Güzel battık ya.:) Dolar koymuyorda sterlini satmadığıma çok pişmanım.
Printable View
Güzel battık ya.:) Dolar koymuyorda sterlini satmadığıma çok pişmanım.
Teknik olarak baktığımda; $/₺ için 2.88 destek seviyesi eğer kırarsa 2.8350 lere geriler bunu da kırarsa 2.7750 lere gelebilir ki bu seviyeden orta vadeli alım için düşünülebilir. Şu an için trend çok güçlü gözüküyor ve 2.88 i kırıp 2.84 e altına gelebilir bunu hem yurtiçi taraftan Bahçeli den gelen koalisyona yeşil ışık sinyali sonrasında 3.kez seçim olmayacağına doğrultusunda iç taraf, hem de ABD verileri sonrası faiz artışının en erken Aralık 2015 e ertelenmesi ile yurtdışı destekliyor. Ancak henüz buna karar vermek için erken, 2.88 deki işlem hacmi seviyesi çok önemli olacak, yakından takip etmek ve hacimli aşağı hareket olursa trend yönünde davranmak lazım.
€ için kısa vadede bekleme ancak hem orta hem de uzun vadede short pozisyonda olunması gerektiği görüşündeyim, bunun temel nedenlerini daha önce belirtmiştim bu görüşüm en az 2016 ı nın 2. çeyreğine kadar bu şekilde olacak. Dövizde long tarafta olunmak isteniyorsa € yerine $ tercih edilmesi
€/$ tarafında enson ki görüşümü koruyorum, şuan için alçalan direnç bugün için 1.13 te bulunuyor burası kırılırsa 1.1350 ve 1.1440 direçleri var, daha önce belirttiğim gibi 1.1350 ve üzerinden ben olsam kademeli short larım.( 1/3 1/3 1/3 gibi)
destek tarafında 23 Eylül de başlayan trendin yükselen desteği bugün için 1.1170 te
alçan direnç ve yükselen destek trendileri arasında hareket sıkışmaya başladı( üçgen formasyonu oluştu)
16.10.2015 e yani önümüzdeki 6 işgünü sonuna kadar trend bir yöne kırılır diye düşünüyorum. Bekleyip görelim
herkese başarılar.
Doları olanlar panik yapmasın, Aksine çok güzel bir alım fırsatı... Az sonra dolar alıcam tekrar.., Özellikle bugün akşam Merkez bankası Döviz ihale satımına dikkat edin saat 5 5.45 arası.. Dolardaki ani yükselişlerde önce deniz dalgası gibi vurduğunda bir köpük oluşur sonra geri çekilir sonra tekrar vurur... Düşüşlerde de tersi olur...
Neden panik oluyorsunuz ki 2 ay bekliceksiniz :)
2 Ay sürmez, Şirketlerin döviz borcu var o yüzden bu seviyelerden alımlar başlar... Bırakın bu seviyeleri pazartesi salı günü şirketler 1.5 milyar usd almış. 3'ün hemen altından,
Maliyet düşürmek içinde bir fırsat ayrıca , diyelim 2.98 den aldınız , 2.89 dan alırsınız aynı miktar ortalaması gelir 2.935'e ... Bu fırsat kaçmaz
Ben çok şaşkınım okuduğum tüm siteler tüm yorumlar 2.91 alt dayanak noktası diyordu şuan 2.89 gördük hala beklemedeyim. Aslında alım seviyesi ama beni korkutan düşmeyi sağlayacak bir haberinde olmaması.
Düşmeyi sağlayan Suud ve Katar parası habere gerek yokki :)
seçim öncesi güzel yatırım fırsatı yaratıyorlar, seçim sonuçlarının açıklandığı an dolar 3.2xxx olduğunda 2.90'dan dolar alanlar realize edecektir.
Kimse Brent Petrole ve Abd petrolüne dikkat etmiyor..!!! Dolar endeksi gevşedikçe petrol uçtukça uçuyor brent petrol 46 usd'den 54 usd ye geldi yani + %17 bunun anlamı ise Türkiye'nin cari açığı yine artıcak , bu sebepten dolayı borsa yükselemiyor.... Bugün yarın sağlam bir zam oturturlar
Şirketler bu seviyeden sürekli alım yapıyor , sene sonu geliyor bence bu seviyeler güzel... Ama şunuda diyemem 2.85 olmaz diye zaten en düşük seviyeden döviz alıp en yüksek seviyeden satmak imkansıza yakın.
