Bu konuyu açıyorumki kimse fazla para verip cebindeki parayı hiç etmesin.
Konut sektöründe herkesin malumu bir balon var özellikle istanbulda.. asıl değerinin çok çok üstünde evler satılmaya çalışılıyor bazen..
Peki bir evin gerçek değerini nerden anlarız ?? Aslında bu çok basit ..
Kira Çarpanı denilen bir hesaplama yöntemi vardır.. bu yönteme bir nevi ters mühendislikde diye biliriz.
Alıcağınız evin kira bedeli üstünden eğer bina yeni boş ise çevre binaların o semtteki kira bedeli üstünden zaten genelde hep kiralar aynıdır çok değişmez eğerki bina doluysa alacağınız eve eş değer apartmandaki ortalama kira bedeli üstünden evin gerçek bedelini hesaplaya bilirsiniz..
Kira çarpanın farklı hesaplama yöntemleri olsada eurobond değeri en doğrusudur bana göre.. burda zaten önemli olan nokta atışı değeri bulmak değil üç aşağı beş yukarı alacağınız evin gerçek değerini bulmak..
yabancı yatırımcılar bir ülkede gayrimenkul satın alırken, o ülkenin dolar euro bazlı tahvillerini baz alıyor.. yani bir ülkenin uzun vadeli tahlillerinin borçlanma faiz oranları baz alınır..
buna eurobond değeri diyorlar.. şu sıralar yıllık eurobond tahlili %5.5 ..
Hesaplamada yapılan bir büyük hatada evin aidatı varsa yada ek giderleri varsa bunu fiyata dahil etmiyorlar.. çoğu insanlar bunu dahil etmeden brüt kirayla hesaplama yapıyor..
eurobond değeri üstünden formül
evin değeri = 100/5.5x12 = kira
evin kirası diyelim 2500 tl
100 / 5.5 =18
18x12 = 216
2500x216 = 540000 Evin Gerçe Değeri...
Bu hesaplamaya evin lokasyonu projenin içeriği tabikii bir nebze kira oranında dahil ama ilerde çevresinde biticek metro okul hastane yada alternatif eve değer katıcak kirayı hızlı bir şekilde yükselticek avm tarzı etkenler dahil değil..
samimi söyliyim çokda etki etmez bana göre.. çünkü pek çok proje bu unsurlar ön görülerek projenin en başından fiyatlandırılıyor zaten.. reklamlarda falanda görüyorsunuzdur zaten metro gelicek yanına falanca avm gelicek falan diye en başdan söylüyorlar..
burda bunca hesap kitap şeyi niye yazdım çizdim peşinatsız 300 ay vadeli ev 60 ay sıfır faiz v.b gibi kampayanları falan cazip geliyor diye hemen paranızı yatırmayın biraz araştırın eğer gerçekden doğru size uyan bir projeyse girin.. sırf ödeme planı ödeme tablosu iyi diye ev almak için ev almak uzun vadede paranızı değersizleştirebilir..
kabaca bir evin kendini amortismanı 30 yıl-40-50 yıl gibi sürelerse o ev bana göre ölü bir yatırımdır..
aldığınız ev kendini amorti edene kadar torunlarınız bile evlenebiliryani kimsede hayrına peşinatsız sıfır faizle ev vermez kolay kolay....
o insanlarda neticede ticaret yapıyor para kazanmak zorunda zarar etme lüksleri yok..
size sundukları vadelerde taksitlerde o farkları üstüne eklemişlerdir doğal olarak..
800-900 bine ev satılıyor kirası 1000tl -1500 tl .. burdada bir iki dakka durup 800-900 bin liralık ev nasıl 1000 -1500 getirir diye düşünmek lazım..
Kısaca yatırımınızı doğru hesaplarla yapınki balona gelmeyin..