önce iş sonra para
Printable View
önce iş sonra para
Yorumlardan bazılarında çok yakınları usta olan, akrabaları usta olan ve işlerini bitiremeyen üyelerimiz olduğunu gördüm. Peki o kişilere sorduklarında, "Abi işler nasıl?" dediklerinde nasıl tepkiler alıyorlar. Paylaşabilirlerse teorimin çalışıp çalışmadığını görmek isterim :)
Çalıştığım ustayı örneklendireyim, 2-3 sene önce corsa c ile gittim kapısına. İçeride panamera, a6 ve fırında da r35 mevcuttu. "Abi halleder miyiz?" sorusuna cevabı şu oldu. "Şimdi senin araba biraz düşük kaldı Yiğit. Ben gün içerisinde karşı dükkanın önüne çekeyim. Geceleri bitiririm, normalde 2-3 gün sürer ama haliyle yorgunluk olur ayarım kaçar sen 4-5 gün sonra gel al."
Şimdi ben bu adama ne diyebilirim? İçerideki panameranın far ve tamponu benim arabamla aynı fiyatta. Usta "adam" olunca diyor ki bana geceleri çalışırım yaparım. Benden aldığı yanlış olmasın 600 TL idi 2 parça boya ve far fiyatı olarak. Fırında r35 duruyor zımpara atan adam gelmiş benim 2003 corsamı gece mesaisinde bitiriyor. Her zaman giderim, her şekilde de referans olur kefil olurum kendisine. 4-5 parça boya işini 800 TL'ye yapıp 5 güne biter dediğinde 5.günün şafağında arıyor araban hazır gel al diye :) Saruman gibi kendisi, Nevşehir'li. Tüm Nevşehir'lilere selam olsun burdan da :)
Valla bazı durumlarda maalesef tek çözüm "şiddet ." Gözlerinin önünde arabanı bile yumruklamışlar. İsterse Scooter olsun senin değil mi ? Senin paran değil mi ? Mal olmasa bile ortada ,kim gelipte durduk yere hatasizken sana vurabilir tokat atabilir ?
Öylelerine sen ben ses çıkartmazsak, hakkımızı aramazsak ertesi gün başkasına yine aynısını yaparlar . Tek başına belki bir şey yapmak istemedin, topla eşini dostunu sebep belli zaten Allah ne verdiyse dalın bir güzel . Hatta paranızın tamamını ya da bir kısmını zorla alın . 3000 değil 300 lira bile boşuna gidiyorsa yazık günahtır . Hadi her şeye eyvallah ama karşındaki adam suçlu değilmiş gibi davranıp artistlik yapmaya devam ediyorsa sabır işlemez.
Allahından bulsunlar
Yorumunuz için teşekkürler hocam. Malesef karakter olarak fazlaca sabırlı , alttan alan , insanlara zarar vermek istemeyen bir yapım var. Hep bu yüzden kaybediyorum zaten. Tüm yakınlarıma tanıdıklarıma anlatıyorum olayları zaten. Yarın öbür gün arabayı değiştirdiğimde yine boya işim olacak. İşini düzgün yapsa sadece benden en az 3-4 araba yapardı. Çevremdeki insanlar hariç.
Valla haklısınız hocam. İş yok diye bir şey yok. İşini gerçekten layıkıyla yapan bir insan kesinlikle işsiz kalmıyor. Sektörüne göre bazı dönemlerde yavaşlasa da durmuyor işleri. Bakın ben kilit işi yapıyorum. Herkesin yarım saatte taktığı kilidi 1,5 - 2 saat civarı sürede takıyorum. Yavaş ama özenerek , hatasız bir şekilde yapıyorum. Kabloları gizliyorum. Beni ilgilendiren bir durum olmamasına rağmen ücretsiz olarak kapıda kasıntı varsa onu ayarlıyorum , kapı zamanla esneme yapmış ayarı bozulmuşsa onu ayarlıyorum , hidroliği ayarlıyorum. Millete 2 saat sürer dediğimde napıyorsun sen ya bir kilit 2 saat sürer mi en fazla yarım saatlik işi var diyorlar. Ben müşteriye 2 yıl yerinde servis ve birebir parça değişim garantisi veriyorum. Arıza olduğunda en fazla 24 saat içerisinde personel gidip yerinde arızalı parçayı değiştiriyor. Bana öyle iş mi olur zarar edersin parçayı tamir et yada ettir diyorlar.
