Parana ve zamanina yazik. Gecmis olsun.
Printable View
Parana ve zamanina yazik. Gecmis olsun.
çok geçmiş olsun, başka yerden geri döner inşallah kaybınız ama özellikle avukat arkadaşlar konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim olayın hararetiyle ilerlerken biraz zor ama maalesef yaparız hallederizler imzayı alana kadar olabiliyor haklıyı hakkına kavuşturmaktan çok sakalını düşünen kişiler var. mesleğine saygı duyanları tenzih ediyorum
geçen sene bir arkadaşımın başına geldi 1.6 tdı jetta almıştı adam kapağını açmış blok çürük görünce kapatmış her yeri ilaçlı falandı 2 yıldır dava sürüyor bilir kişi gelip onunla söküldü motor bir de ama iş çok uzuyor anladığım kadarıyla
Galeri değilse, ekspertiz raporu vs yoksa, yazılan görüş verilenlerin aksine, pek bir şey elde edemezsiniz gibi bence.
Bir de yanlış hatırlamıyorsam galeriler için bile son düzenlemede bilmem kaç model ve 160.000 km gibi bir sınır vardı. Bunun üzerindeki araçlar için herhangi bir yaptırım, garanti şartı vesaire yok diye biliyorum.
İlgili Yönetmelik'e bi bakmak gerekiyor, bulabilirsem bakarım.
Bu konudaki ilk Yönetmelik ekspertiz firmalarını bile ağır şekilde cezalandırabiliyordu, ancak sonradan gelen düzenleme ile bunların verdikleri raporların bir şey ifade etmediği veya hukuki açıdan pek sorumlu olmayacakları noktasına kadar geldi. Mış gibiler ülkemizdeki uygulamalardan yine bir tanesi daha. Şimdi galericiler bile birbirine sokuşturdukları için artık adamlar şikayetçi hale geldi, kendi bozdukları sistemi şimdi kendileri düzeltmeye çalışıyorlar tekrar.
İşin bir de satıcı/sahibi tarafından baksak;
Örneğin benim arabada bir yerlerden yağ eksiltme var, turboyu bilmemneyi çözdük, duman atma yok, hata verme yok, tekleme yok.
Ertesi gün arabayı sattım ve 1 ay sonra adam yağ eksiltmenin motor kaynaklı olduğunu çözdü ve motor yapılacak diyelim. Ve ekspertizde, usta kontrolünde, orada burada çıkmadı. Ben de bilmiyorum, hiç bir şekilde haberim yok, arabadan falan da anlamıyorum, anlamak zorunda da değilim.
Beni kim nasıl sorumlu tutabilir?
Gıcık işler.
aracın kmsinin doğru olup olmadığını kontrol etmek ne kadar mümkün acaba? hadi ürünü iyi diyerek çürük verdi onun davası birşey ama açıkcası kmsi düşürülmüş ise ve siz bunu kanıtlayabilirseniz bildiğiniz o satıcıyı hapis cezasıyla bile karşı karşıya bırakabilirsiniz ozamanda şahsi fikrim size karşı duruşu tamamen değişecektir.
TSİ motorları direkt enjeksiyon ve kurum bağlamalarıyla ünlüler neden bilmiyorum ülkemizde pek konusu yok ama avrupa abdde bolca ''tsi carbon build up'' konusu var yada direkt injection carbon build up ama beni şüphelendiren durum şu şimdiye kadar sizinki boyutunda kurumların olduğu araçlar daha yüksek +300-400bin kmlik araçlardı o sebeble acaba diyorum kmside düşürülmüş olabilirmi?
Ekspertiz olmadan ustanın anlatımından yola çıkarsak mahkemede ustaya diyecekler ki; sen bilirkişi misin de bu kadar emin konuşuyorsun. Bilhassa bazı kanaatler tamamen yoruma dayalı. Yağa katkı konularak kullanıldığı, motorun daha evvel revize gördüğü ve turbo çapaklarının temizlenmeden motorun toplanması gibi hususlar ustanın ''tahmini'' mesela.
Buradaki en iyi senaryo, hiç dava sürecine girmeden bir şekilde uzlaşmanız. Dava sonucunda tazminat almanız olası tabii. Ama iddiaların birçoğunu ispatlayabileceğinizi sanmıyorum. Bilirkişi yorum yerine daha geçerli kanıtlar isteyecektir.
Öncelikle geçmiş olsun, forumda avukat arkadaşlar varsa kızabilir ama hiç bir avukat size bu davayı kaybederiz girmeyelim diyip kendine xxx sürdürmez.. tabi ki para kazanmak için biz aldık alıyoruz alabiliriz gibi size vaat içerikli sözlerde bulunacak..
