hangi sigorta şirketi yaptıysa hasar açılış tarihi ve kapatılış tarihi işlemler bittikten sonra nekadar bekletilmiş bununda araştırılıp dilekçeye eklenmesi gerekli bence.
hangi sigorta şirketi yaptıysa hasar açılış tarihi ve kapatılış tarihi işlemler bittikten sonra nekadar bekletilmiş bununda araştırılıp dilekçeye eklenmesi gerekli bence.
Ben plaka dan sorgulama yapmıştım şase den denemedim. Ama douu nick kullanan arkadaşımız da aynı kişiden araç almış konuştuk telefonda ki yazında da mevcut şase sorgusu yapmış plaka sorgusu da hasar çıkmamış. . Bunların taktiği tam olarak nasıl işliyor bilmiyorum ama douu arkadaşımızin söylediği bunlar hasarlı aracı alıp plaka değişikliği ve tamiratindan sonra satisa hazir hale gelince ikinci kişi üzerine alıp (oktay öter ) 15 gun sigorta yaptırmıyor bu süreçte araç sigortasız olduğu içinmi dosya kapanmaDigi için mi bilmiyorum hasar çıkmıyor.. dünkü araç da satılmış ama şase de aldım ama sorgulama yapmadım.. şase bende var istersen özelden at mesaj yollayayim. Ama sanırım adam sigorta yaptıysa gerek kalmayacak.. yarın musait olduğumda hem servise hemde sigortacıma sorgulama yapıp araç hakkında bilgi almaya çalışacağım sonucu buraya yazarım..
ben bilerek istedim bakalım verecekmi diyede ilan kalktı o arada.
Bu arada şimdi benim aldigim aracın dosya kapanma tarihine baktım 5.10.2015. Kaza tarihi 16.09.2015 yani aracın hasar kaydınin düşmemesi benim araç için konuşacak olursak sanırım 15 günlük sigortasız lik süreci olabilir bunun araştırmasını yapıyorum.. bakalım uzman arkadaslara soracağım ilgili arkadaşlar da bilgi alırlarsa bu konuda mutlaka paylaşalım. Ve Araç alırken kesinlikle ne zaman plaka değişmiş ne zaman el değiştirmiş ve sigortası mevcutmu diye sigortacımiza sorgulatalim arkadaşlar..
pert araç satılması yasaklanmalı yoksa bunun önüne geçilemez. zaten tahmin ediyorum ki bitek Türkiye de var bu pert merakı
ama benimde takıldığım nokta şu, değişensiz boyasız aracı aldın 2 sokak ötede pert ettin sonrasında bir güzel topladın arabayı cebinden gittin satıcıya pert araba sattın diye dava açtın bu iş nası olucak? bilir kişilerin bunu anlamasının mümkünatı yok bence.
Bakın ispat için Kaza tarihi (mesale benim ki 16.09.2015 ) ekspertiz tarihinden önce olmali ki benim ekspertiz tarihim 11.02.2015 durum bu olunca ve benim araçta ekspertiz raporunda değişen yok ama araç tramer kaydında 16.09.2015 tarihindeki kazada kaput sağ sol camurluklar değişmiş bu da ispat ediyor yani. Aracı aldıktan sonra kaza yap yok öyle bir dava.
Koskoca forumda beni anlayan tek kişisiniz. Allah razı olsun.
Ben oktay öter denen dangalakta değilim ayrıca. Sinirlisiniz anlıyorum ama her yere saldırmamak lazım.
Eksper raporu, onarım tarihi sadece tutanak veya beyanlı, sigorta veya kaskonun işin içine girdiği zamanlarda çıkıyor. Ben Allah korusun, yolda giderken diyelim ki tek başıma vw'ci bmwci üniversiteli genç gibi araç kullanıp refüje falan patladım. Arabamı tanıdık ustama çektirip kendi cebimden yapar tamir ettirirsem ortada ne eksper raporu olur ne tutanak ne kayıt ne tarih.
Ben anlıyorum, araç almışsınız alırken plaka sorgulamışsınız ama açık dosyası var mı yok mu sorgulamamışsınız, ki eğer araç kaza sonucu sigorta ya da rapor gibi işlere girdiyse dosya çıkar. Yine bir şahıs, kendi kaskosuz aracıyla tek başına kaza yapar ve aracını öyle satarsa, ne kayıt var ortada ne tutanak ne sigorta.