Şu anda onlar iş yok diye ağlıyor ben ise her gün en az 3 binaya kilit takıyorum. Yoğunluğumuzu belirttiğimiz müşteri 3-4 gün bekleyip kilidi bana taktırmaya razı oluyor. Ama işte esnaf var esnafcık var. İşini düzgün yapmayan adam batsın. 5 kuruş kazanamasın. Onlar aradan çekilsin ki ortada sadece işini düzgün yapan aldığı her kuruşu hakeden gerçek ustalar kalsın
Hocam tavsiyenizi not alıyorum. Aracı değiştirdiğimde tavsiyeleri değerlendirecem. En iyisi hangisi olacak ise ona gidecem. Tekrar böyle bir boya işi daha yaşamak istemiyorum. Burdaki konuyu okuyan arkadaşlar da tavsiyenizi değerlendirecektir.
Aynen hocam yapacak birşey kalmadı. Hatta şöyle söyleyim araca 1 kez pasta cila attı (öyle iddaa ediyor) baktı düzelir dediği hiç bir yer düzelmedi. Sonra bahaneler vay efendim boya yeni olduğu için çok girememiş o yüzden olmamış bilmem ne. 2 hafta sonra getirirsin yine bir pasta cila atarız hepsi düzelir dedi. Götürmedim aracı. Geçenlerde aynı dükkandaki kaportacı tamircimin orda gördü beni. Xxxx abi dükkanda götür aracın pastacilasını atsın dedi. Bende gerek yok ben parasını verir başka yerde yaptırırım. Zaten doğru düzgün bi boya işi yapmadınız hataları düzeltebilmek için makineyle abanıp iyice içine sı*mayın dedim.
Valla hocam dükkanın önünde duran arabalar da pek birşey ifade etmiyor açıkçası. Ben ilk görüştüğümde bu adamın dükkanının önünde passat'da vardı , E36'da vardı , 69 impala da vardı. İçerisi ve dükkanın önü araba kaynıyordu.
Teşekkürler hocam. İnşallah aracınız gerçekten istediğiniz gibi , sorunsuz ve zamanında çıkar. Senin CC'ye göz diktim zaten konuna da yazmıştım :)
Hocam daha önce görüştüğüm yerlerde 1 hafta süre verende oldu 2 hafta veya 3 hafta süre verende. Bende bu adamlar 1 ay diyorsa vardır bir bildikleri demekki özenerek aceleye getirmeden yapıyorlar işlerini diye düşündüm. Ayrıca şu komisyon olayında da size hak veriyorum. Bir insan o kadar kefil olduktan sonra bir anda aradan böyle niye sıyrılsın hatta konuşmamak için kaçsın ki.
Boyacının dükkan ismini hatırlamıyorum ama sanayiye ilk gidişimde bakıp buraya bilgilendirme olarak yazacam. Kefil olan kişinin ismini yada dükkan ismini vermek istemiyorum çünkü benim tamircimle aynı dükkanda ortak olarak çalışıyor. Şimdi o iş yerinin yada kişinin adını verdiğimde bir şekilde ucunun kötü olarak tamircime dokunmasını istemem. Çünkü sanayi işinde tek sıkıntı yaşamadığım her sorunumu zamanında ve düzgün bir şekilde çözen çok sevdiğim bir abi. Dolaylı yoldan da olsa ona zarar vermek beni ziyadesiyle üzer.