Bu hafta 2 milyar dolarlık alım yapılmış bilginizeeeeeee :)
ben bi 30 bin aldım ancak 2.91 i yakalayabildim. Öğlen olsa 2.90 alım yaptırıyordu
O kadar takılmayın ha 2.9 ha 2.91 ... Şöyle bakın olaya 3.074 ten almadınız sonuçta her şekilde kardasınız
Zaten artık kademeli alım yaparım. Velevki 2.84 e geriledi oradanda alacağız elimiz mahkum. Ben daha çok yıl sonuna yaklaştık ve yıl sonu tahmini nekadar tutmasada Merkez bankamızın o bile bu seviyenin üzeri :)
Akşamları saat 5 - 5.45 Arası Mb döviz sattıktan sonra almak en mantıklısı ama işte insan heyecanlanıyor... Psikoloji bu yukarı çıktığını görünce bende dayanamayıp alıyorum.
Şimdi cari açık nedir ;
Geliriniz 1.000 tl diyelim ama ay sonunda harcadınız 1.100 tl işte bu 100 tl cari açık , bunu mecburen borçlanıcaksınız, diyelim bunu alışkanlık haline getirdiniz bu cari açık büyüycek büyüycek bi yerde patlıycak hemde epey bi birikmiş olarak.. Bir süre bu açığı borç çevirerek sürdürmek mümkün ama paranın zor bulunduğu bir ortama denk geldiğiniz anda krize giriceksiniz...
Ve Türkiye'nin gsyih büyük bölümü hizmet sektörüne ve borçlanarak büyüme modeline dayanıyor, yani restorant, kafe,Otel vs.. Diğer kısmı ise İthalat ile büyüme , yani doğuş firması otomobil getiriyor ve satıyor... 50 bin tl lik 2.0 bi arabaya 80.000 vergi verip 130.000'e alıyoruz... Paranın sadece 40.000 tl si Almanya'ya gidiyor kalan 10.000 tl doğuşun ve asıl aslan payı ise 80.000 Tl devletimizin oluyor... Fed sayesinde kredi imkanı da bu kadar bol olunca milletimiz başlıyor lüx otomobil ve Telefon ıvır zıvır almaya... Çekiyor krediyi yolluyoruz parayı Alman'a , Parayı da Alman'dan Amerikalıdan borç olarak alıyoruz zaten... Bizde para olmayınca mecburen bankalara yöneliyoruz bankalar ise yurt dışına yönlenip oradan ucuza döviz cinsi olan sendikasyon kredisi alıyor ve bize yüksek faiz ile tl karşılığı kredi satıyor. Tek sorun bankanın edeceği karın kur zararı yüzünden eriyip gitmemesi ve zarar etmemesi... Bankalar kredi verirken Merkez bankasına verdiği kredi karşılığında zorunlu karşılık adında birde para yatırıyor , Merkez bankası düne kadar bankanın yatırdığı bu paraya faiz ödemediğinden haliyle banka devletin kullandığı bu kısmın maliyetini de bize yansıtıyor... Şimdi bu sistem sayesinde haşmetli devletimiz öyle bir vergi topluyorki kendilerinden geçiyorlar yahu biz süper güçüz demeye başlıyorlar halbuki bu milletin bu kadar borcun altına girmesini unutuyorlar.. Sağda solda görüyorum Türkiye hep borcunu ödemiş vs. vs. yahu Türkiye eskiden böyle para bulabiliyormuydu? 10 sene önce kaçımız kredi çekebiliyordu? Krediyi boşverin kaçımızda kredi kartı vardı?
Şimdi öyle bir sarmalın içindeyizki ; Kur zararı bankaların karını götürüyor, Dövizle borcu olan şirketler batıyor... Kötü bir Fed verisi gelince seviniyoruz kur 3 tl den 2.9'a inince bayram eder hale geliyoruz ... Derken ; Dolar gevşediği için ters kolerasyonlu olan Petrol fiyatları birden tırmanıyor ve bu seferde bizim Cari açık sorunu ortaya çıkıyor yine..., 2 tarafı pis değnek.. Dolar değer kaybetse petrol fiyatından darbe alıyoruz dolar değer kazanınca banka karları gidiyor ki bizim borsaların tüm gücü hırsız gibi milletin hesabından hırsız gibi parasını alan bankalardan geliyor borsa spekülasyon borsası yani al sat borsası öyle alıyım çocuklarıma bırakıyım derseniz elinizde yıllar sonra bir kağıt parçası kalabilir...Amerika'daki gibi değil yani.. Kurtuluş malesef yok öyle yada böyle Türkiye belki 5 belki 10 sene böyle gidicek...
Normalde bir ülkenin parasının değeri o ülkenin üretim gücüyle ölçülür dikkat... Ama Fed bize tarihi bir fırsat verdi ve paramız gereksiz yere Abd doları bolluğundan dolayı kendimizi darı ambarında gördük... Şimdi gerçeklere dönüyoruz ve bence dövizde bu seviyeler birşey değil.