Düşman ben değilim, şu anda biz forumca bu adam tarafından dolandırıldık ya da kazıklandık tamam, öfkeliyiz, hesap vermesini istiyoruz. Ama şimdi sadece bizim lehimize bir olay olursa yarın aleyhimize de dönebilir.
Benim eski kız arkadaşım benim hakkımda gidip suç duyurusunda bulunsun o zaman, bana tecavüz etti diye, ben de hapse gireyim. Hiç araştırılmasın benim hakkım korunmasın. Ne de olsa bayan, yalan mı söyleyecek.
Ben sokakta düşen çocuk göreyim, kalkmasına yardım edeyim, beni anası görüp pedofili bu desin, ben hapse gireyim, hiç bana sorulmasın. Ne de olsa anne, yalan mı söyleyecek.
Ben yolda cüzdan bulayım, sahibine teslim etmeye giderken beni yaka paça yakalayıp hırsız diye içeri atsınlar, koca bilmem kim beyin cüzdanı, yalan mı söyleyecek? Hem benim tipime bak zaten kesin uyuşturucu da kullanıyorumdur, dövmeler falan.
Ben araç satayım, sattığım kişi içine sıçsın, bana dava açsın ben suçlu olayım, mahkemeye çıkayım, işimden olayım. Ne de olsa koca bilmemkimin tanıdığı, düzgün çocuk, yalan söylemez.
Beni kim koruyor bunu soruyorum.
Zamanın birinde sol şeritten inatla 50 ile giden bir bayan, sırf avukat mı savcı kocası mı vardı öyle bir şey olduğu için sağından geçen araç hakkında dava açmış, ayı gibi ceza yedirmiş, aracını bağlatmıştı. Burada ve her yerde insanlar ablamadan dinlemeden, sağdan geçen araç için, zaten kadın haklı trafikte makas atanlara deliriyorum şerefsizler onlar gibi mesajlar atmıştı. Sonrasında da hep beraber ceza yemiştik.
O zaman da bize girdi. Şimdi de bize girer.
Herkes her davayı tabi ki açacak. Ama haksız bulunursa da misliyle cezayı kendisi alsın iftira atmaktan. Nasıl olur?
Valla olayı çok ama çok yanlış yorumluyorsunuz.. Kişilerin beyanına göre dava açılır hakkıdır..
ANCAK, dava açtı diye adamı alıp tutuklama, ceza verme yok öyle bir şey.. Dava görülür araştırma yapılır.. Onca bilirkişilikler var ispat edilir ona göre yargılanılır.. Ha karşı taraf yanlıştır, iftira atmıştır, o zaman karşı davanızı açma hakkı var.. Ona göre yaptırım uygularsınız..
Teknoloji çok ileri..
ben aracı aldım başım yandı arkadaşlar. hakan kardeşimle telefonda konuştuk. adamların nasıl çalıştığını sonradan çözdük.
ben aracı alırken yaptığım kontrolleri yazayım. hani tecrübesiz veya bilgisiz bi adam değilim.
Araç ekspertiz merkezine girdi. bütün gerekli kontrolleri yapıldı. boya kontrolü tarafımdan makine dışında gözle de yapıldı.
Araç muayene istasyonuna götürüldü. Km sorgulamaları ve muayene kontrolleri direk tüvtürk sisteminden yapıldı.
Araç sanayide bi atölyeye götürüldü. Lifte kaldırılıp altında ve mekanik aksamında yapılması gerekilen bütün kontrolleri yapıldı.
Şimdi çalışma prensiplerinden bahsedeyim biraz. Bu şerefsiz aracı ağır hasar kayıtlı olarak satın alıyor. Yani hasarı görmüş ve tamiri yapıldığı esnada satın alıyor. Bu çok güvendiğimiz tramer sistemi aracın hasar bedeli ödendikten sonra sisteme hemen işlemediği için araç satışa çıkarıldığı esnada henüz kayıt aracın üzerine işlenmemiş oluyor. Siz gidip aracı satın aldığınız zaman yeni trafik sigorta poliçesi kestirdiğiniz anda araç tramer üzerinden ödenen rakam işlenerek ağır hasar kayıtlı oluyor.
