K0213 Nickli Üyeden Alıntı
Bende şuan Tekirdağ girişinde e5 üzeri bir restorant kafe açmak için tadilata başladım, Allah izin verirse mart ayında açacağız.
Mekan benim olsa da, kira derdim olmasa da, ilk açılış maliyetlerimi düşürmek için ikinci el masa sandalye bakıyorum.
Bizlerin en büyük yanlışı bütçemize göre değil, gönlünüze göre mekan açmaktır. bu nedenle sürekliliği sağlayamıyoruz.
Mutlaka sizlerde fizibilite yapmışsınızdır ama krizi fırsata çevirmek için de trendi düşüşte olan bazı sektörlere yatırım yapmayı da fırsat görüyorum.
Zaten bu nedenle börekçi dedim, alım gücü her kitleye hitap eden, insanların farkında olmadıkları bir bütçe ayırdıkları gıda kalemidir börek.
Açılış maliyetlerini çok cüzzi tutarak, 100m'2 bir dükkanda 50m2 mutfak alanı, 50m2 rstoran alanı ile sende çalışırsan 2-3 personelle döndüreceğniz bir düzen kurabilirsiniz.
Uygun lokasyonu seçmek sizin en büyük riskiniz olacaktır, açılış sonrası en az 6 aylık kira, personel gideri, reklamasyon bedeli eğer kenarda tutulursa zaten 2017'ye açılmış bir dükkanla girmiş olursunuz.
Tabi ki her işte risk var ama bizlere üniversitede öğretilen en büyük şey fizibilite yap, risk analizi yap, maliyet hesapla, sonra gözün korksun işçi kal hatta en güzeli üç kuruşa yaşa kafan rahat olsundur.
Elin adamı doğudan, anadoludan kalkıp geliyor, istanbulda merdiven altı iş kurup üç kuruşa çalışan oluyor, sonra 20 çalışanlı restoranın patronu oluyor ama bizler zoru sevmediğimiz için 500binle batma riski olmadan patron olma yolunu seçiyoruz.
Allah hepimize hayırlı işler, bereketli kazançlar versin.
Benim yatkın olduğum sektör hizmet olduğu için gıda işine hep sıcak bakmışımdır ama herkesin aklının yattığı işi yapması en güzelidir :)
Arkadaşın bahtı açık olsun.