3.695 den bende eldekini çıktım :) Kar kardır 3.50 gibi bir rakamdan almıştım
Printable View
3.695 den bende eldekini çıktım :) Kar kardır 3.50 gibi bir rakamdan almıştım
Merkez bankası niye hala kurları güncellemedi
Merkez problem yok diyor
merkez ucu açık konuşmuş bence.
ufak ufak artarmı acaba.
yarın vadem dolacak yüklensenmi dolara acaba
Bu seviyelerden almak risk olabilir. Tabi yıl sonu 4 olabilir mi hiç belli olmaz politika *** kaynak ***
Valla ben yıl sonuna kadar bekliyecem.Hedefim benim yüksek.Gerçi gece yakalanmışım hedefi haberim yoktu. ama gece olduğu için bankalar çok fark alıyor.
Bakalım benim görüşüm sene sonu 3.75 üstü.
3.40'dan alanlar çok şanslı valla ben alamadım.
unutmayalım ki bizimkilerin elinde varlık fonu denen olay var
bir şekilde thy hisselerini manipüle edeblirler şu an muhtemelen doların belini kırmak ve etkilenmedik demek için bir çok hesap yapılıyordur
bir şekilde tekrar 3.6xx lerin altına çekmeye çalışacaklar diye düşünüyorum
ama belirleyici kıstas abdden yapılacak açıklamanın sertliği/yumuşaklığı olur
09.10.2017 bülteni:
Türk mali piyasaları güne büyük bir panik havası ile başlıyor. ABD ile vize işlemlerinin karşılıklı olarak askıya alınması yabancı yatırımcı nezdine ciddi bir diplomatik kriz algısı yaratmış durumda... Günün erken saatlerinde döviz piyasasında, elektronik işlemlerde, çok sert hareketler yaşanmış. USDTRY kurunda 3.92 seviyesinden işlem geçtiğini gösteren döviz işlem platformları dahi var... Belli ki, stop-loss niteliğindeki işlemler nedeniyle mağdur olan yatırımcı sayısı oldukça fazla! Bu satırları yazdığımız dakikalarda USDTRY kuru 3.71'li seviyelerden işlem görüyordu.
Bugünkü işlemlerde her iki yönde de olabilecek sert dalgalanmalara hazırlıklı olmak gerek. Son günlerde sıklıkla dile getirdiğimiz temkinli ve tedbirli olunması gerektiği görüşünü bugün de yineliyoruz. Buna ilave olarak sakin kalınması gerektiğini eklememiz gerek.
Öncelikle "finansal piyasa paniği" kritik önemde bir konu. Yayılmadan önlemek gerek! Aksi durumda yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Finans tarihimizde ne yazık ki bu kapsamda hatırlamak istemeyeceğimiz bazı örnekler var. Her ne kadar ekonomimizin geldiği seviye geçmişle karşılanmayacak ölçüde iyi olsa da panik havasının hızlıca dağıtılması gerek. Bunun için yetkililerden sakinleştirici yönde açıklamalar gelmesi gerekir. Vize işlemlerinin durdurulması kararının diplomatik bir kriz değil de güvenlik önlemleri kapsamında alındığının karşılıklı olarak dile getirilmesi ve bunun da inandırıcı bir üslupla dillendirilmesi lazım.
Aksine, yangına körükle gidilmesi şeklindeki her türlü adım ve söylemin mali piyasalardaki paniği daha da artırıcı etkilerde bulunması kaçınılmaz olabilir... Bu nedenle bugün kulakların siyasi taraftan gelecek açıklamalara çevrilmesinde yarar var.
