylanır mı?” II
TOPLANTI TUTANAĞI
TOPLANTI TARİHİ: 16 Ağustos 2014
TOPLANTI YERİ : MMO İstanbul Şubesi
DÜZENLEYİCİ : “Modifiye Etiği” Facebook Grubu / Alpay Lök / FRENTEKNİK
KATILIMCILAR :
1) Alpay Lök…………. Mak.Y.Müh……. “Modifiye Etiği” / MMO AİTM Komisyonu Başkanı
2) Metin Ergeneman…Prof.Dr……………İTÜ / OTAM
3) Nihat Kölük…………Mak. Müh.
4) Nurettin Çolak…… Mak. Müh……….. MMO İstanbul Şubesi AİTM Komisyonu üyesi
5) Doruk Kotan……….Satış / Pazarlama………………………………….Modifiyeli araç kullanıcısı
6) Emre Setrelioğlu….Bilgisayar Mühendisi……………………………….Modifiyeli araç kullanıcısı
7) Uğur Coşgun ……..Teknik Uzman………………..…..………………...Modifiyeli araç kullanıcısı
8) Sercan Tezcan……Teknik Uzman,,,…………………………………….Modifiyeli araç kullanıcısı
9) Mustafa Orduluoğlu TeamART Karbon …………………………Tadilatçı
10)Yiğit Ünsal …………. Mak.Müh………..……………………Araç Homolasyon Uzmanı
11) Bilgen Şimşek Akman …Mak. Müh. …….MMO İstanbul Şubesi Y.K. üyesi / AİTM komisyonu
Katılımcılar “Modifiye” diye anılan tadilatlı otomobiller ve kullanıcılarının sorunlarını detaylı bir şekilde
konuşmuş, bu sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi için işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabık
kalmışlar ve aşağıdaki kararları almışlardır:
TOPLANTI KARARLARI
1) Genel;
- Otomobillere gerek kişiselleştirmek ve gerekse uygulama alanına uydurmak amacıyla
teknik değişiklikler yapmak diye tanımlayabileceğimiz “modifiye” sektörü ülkemizde LPG
dışında düzenlenmemiş ve denetimsizdir.
- Otomobillerine teknik değişiklik yapan/yaptıran araç sahipleri Haziran 2014 itibariyle Trafik
Polisi tarafından sıkı denetimden geçirilmekte ve trafikten men edilmektedirler. Bazıları
yaya ve trafik güvenliği açısından Teknik Onay alamayacak durumda olanların yanında
Teknik Onay dahi gerektirmeden kullanılabilecek değişikliklerin aynı şekilde cezalandırıldığı
görülmektedir. - Modifiyeli araç kullananlar potansiyel suçlu görülmektedirler.
- Araç Muayenesi gözle görülebilen bazı değişiklikleri “Ağır Kusur” olarak red etmekte,
Jant/Lastik/Süspansiyon Alçaltma gibi Teknik Onay alması gereken bazı değişiklikleri
sübjektif bazı yöntemlerle test etmekte ve onaylamaktadır. Muayeneden geçmeyecek bazı
teknik değişiklikler araç sahipleri tarafından muayeneden önce sökülmekte, muayene
sonrası tekrar takılmaktadır.
- Teknik değişiklik seviyesine göre risk seviyesini değiştireceği için sigorta poliçesinin
değiştirilmesini gerektirecek bu değişiklikler sigorta şirketlerine de bildirilmemekte,
modifiyeli araç sahipleri bu konuda yeterince uyarılmamaktadır.
- Otomobil üreticileri ile işbirliği içinde satış öncesi “Çok aşamalı üretim” veya satış sonrası
“Tadilat” yöntemi ile küçük sayıda Yarış Aracı, Polis Aracı, Jandarma Aracı veya Kurtarma
Aracı gibi Özel Amaçlı Araç yapımında otomotiv sektörünün doğal müttefiki sayılabilecek
bu sektörün disipline edilerek “kayıtiçi” ekonomiye kazandırılmalıdır.
2) Otomobillerde En Çok Yapılan Teknik Değişiklikler:
- Cam Filmi Uygulaması,
- Jant/Lastik değişikliği (Uygunluk Belgesi dışında ölçüler),
- Egzoz değişikliği,
- Süspansiyon Değişikliği (Alçaltma/Yükseltme/Sertleştirme/Havalı/Hidrolik)
- Motor Gücü Yükseltme (Yazılım Değişikliği vs)
- Ön/Arka Aks Geometrisi Değişikliği Spacer/Kamber Kiti
- Aydınlatma (Far değişikliği veya Eklenmesi)
- Body Kit (Spoiler/Canard/Çamurluk)
- Ön Görüş Açısı değişikliği
3) Yapılması gerekenler
- Teknik Mevzuat: Aracın üzerinde yapılan, uygunluk belgesindeki değerleri değiştiren,
teknik değişikliklerin TSE tarafından onaylanması gerekmektedir. Araçlarda yapılan teknik
değişiklikleri ulusal mevzuatımız AİTM (Araç İmal, Tadil ve Montaj) Yönetmeliği tanımlıyor.
Otomobillerde yapılan değişikliklerin detayı burada yok. Detayların olmamasının temel
nedeni de bu "modifiye" sektörünün bunun takipçisi olmaması. AİTM’de yapılacak
değişikliklerle bu tadilatlar tanımlanmalıdır.
- Dernekleşme: MARTOY veya AİTM’ye göre Tadilat (Modifiye) ve küçük seri araç üretimi
yapan kuruluşların dernek kurarak sorunlarını onay kuruluşuna iletmelidir.
- MMO: Konuyu ve çözüm önerilerini temsil edildiği komitelere götürmelidir.
4) Üçüncü Toplantı: Sonra kararlaştırılacaktır. Bu toplantıya Otomobil tadilatçıları çok daha
geniş katılım yapmalıdır, Lastik firmalarının temsilcileri de katılmalıdır, Modifiyeli araç
kullananların Türkiye çapında temsilcileri katılmalıdır, BSTB, TSE, OSD, TOSFED, Sigorta
Eksperleri Derneği, TSB yetkilileri davet edilmelidir.Toplantı yeri daha sonra bildirilecektir.
Risksiz bir Sürüş düşünemiyorum, her pilot kendini geliştirmeli, her pilotun kendi limitleri var benim ki diğerlerinin biraz üstünde !
A.Senna
http://instagram.com/emresetre
Risksiz bir Sürüş düşünemiyorum, her pilot kendini geliştirmeli, her pilotun kendi limitleri var benim ki diğerlerinin biraz üstünde !
A.Senna
http://instagram.com/emresetre
Sanayi Bakanlığınca bir taslak hazırlanmış
http://sgm.sanayi.gov.tr/Announcemen...D=13309&lng=tr
Herhangi başka somut bir gelişme var mı bu konuyla ilgili ?
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)