N0M4dh Nickli Üyeden Alıntı
Merhaba şimdi bu MA plaka ile ilgili bir çok soru geliyor biraz açıklama gereği duyuyorum; @baris istediğin sorunun cevabı da burada.
Öncelikle MA nın açılımı Mavi Plaka Değil, Misafir araç, yani Mavi kart olmadan da oluyor, sırayla bir açıklayalım.
1-Mavi Kart olanlar; doğuştan Türk olup sonra çeşitli sebeplerden ötürü başka bir vatandaşlığa geçmiş olan kişiler. Örn: Alamancılar (biz bu gruptan aldık)
2-Yurt dışından emekli olmuş Türk/ Yabancı olup, Türkiye'ye yerleşmiş kişiler (yerleşik yabancı konusu). Örn: Bodrumda ev alan İngilizler.
3-Nato'ya ve diğer ülkelere bağlı yabancı personel. Örnek: İncirlik Üssünde görev yapan Amerikalılar.
4-Yabancı uyruklu olup Türkiye için ter döken sporcular (Federasyona Kayıt ve Lisans şart); Örnek: Elvan Abeylegesse
5-Yabancı öğretmen ve öğrenciler (Yökten kesinlikle belge şart). Örnek: Öğrenci değişim programı ile gelen, veya özel üniversite hocaları / Erasmus vs.
6-Yurt dışında sigortası yatıp Türkiye'de görev yapan şahıslar. Örnek: CNN, BBC Türkiye de görev yapan kameraman, sunucu vs. Shell Türkiye direktörü vs.
7-Çalışma bakanlığından Onaylı Türkiye'de çalışma izni olan Yabancılar.
Benim bildiklerim bunlar daha da olabilir, bakın 7. madde bir çok arkadaşımın sorusunu cevaplıyor. ha yukarıdaki araçları alanların 1. derece akrabaları da bu haklardan faydalanıyor.(RUHSATTA İSİMLE BU KİŞİLER TANIMLANIYOR, AİLE TOPLUM KAĞIDI ARABADA ŞART) Diyelim yukarıda faydalanan kişi bekar, "emniyet olur'u" ile 1 kişiye acil durumlarda arabayı getirmesi için ruhsata izin yazılıyor. (bu dilekçe de il emniyet müdürünün kaşesi şartı varmış) - ben bu belgeyi hiç görmedim sadece oradaki memurla sohbetimiz sırasında anlattı.