Mayıs ayından bu yana Türk mali piyasalarına önemli miktarda yabancı fon girişleri yaşanıyordu. TCMB'nin sunduğu yüksek nominal faizin yabancı yatırımcıların ağzını sulandırdığını bu satırlarda defalarca kez yazdık. Bu nedenle, teknik ibare ile oldukça kalabalık bir pozisyonlanma durumu ile karşı karşıyayız. Bu da panik havasını daha da pekiştirici bir rol oynayabilir. Bunu, sunumlarımızda sıklıkla kullandığımız bir örnekle açıklamamız gerekirse... 500 kişinin sığabileceği ve tek kişilik küçük kapısı olan bir salona sıra ile 750 kişi dar bir koridordan geçerek giriyor. İçerisi tıkış tıkış ancak sıkışıklık dışında bir sorun yok. Sonra birden yangın alarmı çalınca herkes önce kapıya bakıyor ve rahatlıkla çıkamayacağı endişesine kapılıyor. Ortaya çıkan panik havası herkesin kapıya hücum etmesine neden oluyor. Panik havasını dindirecek bir açıklama olmaz ise kaçınılmaz olarak kapı kırılacak ve izdiham yaşanacak! Odadan çıkamayacağını düşünenler camdan atlamayı dahi göze alabilir. Bu nedenle de öncelikli olarak panik havasının dağıtılması elzem.
"İrrasyonel coşku" ibaresini yaz ayları boyunca neredeyse hergün yazdık ve ne anlama geldiği herhalde bugün yaşanmasa tam olarak hiçbir zaman anlaşılamayacaktı! Yaz ayları boyunca döviz satan yabancı yatırımcılar mevcut gelişmelerin ne anlama geldiğini anlamakta zorluk çekince döviz almaya yönelebilirler. Özellikle tahvil cephesinde satış yapmak için yeterli likidite bulamayanlar risklerini hedge etmek adına döviz almaya yönelebilirler. Ancak, öte yandan, yaz aylarında yurtiçi yerleşiklerin ciddi miktarda döviz alımı olmuş ve bu da döviz mevduatında ciddi bir artışa sebebiyet vermişti. Bugün döviz kurunun geldiği seviyelerin cazip olduğuna inanan bazı yerli yatırımcıların döviz satışları (doğrudan ya da opsiyonlu işlemlerle dolaylı olarak) kurdaki yükselişi frenleyebilir. Bunu günün ilk yarısında gözlemleyebiliriz. Panik havasını giderecek açıklamalar gelmesi halinde bu eğilim piyasalarda belirleyici olabilir. Aksi durumda etkisi sınırlı ve hatta geçici kalabilir.
Bu yaşananların zamanlama olarak küresel likidite koşullarının bozulduğu bir döneme denk gelmesi kaygı verici. Cuma günü ABD'de açıklanan istihdam raporu ücret enflasyonunun yükseldiğini işaret ediyordu (yıllık bazda %2.5'lik beklentiye karşın gerçekleşme %2.9 oldu). FED'in bir süredir takındığı şahince tavırları da bu kapsamda düşünmek lazım. Böyle bir ortamda içeride ortaya çıkan bize özgü riskler kırılganlığı daha da artırıyor. Bugünkü işlemlerde kırılganlığın piyasa yansımasını görüyoruz.
Döviz kurunun seyri temel anlamda belirleyici olacak. İçinde bulunduğumuz tarzda ortamlarda teknik seviyeler telafuz etmek pek bir anlam ifade etmeyebiliyor. Açılış saatleri itibariyle hisse senedi ve bono&tahvil piyasalarında sert satışlar görmemiz olası. Tüm bunlara rağmen serin kanlı olmak gerektiği kanaatindeyiz.
Idlib e kısmen girmişiz. Yukarı doğru hareket devam edecek gibi
3.70 ten ciktim bende
Siniri gectik. Hulloogggg....!
Bekliyorum ben hala. Durmak yok yukselmeye devam.
ben yarın banka aracılığıyla yüklü alım yapacağım. 4 e yürür bu. millet olarak alıştık bizde. sesimiz çıkmaz.
Seçim öncesi 3.67den alım yapmıştım nisana kadar o pasta ihtiyacım yok bozdursam mı yoksa 4 tl seviyelerini görür mü
Bekliyorum reise inat dolardan cikmiyorum bakalim ne olacak :)