kanunen mecburi olarak hastalik sigortasi mecburdur. her türlü hastalikta doktor ve hastane masraflarinin %90 ini karsiliyor. aylik ortalama kaldigin muhite göre 200 chf dir. aylik gelirin belirli bir seviyenin altinda ise, sana belediye ve kanton bu konuda destek oluyor ve sigortayi kismen yada komple olarak üstleniyor. yeterki insanlar yokluk cekmesin diye. detaylara girmiyorum.
kiralar da aynen kaldigin bölgeye göre degisiyor. zürich ve cenevre ilk basi cekiyor. burda kiralar 2-3 odali daireler icin rahat olarak 1500-2000 chf den baslar. fakatr 10-15 km sehir disinda yer secersen 800-1200 chf olarak daireni kiralayabilirsin. ulasimini toplu tasimayla yapmak istersen dünyanin en iyi ve sik dokunmus bir tren, tramvay ve otobüs hat agindan faydalanabilirsin. generalabo diye bir sey var. 25 yasindan büyük isen senelik ca. 3000 chf vererek bütün isvicredeki toplu tasima araclarini bedava ve sinirsiz olarak kullanabilirsin.
yok ben kendime bir araba alayim ve özgür olarak yasayim dersen eger, mfk li, yani tüv kontrollü olmasi gerekli arabayi trafige sokarken, eli ayagi düzgün bir arabayi ca. 1500 chf den yukariya alabilirsin ve en az iki sene kullanabilirsin. bu arada ek olarakta araba alim satim isleri ile ugrasabilirsin. arac alip satmak türkiye gibi degil, cocuk oyuncagi gibi birsey! örnek olarak link vereyim :
https://www.autoscout24.ch/de/autos/...op=1&vehtyp=10