Hocam siz zaten Türk vatandaşı değilim diyosunuz niye bu işe kafa yoruyosunuz ki. Burda ikamet ediyosanız misafir plaka alın
Printable View
bi *** anladıysam arap olayımmm
kafalar karıştı iyice bilen arkadaşlar bu işlerin nasıl olduğunu söyleyebilirmi
Aracılık hizmeti için ne ücret alınıyor bir bilsem 3-5 bin dolarlık denemelik bir araç almak istiyorum.
Şimdi ben Türk vatandaşıyım, diyelim gürcüden araba almak istedim vekaletle kullanmada sorun oluyormuş sanırım
Burda bu işi yapanlar varmış beni nasıl 185 gün gürcü de gösterecekler almak istesem hemen alabilecekmiyim kullanabilecekmiyim? Konuyla bilgili arkadaş varsa bi pm atarsa çok sevinirim
otogetir.com un sıkca sorulan sorular kısmı :
Bi bit yeniği var ama tam çözemedim.
ıkça Sorulan Sorular.
Lütfen soru sormadan önce bu bilgilendirmeleri okuyunuz.
1. Gürcistan üzerinden alacağım otomobili Türkiye de ne kadar süre ile kullanabilirim?
– Gürcistan üzerinden satın alınan herhangi bir otomobili, 2 yıl süre ile sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. 2 yıl sonunda 3 adet seçeneğiniz bulunmaktadır.
A-) Bunlardan birincisi batuma geri gelip gümrükten geçerek aracın plakasını değiştirerek aynı gün türkiyeye geri çıkmaktır. Plaka değişimi + geri gümrükleme ücreti toplam 2.000 dolar civarında tutmaktadır. Aynı arabayı kullanmak istiyorsanız bu yöntemi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. İki yılda yapacağınız toplam masraf budur. Bunun dışında hiç bir vergi, muayene, vize, bandrol ücreti ödemeyeceksiniz. Otomatik olarak arabayı %60 ucuza almış olup, 2 yılda bir cüzi bir miktar ödeyerek rahatça, iyi arabalara binme lüksüne sahip olacaksiniz
B-) İkinci yol, aracınızı 2 yıl sonunda gürcistana getirerek, yeni bir araçla takas yapmanızdır. Bunun toplam maliyeti; gümrükten geçerken sizden talep edilecek gecikme ücreti (500 ila 1000 tl), pazarlık yaparsaniz fiyatları aşağı düşürmeniz mümkündür. + yeni alacağınız arabanın takas ücreti ile, iki senelik toplam maliyetinizi bulmuş olursunuz. Bu sayede bir iki senelik hakka daha kavuşmuş olursunuz. İki yılda yapacağınız toplam masraf budur. Bunun dışında hiç bir vergi, muayene, vize, bandrol ücreti ödemeyeceksiniz. Otomatik olarak arabayı %60 ucuza almış olup, 2 yılda bir cüzi bir miktar ödeyerek rahatça, iyi arabalara binme lüksüne sahip olacaksiniz
C-) Son yol, aracınızı satıp paranızı nakite çevirmek istemenizdir. Bunu da türkiyeden aracınızı isteyen arkadaşlarınıza yapabilir, aracınızı internet ya da facebook üzerinden yayınlayarak bizim vasıtamızla satabilir ya da galerimize getirerek satışını saglayabilirsiniz. Önemli olan bir hususta, aracın satışının sadece gürcistanda yapılabilmesidir. Aracı türkiyede satamazsınız.
2- Size nasıl güvenebilirim? Referans ya da türkiyeye daha önce sattığınız araçları görmemiz mümkün mü?
– Güvenliğiniz önemli. Öncelikle bizi ve galerilerimizi ziyaret ederek, araçları canlı olarak görebilir, deneyebilir ve almadan önce bilgi sahibi olabilirsiniz. Hali hazırda yapılan satışları ve bizden araç alan türk müşterilerimizi arayabilir, türkiyeye daha önce satmış olduğumuz araçları ziyaret ederek bire bir görüşme imkanı bulabilirsiniz. Güvensizlik yaşıyorsanız avukatınızı, ailenizi, dostlarınızı alıp gelebilirsiniz. Çay kahve içmeye her zaman bekleriz.
3- Ödeyeceğim diğer maliyetler nelerdir?
– Fiyatlar içerisinde ekstra bir maliyet bulunmamaktadır. Ödeyeceğiniz meblağ sadece sayfada gördüğünüz meblağlardan ibarettir. Gümrük ve ruhsat işlerimleri tarafımızca, adınıza yapılmaktadır.
4- Bu işlemler yasal mı? Araç almak bu kadar kolaysa neden türkiyede herkes bu araçları kullanmıyor?
