borsa hakkında kısaca görüşlerim ;
malumunuz bu kriz TR den bağımsız olarak dünya genelinde ve makro ekonomik verilerden ziyade event risk dediğimiz beklenmedik bir durum karşısında artan risk algısı ile ortaya çıkmıştır. Fiyatlamaların bozulması ile durum finansal krize doğru evrilmiştir. henüz ekonomile üzerindeki tahribat tam bilinmese de finansal piyasalar her zaman en kötüyü en hızlı olarak fiyatladığından geçtiğimiz 2 hafta yüksek volatilite ile fiyatlar çok cazip seviyelere gelmiştir.
TR açısından bu kriz 1994 , 2001 , 2016 , 2018 gibi bize özgü makro ekonomik bozukluklardan dolayı oluşmamıştır.
yakın tarih açısından çoğumuzun hatırladığı 2008 finansal krizi ile aynı şekilde TR ye etki edecektir.
bu sebeple risk azaldığında bize etkisi de çok çok hızlı ve olumlu olacaktır. Konuyu fiyatlara indirgersek
aşağıda 1996 dan günümüze XU100 endeksin grafiğini bulunmakta , çok temel ve yalın bir analiz ile beyaz ortalamada alan 12-18 ay içinde min %50 yi net cebine koyar
bu sadece endex bazlı hisse bazlı çok daha marjinal karlar oluşacaktır. çünkü temel fiyatlamalar açısından hak edilen değerler cari fiyatların çok üstüdür.
şimdi mavi balon ile işaretlediğim seviyelere bakın burasının altı TR açısından yok , tek istisna 2008 krizidir bu risk şu anda hala masadadır
yani burası dip diyemeyiz çünkü dibi kimse bilemez ancak buradan alan başka hiçbir legal piyasada kazanamayacağı parayı max 18 ay içinde cebine koyar. bu sabah FED den gelen adım oldukça güçlüdür ve 2008 e göre de farkı çok daha hızlı ve büyük bir adım atılmıştır.
işin özü toparlanmanın fiyatlar açısından
2008 gibi V olacağı ve çok daha erken olacağı görüşündeyim.
hisse seçimi çok önemli XU050 dışında yatırım yapmayın
aldığınız hisse kende sektöründe ya 1 yada 2. firma olsun
benim şahsi olarak portföyüme aldıklarım yada takip ettiklerim
cari fiyatları da yazıyorum ömrümüz olursa sene sonu bakar tekrar değerlendiririz
XU100 91300
KCHOL 14,63
MGROS 19,09
PGSUS 36,16
KRDMD 1,96
TUPRS 81,85
USDTRY 6,3634
EURTRY 7,1260
EURUSD 1,1193
GOLD 1531
unutmayın; kuyruktan mal alınmaz
herkese iyi kazançlar