Amin hocam. Beddua etmek de iyi birşey değil ama ne yaparsın başka da birşey gelmiyor elden.
Teşekkürler hocam. İnşallah görmezler. İşin parasını , zamanı geçtim de araç istediğim gibi çıkmadığı için üzülüyorum. Bir insan 1,5 ay boyunca hergün arabanın boyadan cayır cayır çıktığını hayal eder mi , iki de bir de rüyasında arabanın boyadan çıkmış halini görür mü ben görüyordum. Kazandığım az para ile 1,5 yılda ufak ufak aracıma aklımdaki herşeyi yapmaya çalıştım. Malzemenin kalitelisini almaya işçiliğin en düzgününü yaptırmaya çalıştım. Sanayide kimseyle pazarlık etmedim ne kadar istediyse çıkardım verdim. Yeterki işim düzgün olsun içime sinsin dedim. Ben böyleyken , aracıma böyle davranırken olayın bu şekilde sonuçlanması çok koydu :)
Teşekkürler hocam. Araç istediğim gibi çıksa inanın beklediğim süreyi falan sıkıntı etmeyecektim. Zaten arabanın boyadan çıktıktan sonraki halini görmeden önce adamlarla aram iyiydi. Onlar benden güzellik ister bende aracı teslim ettiklerinde sağlam bir eğlenmeye götüreceğimi falan söylerdim. Taki aracı görene kadar :)
Teşekkürler hocam.
Valla hocam büyük heveslerle aldım ve toplamaya başladım bu arabayı. Ufak ufak yaptım da birşeyler. Aklımda da boya işi bittikten sonra biraz para daha biriktirip motor yüklemek vardı. Şimdi ise aman aman ne motor yüklemek ne böyle araç toplamaya çalışmak. Bu aracı satarsam düzgün sade bir araba alacam. Sadece ve sadece boyasını yenileyecem o kadar. Bir ustaya ihtiyaç duyacağım hiç bir şey yaptırmayacam.
Hocam işte ben sizin anınızdaki 100 lira diyene verdim işi ama 35 liralık karşılık alamadım. Aynı şekilde bir karışlık bir tampon lokal boyasına 450 verdim ben :) Yine bir tanıdıktı ve yine işim düzgün olsun diye vermiştim. Tabiki her zamanki gibi istediğim gibi olmamıştı :)
Size de çok geçmiş olsun hocam. Aynı durumdayız neredeyse. Sizin adınızına çok üzüldüm gerçekten. Yatacak yeri yok bunların.
Evet hocam. Sürekli bahsettiğim gibi çevremde 1000 liraya araç boyatan arkadaşlar var. Hatta boya malzemesini kendi alıp işçilik olarak ustaya sadece bi 100'lük rakı götürüp para vermeden araç boyadan insan var. Bir onun aracına bakıyorum bir benim :) Sonra içimden geçenleri tahmin edebilirsiniz :)
Kartal3urak hocam konunu okudum hatta uğrayacağımı söyleyen bir yorum da yazmıştım. Çok detaylı olmasa da sizinde yaşadığınız sorunları biliyorum. Hatta şöyle söyleyim sizin konunuzda yaşadığınız sıkıntıları gördükten sonra o sıkıntılarınıza cevap olarak bir yorum yazacaktım. Baktım yorum başladı ama bitmiyor bende sizin konunuzu kirletmek yerine konu açtım. İlk fırsat bulduğumda gelip aracınızı yakından inceleyip sizinle tanışmak istiyorum. Emeğine sabrına hayranım.
Hocam bana yeri mesaj olarak atabilir misiniz rica etsem. memnun kalınan her boyacıyı değerlendirmek istiyorum. Fiyat az veya çok artık bunu düşünmeden sadece memnuniyetlere göre hareket etmek istiyorum.
Teşekkürler hocam. Aracın konusunu açmayı düşünüyorum görsel olarak 1-2 eksiği kaldı onlarıda halledip konusunu açacam. Resimlerle hataları ne kadar gösterebilirim bilmiyorum ama göstermeye çalışacam.
