tolga_kaan_ Nickli Üyeden Alıntı
Burada bir yanlış anlaşılma var aslında. Toplumsal olarak "af" denildiği zaman biz ne var ne yok silinecek zannediyoruz.
Olayı vergi aslı + faiz = toplam borcunuz ise bu düzenleme 6552 sayılı yasa ya benzer hatta orada yapılandırma yaptığı halde ödeme yapmayan vatandaş ve firmalar için 2. bir şans veriyor.
Kısaca izah edersek. trafik cezası yediniz ve ödemediniz. 200 TL ceza + 400 TL de faiz = 600 TL borcunuz var.
Devlet diyor ki ben bu adamdan zaten parayı alamıyorum, ödeyeceği de yok. Bari vergi cezalarına af getireyim ana parasını da taksitlendireyim.
Sonra şu oluyor. 600 'ün 400'ünü siliyorlar. Kalan 200 TL yi de ya peşin ödüyorsunuz ya da taksit ile ödüyorsunuz.
Taksit ile öderken de üzerine bir + hesaplama yapıyor.
Bunun düzgün ödeyen vatandaşa zararı şu. Adam firma sahibi olsun 100.000 TL vergi borcu var ve ödemedi.
Bunu gitti sermaye yaptı işini büyüttü. Ya da metresine Ferrari aldı.
Diğer tarafta da dürüst olan farklı bir adam var. O da gitti ödedi.
1. Si ödemeyen vatandaş bu parayı kullanıyor / yani finansman sağlıyor. 2. Si vatandaşlık görevini yerine getirmiyor.
Sonra af geldiğinde (3 sene diyelim) Ana para 100.000 TL faiz 200.000 TL e devlet faizi siliyor.
2013 deki 100.000 ile 2016 daki 100.000'in satın alma gücü bir değil. Peşin ödeyeceği parayı birde ödül gibi üzerine taksitle ödüyor.
win-win yani. Dürüst vatandaş ise öylece bakakalıyor. Bunun tek faydası (ben de yararlandım) KYK borçları için taksitlendirme sağlaması.