Cok genel anlattim tabi burda ama basit olarak dusmemesinin gerekcesi bu yani anlicaginiz.
Printable View
Cok genel anlattim tabi burda ama basit olarak dusmemesinin gerekcesi bu yani anlicaginiz.
:) siz hala ekonomiyi para değeriyle ölçülendirdiğiniz için öyle sanıyorsunuz
ekonomi ithal ikame mal ile üretimle iyi olur
paran istediğin kadar değerli olsun , o parayla satabildiğin bir ürünün yoksa kime neyi satacaksın nerden sana para gelecek?
ülkenin üretime ve talep görecek nitelikli üretime ihtiyacı var
kur parite vırt zırt bunlar hikaye
usd neden tüm dünyada geçerli? çünkü nerdeyse herşey usd menşeilii
ekonomi dediğin soyut kavram gerçek hayat gerçekleri üzerine kuruludur
sadece dolar al sat eur/usd shortla aman kağıt aldım yükseldi sattım düştü stop loss vs değil
bu dediğine göre o zaman bir dolar 123 japon yeni etmemeli mesela
ve tabi bir dolar 2,77 tl ediyorsa o zaman biz japonyadan çok daha iyi bir ekonomiyiz güçlüyüz vs :)
Farkındayım zaten riskli olduğunun dediğim gibi pek bir bilgimde yok en başlarda öğrenebilmek için küçük paralarla biraz oynayayım diyorum fazla bir kazanç beklentisi içinde olmadan hatta hiç bir beklenti içerisinde olmadan :) . Zaten bilmeden öyle 100.000 tl gibi büyük rakamlar asla bağlamam böyle bir şeye gerçi bilsemde havadan gelen para olmadığı sürece öyle yüklü miktarlar bağlamam sanırım :)
Galiba şuan en mantıklısı en azından yaz sonuna kadar sadece demo hesapta takılmak yada 100-200$ gibi bi miktarla ufak ufak kağıt alıp satmak.
2 senedir tedbir alıyorum ama iş bende bitmiyorki, ithalat ile uğraşıyorum usd alıp TL satıyorum üstelik taahhütlerim var. Ben zarar etmedim en azından ama o kadar çok Firma zor durumdaki, çekler patlıyor alacaklar hak getire. Ekonomi tek Problem değilki, keşke ekonomi tek sorun olsada mevcut iktidar devam etse milletde hak ettiğini görse. Ülke cidden çok zor durumda, Adamlar mafya gibi Katar Arabistan gibi ülkelerden gelen paralar var... Yani geldiğimiz duruma bak... Işid açıklama yapıyor Tr bize saldırmaz batı çok sıkıştırdı ne yapsın garibim diye...Işidi geçtim zaten biliyoruz, Pkk ya operasyon yapıyorlar bunuda yazın şuraya amaçlarını elde ettikten sonra aynı eski düzen açılımlarına devam edecekler. Olan yine bize olucak
Kusura bakmada sen baştan kaybetmişsin :)
Dolar gelirin yokken dolar ile borçlanıyorsun.
Gelirin ne ise giderinde o tür olmalı
Opsiyon vs ile ödemelerin sırasında bari işine gelen seviyeden döviz alabilmek için primine katlanarak kendini korumaya al
Ama TL ile satıp USD ile ödemek bence asıl kumar bu
Eskiden mhp-chp dönemi ithalata ciddi anlamda sınırlama vardı, bir ürün gelince t.s.e analizine gider bazen 1 ay bazen 3 ay beklerdi gümrükte, şimdi sistem şu şekilde getir malı yatır KDV sini al gümrükten... Fed genişlemesi, özelleştirmeler,globalleşme ile yanlış kur politikası uygulandı halk borçlandırılarak araç,telefon,konut almaya yönlendirildi.. Konut 40-50 sektörü besliyor en az demir-çimento-mobilya-beyaz eşya vs.. Kısa kısa yazıyorum bu arada... Onun için bugün oto sanayiye gidip hükümeti eleştirin boğazlarlar sizi, Mobilyacılar müteahhitler de öyle.adam niye düşünsünki gerisi teferruat cebim para gördü ya diyor... Millet bankalara bankalar yurt dışına borçlandı... Ekonomi süperdi,, sonra kredi derecelendirme kuruluşları başladı cari açık,Türk şirketlerin dış borcu.. Önemi yokki, nasılsa devlet borçlu değildi...Para bol olunca bişey üretmenin de anlamı yok... Çek krediyi ithal et.. Özelleştirme geliri de mis gibiydi de işte hazıra dağ dayanamadı. 2011 den beri ülke büyümüyor ve daha da kötüye gidiyor.. Artık 10 sene o geçmişte harcadıklarını öder millet.. Devlet de bi 10 sene vergi almaz olur biter. Bugün Çine bir mal ihrac etmeyi deneyin bakın bakalım satabiliyormusunuz? Adamlar amerikanın en büyük kulak işitme cihazını üreten firmanın malını gümrüklerinden geri yolladılar standarta uymuyor diye.