– Evet işlemlerin hepsi tamamen yasal, aracınızı aldıktan sonra bizzat çevirmelere girebilir, emniyet mensupları ya da trafik ile görüşme yapabilirsiniz. Ruhsat aldığınız anda yurt dışı yerleşik kişi muamelesi göreceksiniz ve 2 yılda 1 yapacağınız giriş çıkış ile hayatınız boyunca bu haktan faydalanacaksiniz. 2 yılda 1 Gürcistan’a gidip gelmek zahmet gibi geldiğinden, herkes bu araçları tercih etmek zorunda değildir.
5- Yabancı plakalı aracı türk plakaya çevirebilir miyim?
– Bu işlem sizin insiyatifinize kalmış. Araçları emniyetten kontrol sonrasında satın alıyorsunuz ve tamamen prosedürlere uygun olarak ithal ediliyor. Şayet türk plaka isterseniz, 3 yaşından küçük araçlar için geçerlidir. 3 yaşından küçük aldığınız araçları Gümrük müdürlüğü ile irtibata geçerek, gerekli olan ötv ve kdv’leri ödeyerek, aracınızı türk plakaya çevirebilirsiniz. Bu işlemler türkiyedeki araçlara oranla en fazla %10-20 kar etmenize olanak sağlar. Yani her koşulda yine karlısınız. Ancak %60 kar ile araba kullanmak ve prosedürlerle uğraşmak istemiyorsanız, aracınızı yabancı plaka ile istediğiniz gibi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu işin avantajı yabancı plaka ile kullanmaktır unutmayınız.
6- Aracımla kaza yaptım ya da çaldırdım ya da istenmeyen bir durumla karşılaştım. İzlemem gereken prosedür nedir?
– Aracınızı aldıktan sonra ilk yapmanız gerken şey, türkiyede sigortasını yaptırmak olmalıdır. Zorunlu trafik sigortası yabancı plakalı araçlar içinde zorunludur. Başınıza gelebilecek kazalara karşı zorunlu trafik poliçenizin aktif olması gereklidir. Çalıntı vb gibi durumlara karşı dilerseniz türkiyede kasko yaptırabilirsiniz. Kasko ve sigorta hizmetleri aynı türk araçlara yapıldığı gibi yapılmaktadır. Ekstra masraf ya da herhangi diğer giderler bulunmamaktadır.
Ayrıntılı bilgi için, türkiyedeki sigorta şirketleri ile görüşebilirsiniz.
7- Türkiye teslim nasıl yapılıyor ?
– Türkiye teslim fiyatı, gümrük ve diğer giderler dahil fiyat anlamına gelmektedir. Bu araçları ruhsat sahibi olmadan türkiyede kullanmanız yasaktır, ruhsat sahibi olmak için batuma yani gürcistana gelmeniz gerekmektedir. Tekrar belirtmekte fayda görüyoruz, araç almak için Batum Gürcistana gelmeniz gerekiyor.
8- Ben maksimum 6 ay burada 6 ay orada kalabilirim diye biliyordum, aslı nedir?
– Türk vatandaşı olarak 6 ay değil, 6 saniye bile kalma hakkınız yoktur. Biz sizi ruhsat sahibi yaptıktan sonra 6 + 3 ay toplamda 9 ay hakkınız otomatikman olmaktadır. Yapacağımız gümrük işlemleri sonrasında Türkiyede kalma süreniz 2 yıla uzatılacaktır. Bu 2 yıl süresi sonunda gürcistana döndüğünüzde sizden cüzi bir miktar gecikme cezasi talep edilecektir. Talep edilecek meblağ 500 tl 1500 tl arasında arabanın fiyatına göre değişmektedir.
9- Vergisi ne kadar?
– Yabancı araçların vergi, muayene gibi ücretleri bulunmamaktadır. Kullandığınız süre boyunca ne Türkiyede ne Gürcistanda Hiçbir ücret ödemezsiniz
10- Motorsiklet Var mı?
– Motor fiyatları türkiye piyasasına yakın olduğundan dolayı, motorsiklet SATMIYORUZ.
11- Araçları bağlıyorlarmış, öyle duyduk. İçimize kurt düştü
– Bizden araç alıp bağlandığını ispat eden her kişiye birer adet bedava araba vereceğiz. Basit galerici, kıskanç arkadaş, esnaf abi, dayı oğlu, gümrükçü tanıdık öyle dedi iftiralarına değil, araç alanlara ve hali hazırda yıllarca kullananlara danışın.
12- Engellilere kdv ve ötv’siz araç satışı yapıyor musunuz?
– Biz engelli sınıfı araç satmıyoruz. Araç satışı tarafımızca normal prosedürlerde yapiliyor. Siz aracınızı alip türk gümrügünde kdv ve ötv den muafiyet şartlarınızı kendiniz görüşüyorsunuz. Bununla ilgili bilgiyi araç almadan önce türkiye gümrük bakanlığına danışınız.
13- Aracı kendi üzerime alsam benden başkası kullanabilir mi?
