5,60a gelmek için 13 eylülde en az 500bp faiz arttırılacağı sinyali verilmesi lazım
şu an için kurun yönünü ağustos enflasyonu ve 13 eylül belirler ana kalem olarak
Printable View
5,60a gelmek için 13 eylülde en az 500bp faiz arttırılacağı sinyali verilmesi lazım
şu an için kurun yönünü ağustos enflasyonu ve 13 eylül belirler ana kalem olarak
İlk beklentim 6.14 dü biliyorsun. Onu zaten kendine artık destek direnç noktası haline getirdi. Gidip gelip bu rakama kendini endeksliyor.
Yalnız şunu unutmayalım; bu adamlar boş durmayacak, gerçekten para sokacaklar dışardan içeriye. Sana bana yurt dışındakiler alsın diye ev sattıracak. İhracatın önünü nispeten açıp vergi indirimi tasarısını görüşüyorlar şuan. Üretime verilecekj desteklerden bahsetmiyorum, çünkü üreticek markalar başvuracakta, desteği alacakta benim cari açığıma etkisi olacak onlar ölme eşşeğim ölme hamleleri olacak. Çok uzun vadeli. Ancak gayrimenkul satışları, ,ihracata vergi indirimi vs bu hamleler onaylandığında ciddi para akışıda sağlatır. Bu aşamalarda biz not düşümüne ağır takılmazsak yada Trump saçmalamaları bir adım ileri taşımaz ise 5.60 ları bekliyorum. 1 hafta-10 gün tabi bu kararların onaylanmasına müteakip dediğim
Başkan ben bu anlatıklarının düşürebileceği konusunda umutlu değilim.
Bende rebelh gibi faiz artışı olmadan düşürmenin zor olduğu kanaatindeyim. Kaldı ki faiz arttırmadan bu seviyede tutabilmelerinin yolu varsa şuan ki seviyede tutsalar ona da razıyım. Faizde iyi bir şey değil.
Keşke bugünü kurtarmak yerine yıllar sonrasını düşünüp sağlam adım atsalardı da bugün bu halde olmasaydık. Ancak sağlık olsun, dış mihrak fedö v.s işte ne yapalım, hökömötömözün yanında olayım en iyisi. :)
O usd 1 kere 7yi gördü. rahat durmazlar, büyük ağa babaları kokuyu aldı bir kere. unutulmaz o seviye. umarım haklı çıkarsın da kısa sürede olsa biraz düşer.
geçen sene 100 bin usd paranız vardı 3.50 den bozdunuz geldiniz 350 bine daire aldınız
bu sene satmak istiyorusunuz 350 bine alıcı yok faizler uçmuş piyasa ölü ama diyelim ki siz birini buldunuz ve diyelim ki işi bilmeyen bir adama(kibar tabir) 400 bine sattınız ülkenize döneceksiniz
400bin / dolar kuru(6 kabul edelim) =66 bin usd
şimdi parası böyle eriyen ve kısa/orta vadeli yükümlülükleri ağır olan bir ülkeden hatta ve hatta maaş ödemek için karşılıksız para basması dillendirilen bir ülkeden; hangi KERİZ gelip ev alır?
arap yağı bol bulunca lafı tanıdık gelmiştir. bizimkiler gayet arap kerizler bulurlar satarlarda. hemde sağlam satış yaparlar ama o ihracat çakallığı yine de hiç bir işe yaramaz. bir oturup hesaplayalım kaç bin ev satacaklar kaç tanesinden devlet ne kadar kazanacak.
Hatta normalde kazandığı vergi kısmınıda ihracat gözükmesi sebepli iade edecek müteahhite. Tamamen içeri giren bir paradan dolayı yıl sonu girin para miktarı yükselecek ancak dolar düşmeye yetecek oranda yine olmaz.
Kerizinde bir limiti miktarı sayısı var. Tamam arap keriz bulunurda altı üstü kaç tane bulunur :D
1 yıl vadede dış barcun yarısını birebir getirirmi? emin olarak cevap vermek zor tabiki. Rakam tahmini getirinin büyüklüğünü ve zamnını direkt bilebilmek kahinlik boyutunda olur o kadar iddiada bulunamam. Ancak tecrübesel yaklaşıyorum bu hamleler boşa tasarlanmadı. arz talepin direkt piyasası yaratılıyor şuan. Bu bayram tatilinde bile ne gurbetçiler ne iş adamları taşındı firmalar tarafından. Emlakçılar bildiğin çalıştı tatilde gurbetciye özendirip yer satabilmek amaçlı.
Sanayi üretiminin alacağı ihracat vergi desteği ise daha kıstasları belli olmadığı için faydası öngörülemiyor. Bu arada TODD yani otomobil distr.derneğinin ve diğer büyük ölçekli otomotiv devlerinin ÖTV indirimi ve kampanya talepleri zaten ortada. Yani doğmamış çocuğa don biçmek tabiki doğru değil. Ancak doların tek atımda fırladığı yerde onun gerçekci değeri değildi yoksa 7 lerde takılır kalırdı.
