enflasyon oranının üstünde zam yapamaz
hatta enflasyon oranında yapılacak zamdan daha yüksek bir fiyata kiracı bulsa bile seni bu sebeple evden çıkartamaz diye biliyorum
Printable View
tabiki burda konuştuklarımız namuslu dürüst doğru düzgün kiracılar değil öyle insanlar zaten bırak kirayı 10 lira bir yere borcu olsa gece uyuyamaz yatağında dört döner.. burda konuştuğumuz insanlar belli..
bizde şirkette kiracıyız 6 yıldır aynı yerdeyiz daha bir gün 6 yıldır geciktirmedik yeri geldi ödemeleri erteledik faiz yedik vade farkı yedik ama kiramızı gününde yatırdık..
hacı öyle adamların ya sağlam muhasebecisi ya da avukatı var. Adama diyor ki benim şu kadar dairem var ya yüzde hesabı ya da total para çalışıyorlar. Diyorki şu kadar dairenin toplam kirası şu kadar sen topla, %x i senin. Ya da diyor bana her ay xxx para var evleri al işlet. İstersen günlük kirala istersen 1 liradan kiraya ver karışmam diyor. Yani uğraşmıyor hiçbirşeyi ile.
Allah yardımcın olsun aynı dert bendede var benım zarar o kadar değil ama zarar zarardır avukata verdim icra yoluyla çıkarıcakmış ayrıca komiktir avukat şöyle diyor '' yasalar dolandırıcılardan yana '' :)
İşin aslı bu , bizde mülkümüzü kiraya verirken 2kuruş eksik olsun karşı tarafta üzülmesin mantığı ile veriyoruz..Allah'a çok şükür şu zamana kadar 1 kere sıkıntı çektik , sadece 3 ay alamadık..Kiracı ödeyemeyeceğini belirterek evden çıktı..Sonra kendi kirayı taksit taksit ödedi..Daha yeni bir evimizi kiraya verdim , düzgün kiracı bulmak için 2ay bekledim..Ama sonunda temiz , referanslı bir doktor buldum..
arkadaşlar konu hort olacak ama bir şey sormak istiyorum. ilk defa kiracı oldum. kira ödemesini banka üzerinden yaparken kira ödemesi olarak seçmediğimde bana ne gibi bir yaptırımı oluyor bunu öğrenmek istiyorum. açıkcası ev sahibi kira ödemesi yazmassanız falan ayağı yaptı.
bende ayak yaptım başımız ağırır falan diye. muhasebecime bir sorayım dedi.
10 tane falan dairesi var galiba. hesabına bukadar para giriyorsa devlet takibe almazmı ?
vergisini vermek zorunda kalır
Siz kira olarak seçin vergi kaçırmaya sizi alet etmesin. Aklı sıra çakallık yapmaya çabalıyor.
Bu arada benim de bir sorum var,
Kısmetse 1-2 aya ev alıp kirada oturduğum evden çıkacağım. Ancak kira sözleşmem 2017 haziranda bitecek. Kanunda "kiracı ev alıp da kirada oturduğu evden çıkarsa, 1 ay önceden mal sahibine bilgi vermek şartıyla herhangi bir tazminat ( hazirana kadarki kira toplamı ) ödemez" diye bir madde var dediler.
Bunun doğruluğu nedir?
Yatırılan para ''kira'' olarak belirtilmesi durumunda ev sahibi gelir vergisi ödüyor.
Konuyu görmüşken ben de başımızdan geçen bir olayı anlatayım.
Kirada bir evimiz var. Babam kiraya verdikten sonra 1 seneye yakın kira alamamış. Ödeme yapılmayan ay sayısı 7-8 e ulaştığında öğrendim. Söylememiş de, kendi kendine halletmeye çalışmış adamcağız.
Bu şeref yoksunu kiracı aylarca bugün vericem yarın vericem diye diye ayları geçiriyor, telefonlara cevap vermiyor, apartman aidatını ödemiyor, apartmandaki herkesle kavga ediyor vs vs. Kısacası binadakiler de çok şikayetçi. Bir kaç kez polise şikayet etmişler binada rahatsızlık yaratıyor diye. Kapısına polis dayanmış. Fakat biz çıkarmak için imza toplasak imza atar mısınız dediğimizde kimse yanaşmadı.