Haklısınız hocam ama yinede haksız kazanç. Kolay kazansa ne olur ki. Belki bu dünya da rahat rahat yaşar ama ya öbür tarafta. Ben çok dindar bir adam değilim. Yalan söylemeye gerek yok namaz kılmıyorum , oruç tutmuyorum ama Allah korkusu taşıyorum. Kul hakkı yememeye çalışıyorum. Bu dünyanın birde öbür tarafı olduğuna inanıyorum.
:) Bizleri hiç birşeyden anlamayan insanlar sanıyorlar. Yaşım küçük olduğu için pek önemsemiyorlar. Boyanın üstünde verniğin altında siyah leke kalmış. Bu sonradan olmuş diyor. Hadi çıkart diyorsun tırnaklıyor çıkartamıyor. Sonra da pasta cilayla geçer diyor. Ulan verniğin altında işte o leke o lekeyi çıkarabilmek için verniği komple kazıman lazım niye inat ediyorsun. Bari hatanı kabul et. Ama yok. Adama arabada dalga var diyorsun olur o diyor. Tek kapı araba bu parçaları büyük ne yaparsan yap dalga olur ona yapacak birşey yok diyor :) He ya he he demekten başka çare kalmıyor.
Aynen bende öyle hocam :) saygı ve sevgiyle anıyorum.
Teşekkürler hocam. Ufak kusurları dışında içinize sindiyse ve istediğiniz gibi olduysa sizin adınıza mutlu oldum. Eğer öyle bir yer bulabilirsem abone olacam zaten hocam :)
Teşekkürler hocam. İnsan olduklarını iddaa ediyorlar işte :)
Teşekkürler hocam. İnşallah çıkar
Keşke öyle asabi bir karakterim olsaydı. Yada karşı tarafa verebileceğim bir zararı düşünmeden hareket edebilseydim keşke.
Hocam sizin durumda çok kötü olmuş. Hatta benden daha büyük zor sıkıntılar yaşamışsınız. Allah sabır versin. Ne denir bilemiyorum çok geçmiş olsun sizede. Tavsiyelerinizi ve uyarılarınızı dikkate alacam.
İnşallah hocam.
İşte tecrübe ediyoruz hocam. Acı tecrübeler oluyor ama oluyor. Bundan sonra işi teslim almadan para ödemek mi aman aman. Malesef sanayi işinde biraz katı olmak gerekiyormuş güleryüz göstermemek gerekiyormuş onu anladım.
Valla hocam boya işi için gözümü karartmıştım kendim yapacaktım ama kaporta işi beni çok korkuttuğu için ve ben bu arabayı satmak için toplamıyorum , seviyorum , uzun süre binecem doğru düzgün bir iş olsun baştan savma bir iş olmasın arabada diye kendim girmedim.
Allah sabrınızı daim etsin hocam. inşallah işiniz doğru düzgün çıkar da beklediğinize değer. Rahat bir nefes alırsınız.
Tanıdığa akrabaya iş yapmayacaksın yaptırmayacaksın hocam. Ben bir kez daha gördüm bunu. Gidip 7 kat ele yaptıracaksın daha iyi. Hem adamın sana nazı geçmeyecek hem usta-işveren ilişkisi bozulmayacak. Katı kurallarını koyup ona göre işini yaptıracaksın.
Artık öyle hocam.
Arkadaşlar yazılan tüm yorumlara cevap vermeye çalıştım. İşten yeni geldim aşırı yorgunum. Eğer arada atladığım cevap yazmadığım arkadaşlarım varsa lütfen kusura bakmasın. Hepinize yorumlarınız için tek tek teşekkür ediyorum. Derdimi en iyi bu forumdaki insanlar anlıyor. Çevremdeki insanlar amaaan sıkma canını altı üstü bir araba ve buna benzer yorumlar yaptığında bir hayli üzülüyorum. Burdaki herkesin araçlarının ailesinden bir birey gibi olduğunu biliyorum/görüyorum. Dışardaki insanlara bunu anlatmak zor.