Tramer bilgi sisteminin de yaptığı büyük hatalar var tabi. Benim satın aldığım araçta harman kardon ses sistemi vardı. Tesisat üzerinde olan bi hatadan dolayı aracın amfisi kısa devre yapıp alev alıyor. Araçta herhangi bir yanma belirtisi yok çünkü çok çabuk bi şekilde söndürülüyor. Ama elektrik tesisatı hasar aldığı için komple baştan tesisat yapılması gerekiyor. Elektrik tesisatı fiyatı serviste beyin dahil 29000 TL. Araç aksigorta üzerinden tamir ediliyor ve aksigortanın yaptığı ödeme de 29000 TL. Ama ne hikmetse araç sorgulamada 50000 TL hasar kayıtlı çıkıyor. Bu aradaki bedeli tramer ile görüştüğümde düzeltmelerini istediğimde sigorta şirketi ile anlaşmaları var abi bizim de yapacağımız bişey yok şeklinde bi cevap aldım. Yani adam bu işlem üzerinden cebe 21 bin lira gibi bi rakamı indirmiş.
Ben aracı uygun almıştım binmek için. Bu sorundan dolayı canım sıkıldı ve binmekten vazgeçtim. Rakam uygun olduğu için ve serviste yapıldığı için binmek isteyen bi abimize gerekli açıklamayı yaparak sattım. Hala da biniyor. Oktay şerefsizi için herhangi bir dava vs uğraşım olmadı. Ama bu işin peşine düşecem deyip uğraşmak isteyen olursa her türlü yardımcı olurum kendisine.
Bu arada ek bir bilgi. Şase ve motor numarası üzerinden yaptığımız sorgulamalarda da araç temiz çıkmıştı. Yani plaka üzerinden herhangi bir hasar gelmeyince olay bitti deyip gidip almadım aracı. Motor ve şase üzerinden bütün sorgulamalarını yaptım.
Okudukça 2.elden soğudum resmen
Boya makinasıyla bak
Şasi motor sorgulat
Lift e kaldır bak
Km yi tüvtürkten sordur
Ona rağmen pert arabayı satsınlar vay be
Bu tarz adamları savunan arkadaslara birkaç birsey söylemem meslek icabı gerektiriyor..
Ben Antalya'da ekspertiz firmasının ''Servis Müdürü''yüm. Taş devri zamanında yaşamıyoruz.Şimdi herkes ne aldığını,nasıl aldığını çok iyi biliyor.Pazardan domates bile alırkan kaba tabirle ''elliyorsun''.hele ki para verip araç aldığın veya sattığın ne olduğunu çok iyi biliyorsun kısa ve öz konuşmak gerekirse bizim millet üşkağıtçı
Pert arabayı alıp,çok paraya kaktıracak ya sana ya bana ya bi garibana
Pert arabayı satan adam satmayacak arkadas veya satıyorsa ''adam gibi'' söyleyecek!
Vallaha millet poyalı arabaya pert gözüyle baktığı sürece, bi kaç parça değişmiş araçlara hurdadan toplama gözüyle baktığı sürece daha böyle adamlar dolandırıcılar müstehak yani bu insanlara.
Beyler oktay öter adlı şahsın hasar saklama şeklini öğrendim. Douu nick kullanan arkadaşımız anlatmıştı bana kesinlestirmis oldum.
Bu şahıslar arabayı alıp satışa hazır hale geldiğinde noterden plaka değişikliğinde bulunup aracı oktay öter in üstüne alıyor. O da eski plaka üzerinden sigorta yaptırıp trafik tescilden ruhsat ve plakayı alıp aracı satışa çıkartıyor. Plakayı aldıktan sonra sigortaya gidip aracın yeni plakasını kaydettirmiyor. Böylece hasar kaydı 5664 é düşmüyor arkadaşlar. Arabayı almadan önce plaka sorgusu yaptım hasar çıkmamıştı suan çıkıyor. Çünkü yeni plakayı sigortalattim. Douu arkadaşımız da hem şase hem plaka sorgusu yapmıştı oda zorunlu trafik sigortasını ve kaskosunu yapinca durumu öğrendi.