– Aracı siz içinde bulunduğunuz sürece herkes kullanabilir. Ancak eğer siz yoksanız, sadece 1. dereceden akrabalarınız kullanmaya ehildir. Yani Eşiniz, Anneniz, babanız ve çocuklarınız.
14- Araç 2 sene sonunda satmak istesek ne kadar eder?
– Bu sorunun cevabi bir çok kritere dayanır. Arabanın 2 sene sonundaki kilometresi, kazası, ve genel durumu göz önüne alınarak, o anki eşdeğer araçların fiyatları bazında bir fiyat ortalamasına eşdeğer olur. Bir arabanın genel değer kaybı yıllık %10 civarindadır. Satış stratejilerinize ve alıcılarınza bağlı olarak satış fiyatınız, alış fiyatınızdan daha yüksek ya da daha aşağıda olabilir. Fiyatı kendiniz belirlersiniz. Biz araçlariniza uygun fiyattan takas imkanı sunuyoruz. Satmak isterseniz galerimiz ya da otogetir.com olarak satışına destek oluruz.
15- Vergi, muayene, bandrol nasıl oluyor?
– Yabancı plakalı araçların, ne gürcistan ne de türkiyede vergisi bandrolü ya da muayenesi bulunmamaktadır.
2008+ passat cc ye fena niyetlendim
Çok güzel soru sormussun tesekkur ederım:icon_tup: dediğiniz gibi ben bu işi yapmıyorum artık telefonlarımda kapalı. Aldıgınız arac sızın adınıza oldugu için gürcistantakı herhangı x bir galerıye gıdıp aracınızı satabılırsınız. Cunku verdıgımız araclar gürcistanda x kişinin değil sizin isminiz soyısmınıze kayıtlıdır. Gürcistanda ev arsa aldıgınızda taposu nasıl sızın oluyorsa bu hakka sahıpsenız bu aracta sıze aıt.
hala kanunda açıkça belirtilen 185 gün yurt dışında bulunma zorunluluğunu nasıl aştığınızı yazmadınız. Eğer özelse pm alayım bizde yararlanalım.
Benim merak ettgim su. Illa o ulkedemi ikamet etmek lazim yoksa herhangi sinirdisi oluyormu ?
Eger oluyosa be yirt disinda calisiyorum 6 ayda bir izne geliyorum. Gidip gurcistandan alabilirim ozaman
Edit yok cümlem cok bozuk oldu kusura bakmayin. Telefonda zor oluyor yahu. Edit tekrar gelsin lutfen
Inanilmaz mutlu oldum ve emin olmak icin soruyorum.
Simdi benim Karadag'da oturma ve calisma iznim + full time sozlesmem var. Calistigim sirket beni Turkiye ve Kibris egitim sorumlusu yapti. Dolayisi ile vaktimin %75 i turkiyede geciyor.
Simdi ben karadagdaki arabami getirip 24 ay kesintisiz burada kullanabilecekmiyim?
konu gurcuden nasil araba getiririm oldu . Cifte vatandasligi olmayanlar ciksin konudan yoksa banlarim :)
Kapıdan yeni geçtik bu iki yıl mevzusu yeni daha kapılara bilgi verilmemiş.2 yıl olması bi 5 6 ayı bulur dedi kapıdaki arkadaş.Şu an 6 ay yani söylediği yeni yılda bu uygulama başlayabilir.
Yasal olarak yurtdışında araba alıp binebilirsin istersen 100 tane alabilirsin , ama kapıdan çıkarken turkıyeye senın ulkeye gırıs kaydına tarıhıne ve cıkısına bakarlar.Son 1 sene içinde eğer 185 gün yurtdısında yada gurcıstanda kalmışsan kayıtlarda çıkıyorsa aracınla turkıyeye gecıs yapabılırsın.6 ay dolduktan sonra eger aracı yasal sokmus ısen ay başına 120 dolar ceza keserler.Bu ceza maxımum 3 ayı kapsar 9. ay sonunda aracı cıkarmazsan ya gumruge bırakırsın yada yakalatmadan cıkartırsın.Gumruge yakalanırsa 360tl cezası var.Odedıkten sonra arac senın ustune ıse 2 hafta sure verıyolar aracı yurtdısına cıkartın dıye.Yasa dısı yollardan aracı sokmussanız sure gectıntek sonra aracı kapıdan gecırırken cezası var buda aracın degerıne gore.Daha onnce sozumu dınlemeyıp alan 2 arkadasım bırısı 5600$ dıgerı 7900$ odedı.2 araçta mustang dı.Gurcude aldıgınız aracı aynı degere satamazsınız 15 bın dolara aldıgınız aracı satacagınız rakam 10bın dolardır oda 1 sene bıle surebılır.Çevirmeye girdiğinizde tabletten arac plaka ve sızın tc nıze baktıklarında kac ay ıkamet ettıgınız gırıs cıkıs yaptıgınız ve arac bılgısı cıkar.Aklına bısı takılan varsa ozelden yazabılır cevaplarım ıyı forumlar !!!!