Okumadan imzalamam.....
Güzel bir sistem. Galerilerin eksik gösterip vergi kaçırmasını engelmeye yönelik yapıldığını düşünüyorum ancak bizimkiler her türlü kaçırır. Şahıslar içinde olması gereken bir durum. Sonuçta hiç tanımadığın birine para gönderiyorsun. Hep orada bir acaba oluyordu. Zaten araç satışında nakit veren kalmamıştır diye düşünüyorum. 100 liralık harç umarım zamanla katlanmaz.
Uygulama güzel ancak şöyle bir saçmalık var, özellikle farklı illerden gelip vekaletle alışveriş yapanlar dikkat etsin.
Bireyselde sıkıntı mı bilemiyorum ama galeriler ve 2.el işi yapan bayiler şöyle bir sorundan muzdaripmiş;
Örneğin Ankara'dan vekalet aldınız, İstanbul'da bi galeriden aracı alacaksınız, notere gittiniz.. Aldığınız vekaletin noter sisteminde e-imzalı halini "görünür" yapmak için de 100-200 TL ek bir ücret veriyormuşsunuz galiba. Ancak işin komiği, Ankara'da aldığınız-verdiğiniz vekaleti İstanbul'daki noter beyimiz-hanımımız kabul etmiyormuş, belgeleri tekrar tasdik edeceğiz diyorlarmış. Hadii tekrar vekalet falan, 1.500 TL'leri falan adamlar tekrar ödemek durumunda kalıyormuş. Normalde bunu kabul ediyorlarmış önceden, sistemden görüp devam ediyorlarmış ancak şimdi "keyfi" bir şekilde bunu yaptıkları söyleniyor. Sebebini çözememişler.
Bunun için ilgili Bakanlık ve Noterler Birliği'ne girişim talepleri var.
Daha çıktığı gibi hemen açığını bulmuş üstün zekalı insanlarımız.
Aracın değeri örnek veriyorum 1m. Aracı noterde 500bin lira olarak gösterip satışı senetle yaptıklarını ibraz ediyorlarmış. Sonra eski usul 1m lirayı kendi hesabına alıp işi bitiriyorlarmış. Bu sayede yine vergi kaçıran yine kaçırmaya devam ediyor.
Olay zaten daha ziyade vergi kaçırma değil de dolandırıcılık üzerine idi.
Sistemi zaten kabul etmeyenle alışveriş de yapmama gibi bir imkan var.
Yoksa bireyselde "ben 500 bine satıyorum kardeşim" desen ne olacak, kimse bir şey diyemez.
Ama evet şirket modelinde fatura, KDV cart curt işlerinde o açık kullanılacak elbet.
Dolandırıcılık için kesinlikle çok iyi bir sistem. Fakat dolandırıcıdan koruyacağım diyede millete eziyetin anlamı yok.
Takas ediyorsun aracı takas ettiğini söylüyorsun bedel görmeden ortak hesaba düşmeden satış yapamayız diyorlar.
Evle arsayla takas ediyorsun senet yap diyorlar senet istiyorlar. Adama senet diyorsun manyak mısın kardeşim ben senet filan imzalamam diyo. ki haklıda.
Yetki belgesi olan adamın zaten adresi hesabı bilmem neyi belli. Ne senedi ?
Başka bir çözüm getirilmeli bence noterler ana baba günü. Satmak ayrı dert almak ayrı dert.
Yani düzen zaten saçmada yani bu kadarı da fazla.
Bu süreçleri devreye almadan önce neden ilgili meslek örgütlerinden noterler birliğinden görüş almıyorlar yada toplantı yapmıyorlar.
Takas işi vekalet süreçleri bunların hepsinin önceden düşünülerek planlanması sistemin öyle devreye alınması lazım.
Her zaman olduğu gibi masa başında oturan bürokratlar kararı alıyor sahada sorun çıkınca tekrar düzenleme tekrar düzenleme kevgire dönüyor.
Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.
M.Kemal ATATÜRK
Devletin yerinde olsam kasko bedelinin %20-30 altında gösterilen satışlarda alıcı otomatik benim diyerek aracı satın alan sistem kurardım. Buyursun düşük göstersinler o zaman.
Schumi.Projects
106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
Never drive faster than your guardian angel can fly
106 RC - 106 GTI with 2 liter engine
O zaman eksper zorunlulugunu da genisletsinler cozum mu yok?Dusuk matrahli satistan dogan vergi kaybi bu alt yapinin cok daha uzerinde.
İBAN a takip geldi, kedi kafası gibi balya taşımadan hiç bir iş yaptıramaz olduk
Cam balkon yaptıracağım adam onbinlerce lirayı nakit istiyor.
Bu işte de şu kadarı elden kalanı hesap falan derler o şekilde yürütürler
Kafa kafaya takas yapılan araçlar olurdu, artık nasıl olacak
Plaka değiştirmek için aile için satış, arkadaş arasında satış olurdu nasıl olacak ?
Bayiye aracını takasa vereceksin yeni aracın hesabından düşecek ? Nasıl olacak ( Bayi müşteriye takas tutarını havale yapacak vs )
Sıkıntılı işler var, kredi ile alışlarda 2.elde önce satış sonra bankadan para geçişi oluyor bu nasıl olacak ?
Çünkü kervan yolda düzülür mantığı var. Ben daha kaotik bir örnek vereyim. Herkesin malumu gib e beyanname gönderiyor firmalar.
Adamlar ıkardıları bir tebliği ile firmaların gönderdikleri beyanları yok saymaya kalktı bu ülke de geçtiğimiz ay ve zorla yeniden düzelteceksin dediler.
Davalar açıldı konuyla ilgili. Bu tür toplumu ilgilendiren konularda önce uygulamayı planlarsın, sonra yaparsın, sonra da TEST edersin.
Hatta bunu pilot bir il belirleyip öncelikle orada uygularsın sistemin açığını eksiğini görürsün düzeltir hayata geçirirsin.
Ama biz maraba olduğumuz için itiraz etmediğimiz (edemediğimiz) için yaptık oldu siz de sindire sindire buna uyacaksınız diyorlar.
Instagram : https://www.instagram.com/koroglu_ka...d1ZXBtM2czb2Ns
Blog : https://kaankoroglu.blogspot.com/
Youtube : https://www.youtube.com/@tamir_hane
Selamlar Herkese
GÜvenli ödeme sistemi hakkında detaylı bilgiye sahip olan var ise bilgilendirebilir mi bizi? Noterde senetle sattım diyince güvenli ödeme sistemine ihtiyaç duyulmuyormuş.
Takas işlemleri bu şekilde gerçekleşebiliyormuş diyorlar? Doğru mudur?
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)