Kısacası az bilmek daha güzel :) benimki umut benim beklentim 5.50 lar 5.60 larda yeter
abi tüm bu hamleler başkanlık sisteminin getirdiği bir sonuç olarak reisin faiz arttırımına karşı durması sebebiyle tasarlandı
yoksa aklın yolu 1 vaktinde 100er bp faizler arttırılsaydı tren kaçmadan, kimse bugün 2yıllıklara %28 ödemezdi
ben faiz sevdalısı bir insan değilim bu kriz 3 gün önce başlamadı 5 senedir adım adım geldi sonunda patladı
faiz bize sadece zaman kazandırır ekonomi yavaşlar kriz devam eder
ama faiz arttırıldığı kriz mi yoksa tek adam krizimi derseniz kesinlikle faiz arttırıldığı krizi tercih ederim
her türlü kötü olanı yaşayacağız şüphem yok yıl sonu beklentimin 7+ olmasından da şüphem olmadığı gibi
ama kurtarılabilir olanı yaşamamız gerekiyorsa aklın yolunu tercih etmeliyiz
merkez bankasının en önemli silahlarından biri olan faiz arttırımı opsiyonunu elinden aldığınızda sonuç kaçınılmaz oluyor.
Dogru mantik boyle bir sey iste.
Kes para icin de bir ornek ben vereyim, neden yabanci yatirim girmiyor ulkeye diye.
Merkez bankalari tahvil satarlar. Ve merkez bankasi her zaman gunu gelince borcunu oder, gerekirse para basar yine oder.
Diyelim ki sizin bugun 1 milyon euronuz var. Bir milyon euro bugun 7 milyon 150bin tl. Siz bununla tahvil aldiniz. Tahvile gore 2 sene sonra size tcmb 10milyon tl verecek mesela. Oyle bir tahvil orani yok ama neyse.
Ee 2 sene sonra euro kuru mesela 12 olunca ne olacak? Sizin 10milyon tl 1 milyon euro bile etmedi, yani koydugunuz paradan zarardasiniz, ustelik 2 sene de zaman kaybi var.
Direk tahvil almasin mesela. Adam yurtdisi firma olsun buraya insaat yapsin diyelim. Adam harcadi 10 milyon euro, bugunun parasiyla 71.7 milyon tl. Satip 100 milyon tl topladi. O zamana kadar euro 12tl oldu. Eee patladi adam. Hem nakit olarak zararda hem zaman olarak.
Guvenli ve stabil piyasa ister yatirimci. Boyle bi gunde 1 lira kur artisi degil.
Hala daha koylu zihniyetiyle duygusal duygusal olaya yaklasan var. Sene 2018. Cok acaip.
Abi karşılığı ne belirtcen, karşılıksıza düşer o her türlü :)
o yazılarda temenniden öteye geçmez. Bastıysan parayı eksiye gşdersin bu böyledir :)
Radikal onlem bu nasil olur?
Onlem,ulkede uretilebilicek seyleri disardan almamaktir.
Ulkeyi sadece betona mahkum etmemektir.
Kara parw merkezi yapmamak gerek.
Her yil.secim yapmamak gerek.
Ucan kusa atar gider yapmamak gerek.
Radikal onlem,tl yi zorla kisip ama son 3 ayda 2 yillik para basmakaktir...
İyi gaz veriyorlar ama...
https://www.youtube.com/watch?v=2kPAL_1H9b4
Çok enteresan tedbirler gerçekten :)
İhracatın mantığına ters bir durumu sen kalk ihracatın içine dahil et, kimse de çıkıp dememiş fiziken sevk edemediğim bir malı nasıl ihraç edersin :)
Döviz artırıcı işlemler için inovatif çözümler üretmek yerine yer yurt toprak satmayı tercih ediyorlar ve insanlar şak şak alkışlıyor.
Stratejik derinliğinize hayran oldum gerçekten, adam demiyor ki ya biz şu kadar ürünü uluslararası pazardan temin ediyoruz.
Bunu ülkede yapmanın yolunu bulalım, ya da katma değeri yüksek ürünlerin üretimini teşvik edip ihracatına destek olalım.
Varsa yoksa beton, 3-5 yıl sonra köprüleri de ihraç eder bunlar :)
1-2 aylık bir beklentim vardı çöküş için 1 ayı geçti neredeyse eylül sonu gibi daha netleşecek bence tablo.
Şu videoyu gerçek zannedenler bile var bu ülkede
Sokakta izlet bir kaç kişiye
Bak parayı buldu getiriyor yakında dolar düşecek der diyecek insanlar var
Her zaman aldığım sek cam süt 1 litre 4.75 iken bi günde 6.45 e çıktığınıda gördüm. Bu pek zamcık gibi gelmedi.
Yurtdisi ogrenim icin ailem belli bir miktar tl verdiler bugun. Euro yapmam lazim aslinda fakat bu yukselis trendi devam eder mi ? Yoksa 7nin altini gorur mu yeniden karar veremedim paraya da yazik etmek etmek istemiyorum.