Reno bile artık lüx sayılacak ki sayılıyor olsa gerek.
Printable View
Aydınlatma/Avize işindeyim.
Bugün tüm gün Şişhane'deydim. Sektörün bilinen ithalatçılarından biri olan firma 4-5 katlı bina kiralamıştı tam 2,5 ay önce. Geçen hafta orayı kapattı. Küçük ofise geçtiler.
Beyoğlu Bankalar Caddesi'nde kargo şubeleri var. Menevşe Han'ın önünde. Piyasadaki iş durumunu oradaki kargolara göre analiz ederiz. Şişhane meydana kadar kargo kolisi olurdu. Bugün 10-15 ufak paket ya vardı ya yoktu.
Bütün millet oturuyor. İthalatçılar tüm siparişlerini durdurmuş elde kalan mallar altın değerinde.
Sıkıntı büyük bizim sektörde.
Benim işim üretim ve ihracat ağırlıklı Allah'tan. Akmasa da damlıyor şükür. Ancak ham madde fiyatları uçmuş durumda.
Tekstil sektöründeyim, desinatörüm. Bugün patronla muhabbet ettik biraz bayramdan sonra iş gelmezse hepimiz işsiz kalacağız dedi. kağıt ve boya alamıyoruz şuan ve şirket özkaynaklara girmiş durumda.
Birçoğunuzun bildiği gibi Amerikan ürünlerinde birkaç markanın Türkiye distr. yüm. Şuanki durumu yorumlamam gerekirse. Amerikalının kendi ülkesinde rafından aldığı üründen bile ucuza kendi ülkemde o malı satıyorum. Ona rağmen satılan ürün adedi çok düştü. Yeni ithalat içinse şuan hiçmi hiç acele etmiyorum. Çünkü buraya gelecek fiyatından ülkemde alıcı bulması oldukça zor
inşaat sektörü dipte 3 yıldır olduğu gibi geri dönüşüm boru sektörü kendi içinde çırpınıyor büyük firmaların alımları sayesinde ama yurt dışından getirimi tamamen durdurduk. ( yurt dışından çöp ithal ediyoruz yanlış anlaşılmasın önceden 800€ ya getirdiğimiz yer artık 600€ vermeye razı ama biz istemiyoruz kur ekseni çok etkiliyor...) otel ise kendi halinde dönüyor 3 sektör de yerlerde gerçi sektörü iyi olan tanıdığım hiç yok herkes parasını döviz yapıp yurtdışıyla iş yapmayı deniyor.
Bu tarz krizlerden en az etkilenen sektör çok net gıda sektörü, çalıştığım şirkette siparişler azalmıyor arkadaş.
Sabiha Gökçen Havaalanında bir kahve dükkanında çalışıyorum. Kira, personel giriş kartları, havaalanına dair her harcama euro üstünden ve yaklaşık 1 ayda harcama 3 katına çıktı. Geçen ay günlük ciromuz yeterli geliyorken bu ay ciro maliyetin yarısını karşılıyor. Neden euro üstünden olduğunu sorarsanız sb gökşen bile satılmış ya da işletim hakkı verilmiş ( malaysian airlines'a)
Hiç bir şey yazıp çizesim gelmiyor gerçekten zaten son aylarda işler çok kötüydü perakende anlamda dükkan boşaldı resmen gelende fiyatı çok buluyor sanki hiç bir şey zamlanmıyormuş gibi davranıyorlar toptanla ayakta durmaya çalışıyoruz gününde faturasını ödeyen müşterim bile ödeme yapamıyor çalışanlarına dahi maaş veremediğini söylüyor. Yeni bir dalda daha genişlim dedim iş kolu konusunda dolar sağ olsun 7 lira oldu oda patladı vallah bilmiyorum napıcağımızı olan işim elden gidiyor farklı bir iş alanına yönelim diyorum dolar 2 günde piyasanın anasını ağlattı oda patladı gerçekten hiç bir çıkar yolu gelmiyor aklıma bunlara destek veren emeği geçen herkese ciddi anlamda küfür ediyorum beğendinizmi yediğiniz boku çok merak ediyorum. Elden hiç bir halt gelmiyor öylecene duruyoruz daha ne kadar batabiliriz ne zaman boğuluruz bilmeden.
4,6 lt yağ yağ filtresi tapa hava polen filtre cam suyu en ölü bakım olmuş 1200 TL. parçalara zam geldi şimdi işçiliklere de zam geliyor. işler ciddi düştü.
Kablo fabrikaları mal vermiyor. Yalvar yakar 1 tanesini ikna ettik o da sadece nakit kabul edip %20 iskonta yapıyor.
Pazartesi günceli çekeyim.
Bugün 4500 TL'den Q14-28 Donatıyı zorla ama zorla çekti bir arkadaşım piyasadan, 4500 TL'ye donatı satan yok piyasada.
Sancaktepe-Çekmeköy-Alemdağ arasındaki hafriyatın m3 fiyatı 45-50 lira şu an. Devletin %25 kırımla ödediği para 18 TL boşaltma, 7 TL yükleme. 50 lt mazota çalışan kamyonlar birbiriyle yarışıyor şu an şantiyeye gelmek için, mazot alıcak para yok hafriyatçılarda neredeyse.
C25/30- C30/35 tipi katkılı betonların m3'une bugün 25 TL daha zam geldi. Bir fore kazık ve ankarajdan para kazanılıyordu onlarda da 40-45 bandına yapacak taşeron bulamıyorsun şu an.
Pek çok müteahhit teminat yakmayı bile düşünüyor, aldıkları işleri değil zararsız, şirketi batırmadan götürebilen kendisini şanslı sayıyor. Devlet inşallah el atar tekrardan, ihalelerin fiyatlarına revize gelir, bir şekilde çözülmesi lazım bu işin.
Allah kolaylık versin herkese.
Alüminyum cephe giydirme işi yapıyorum.Bugün sektörün büyük sistem üreticileri malzeme fiyatı vermiyorlar,doğal olarak malzeme de çıkarmıyorlar.Hatıra binayen faturayı istediğiniz zaman,istediğiniz tutardan kesersiniz diyerekten malzeme aldım ve sevk irsaliyesi bile kesmeden çıkartmışlar aracı,keza camcılardan da malzeme alamıyorum.Devlet ihalesi yapıyorum,verilmiş teminatlarımız vs. var,bakalım ne yapacağız,Allah sonumuzu hayır etsin.
ayakkabı mağazasında çalışıyorum, millet o air'leri cat'leri nasıl alıyor bi görseniz aklınız durur, hiç kriz varmış da paramın değeri düşmüşte alakası yok gibi nerdeyse