Abiler 6.700 den alımım var tahmini ne kadar beklerim fikri olan var mı?
Printable View
Abiler 6.700 den alımım var tahmini ne kadar beklerim fikri olan var mı?
Kıt ekonomi bilgimle şöyle bir çıkarımda bulundum;
FED toplantısından dolayı ABD endeksleri %2 düşüş yaşamış.
Dolar biraz geri çekilmeye başladı sabah saatlerinden ittibaren.
Sanki alım fırsatı verecek gibi ne dersiniz?
site açıldı sonunda :)5.33e kadar çekildik aşağıda 5.30 ve 5.25 var
esas mevzu fedin faiz arttırımı
eylül ayında faiz arttırımı günü grafiğine baktığımda karar açıklanana kadar eurusd ve gbp usd de yükseliş karar sonraki hafta ise düşüş trendi görünüyor
şu anda yine pariteler yükselişte eurusdnin bu yükselişini 1.1540lara sürdürme ihtimali var sonrası faiz arttırımı gelirse benim için şort demek
eylül ayında da faiz kararı sonrası parite 1.18 üzerini gördü sonra 1.12lere kadar geri çekildi
bizde ise eylül faiz arttırımı mikro olarak fiyatlanmış, o dönem hem haber akışı hem volatilite o kadar yüksekti ki faiz artışı sonrası usdtry 16 kuruş bir düşüş gösterdi
ben usdtrynin %90 ağırlıklı ulusal haberlere bağımlı olduğunu düşünüyorum küresel haberlere anlık tepki veriyoruz daha çok
bugün 5.33lere gelirken trendi bozduk ama trend 5.13ten yeni oluşmaya başladığı için çok belirgin değil
o yüzden aşağıda 5.30 yukarıda 5.40 kırılmadıkça bu bantta harekete devam diyorum..
şuan ki durumdan çok memnunum, uzun süre daha burada tutunsa güzel olur. piyasa oturmaya başlar. insanlar harcama yapmaya başlar. ancak umudum var mı derseniz, fakirin ekmeği derim. umarım 3-5 ay durur burada.
kurun 10 olmasında da 5 olmasında da aynı sıkıntı mevcut
likidite..
1 yıl içerisinde oluşacak dış ticaret açığını ve vadeli borçları toplarsak 202 milyar usd bulmamız lazım
ağustostan bu yana 17 milyar usd rezerv erittik ve o dönemde de açık finansman kaynağımız 190-200 milyar usd civarındaydı
yani 17 milyar usd eriterek 3 ay süre kazandık ve şu anda 16 milyar usd civarı bir net döviz stoğu kaldı merkez bankasının
ağustos sonrası borçlanmalar öncekilere göre daha kısa vade ve daha yüksek faizli
yani gelecek sene merkez rezervlerini sıfırlasa ve kur 7-8 lira olsa dahil yine 200 milyar usd civarı bir borç ile kalabiliriz
bütün sorun bu denli büyük parayı nasıl finanse edeceğimizde
daha önce yaptığımız gibi borcu borçla kapatıp vade uzatmamız da artık zor
kur düşse bile cds(kredi risk primleri) düşmüyor geri ödeme riskimiz çok yüksek o yüzden seneye bu faiz oranlarından bile borç bulamayabiliriz
hadi bakalım artık ödeyin dedikleri zaman ne yapacağız? esas problem burada
ekonomi tartışıyorsak bunları tartışalım isterim sizin çözümünüz ne olabilir?