Hocam ustanızın bilgilerini mesaj olarak yada buradan paylaşabilirseniz çok sevinirim. Düzgün bir ustaya rastlamanıza ve bu kadar memnun kalmanıza çok sevindim. İnşallah her işiniz böyle gider.
Hocam aslında tek başına olmakla bir ilgisi yok. Çinçin'i hemen herkes duymuştur. Çinçinde hatırım geçen sağlam dostlarım var. Çevremde de öyle. Şiddet kolay ama ben öyle bir insan değilim. Size ben anımı anlatıyım. Orta okul zamanımda aslında pek kimseye zararı dokunmayan biraz içine kapanık bir arkadaşımı dövmüştüm ( sebebini hatırlamıyorum ama eminim çok saçma sapan ve çocukça bir sebepti ) Çocuk karşımda acıyan yerlerini tutarak hiç ses çıkarmadan içini çeke çeke ağlamıştı. Çaresiz kaldığında vucudundan çok yüreğin acıdığında ağlarsın öyle iç çeke çeke. Bunu çok iyi bildiğim için o gün kendime söz verdim şiddete başvurmayacağıma. Ortada namusu ilgilendiren aileyi ilgilendiren bir durum olmadığı sürece şiddete başvurmuyorum. Ya sabır deyip geçiyorum.
hiç kimseye referans olmayın ne olursa olsun :) bir tanıdıgımı neredeyse cocukluk arkadasım olan ustaya yönlendirdim , arabanın içinde 3-4 trim parçası eksik onlar takılacak ( parçalar bagajda ) defransiyel sökülüp takılacak ve motor bakımı yapılacaktı ( parçalar ve yağ yine bagajda ) 500 lira hesap cıkardılar adama.arayı soğuttum hemen :)
Açıkcası haklısınız. Donuma güvenmem totoma değiyor lafını illa ki duyanlarımız vardır. Fakat kaporta-boya konusunda hem işçiliği hem kalitesi hem fiyatın makul olması gerçekten takdire şayan. s14a için ön panjur, kaput, ön ve arka tampon, 4 tane 18 jant ve stopların sökülüp camların elden geçirilmesi için 1000 TL gibi bir fiyat vermişti yanlış hatırlamıyorsam ekim ayında.
Geçmiş olsun bunlar hep tecrübe oluyo aslında insana .
Arabayı yumruklama kısmını okurken bile ayarlarım bozuldu. Siz doğru olanı yapmışsınız aslında o para size döner dolaşır gelir. O esnafım diyen dallamadan da çıkar kimsenin ahı kimsede kalmaz.
Usta milleti y.rak gibidir, oksadikca kalkar. O yuzden mesafeni koruyacaksin, g.te g.t diyeceksin.
6 ay once de benim arabanin arka camurluguna bir dorseli kamyonet vurup kacmisti, sirf su muhabbetler yuzunden sanayiye gidip yaptirmak istemiyorum. Cunku karsilacagim seyleri biliyorum.
Yine de Istanbul/Avrupa Yakasi usta degil zanaatkar onerisi olan varsa acigim.
Yukarida bir arkadas Kartal Sanayide bir usta onermis, Bahcesehirde oturuyorum ona rağmen kalkip giderdim ama arabaya yakin olmak en azindan 2 gunde 1 kontrol etmek istiyorum. Cunku en durust ustanin bile yeri geldiginde nasil ahlaksiz olabilecegini kac kere sahit oldum.
boyacı olayı sanayide çok garip, fiyatlar kim kime ne tutturursa modeli, düzgün iş yapan, kuralına göre iş yapan tek tük var ama onlarda felaket uçmuş
Fiyatı konusunda söylediklerimi referans almayın, ustadır emeğinin pazarlığı olmaz, belirli bir fiyat tarifesi olmaz.