İlk olarak kaba kuvvetle çözelim diye düşündük, bu sefer de haklıyken haksız duruma düşücez. Çünkü çevremde benzer bir olay yaşayan olmuştu, hukuk sistemimiz gerçekten de mağduru(!) koruyor. En iyisi avukata gidelim bir danışalım dedik. Avukatla anlaştık; önce bir ihtarname çekti, şu kadar aylık toplam bu kadar borcunuzun ödenmesi gibi bir yazı. Kiracı bu ihtarnameye itiraz etmezse hemen dava açılabiliyor. İtiraz ederse bir ay bekleyip ikinci ihtarnamenin çekilmesi gerekiyor. Bizimki gidip itiraz etmiş borcum yoktur diye. İkinci ihtarname çekildi, artık iş tamamen avukatta.
2. ihtarnameden iki ay sonra avukata ne oldu bizim dava diyorum, henüz tarihi belli değil, öyle hemen bitmez gibi açıklamalar yaptı. Ocak ayında avukatla anlaşmıştık bu arada. Şubatta da ikinci ihtarname çekilmişti. Nisan ayında hala mahkeme günü belli değildi. Biz artık evimiz olduğunu da, alacağımız olduğunu da, avukatla anlaştığımızı da unutmuşken haziran ayında kiracı bi gece evi boşaltıp kaçıp gitmiş. Sağa sola borç takmış, adamlar da tekin kişiler değilmiş duyduğumuz kadarıyla. Çok şükür o beladan böylece kurtulduk. Fakat şimdi konuyu görünce aklıma geldi, bizim avukatın bu herifin çıktığından hala haberi yok. Bize de bi haber vermedi mahkeme ile ilgili şunu bi arayıp sorayım bugün :)
Bu arada bahsettiğim ev kira piyasasının çok çok altında bi rakama kiradaydı. Babam oldukça anlayışlı biridir. Hatta alacaklı olduğu halde kiracının çocuğuna bayramda ayakkabı hediye etmiş (ayakkabı imalatçısıdır babam). Böyle de iyi davranılan insan karşılık olarak böyle şerefsiz, haysiyetsiz, karakter yoksunu olabiliyor. Eşinin, çocuğunun suratına nasıl bakıp, evladını nasıl bir kişilikle yetiştiriyor merak ediyorum.
Devlet kiracıyı koruyor ama artık devir değişti. Eskideki ev sahiplerinin kiracıya baskıları, yüksek kira zamları, evden kovmaları yerine kiracının ev sahibini resmen süründürdüğü bir döneme girdik. 15 aylık kira kaybıyla ve içine edilmiş, parkeleri paramparça, duvarları pislik içinde, banyo fayansları delik deşik bi evle kurtulduk bu işten. İki tarafı da eşit miktarda koruyan bir sistem malesef yok.
Allah kimseyi böyle insanlarla karşılaştırmasın.
Bİzde de vardı böyle bir kiracı,
6 ay kirayı ödemeyip evi boşaltıp çıkmasını söylemiştik.Kiracı çıkmamakta direnince mahkemeye verdik.Mahkeme kararı ile evi boşaltıp ödemediği kiralarıda almıştık.Sağlam bir avukat tutup evden çıkartabilirsin
kiradaki evimizi sattık, evi hiç gidip görmedik, yeni ev sahibi ile annemin arasındaki diyalog:
annem: evde kiracıda olsa duşakabini falan yeni taktırmıştık, hayırlı olsun sizede güle güle oturun
yeni ev sahibi: abla ne duşakabini evde duşakabin falan yoktu :)
Allah hepimizin karşısına düzgün insanlar çıkarsın
sözleşmenın tarihi bitince kaymakamlıktan fuzuli işgalden tahliye iste en kısa yontem bu :)
adliyeden o iş cok uzun surer
çok geçmiş olsun her türlü başa bela böyle insanlar. Dövsen çekip vursan sen suçlusun dövmesen içine dert valla allah yardımcınız olsun...