Araç alırken birden çok el değiştirmiş ise iyi artırmaniz gerekiyor arkadaşlar dikkatli olun. Saygılarımla.
bu tarz olayları önlemek için bir yöntem bilen varmı. örneğin noterde ımzalı "aracta pert veya agır hasar kaydı yoktur" gıbısındne bır yazı almak ıse yarar mı ?
kendımızı nasıl guvenceye alcaz
Bu demek oluyorki plakasi degismis araclari alirken daha dikkatli olmak gerekiyor
Arkadaşlar hasar kaydı plaka ile birlikte araba araba gezmiyor, o plaka da kalıyor o yüzden plakadan 5664 sorgusu yapmak çok anlamlı değil.
EN DOĞRU HASAR SORGULAMA ŞASİ NUMARASINDAN YAPILIR.
Sigorta Bilgi Merkezine bilgilendirme yapalım o zaman :)
dünyanın en komik sistemi bizde sanırım.
yahu sene 2016 olmuş hala arabanın geçmişi neydi ne olmuş aa change olmuş falan.
sistem çok basit olucak.arabanın şasi numarası'na herşey kaydolucak.
www(....)... .. site olucak gireceksin oraya şase numarasını arabanın bütün hasar kayıtları çıkacak.
Bizde ise hala dur plaka sorgusu yapalım sonra şase sonra dur tüvtürk'e bakalım abi bide falanca servis'de tanıdık var o'da bir plakadan baksın.
Devletin bu konuya el atması lazım ama bu işde güzel para ticareti dönüyor göz yumuyor bazı kaynaklar.
İşte bilmiyorum 5664 bu işten çok para kazanıyor.Valla bizim ofiste bir arkadaş 2 aydır araba bakıyor diyor 5664 sayesinde konuşma paketimden daha çok fatura geldi diyordu.
2.El araç satışında'da noter'de bir sistem olabilir.
Örnek olarak 60.000 araç için anlaştın.Herhangi bir notere gideceksin.Araç satışı diyeceksin parayı havale yada eft ile noter'in hesabına sistemine geçiş yapıcaksın.Para orda duracak.Satış yapıldık'dan sonra noter bey yada hanım izma atmadan önce alıcı kişi herşey tamam mı alıyormusun 60.000TL sorusunu sorucak alıcıda tamam alıyorum diyip imza attıkdan sonra para satıcı tarafın hesabına geçicek.
İşlemler bu kadar kolay ve güvenli olucak hatta sistem şase numarasından herşeyi görücek ve alıcı tarafada çıktı vericek.
Ama yapılmıyor.
Türkiyenin heryeri internet artık.Sene sanki 1960-70-80 hala eski sistemle ilerliyoruz.
Bence de tramer sistemi çok deli para kaldırıyor.. Böyle para akan bir sistemi iptal etmke, kamu yararına bir şey yapmak buralarda olmaz..
Şase numara sorgulama sistemi gelse de adamlar şase numarısı kopyalıyorlar..
Denetim şart olacak, bu işleri yapan dolandırıcı, hırsızlara ağır cezalar verilip emsal olacak o zaman bakalım bu kadar kolay milleti kandırabiliyorlar mı..
Öneri mantıklı ama nefes almayan noterlerin üstüne bu iş eklenirse alım/satım çook uzun sürer.
Öncelikle nakit araç satışını kaldırmak lazım bence.
Alan kişinin bankası satıcıya "34ABC111" Plakalı araç satışı için "x" bedelli bir çektir diyerek evrak vermeli.
Satan adam bu çeki almalı aynı anda hesabın müsait olduğunu kontrol etmeli.
Sonra git kardeşim yap satışını. Noter satış evrakını götür bankaya paranı ister nakit al / ister hesabına aktart.
Faydası ne olur ? Forumda sıkça okuduğumuz patrona alınan araçlar gibi olmaz. Gasp edilmezsiniz.
Alım satım bedeli kayıt altına alınır. (100 e satıp 80 yazılır yine ama olsun)
Sahte para / parayı alamadım riski ortadan kalkar. (Tabi çeki aracı satan kişi muhafaza etmeli)
Dezavantajı her yerde şube olsa da alım satım süresi biraz uzar, bir de banka eft/havale masrafı alır.
