MK8800 Nickli Üyeden Alıntı
Avrupa'da 1000 euroya bmw varmış binmeyeni düdüklüyorlarmış bilmem ne ? En basitinden Ingiltere ve Fransa'nın işleyişini bildiğim hatta Fransa'da imalat alanında 12 personel çalıştırdığımız için yorum yapayım . Öncelikle yukarıda da yazılmış adı üstünde ASGARİ ücrete bu kadar umut bağlayıp bişey beklemek bana saçma geliyor . Firmamız Nice bölgesinin kırsal kesiminde bulunuyor , işçi teşvik primleriyle açtık . Bölgede ki yaşam koşullarına göre alt kademe(başlangıç seviyesi , orta vasıflı) işçiye 845 Euro verme zorunluluğu koyuldu üstünü devlet veriyor o da 391 euro yani asgari maaş toplamda 1236 civarına denk geliyor . Hergün her işçiye çalışma saatinden +6 euro saat başı mesai ücreti de ödeniyor (1saat de biz ek çalışma koyduk) . 6x24 gün çalışma zorunluluğundan 144'de burası ediyor yani toplam maaş 1380 oldu .
Anne , Baba , Çocuk diye ortalama 3 kişilik bir ailenin yaşamını sürdürebileceği tarzda 2 oda mutfaklı bir ev yıllık gider hesap ederek aylık 650 euroya denk geliyor
Et falan ayda 1 yesinler , çocuğun artı giderleri isteği olmasın aylık ölü mutfak masrafı 200 euro diyelim . Haftalık 50 euro ile tek başına bile imkansıza yakın da neyse .
Çalışan işçiye devletin gördüğü zorunlu aile sigortası ( aile dediğim de çocuğu kapsamıyor sadece 2 kişi + çocuk 40 euro sanırım ) 130 euro ( bunu net bilmiyorum ama fazlası da vardır )
Elektrik , Su , okul , ve alt kalem giderleri de bu insanlar ev harici yaşamıyor dersek 150 euro da öyle koyalım ( bunlar insani şartlar altına denk geliyor )
Eee son hesaba gelelim 650+200+130+150 = 1130 Euro aylık gider var . 1380-1130=koskoca 250 euro
5 ayda araba alalım diyorduk . 250x5=1250 euro ? Eeee tamam aldık bi tane akülü arabadan hallice pejo 206 falan bu araç hiç masrafsız mükemmel kondisyonda desek yıllık sigorta zaten 450 çıkmayacak mı minimum ?
Şu hesap Fransa için geçerliydi , dünyanın neresinde ASGARİ ile çok çok rahat yaşanıp , araba sahibi olunuyormuş ? Ayrıca sen ASGARİ nin düşük olduğundan mı yakınıyorsun , ASGARİ ile x ülkelerinde çok rahat yaşınıyormuş kısmına mı yakınıyorsun , yoksa ASGARİ çok güzel de vergi sistemi çok saçma ondan mı yakınıyorsun ?
Kimse kusura bakmasın ama arkadaşın ama benim yorumum ; konuyu açma amacından , konuda ki bütün yorumlarına kadar baştan sona saçmalık .