benim çözümüm imf anlaşması ve parasal sıkılaşma
bu da ekonominin iyice durması, bir çok firmanın batması ve yüksek işsizlik demek (kaos)
imf anlaşması süresinde eğer ki dünya yeni bir parasal genişlemeye girerse elde edilecek (imf garantörlüğünde) ucuz kredileri katma değere yönlendirmek ve kademeli olarak ihracatı arttırmak
yeni fabrikalar, hayvancılık ve turizm teşvikleri, kooperatifçiliğin gelişmesi vs, vs,
eğer imf ile anlaşmazsak yine ekonomi duracak, işsizlik artacak, bir çok firma batacak ama farklı olarak üstüne hem enflasyon hem kur artacak hem ucuz kredi bulma şansın kalmayacak hemde küçülme sürecek
peki neden imf? imfnin özelliği bu gibi durumlar için kurulmuş ve piyasa şartlarından daha uygun faize ve vadeye borç verebilecek bir kurum olması
ayrıca imf olduğu zaman gereksiz bir çok harcama kısılacak hatta bir çoğumuzun maaşı enflasyonun altında artacak fakirleşeceğiz ama kimse saray yaptıramayacak yeni mercedesler sipariş edemeyecek yeni uçaklar alıp ihale peşkeş çekemeyecek 600 tane vekile o kadar maaş ödenmeyecek
çünkü tüm harcamalarını imf kontrol edecek ve yönlendirecek
açık konuşmam gerekirse 5-10 sene içerisinde ülkede bir gelecek göremiyorum tek gördüğüm kaos kargaşa fakirlik ve zulüm...
@rebelh Söylediklerine harfi harfine katılıyorum,kaos'un ötesinde bir kıvılcım ile parçalanma nedeni olmaz inşallah.
Ne hallere geldik yaklaşık 6-7 aydır para harcarken ödeme yaparken bir çok şeyi düşünerek hareket etmek zorunda kalıyorum ki daha ne ev geçindiriyorum ne de başka bir şey evli çocuklu insanları düşününce işin içinden iyicene çıkamıyorum,yazık ne hallere düştük. 2019'u unutulmaz yıllarımız arasına yer vericez gibi duruyor.Allah herkesin yardımcısı olsun.
inandığımdan değil de kendime göre çözümümü aktardım
normal şartlarda olsa çoktan önlem alınırdı imf ile belli görüşmeler yapılırdı ama bahsettiğiniz şartlardan dolayı bu yapılmıyor
ama maalesef o şartlar da bizim bugünkü huzurumuz da sonsuz döngü içerisinde olmayacak
Ben üretimin her kısmı için var olan üreticilerin hepsine devlet teşviğiyle ihracat yaptırılması taraftarıyım. Buda nasıl, misal; asansör üeticilerini toplasın bir kooperatif oluştursun, hepsinden ortak üretim ürün gamı çıkartıp bu ürünlere dünya piyasasında pazarlayacağı müşteriyi bulma konusunda destek olsun, ihalelerde kooperatiflerin arkasında dursun vs. gibi. Bunu her sektöre bu şekilde uygulayabiliriz. Ben her ne kadar istemeden de olsa, devaluasyon olmuşken bundan faydalanılması gerektiğini düşünüyorum.
Tüm bunların dışında yazılım sektörü ve servis ihracatının üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. Yani elinde bilgi olan beceri olan kalifiye bir sürü yazılımcımız var ve çoğu ya dışarı kaçıyor yada vizyonsuzluktan çöp oluyor ama bilişim patronlarına imkan/destek verilse, yurtdışındaki her piyasadan bağlantılar sağlansa; müşteri bulduktan sonra servis ihracatı ülkemiz için en maliyetsiz ve hızlı yol olacaktır. Çünkü yatırım istemez, sermaye istemez sadece bilen insanı ister. Taşınma maliyeti yoktur, saklanma maliyeti yoktur ihracatına geçilebilmesi için tek ihtiyaç müşteridir, elektrik ve internettir.
En son biz ımf 'ye borç vermiyormuyduk ya ,ben konuya biraz uzak kalmışım sanırım?
Kredı musluklarının acılması yada ucuz kredı ıcın hukumetın yada sıstemın degısmesı gerek.
Kımse bız o kadar borc verıp,batırmaz.
Yanı tek adamlık,bızı bu cukura ceken sey 2013 den berı yapılan hersey.
Yazdık,soyledık hatta 2017 mayısında tutuklandık,eee? Hala aynı sey....
Duzelme olmayacak tabı,nasıl olabılır? Rebel senın adın neydı,oyle hıtap etsem cok ıyı olucak.
Sımdı stand by yaptık,20m dolar aldık,kısa vade rahatlama ıcın,sonra? Hanı sarkıda dıyor ya "ya sonra"?
Istedıgın gıbı sıkılasma yap,suan kı duzende bu kredı muslukları catların ıcınden akıppp gıdıcek...