50 bin TL lik bir satış için 100 TL havale ücreti veririm mesela ben. Riske atmamak adına.
Nitekim en son forumdan bir arkadaş'a araç sattım. Havale hesabıma düştü, noterde beklerken. Attım imzayı satışı bitirdik.
Vay be ne adamlar var kusursuz çalışıyorlar.
Yalanla dönüyor herşey gerçek para etmiyor bu ülkede.
Dediklerine katılıyorum hatta daha iyi sistemler çok iyi fikirlerin çıktığını ve kabul edilmediğini yada daha yaşatılmadan öldürüldüğünüde biliyorum o yüzden biz ne dersek diyelim buda bi kazanç kapısı (haklı haksız) bununda çok müdavimi var ve düzenin bozulmasını istemiyorlar bence.
işte zurnanın zırt dediği yerde ceza kısmı. malesef ki bunların cezası aç olduğu için ekmek çalmak zorunda kalan çocuğun aldığı cezadan daha az.
Hiç o kadar kasmaya gerek yok, Almanya'da araç aldığımda ne ustaya gösterdim ne bişey yaptım. Kendim kontrol ettim aldım. Satış zaten alıcı ve satıcı arasında doldurulup imzalanan bir pc çıktısı, araç satışı yapan sitelerde falan mevcut. Oraya aracın km vs bilgilerini yazıyorsunuz. Eğer araçta bir sorun varsa yazılması gerekiyor. Yani satıcı alıcıyı bilgilendirmek zorunda bu araçta şu var bu var diye. Oldu yazılmadı ve siz aldıktan sonra 2hafta içinde öğrendiniz, (bu klimasının, sunroofunun vs bozuk olması veya sonrasında bozulmasına kadar geçerli) satıcıya ya tamir ettir ya aracı geri al diyorsunuz. Oldu size parayı yedim birader naparsan yap dedi, satış evrağınızla resmi makamlara müracat ediyorsunuz ve sizin yerinize para tahsil ediliyor satıcıdan. Oldu tahsil edilemedi, o zaman hapis cezasına kadar yolu var. Ha bu arada araç satışı için noter ve hatta satış evrağınız olmasada işlem yapabilirsiniz. (satış evraksız yapılabilmesinin bir dezavantajı var fakat çözümü mevcut ancak ayrı bir konu) Yani internet vs olmasına gerek yok bu işlemlerin düzgün yürümesi için.
Bu konuda daha gidecek çok yolumuz var, cezai yaptırımlar az olduğu sürece dolandırılma durumları devam eder. Daha önce noter çeteyle iş birliği yapıp sahte satışlar verdi, sanmayın ki online bir sistem olsa dolandırıcılık biter. Ona uygun yol yordam yine bulunur..
Bu dolandırıcılığa girer, dava açar masrafımı ederim derseniz.. Bir avukatla görüşün derim.. Zira, sahibinden'den araç ararken doğru olmayan şeyler söyleyenler karşısındaki Avukat ise çoğu kez dava ile karşılaştıkları oluyormuş
Dolandırılan arkadaşlara geçmiş olsun konuya 1 senedir bir şey yazılmamış ama bu adamlar bu işe devam ediyor ki beni de dolandırdılar suç duyurusunda bulunacağım varsa bu şahıslarla ilgili son dönemde aynı şeyleri yaşayan iletişime geçsin lütfen
Bu arada yeni ilanları
sahibinden.com - Satılık, Kiralık, 2.El, Emlak, Oto, Araba, Alışveriş, Hizmet, Kariyer, İş İlanları, Bilgisayar, Cep Telefonu, Tekne, Motosiklet, İş Makinesi fiyatları - ilan ve alışverişte ilk adres
sahibinden.com - Satılık, Kiralık, 2.El, Emlak, Oto, Araba, Alışveriş, Hizmet, Kariyer, İş İlanları, Bilgisayar, Cep Telefonu, Tekne, Motosiklet, İş Makinesi fiyatları - ilan ve alışverişte ilk adres
çevremizdekileri uyaralım paylaşalım arkadaşlar