01.03.2020 Tarihinde İstanbul Ataşehirde sitede 2+1 dairemi kiraya verip, Kadıköy bölgesinde kiracı olarak bir daireye taşındım. Pandemi süresinde ortaya çıkan ev sahibi, kiracı tartışmalarını yaşamamak için devletin koyduğu %25 sınırına uyup 1 gün olsun kiracımı arayıp ekstra zam talebinde bulunmadım 18.10.2024 itibari ile 6000 tl kira ödeyerek evimde kiracı olarak oturmaya devam ediyor. Kiracı olarak oturduğum ev Temmuz 2024 itibariyle satıldı ( 26000 tl kira ödüyorum %25 sınırının üzerinde zamlar yaptım evden memnun olduğum ve huzursuzluk yaşamamak için...) ve yeni ev sahibi evi boşaltmamı istedi, kendisinde şahsıma ait evin olduğunu fakat şu anda kiracı olduğunu belirtip süre istedim. Kendi kiracıma durumu anlatıp evi 3 aylık süreçte boşaltmasını rica ettim, geçen süreçte bakıyorum, bulacağım vs deyip tabiri caizsse beni salladı hafta başı itibari ile de evi boşaltmıyorum beni dava edebilirsin deyip işin içinden çıktı. Kendi evimi kiraya verirken yaptığımız sözleşmede kira başlangıç tarihi yazıyor fakat kira müddeti yazmıyor ( Benim, danıştığım bir avukatın ve google araştırmasına göre BELİRSİZ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİ ), fakat konu ile ilgili bilgi aldığım 3 farklı avukattan 2 si sözleşmelerin süre yazmasa dahi her yıl kendini yenilediğini ve sözleşmenin BELİRLİ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİ olduğunu belirttiler.
Gelelim asıl konuya İhtiyaç sebebiyle açılacak tahliye davalarından belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ihbarname ve dava açılma süreleri bakımından farklılıklar var ve usule uygun açılmayan davalar Red edilip 1 sene sonra yeni dava açma hakkın oluyor ;
Taraflar kira sözleşmesinin sona ereceği tarihi belirlediği takdirde kiraya veren, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren 1 ay içinde dava açmalıdır.
Taraflar kira sözleşmesinin sona ereceği tarihi belirlemediği takdirde kiraya veren, her bir 6 aylık fesih dönemi içinde en az 3 ay önce kiracıya bildirimde bulunmak koşuluyla fesih dönemi sonundan itibaren 1 ay içinde dava açmalıdır.
Şimdi benim sözleşmem belirli sürelimi ? belirsiz sürelimi ? Aramızda hukukçular olabilir,aynı durumu yaşayanlar olabilir, konu ile ilgili yorumunuz nedir.