Tabi bir de savaş veya olağanüstü durumlar, ekonomik bozukluk, siyasi istikrarsızlık gibi durumlarda piyasa aşağı döner...
Printable View
Tabi bir de savaş veya olağanüstü durumlar, ekonomik bozukluk, siyasi istikrarsızlık gibi durumlarda piyasa aşağı döner...
Bence almayı düşünüpte almadan geçen her süre dahada pahalanıyor bugün 60 a almadığın araba önümüzdeki ay belkide 60 kusura alacaksın şahsen benim öyle oldu 59,500 sıfırı olan arabayı 55 liraya almadım bi ay sonra başka arabayı 57 ye aldım zararda etmedim aradan 1,5 yıl geçti şimdi gözüm kapalı 65 e satarım ama aslına bakarsanız zarardayım neden derseniz 25 bin dolar bozdurdum şimdi 25 bin dolar yapıyor 73000 lira bizim paramız dolar euro değil ama dünyanın parası bu yaplıacak hiç bişey yok bende alacagım zaman şikayet ediyordum şimdi hiç birimizin 1 yıl önce aldığı arabayı aynı paraya vereceğini düşünmüyorum keşke bu düzen olmasa ama düzen böyle
Arkadaşlar piyasa eskisi gibi değil önceden yılsonları kışları araba fiyatları düşerdi şuan öyle değil.
Eskiden araba satan zarar ederdi yine öyle değil :D
90lı yıllarda bilen bilir araba pazarları vardı. Adliye sarayının olduğu yer kartal oto pazarıydı. Buralarda bayram öncesi yaz başı aşırı bir yoğunluk olurdu. Memleketinden inek fındık satan araba almaya gelirdi. Yine kurnazlar vardı ama tramer vs yoktu milletin ortak derdi taksi çıkması araba almamaktı:D
Günümüzde internetin yaygın kullanılması sahibinden vs gibi siteler sosyal medya alanları ve en büyük etken olan banka kredileri sayesinde herkes araba alabiliyor. Artık almak çok kolay.
Amcam yeni evlenmiş karı koca çalışıyor zaten düğün takılarını veriyor peşinata çekiyor kapıya sıfır arabayı sonra eşi ile servis bekliyorlar sadece haftasonu bineceği arabaya dünyanın parası bağlanıyor.. Sonra kapıda biri çizdi çöp kamyonu vurdu sıfır arabada tek parça işlem boya gitti 10.000 tl çöpe değer kaybından.
Bi yazıda okumuştum karısı kapıyı hızlı kapadı diye kızıp bağıran ama valeye anahtar veren insanlar olduk artık :)
Milletimizde bu araba sevdası olduktan sonra piyasa düşmez artar. Avrupa düzeni olacak artık araba almak kolay sigorta vergi ödemek zor tamiri zor bakımı zor olacak. Orta ölçekli bir sanayide iyi bir ustadan tampon boyası için fiyat ve gün alın dediğimi anlarsınız.
Sonuç olarak araba almıyorum çok lazım olursa çevremde yeterince var yada budgete gidip dizel araç alıyorum haftasonu 150 TL mal oluyor tavsiye ederim :)
Drd bireysel kiralamalarda 2 yıl / yıllık 20 bin km sınırlı araç fiyatları; 301 dizel 860 lira +kdv, Polo dizel dsg 1020 tl +kdv.
Firmayı örnek olarak verdim. Bence gayet makul kiralama işi.
VOLKSWAGEN POLO 1.4 TDI 90 PS COMFORTLINE BMT DSG - DRD Bireysel Uzun D
Dışarıdan dözvizle girdiği sürece, kurdan dolayı fiyatlar kura bağlı kalır. Kimse de kara kaşımıza kara gözümüze zararına araba yollamaz...