Ben korumasız hiç gitmiyorum, Çek alıyorum ve direk usd ye bağlıyorum. Ondan dolayı zararım yok..Bizim sektör böyle dönüyor.. Problem şurda reel sektör çok kötü durumda şu anda, ben istediğim kadar kendimi koruyum. Çalıştığım insanlar bunu yapmayınca bu zincirleme olarak banada yansıyor.. Hiç bugüne kadar dövizle borçlanmadım nedeni ise bir krizde varı yoğu kaybetmek var.
Yalnız kendinle çakışmadınmı şimdi?
İthalatı kötülüyorsun ama sen bile bu işi yapıyorsun bir önceki postuna göre :)
Benki herşeyim ithal ama keşke ikame edecek Türk malı olsada alsam derim hep ve her zamanda ithal ikame üretimi savunmuşumdur.
Benden tavsiye.Siyaset politik görüş vb hissi duygusal konularla yatırım kararı almayın alma. Belliki psikolojik baskı altındasın ve bu sana hata yaptırır.
En basitinden ticaret yapan adam ticaretine baksın borsa dolar vs kovalamayı bıraksın.Çok çok özel ilgi alanıysa işte eğer kur zararı yazmamak için primine katlanıp opsiyon alabilirsin. Ama nasıl sen iş olarak ithalatla ilgileniyorsan yatırım konusundada mesai harcayan iş olarak yapan adam uzun vadede totalde karlı olacaktır. Borsamızın yarısından çoğu yabancıların elinde ve onlar bizim gibi vatan elden gitti vs vs ile karar vermez.Zoom out yapar büyük resme bakar.Kötü görürse zarar ettik der çıkar fırsat görürse gelir alır gerekirse 3 sene bekler.
"2 senedir tedbir alıyorum ama iş bende bitmiyorki, ithalat ile uğraşıyorum usd alıp TL satıyorum üstelik taahhütlerim var."
"Ben korumasız hiç gitmiyorum, Çek alıyorum ve direk usd ye bağlıyorum."
çek alıp usd bağlamak nasıl olur anlamadım :)
neyse siz bir opsiyon nedir ne işe yarar araştırın bence faydası olacaktır
sonrada hissi değil rasyonel karar verin
tayyip gider başkası gelir bahçeli gider başkası gelir bunlar sadece fani insanlar that's all
Benim anlatmak istediğim şu, ben ithalat yaptığım İçin usd ile işim çok oluyor, zarar etmeme sebebim ise piyasaları elden geldiğince takip etmem. 1.9 - 2.08 hemen her seviyeden usd alıp elden geldiğince kendimi korudum... Buradaki insanlara da az buçuk edindiğim tecrübemi paylaşıyorum.. Usd almak kumar değildir genellikle ama Forex şakası olan bir araç değil,Borsa çok çok tehlikeli... Elbette %60 ı yabancıda.. Ama artık o adamlar bile Türk Borsası spekülatif demeye başladılar artık eskisi gibi değil yani, sakın alınma sadece henüz yeni başlayan birisinin para kaybetmesini istemiyorum... O yüzden kumar diye yazdım.. Geçmişte insanlar usd Euro cinsi borçlanırdı bankalara hem faizi düşüktü hemde öderken TL değer kazandığından kar elde ederlerdi.. Ama artık devir değişti çok batan oldu japon yeniyle konut kredisi çeken milletiz
Hımmmm bence sen benim yazdıklarımı bir daha oku :)
Olması gereken 10 tl ve şu andaki refahı hakedecek bir sanayimiz üretimimiz yok diyorum ben
10 tl olduğundaki öldüm bittimler ise üretimsiz bir ülkenin , sırf ithalatla yaşayan bir ülkenin olması gereken durumudur
Borsayı oluşturan kişiler borsa için spekülatif dese nolur demese nolur :)
