-
ben esasında yeni güncel şanzımansız hybridleri baya mantıklı buluyorum ortada şarj etme derdi yok, hybrid olduğu için zaten verimli ama en etkili noktası şanzıman olmadığı için sürtünme kaybı yok,yükü yok vs= dahada verimli.
ülkemizdeki örnekler sanırım şu an için Austral E-Tech ve Qashqai E-Power ama o araçlardan çok daha makul yakıtlar yakan ve çok daha seri sedan şanzımansız hybridler mevcut.
2025 model makyajlı Civic çıktı üzerinde 2lt atmosferik motor ve şanzımansız hybrid sistem mevcut total 200hp ve anlamsızca seri çıktı hatta birçok yayın evi fabrika verilerinden hızlı değerler elde etti testlerde 6.3sn-6.8sn arası 0-100.
ama daha etkileyici kısmı yakıtı millet 3.6-5.5lt arası değerlerden söz ediyor, şarj etme derdi yok koy benzini devam et yoluna, o güç ve serilikteki bir araç için çok iyi değer bence.
2025 Honda Civic Sport Touring Hybrid | Car Review - Reviews | Driving
-
Yalniz hybrid iyi hos guzel ama ciddi negatif yonleride mevcut her turlu yakit turunun ( dizel benzinli elektrikli hybrid vb ) kendine has olumlu olumsuz yonleri mevcut burda onemli olan kisinin ihtiyacina cevap verebilmesi bu ihtiyaclar bazen keyfide olabilir gercek ihtiyacta olabilir yani birini secmek bir digerini mantiksiz yapmis olmayabilir.
Şöyleki hybrid araclarin ozellikle plug in hybrid lerin aciklanan guc degerleri elektrik destegiyle saglaniyor ama elektrik destegi surekli ve uzun sureli degil ozellikle sabit hizlarda kendini sarj etmesini saglamayan sartlarda güç dahada negatif hale donuyor cunku mevcut benzinli dusuk guce bataryalardan kaynakli ciddi agirlik biniyor ve elektrik destegi yok a yakin oldugu mudddetce keyif kacabiliyor plug in olmayan tam hybrid lerde kapasite dahada dusuk oldugu icin elektrik destegi cok daha kisitli oluyor
Bu negatif yonler aracin mantiksiz olduguna isaret degil sehir icinde cok mantikli suruse sahip oldurabililyor aylarca benzin kullanmadan ise git gel bile yapilabilir elektrik bitti derdi stress ide yok benzinden devam edilir devam edilir
Ama yanlis birseyi duzeltmek gerekirse bunlardaki beygir gucleri sanildigi gibi surekli ve daimi degil ozellikle tempolu surus sekli icin cok cok yanlis secim olur
Onemli olan ihtiyaca ve beklentiye uygun secimleri dogru yapabilmek
Mantikli mantiksiz diye birsey yok bence her sey keyif zevk meselesi..
-
Bilmiyorum hangi marka/model phev araç kullandınız ama phev sisteminde bataryanın sıfırlanıp güç vermeme gibi bir durum yok,ayağınızı her gazdan çektiğinizde sarj ediyor. Kendi aracımla İstanbul-Kaş arası 2000km civarı gidip geldim hiçbir zaman bataryadan güç alamadığım bir senaryo olmadı. Tempolu sürüş dediğiniz nedir? 1 saat kesintisiz 200+ hızda gitmek mi?
-
eTSI'da bile küçücük bir elektrik motoru olmasına rağmen ota moka neredeyse her harekette şarj edip, şehiriçinde, uzun yolda hızlanmalarda durmadan destek oluyor.
O yüzden plugin'lerde "bitiyor, sıfırlanıyor" yanılgısına pek kapılmayın derim :) Hani modelden modele araçtan araca değişir mi bilmiyorum ve sanmıyorum ancak A300 Hybrid kullanan arkadaşım baya anlattı bize bunu. Tüketim değerlerini, performansı, şarj işlerini... Mesela 1 hafta şarj etmediğim oldu, elektrikli hiç kullanamadım ama tüketim bu oldu diye gönderdi verileri. 4lt ortalama ile gezmiş adam. Daha ne olsun. Markete de gidip gelmiyor, işe gidip geliyor yani bir de :P
Birbirimizle gerilmeye gerenk yok :)
Herkes kendi bakış açısı ile yazıyor tabi de "mantıklı değil" derken "benim şirket için mantıklı değil, benim iş modelime göre mantıklı değil" şeklinde açıklamak daha iyi olabilir. Bir de burada zaten genel itibariyle günlük kullanım amaçlarına göre yazıyoruz, işletme, amortisman, bakım giderleri, maliyetler vesaire diye bakmadık ki :)
Daha önce de yazdım, bu araçları kullanmak istemeyen, kullanım amacını reddeden zaten reddediyor. Yanlış anlaşılmasın, sözüm meclisten dışarı...
Pick-up alıp "ben viraj yapamıyorum, bu ne biçim araba" diyen görüyor musunuz? Ama elektrikli alıp "pişmanlıktır, şöyledir böyledir" diyen çok :)
Tesla konusunda da BAR'ın mesajlarını da görüyoruz mesela, o da dalga geçiyor, garip inanışlar, komik söylemler hep var olacak.
Arabayı başkası için alıp kullanmaya çalışan, yarın nasıl satarım diye Egea Megane alan kullanıcı kitlesinin olduğu ülkedeyiz, camın buğusunu çözmeyi bilmeyen insanların olduğu yerde kime ne anlatacaksınız ki. Keyfinize bakın boşverin :)
-
Keyfimize bakıyoruz zaten de psikolojik vakalar var. Hayali senaryolarla aracı bklama merakı, bu aracı kullanıyoruz diye mirasyedi vb gibi hakarete varan ithamlar. Daha sistemin tanımını öğrenenemiş tipler gelip “prizli hibrit” falan diyip üstüne ahkam kesiyor. He prizli, 6lı priz var arabada,elektrik kesilince priz olarak kullanıyoruz.
Hayatında phev aracın yolcu koltuğuna oturmamış kişilerin sallama senaryoları trajikomik.
-
benim güzel ülkemizde en çok beklediğim araç grubu kendileri. Çoğunlukla şehir içi yol yapan bir kullanıcı için bence en mantıklı seçeneklerden. Avrupa tatilinde denemek için x5 40edrive kiralamıştım, 350 km şehir içi 150 km otoyol, bulduğum her fırsatta meraktan dolayı gazlamalı şekilde arabayı geri teslim ederken ortalamam 2.7lt/100km'ydi. aynı kullanımı ICE bir x5 ile yapsam muhtemelen 12-13 litre olurdu. Özellikle şehir içinde elektrikli araç gibi çalışması çok rahat. akşam fişe takma durumu içinde geri teslim ederken aracı sürüş modlarından pil şarj modunu seçip havaalanına sürdüğümde %50 gibi bir batarya şarjı elde ettim. Muhtemel kullanım şekline ve arabayı tanımaya göre çok fişe takma işide kalmaz. TR şartlarında plug -in bir a3 tiguan vs olsa keyifle binilir.