Geçmiş zaman tanıdığımız birisinin kefil olması ile dükkanımızı kiraya verdik... Neyse aradan 1-2 sene geçtikten sonra önce kiraları aksatmaya başladı sonrada hiç ödememeye başladı.. Sanırım 3-4 kira borcu olmuştu ve ödemiyordu... Bende dükkandan çıkın kira borcunu silelim dedim... Yalnız su rahmetli dedemin üzerineydi, elektrikte öyle... Neyse kiralar birikmeye başladı derken tekrar gittim dedim olmuyor böyle çık, o da ben bir düşüneyim dedi, sonra beni aradı; dediki bir yer buldum çıkarım ama adam depozito istiyor onu da ver!!! Benim şalter attı ve kefil olan kişiye durumu aktardık ... sonunda çıktı dükkandan , dükkanın anası ağlamış durumda ve su paralarını ödemediği için su kesilmiş, elektrik hakeza.. Ne kadar borcu varsa kaldı üstümüze... Sonradan öğrendik adam 2 evliymiş zaten.. Sözün özü Bence zıtlaşmadan kirayı istemeyin çıksın gitsin.
2 sene de biz kira alamadık. Aile Diyarbakır'dan göç etmiş acımış vermiştik evi. Geçen ay ben babamın 2 yıl kira almadığını öğrendim. Babama sorunca cevabı acıdım oğlum oldu. Neyse ben gittim konuşmaya kadın kapının arkasından bağırdı kocam yok git diye bende çıktım gittim. Ertesi gün daha geç saatte gittim gene kocam yok dedi. Sonra arabayı çektim kapının önüne adam apartmana girdi bende peşinden gittim 2 dk sonra. Zile bastım kocam evde yok dedi gene kadın. Dedim bak abi seni içeri girerken gördüm böyle böyle bana demezmi akşam vakti beni ne rahatsız ediyorsun. 4-5 tane çocugu var adamın çocukların üzerinde pantolon yok neyse bi garipler. Adamı aradım evi boşaltın dedim, kira mira istemiyorum dedim, kiracıyım ben kolaysa gel çıkar dedi.
Bana dedi bunu bak bak :) Bizim semti bilen bilir B.evler, güneydoğulu kesim çoktur, hemen bizim liseden eski köşe başı takıldığımız arkadaşları aradım, B.evler Lisesinden. Çocuklara 1.000 Tl verdim gittik eve, adam açtı kapıyı benim üzerime yürüyecekken bizimkiler zıpladı merdivenlerden eve soktum bu herifi karısının yanında cocuklarının yanında bi dövdük ortalık feryat figan bebeler ağlıyorlardı baba baba diye içeriden yaşlı bir kadınla adam bastonlarla geldiler yapmayın etmeyin oglum diye en son üçümüz altımıza almıştık adamı bebeler sırtımıza çıkmış baba baba diye ağlıyorlardı. Neyse adamı güzelce dövdük çok güzel oldu ailesinin yanında yediği dayak. Çünkü böyle kansızlar başkasına da aynısını yapacaktı. İki posta da evden taşınırken tokatladım karısının yanında dersini aldı yani.
Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir; tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir
İnsanoğlu bozuk, daha önce söylediğim gibi bizim millete karşı hergeçen gün sevgim saygım azalıyor, dün benzin zammı ötv konusunda Facebook'ta NTV haberin yaptığı haberin altına dokundurma babında bir iki kelime yazdım... Sonra tonla küfür ki bende tabi cevabını verdim ancaaak, birisi anneme küfür etmiş hemde öyle böyle değil ... Bende son derece ağır küfürler ile cevabını vererek telefon nosunu istedim ki cevap yok... Bir şekilde Telefonunu buldum adinin ama açmıyor ısrarla arayınca açtı ve titriyor köpek... Böyle milletin diyorum hani bazen
Bağcılarda aynısı bizim arkadaşın dükkanının başına gelmişti. Dükkana molotof atmışlardı çıkarmak için. :D
ya bu forumda bi abimiz vardı , hapisten yeni çıkmıştı satacağı arabayı test eden kişi viraja hızlı girerken bilek bu demişti , bir temiz dayak atarak bankaya götürmüş , sonrasında tekrar dövmüştü. adı neydi istersen ona bi başvur derim.
Hem ev sahibiyim hemde kiracı, evim beylikdüzü innovia 2 de 1+1 hemde eşyalı :D
İlk kiracım ivliyiz abi dedi sonrasın kira alamayınca araştırınca 2 yıl önce boşandıklarını öğrendim :D zaten emlakçıya bavulla gelmelerinden kıllanmıştım :D
Allahtan şimdiki her ay düzgün ödüyor ama başka bir şehir de iş bulmuş ay sonu çıkacak. Şimdi işin yoksa tekrar düzgün birini bulmaya çalış.