Ben hep 50 liralık medya takip ediyorum.
Yukarlarda da bir arkadaş ötv kakmasın bahsetmiş,hangi parti gelirse gelsin ötv kaldıramaz çünkü devletimiz geliri yok bayramda harçlık bekleyen çocuk gibi.Belki azalabilir
Printable View
Ben hep 50 liralık medya takip ediyorum.
Yukarlarda da bir arkadaş ötv kakmasın bahsetmiş,hangi parti gelirse gelsin ötv kaldıramaz çünkü devletimiz geliri yok bayramda harçlık bekleyen çocuk gibi.Belki azalabilir
Biz varya biz .... millet bugun kosa kosa bayilere gitmis , bmw , mercedes bayilerini telefon ile bi arayin imkan yok danisman ile gorusmeye cunku halkimiz 10 _ 20 lira ucuza araba alicak ya gorende derki bedava dagitiyorlar...gunde bikere aranan araclarim bugun 5_6 kez arandi noldu lan bi gecede? Biz hak ediyoruz bunu ,bugun bayiye giderek resmen boyun egiyorsun gelecek zam ' a . Ve daha oran moran belli degil, bu bile isleri hizlandrmaya yetti bellki fiyatlar 3_5 lira oynuyacak
2 litre bir çok arabaya dokunmayacak zam , eğer yazıldığı gibi çıkarsa. Kur farkından muhakkak yükseliyor fiyatları ama en azından ötv değişmeyecek gibi duruyor. Alt orta segment arabada ise şöyle bir durum var ;
Yazıldığı gibi gelirse bugün çıplak fiyatı 56-57 bin TL olan arabaların muhtemelen çıkış fiyatını aşağı çekecekler mecburen . Çünkü çıplak fiyatta 1000-2000 Tl fazla olan aracın TR satış bedelinde neredeyse 20 bin fark olacak.
54 bin çıplak fiyatı olan araba yaklaşık 94 bin
56 bin çıplak fiyatı olan araba yaklaşık 115 bin.
Böyle bir parametre kullanıldığında 100 Bin - 105 bin 110 bin TL lik araba hiç satılmayacak piyasada. Enteresan gerçekten.
95 bin bandında ve altında bir çok araba göreceğiz gibi duruyor. Üst dilime girmekte sakınca görmeyen markalar muhtemelen piyasada patlayacaktır. En çok, Türkiye de çakılı çivisi olmayan Doğuş grubu ve BMW grubu ile yanında yanan Mercedes etkilenecek gibi duruyor.
Ben halen yerli üreticinin elinden neden tutulmadığını anlayamıyorum. De ki Türkiye'de % bilmem kaç oranı yerli imalat olan araba için ötv oranı %30 . Aynı vergi alındığı halde fabrikayı buraya açmanın yerli tüketicimiz yani bizler için bir avantajı kalmıyor. Ya da yatırım yapmayı düşünen ve yerli üreticiyi hedef almayı planlayan firmalar için de cazibe kalmıyor.
Yerli indirimi olsa da vw buraya bir passat golf tesisi kursa zaten milli aracımız belli olurdu :D
Bir şey daha yazacağım , sadece başka bir perspektiften bakalım, bir senaryo uyduruyorum. Çıplak fiyata göre vergi uygulanması konusu.
Bugün bazı lüks markaların 1.6 litre araçlarında yurtdışı çıkış fiyatı, aynı modelin 2 litre olanlarından bile daha fazla. Listeye bakıyorsun e180 çıkış 100 liraysa e200 çıkış 97 lira falan. Ya da 320ied 25 bin eur , 320d 22 bin eur gibi. Bunu bayiye sorsan 2 litre arabalarda vergi yüksek olduğu için fabrikadan özel iskonto veriliyor vs şeklinde zırvalıyorlar.
Gelelim ana konuya. Mesela bugün ithal edip 115 bine TR de mal edebileceğin ve elini sallayarak 150 bine satabileceğin araba var diyelim. Bunu ithal edip sattığında 35 bin lira kar edip vergisini ödüyorsun doğal olarak.
