modifiye ruhsatına işletmediğin sürece suç bu arada :D
ha sen işlettiğin için ben suçsuzum diyorsan haklısın ;)
Printable View
modifiye ruhsatına işletmediğin sürece suç bu arada :D
ha sen işlettiğin için ben suçsuzum diyorsan haklısın ;)
Suç ne demek onu anlatmak lazım önce herhalde...
Suç, genel olarak "yasaklanan" veya "cezalandırılan" davranışlara denir. Hukuki açıdan ise, hukuk düzeni tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Su%C3%A7
Neymiş hukuk düzeni tarafından yaptırıma bağlanmış fiilmiş. Modifiye hukukta yasak ve cezası belli midir? Bellidir. Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre neymiş? Modifiye suçmuş.
Çocukça itirazlar hukukta yer almaz. Kanun vardır, maddeleri vardır, cezaları vardır. Terörist iniyor da suçsuz oluyor, ben film yaptığımda mı suçlu oluyorum demek abesle iştikaldir.
Basit konular bunlar basit...boşuna tartışıyoruz hepimiz seviyoruz bu işi...Suç nedir falan filan gerek yok bunlara.Bu böle geldi bölede gidecek...Polislerin %90 ı kanunları korumak adına ceza kesmiyor araba bağlamıyor..Bir çark var dönüyor.Vericen 3-5 adama devam edicen bu kadar basit uzadıkca uzar bu konu :)
merak etme siyaset bilimi ve uluslararasi iliskilerde okuyorum ve davam hala davam devam ediyor. Gerekirse en son merciden dondugunde insan haklarina kadar giderim sucun ne oldugunu bu forumda ogrenecek degilim. Ayrica suc isledigini kabul edersen dava acmanin mantigi yoktur bunun suc olmadigini belirtip bundan sonra dava acarsin.
+ spor son susturucumla + susturucu olmadan polislerin onunde kesiciye girmisligim ve ceza yememisligimde vardir bu bir ovunme meselesi degil kendini savunma meselesidir.
Madem suc, senin modifiye sitesinde ne isin var, git facebook'ta takil oradada git gurup yarat modifiye suctur diye. Bu sitenin %90 inin aracinda standart disi urun var, madem sucluyuz git sikayet et butun siteyi incelemeye alsinlar. Burda bidi bidi yapmanin anlami yok, cezalar ceza degil, cezalar ozellikle bazilarina hic bir sekilde uygulanmiyor.
suçun tanımını hepimiz biliyoruz.. asıl olay burdaki kanunun saçmalığı.. insanların tepkisi buna yoksa kimse kanunen yasak olmadığını suç olmadığını iddia etmiyor.. kanunlar niye vardır? düzeni sağlamak için değil mi? peki benim taktığım jant düzenin nesini bozabilir veya karşımdaki bir insana nasıl zarar verebilir? ha herşey yasal olsun diye birşey tabiki yok olamaz da ama sen buna bir standart getirirsin tüv tse vs vs onaylayacak birimler merciler olur yaptırmak isteyen istediğini yapar.. sorgusuz sualsiz suçtur bu diye kabul etmek çok saçma birşey bence :)
Yeteri kadar okumamışsın anlaşılan ki suçun tanımını bilmiyorsun. Ben suçsuzum diye bağırıyorsun. Gidip dava açsana burada lak lak yapacağına.
Ceza yememeişliğin var sa bu devamlı ceza yemeyeceğin anlamına mı geliyor? Gel beraber deneyelim bir polis önünde ne dersin? Suçsuzsun ya her trafik polisi önünde bu işlemi yapabilir hepsinden ceza yemeden geçersin.
Burada ne işim olduğunu sorgulamak senin haddin değil. Birincisi burası kardeşimin kurduğu bir site, ikincsi benim de altımda standar dışı bir araç var. Ama ben suç işlediğimin bilincindeyim.
Hah işte yekta "kimse suç olmadığını iddia etmiyor" demişsin ya,
Yukarıdaki arkadaş ben suçsuzum gitsinler önce katili, teröristi yakalasınlar gibi saçma bir iddiada bulunuyor.