Burada ilk hatanız arabada kusur gördüğünüz dakika daha fazla ilerlemeniz yapacağınız ilk iş Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile Makine Mühendisi refakatinde aracın kusurunu tespit ettirmek olmalıydı ki elinizde güzel bir kanıt olsun ileride açabileceğiniz tazminat davası vb vb için..
İkinci hata aslında ilk hatanın da öncesi arabaya baktırmamak.. bende bakımları yapılmış araç tercih ettim ancak şunu dile getirdim " FATURA " 'sı var mı kardeşim ? Cevap yok ise öncelikle test sürüşünde bahsettiğiniz hataların çıkmaması çok zor.. yağ çubuğu elle kontrol edildiğinde 1.4 TSİ gibi bir aracın suya yakın derece incelikte 0-30 / 5-30 yağ kullandığını tahmin ederekten katkı katılmış ise kendini belli edeceğini varsayaraktan 2-0 geridesiniz diyebilirim..
Yasal faiz konusu da muhtemelen tazminat davasını kazandığınız tarihten itibaren olacaktır diye biliyorum, Asliye Hukuk Mahkemesi işleyişini çok bilmemekle beraber sizi yanıltmak istemem tekrardan geçmiş olsun bir arkadaşım araç sattı alan arkadaşlar 1 ay sonra motor kırdılar onlar bilirkişi, tespit vs yapıldı ama sonuç elde var 0 arkadaşım hiç bir para ödemedi.
Türk Borçlar Kanunu ilgili maddeleri gereğince satıcı ben bilmiyordum diyip sıyrılamıyor. Bu konuda bayağı bir emsal karar var. Uzun sürebileceğinin farkındayım, sonunda zararımı karşılatabileceğimi umuyorum.Alıntı:
TÜRK BORÇLAR KANUNU
Kanun Numarası : 6098
III. Ayıptan sorumluluk
1. Konusu
a. Genel olarak
MADDE 219- Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.
Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.
2. Sorumsuzluk anlaşması
MADDE 221- Satıcı satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, ayıptan sorumluluğunu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
3. Alıcının bildiği ayıplar
MADDE 222- Satıcı, satış sözleşmesinin kurulduğu sırada alıcı tarafından bilinen ayıplardan sorumlu değildir.
Satıcı, alıcının satılanı yeterince gözden geçirmekle görebileceği ayıplardan da, ancak böyle bir ayıbın bulunmadığını ayrıca üstlenmişse sorumlu olur.
4. Gözden geçirme ve satıcıya bildirme
a. Genel olarak
MADDE 223- Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır. Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.
9. Zamanaşımı
MADDE 231- Satıcı daha uzun bir süre için üstlenmiş olmadıkça, satılanın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin her türlü dava, satılandaki ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak iki yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Alıcının satılanın kendisine devrinden başlayarak iki yıl içinde bildirdiği ayıptan doğan def’i hakkı, bu sürenin geçmiş olmasıyla ortadan kalkmaz.
Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz.
Tüm evraklar ve faturaları avukata gönderdim. En geç pazartesi ihbar gönderecek.
arkadaşım anladığım kadarıyla emsal bir dava kazanılmış ve tazminat alınmış mı konusunda bilgi almak istiyorsun. bildiğim kadarıyla bu şekilde bir kazanılmış ve satıcıdan tazmin edilmiş bir dava bilmiyorum, görmedim, duymadım. birkaç defa exper firmalarına açılmış davalar gördüm onlarda raporlardaki çok ufak fontlarla yazılmış sorumluluk redleriyle yada expertiz işleminden sonra alıcı tarafından yapıldığını öne sürerek sıyrılıyorlar. duyduğum tek olumlu durum, bazı satıcıların satış sonrası oluşan arızalara tamamı değilse de 3-5 katkı için para ödedikleridir. geçmiş olsun, umarım bundan sonraki kısım daha yıpratıcı olmaz.
18 yaşında bi araçtan bahsediyorsunuz ! Kanunda 8 yaş 160.000km ve altı kanunu var . Karşı taraf tacir değil ise konu daha da zor. Herhangi bir ustanın veya servisin görüşü çok önemli değil bilirkişi olmadıkça . Araç o şekilde kalıp avukatınız hızlıca bilirkişi talep edecekti ortalama 2haftada gelirdi. Çekeceğiniz ihtarnamenin hukuki olarak hiçbir karşılığı yok sadece karşınızdakinin gözünü korkutmak amaçlı . 40-50.000tl daha harcarsınız sonuç bi yere varmaz. İhtarname çekip yarısını bile alsanz sizin için avantaj olur
geçmiş olsun,ben avukatın iyisine de kötüsüne de güvenmeyen biriyim,allah kimseyi sanayiye ve avukatların eline düşürmesin,emsal kararlar var vs diyerek sizi gazladığını düşünüyorum,çünkü yarı yarıya şansınız var ve bu dava seneler sürecek:) yerinizde olsam avukat parasını arabaya harcar herşeyi kabullenir ve aracın motorunu orjinal bi şekilde yaptırıp bu olayı unutmaya çalışırım.