Şimdi düşün ki distribütör fabrika ile anlaştı, çıkış fiyatını yükselti kasıtlı olarak. Araba Türkiye'ye 145 bine geldi. Distribütöre kdv ötv den kaçan bir şey yok , distribütöre tek kaçan burada ettiği kar. Çünkü kdv ötv alıcı tarafından yani bizler tarafından zaten ödeniyor. Devlete kaçan ise yurtdışına kaçan para.
Bu durumda ne oldu? Distribütör 145 e getirdiği arabayı 150 bine sana sattı. 5 bin kar etti sadece. ( Hani diyorlar ya 300 eur -500 eur kar ile satıyoruz arabaları diye. Belki de doğrudur yani :D )
Bu sayede yurtdışına misal 20 bin eur göndereceğine 25 bin gönderdi. Devlete bu noktada kaçtı kafadan. Distribütör doğru düzgün kar etmediği için vergiyi az ödedi. Orada da devlete kaçtı. Daha sonra distribütör yurtdışında fabrikadan kar payını aldı. İstediği zaman ülkeye soktu vergisiz şekilde.
İşte bu yasa ile aslında devlet üst limiti de belirlemiş olacak gibi duruyor. Limiti aşan firmalar zaten rakiplerinden çok uzaklaşacağından satışları düşecektir.
Bu arada ben 170-180-190 bine satılan Premium 1,6 araçlardan korkunç ötesi kar ettiklerini düşünüyorum. Hatta tahminim , bu markalar %74 ötv ye düşseler bile aynı fiyattan bu araçları rahat rahat satabilirler bence . O derece yani.
edit olmadığı için ufak örneğini de yazayım buradan.
C200d amg ( 1,6 litre) çıplak fiyat 114 bin
E200d Amg (2 litre) çıplak fiyat 105 bin :D :D :D
gümrük birliği anlaşması imzaladı bu ülke. türkiye'de üretim yapan markaları bırakalım, milli marka oluştursalar bile özel vergi indirimi yapamazlar.
Şimdi arabalar zamlandı mı yoksa zamlanacak mı daha?
Liste fiyatlarına bakıyorum uçmaya başlamışlar şimdiden...
Teşekkürler kardeşim, 0 faizli kampanyalar başladı bir de ondan da fiyatları bi tık yukarı çekmiş olabilirler.
Mercedes C misal 90 bine 24 ay sıfır faiz veriyor, bmwde de 3ler için benzer bişey var. Audi de yapmış birşeyler.
Bayilerde araba var mı ki
Gülsoy da e bulamadık :)
Bayilerden aldığım birkaç fiyatı söyleyim arkadaşlar. Audi A3 1.6tdi sport sedan 128000TL, A4 1.4tsi 143000TL,
Bmw 318i Mjoy estoril blue 153000TL, 118i Mplus estoril blue 122000TL, 116d mplus estoril blue 133000TL
Mercedes C180 Amg 164000TL, Dolu CLA200 Amg 147000TL
%45 den %74 olayı kesin gibi diyor bayiler bu arada.
Gümrüklerde yeni tebliği yayınlandı, 1 hafta oluyor... Kırtasiye malzemeleri büro malzemeleri 2-3 sayfa tümüne ciddi oranda vergi geldi, amacı ise ithalatı frenlemek... Asıl 1.1.2017 itibarı ile gümrüklerde tüm ürünlere güncellemeler gelecek ve beklentim plastik bazlı ürünlere çok ciddi vergi uygulamaları olacak.. Şu anda çok büyük bir döviz sıkıntısı ve dağ gibi bir borç var.. Herkes doları tartışıyor ama bence fiyatı ne olursa olsun Doları bulduklarına şükretmeleri lazım...
Evet , şu an mevzuatta bazı değişiklikler olmakta. Olmaya da devam edecek gibi duruyor. Dışarı kaçan parayı yavaşlatma çabası var. Dövizin yükselmesi bir bakıma zaten ithal mal fiyatlarını uçuracağı için talepte azalma muhakkak olacaktır. Diğer taraftan en büyük çıkış enerji tarafında yaşanıyor , dolayısıyla döviz artışı o açıdan bir sorun.
Anlamadigim bir şey var madem zam var diyorsunuz neden araba alıyor sunuz kalsin bayilerin elinde bırakın
Bana tecavüz edecek bey ve beyfendiler aranıyor . Evleniriz ondan sonra ayooooll.
Bebeğim dediğim anda vur banaaaağğğ