Ancak 2009daki kriz tarzı bir durum olursa ötv indirimi gibi şeyler yapılabilir. Kur düşerse araba fiyatları düşer, çıkarsa çıkar... Bu kadar basit. Zira en düşüğünde bile %50den fazla vergi var...
o zihniyet değişiyor çünkü satın alma sahip olmanın bedeli git gide ağırlaşıyor artı olarak araç 2 sene alıp satan bir milletiz adam 2 sene araçla uğraşıcağına kiralaması daha hesabına gelir..
bugün hiç kontağını çevirmediğin bir aracın genel gideri markası cinsi ne olursa olsun ortalama 3-4 bin tl den başlar 10 bin tllere kadar çıkarda çıkar aracın hacmine durumuna göre.. kaskosu,trafik sigortası,vergisi,lastiği,bakımı, aradan ufak tefek ekstraları çıkarsa onlar.. ve bu bedel git gide ağırlaşıyor.
bu satten sonra kim alır ancak alıpda satmıycak insanlar alır.. Avrupadada çünkü insanlar böyle satı alıyor.. yani adam 10 sene binicekse alır oda parasını amorti eder her şekil.. bunun dışında 1 sene al sat 2 sene al sat tarzında süren şahıslar kiralamaya yönelir ..
avrupada işler böyle amerikada işler böyle türkiyede bu sistemin dışında kalamaz geç bile kaldı..
.
piyasada bir sürü yeni kiralama şirketleri türedi hepsi filo filo araç çekiyor..
bu araçların kullanım ömrü süresi dolduğunda ne olucak .. ikinci ele satıcaklar pazarda zaten bir ikinci el şahıs araçlarıda var üstüne bunlar kim alıcak bu kadar aracı millet zaten yönelmiş kiralamaya..
pazar o yüzden diyorum er yada geç kafa aşağı gidicek.. herkesin kiraladığı bir ortamda kim satın alıcak bunca araçları..
Bana kiralama olayı saçma geliyor.
Polo misal 300 euro aylık, senede en kötü 12bin tl yapar. 2000 kasko ve trafik sigortası, 1000 de bakım düş 9000 kalır. 9000 çöpe atmış gibi oluyorsun.
Öteki türlü o arabayı aldığın paraya en kötü satıyorsun paran havaya gitmiyor.
%100 katılıyorum. bazı kısa dönem kiralam yapan firmalar 10000 binde bir araç değiştiriyor. Adamların beklemeye ihtiyacı yok. 5 lira alttan verir, yine satar. Zaten alırken hepimizden ucuz alıyor.
zaten döviz ve enflasyondan değer kaybediyor. 2. el değerini de kaybediyor. sen çok iyi şöför olsan bile biri gelip çakıyor. yollar kötü rot kolunu yamulttun, yenisini takıyorlar, fren bitti hop tak, lastik balon, veri bi rapor hop değiş. bireysel kullanıcı için henüz tam ideal değil ama eğer gider gösterebileceğin bir sistem varsa uğraşmaya değmez.
mesela c4 var bende, rezalet şanzımanlı, değerinde satıcam diye uğraşmanın düşüncesi bile kabus.
Tabiki şirket vs için mantıklı ona katılıyorum ama bireysel kullanıcı için çok uzak bence kiralama...
Bireysel kullanımada gider eşşek niyetine sürmelik misal araba alıcaksın.. bende şu anda öyle c4 var 1.6 dizel var.. kendin alsan sana vursalar sen vursan aracının değeri düşdü direkman.. şase si hasar görse yada tavanı olaki bir şekilde darbe alsa bir şey düşse hasar görse bitti türkiye mantalitesinde o arabayı çöpe at.. conta yaktın piston kırdın olduya oldu senin hatan değil ama sana denk geldi oldu gitti gene bir sürü paran..
kiralasan kafan kulağın rahat ne olucaksa olucak adamlar uğraşıyor sen değil..
piyasa ne kadar yüksek olsa da değerinin alında araba bulmak mümkün. paraya ihtiyacı olan yada 3-5 eksik olsun uğraşmayayım diyen insan çok. Araç alıcak arkadaşlara tavsiyem acele etmesinler ucuz araç mutlaka bulunur Benim takıldığım nokta 10 liralık arabaya 20 lira yazıp lağım ağızlı insanlar. İnsanlar parayı sokakta topluyorlar sanki çer çöp aracı öve öve bitiremeyen tipler çok var piyasa da dikkat etmek lazım