Araca katkı koyduklarını ispat edebiliyor musunuz ? Asıl konu o. Onu ispat edebilirseniz bu kusuru gizleme olur. Ayrıca otomobillerin hepsi aynı ömürde değil ki. Sert kullanım, az bakım yada şanssızlık ile 400 bin yerine 250 bin km de de motor gidebilir. 1 milyon km de de. Satıcının sıyrılacağı çok nokta var. Hele hele azıcık kafası çalışan bir avukatı varsa. Siz bütün belgeler ile noterden ihtarı çekin. Birde avukat üsten konuşarak "Bak dostum benim ücretim çok yüksek davayı zaten kazanırım ama birde kalkıp mahkeme masrafı ve benim ücretim kendi avukatın ücreti derken çok şişer gel aklını kullan." gibi ararsa belki mahkeme olamadan birşeyler alabilirsiniz. Diğer türlü çok zor gerçekten. Yaşı ve km si gereği zaten riskli bir grup araç alınmış.
Dtc off yazılım atıldığını kanıtlayabiliriz. Araçtan okunan yazılım dosyası halen duruyor, mail ile bir yazılım firmasına kontrole gönderildi kayıtları mevcut. Asıl problem zaten burada neden aldığımız aracın motoru bozuldu demiyoruz. Daha öncesinde tekleme ve arıza kayıtları mevcutmuş, gizleyip bize satmışlar.
Çok geçmiş olsun. Ülkemizde bürokrasi *****, çok ağır ilerliyor. Uzun bir süreç olacaktır. Umarım masraflarınızı alabilirsiniz.
Başıma gelen bir alışverişten bahsetmek istiyorum. Marka, model, tarih ve zaman belirtmeyeceğim.
A marka aracımı B marka bir araçla takas yaptım. B markalı araç konfor beklentimi karşılamadı ve C marka bir araçla 1 hafta sonra tekrar takas yaptım. B markalı aracı alan arkadaş tıpkı sizin gibi sorunlar yaşadı ve bana ulaştı. Asla ikiletmedim ve tüm masraflarını (35.000TL) karşılayıp faturasını eski sahibine göndererek yaşananlardan bahsettim. Sizin satıcı gibi bendeyken öyle bir sorun yoktu dedi ve aradan sıyrıldı. En azından yarısını karşılar diye ümit ettim. Vakit kaybetmemek için uğraşmadım, psikolojimi kaybedeceğime paramı kaybettim. Bilin bakalım ne oldu? 3 ay sonra A marka aracım sıvı kaybından motor yedi. (50.000TL) Alıcı beni aradı ve ''BENDEYKEN ÖYLE BİR SORUN YOKTU'' diyip aradan sıyrıldım.
Çok geçmiş olsun. Ülkemizde bürokrasi *****, çok ağır ilerliyor. Uzun bir süreç olacaktır. Umarım masraflarınızı alabilirsiniz.
Başıma gelen bir alışverişten bahsetmek istiyorum. Marka, model, tarih ve zaman belirtmeyeceğim.
A marka aracımı B marka bir araçla takas yaptım. B markalı araç konfor beklentimi karşılamadı ve C marka bir araçla 1 hafta sonra tekrar takas yaptım. B markalı aracı alan arkadaş tıpkı sizin gibi sorunlar yaşadı ve bana ulaştı. Asla ikiletmedim ve tüm masraflarını (35.000TL) karşılayıp faturasını eski sahibine göndererek yaşananlardan bahsettim. Sizin satıcı gibi bendeyken öyle bir sorun yoktu dedi ve aradan sıyrıldı. En azından yarısını karşılar diye ümit ettim. Vakit kaybetmemek için uğraşmadım, psikolojimi kaybedeceğime paramı kaybettim. Bilin bakalım ne oldu? 3 ay sonra A marka aracım sıvı kaybından motor yedi. (50.000TL) Alıcı beni aradı ve ''BENDEYKEN ÖYLE BİR SORUN YOKTU'' diyip aradan sıyrıldım.
DTC Off yazılımını peki onun attırdığına dair bir bilgi var mı ? Yani yazılımı attırdığı yeri bulup teyit / şahitlik isteme. Yada onun tanıdığı birisinden şahitlik gibi. Yazılım yükleme tarihini bilmiyorsunuz. Adam benden öncede bu yazılım varmış haberin yoktu diyebilir.
Umarım inşallah dürüst bir avukat bulmuşsunuzdur. Zararınızın bir kısmını karşılayayım derken birde üstüne avukat parası ödeyip uzun süreler stres ile bekleyip birde hiçbirşey alamamak var. Hatta bilirkişi felan gelip bakmadan aracı bile satamazsınız mahkeme için.