Kimi renklerin, bölgelerin vs uygulaması kolay olur kimisi zor olur. Fiyat ben bir şey söylerim, Ustam o fiyata yapmaz vs o yüzden paylaşmam doğru değil ama fiyat konusunda şöyle yorum yapayım, arkadaşım sürtmüş arabasını 2.5 ay önce tek parça sol kapı altının boyanması için, Maslak oto sanayide + Bostancı oto sanayide 3,4 yerden fiyat alınmış alınan fiyatlardan ucuz veya denk fiyatlara Hürriyet Usta'da yaptırdık.
Yani abartı fiyatları yoktur işciliğinin.
valla aynı dert bendede var yana yakıla arıyorum istanbul anadolu yakasında komple aracımı boyuyacak usta
boyaci ve kefil olan tamirci kimlerdir?
dukkanlari yazarsaniz eger belki bizden birilerinin de basinin yanmamasini saglayarak fayda saglarsiniz.
Büyük talihsizlik,zaman ve para kaybı olmuş .Hepsinden önemlisi sonuçta mutsuzluk.Aracımı aldığımda ön ve arka tamponları sırf bu nedenle servise boyattım.Yapılabilecek bir şey varsa bizzat kendim yapıyorum.Geçen stop altı çıtalarımı kendim boyadım mesela.Baktım beni aşıyo servise.Sanayiye götürüp aracımı riske atmak gibi bi lüksüm yok.Tekrar geçmiş olsun.
Twingonun 2014 te yumruk kadar hasar alan bir çamurluğu 250 TL ye yaptırdım.
Çamurluğun sıfırı 80 TL iken, boya sonrası zımpara izi kalan onarım için ödedim para çok çok fazla. Aldığım hizmet ise rezil ötesiydi.
Arada akraba var diye ses etmedim. Sonra aracı kaplattık - söktürdük. Aracın geldiği hal aşağıda.
http://i.hizliresim.com/Wr5d1Y.jpg
Dedim bu olmaz ben bunu boyatayım, gititm bostancı sanayide birkaç yerden fiyat aldım. 1500 - 2500 arası rakamlar dolaştı.
Kimisi sökme takma karışmam dedi vs.
Sonra twingofunclub sayesinde bir usta ile tanıştım. Adam 500 TL ye (yazıyla beş yüz) bagaj ve tamponlar hariç boyarım dedi.
1 çamurluğunu yapamadıkları halde 250 TL ye boyattığım arabayı malzemesini bile almadan 500 TL ye boyattım.
Boya ile ilgili fotoları da ekliyorum. Araç şuan arkadaşımda üstünden 2 sene geçti ne bir kusma ne bir boya çatlaması ya da atması yapmadı. Sadece boyanın kendisinden dolayı solma var o da pasta ile düzeliyor.
http://hizliresim.com/zEPMGB
Bu da yapamadıkları çamurluğun 2. defa macunlanması.
http://hizliresim.com/pYZn5N
http://hizliresim.com/kYqBW9
http://hizliresim.com/q25MJq
http://hizliresim.com/8EVZNW
http://hizliresim.com/ozb36R
http://hizliresim.com/nGX9zN
http://hizliresim.com/kYqp3J
Sonuç olarak ben bu adama daha sonra ta sakaryadan araba götürdüm yaptırdım ve çiçek gibi geri aldım.
Adam yetkili serviste çalışıyor h.sonları yapıyor bu işi.
Sonra boyayı gören ve 500 e boyattım dediğimde çevremdeki kimse inanmamıştı.
Hatta adam elde kalan boyayı da bana verdi rütuş lazım olursa kullanırsın diye.
Usta adam önce insan olacak sonra ustalığını yukarıdaki gibi gösterecek.
Fiyata zaten yorum yapmaya gerek yok, işe göre fiyat bedava.