Neyse en azından uzun vadede dolar yükseleceğini düşünürken ve dolar olarak borç varken her fırsatta dolar alıp beklemek TL ile beklemekten mantıklı ama ben hala opsiyon daha iyi diyorum çünkü küt diye ödeme zamanına yakın tcmb faiz arttırımına yakalanmakda var :)
ha yine borcunu ödersin batmazsın ama elindeki dolar değer kaybetmiş ve daha ucuza alıp ödemek varken sen pahalıya almış ve ödüyor olursun
opsiyonda ise ödersin primini belli bir seviyeden dolar alabilme opsiyonu satın alırsın
tarihi geldiğinde işine gelirse alırsın gelmezse almazsın en fazla prim kadar zararın olur
Ben ithalat yaparak para kazanıyorum, üretim de yapmayı denedik ama olmadı nedeni basit örneğin tıbbi plastik bir ürün üretirsen hammadde KDV %18 yatırıyorsun üstüne %6.5 vergi ödüyorsun, Türkiyedeki enerji Fiyatları, Mazot Fiyatları derken diyelim 10 tl ye mal ettin. Aynı ürünü Çin'den hazır mamul olarak ithal edersen %8 KDV yatırıp çekiyorsun.. Bu çok basit bir örnek daha neler var. Zaten Türk malı dediğinde almak istemiyorlar çoğu zaman bu da 2. Sorun
işte bunlar yapısal reformla en az 10 sene sonra meyvesini görebileceğin değişikliklerle çözülecek konular
bunuda yapmana izin vermezler işte ışıdi pkksı milleti birbirine düşürmeleriyle
bizde zaten çok meraklıyızdır birbirimizi yemeye
sonra kaba tabiriyle gevurun ürettiğini ithal edip burada satıp geçim sağlamaya çalışır yani aslında elimizle kendimizi sömürtürüz gevura
ben buna yeni nesil sömürgecilik demiştim belki 5 sene önce ve hala öyle olduğunu savunuyorum
bundan önce askeriyle falan gelip başında senle uğraşıyordu şimdi ona bile gerek yok
Doları neyle alıyorum kredi çekip, MB faiz artırırsa bu seferde daha az faiz Ödemiş oluyorum. Elbette bugün Merkez Bankası sağlam bir faiz artırımına gitse usd yi bi ölçüde indirir.. Ama zaten yüksek faiz ülkenin bu duruma gelme sebeplerinden birisi.. Sıcak para başa Bela
Adana diliyle abowwww sen napıyon be abi...
Krediyle dolar almalar vs
Sen cidden spk nın sitesine bir gir.
Orada bir sürü döküman var bir oku opsiyon nedir falan.
Ben ingilizce işletme mezunuyum bankacılık borsa yüksek lisansı yaptım.Yüksek lisansdada , lisansdada türev araçlar dersti bana.Lisansda isteyerek YL de zorunlu olarak aldığım ders. Hani öyle hayali birşey değil baya dersi mersi okutuluyor bunun.Bir incele
Aynı şeyleri farklı şekilde konuşuyoruz.. Şimdi birisi çıkıp dese ülkeyi kurtarıcam ileriki nesiller çok rahat edicek, yanlız 10 sene sabredin lüxe müsade etmiycem dese, kimse oy vermez.. Böyle milletlerden oy almak içinde ülkeyi yönetenler illegal yoldan halkına refah sunmaya çalışınca da işte bugünkü duruma düşeriz.. Mesela bak Abd den insansız uçak istediler parasıyla bile vermedi, süper Cobra istediler İsrail ile dengeler bozulur diyip yine vermediler yalvar yakar sanırım 3 adetti, eski teknoloji olandan kimbilir ne karşılığı verdiler.. Şöyle bi düşünelim bugün üreten adamlar olsak 10-15 tane Predator bizde olsa, acaba teröristler bu kadar rahat o dağlarda gezebiliceklermi? Savaşmadan insanımız ölmeden kazanırdık...