Ulkenın dıbe vurup,belki 1 sans,ayılması gerek. Istedıgı herseyı verdı bu halk(belkı aldı) verdıkce kotuye gıttık...
Baskanlık gelıcek,ulke ucucak falan dedı,beterın de beterı olduk.
Artık sunun anlasılması gerek,bundan daha kotusu yok. Akp dahıl tum partıler degısım ıcıne gırmelı....
Esnafa 250 milyar tl kredi kullandırıldı da ne oldu
Ülke çıkılmaz çukurda
31 marttan sonra görücez o çukurun ne kadar dipsiz olduğunu
bizde oy kullanım oranları neden yüksek biliyor musunuz?
tam bir demokrasi aşığı bir milletiz de ondan :D
hayır tabiki de mevzu çıkarlar
bizde tüm siyasi partilere oy verenlerin çıkarı var ben dahil
ha çıkarı maddi olan var olmayan var mesela benim çıkarım çocuğuma iyi bir gelecek sunabilmek ama bunun için herhangi bir parti üyesi değilim o günün şartlarına göre hareket ediyordum ama artık siyasi bir beklentim kalmadı..
diğer bütün kitlesel partilerin çoğunun ve halkın çok büyük kısmının oy verme sebebi maddi çıkarlar
en basit sözleşmeli işçisi bile belediye değişirse ben işimden olurum korkusuyla oy veriyor
kaldı ki burada yorum yapan arkadaşların çoğu metropollerde oturuyor ben son 7 senemde 2 küçük kasabada yaşadım ve kasabalıların neden oy verdiğini kendimce anladım
herkesin payına düşen bir çıkar var kiminin küçük kiminin büyük bu akp için de chp için de diğerleri için de böyle
biri ülkenin sahibi ona göre pay dağıtıyor
diğeri izmirin Beşiktaşın kadıköyün çankayanın sahibi ona göre pay dağıtıyor
gelişmiş ülkelerde seçime katılım %60 civarında-büyük bir tepki olmadıkça
çünkü adamlarda bir çıkar yok bir gelecek korkusu yok kim seçilirse seçilsin belirli bir hizmet yapacağını ülkenin kimyasını değiştirmeye çalışamayacağını hukukun en büyük güç olduğunun farkında
onun için parisi şu almış lyonu bu almış londrayı babam yönetmiş çok önemli değil
bu sebepten dolayı ben hiç bir şekilde akpnin seçim kaybedeceğini düşünmüyorum
ola ki bir kaza oldu kaybetti(7 haziran) o seçim hukuka aykırı şekilde yenilenir(1 kasım) ve daha iyi bir oyla kazanırlar
artık ekonomik sebepler temelli olarak 5 sene sonra daha da artan baskı, fakirlik, yasaklar ve yoksullukla yüzleşeceğiz
halk sokağa da çıkamayacak fransa gibi bir ülke değil burası sokağa çıkanların sonu ölüm, baskı, fişleme, hapis gibi şeyler oluyor
artık hak arayabileceğimiz bir ülkede yaşamıyoruz
bu arada adım hüsnü, murat abi :)
kurda da 5.33 destek olmuş durumda onu da takip edebiliriz ama faiz kararı doları baskılıyor(faiz artışı öncesi beklentinin fiyatlanması ve kar alma durumu)
Merhabalar.
Dolar 5.32 lere geriledi bu sabah. FED toplantisi mi fiyatlanıyor. Toplantı sonrası daha da düşer mi yukselir mi. Bana göre toplantı sonrası artacak. Bir miktar almayı dusunuyorum. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
düşsün ya :) ben faizdeyim 8ine kadar bağlı :D artmasın. zaten 8i olsun döneceğim dolara, ya uçarsa modunda hep tırsıyorum. hiç iyi şeyler olmuyor.
Sepet yaptım da dolara basmıyorum dolar yatışta şu an çoğunluk faizde
Hisse senetleri hakkında paylaşımlık fikri olan var mı? THYao hisseleri özellikle.
Husnu,analızlerın cok dogru. Emınol bunu basımızdakıler de bılıyor,işin skandal kısmı bu aslında...
Her gecen gun bır oncekınden daha kotu oluyor. Sırf ekonomık olarak dusunmeyın,sosyal ve genel yasam....