Ben de diyorum ki, önce suçunu kabul et sonra kanunun yanlışlığını tartış. Değiştirmek için elindeki imkanları kullan. Yoksa bende hemfikirim kanunun saçma olduğu, düzenlenmesi gerektiği konusunda.
bu işlerin devlete ek kaynak sağlıcağını anlatmak icin bişiler yapılırsa belkı kanun değişir her onaylı ürün için vergi yada muayenede standart olmayan araclardan farklı tarifede ucret felan
Şu anda devlet memuru olan trafik polislerine zaten ek kaynak sağlıyor :)
mesela trafik cezasına bile itiraz ederken önce cezayı kabul ediyorsun parasını yatıroyırsun sonra savcılğa itiraz ediyorsun gibi de anlamıyor bazı arkadaşlar
bunları konuşmamız bile boş suç işliyoruz orası kesin bzm tartışmamız gereken konu bunları ruhsata işletememiz avrupadaki gibi sistem olsa çok güzel olur bunları konuşmalıyız nasıl uygulamaya geçeriz, hangi kurumlara dava açmamız lazım gibi veya toplu dilekçe versek işe yararmı tarzında aramızda illaki avukat olan vardır
Motor modifiyesi eksoz felan bunlar suç tamamen kabul ediyorum. Ama ben şuna gıcık oluyorum. Aracın kaza yapınca gidip Valeo yerine nasıl yan sanayi TYC far alabiliyosan. Yada ne bilim bi parçası arıza yapınca yan sanayisi varsa far yerine mercekli yada angel takınca yada stop olarak ledli takınca sorun olması. Tamam bunların olduğu araçlar genelde sert kullanılan felan filan diyorlar ama polis ısrarla yasak diyor. Asıl bunun aslı astarı yok. Eksoz yasak. Her motor hacmine göre belli desibel kuralları var. Onu geçmen yasak. Aslında orjinal eksoz dışı eksoz takman yasak değil. Yani eksozu çürüyen biten araç gidip illa servistenmi alıcak eksozu 1 milyar verip. Gidip eksozcuda taktırcak yerli üretim vs.vs ama ses çıkartanı yasak. Ama gel gelelim dediğim gibi fara stoba takılıp derdi makyaj olanlarıda uğraştırıyorlar.
dedim ama tek kelime yorum yapan olmadı.. toplu bi eylem dedim acıklamalı ve yasal bi eylem ;) emin olun hiç bi polis tık d,yemez cokta ses getirirdi.. ama yıllardır değişmedi değişmicekte onu görüyorum bu topluluğun tavrı..laf cok icraat olmıcak herkese saygılar..
Tabi kabul etmeyip imzalamayip odemeden de yapabiliyorsun. Bu durumda eger dava reddedilirse odemedigin ceza faize girmis oluyor. Eger sen hakli bulunursan cezanin iptaline karar veriliyor.
Ayrica, savciliga gitmiyorsun. Dilekceni yaziyorsun Sulh ceza mahkemesine veriyorsun. Eger dava reddedilirse gidip Agir ceza ya itiraz ediyorsun.
Eger ceza sonucu ehliyetin alinmis ise Bölge İdare mahkemesine basvuruyorsunuz.
Tr kurumlarina dava acmakla bu is ne kadar cozulebilir bilemiyorum. Ceza iptali konusunda belirttigim kurumlara dava acmak ve destekli bir savunma ile anlik cozume ulasabiliyor.
Fakat bir tasari hazirlayip kamu oyuna yada milletvekillerine bir sekilde ulastirmak gozlerini acacaktir muhtemelen. Ceza iptali konusunda eminim de Tr kurumlarina bu konuda insanlari magdur ettikleri icin nereye dava acilir hatirlamiyorum ama soyle bir bilgi verebilirim;
Kanunun insanlari magdur ettigi, toplum refahinin ve huzurunu bozdugu ispatlanirsa; ki topluma kesinlikle zarari olmayan seylerin yasaklanmasi konusunda bir yola varilabilir. Bu durum icinde actiginiz davaya bakan hakimi eger bu durumun anayasaya bagli olan
"Madde 5 – Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır."
hükmüne ters düstügüne ikna edebilirseniz, hakim davada uygulanacak kanun maddesi hakkinda denetleme icin anayasa mahkemesine basvuracaktir. Hakimin bunu dava sonuclanmadan once yapmasi gerekmektedir. Eger hakimin denetleme yoluna gitmesi sonucu bilirkisiler duzgun rapor verirse bu kanun maddelerinin anayasaya aykiri oldugu konumunda karar alinip degistirilmesine gidilebilir.
not: Ben tam anlamiyla hukuk okumuyorum, avukat arkadaslar daha iyi bilir mutlaka ama benim aklima gelen yöntemler bunlardan ibaret.
Kendi evo'mda orjinal spoilerimi söktürmek için uğraşan polis varsa ben BUNA suç derim.Madem trafik polisisin bunun hakkında bilgin olucak ki orjinal olmadığını idaa ediceksin.yurt dışında bunlara bu kadar taviz verilmiyor,keşke bizdede bu kadar taviz verilmesede BENZİN,VERGİ VS.. YURTDIŞI GİBİ OLSA.Ben bu yazıya birazda teselli etmek için yazılmış bir yazı olarak bakıyorum.Her şeyi orjinal arabanla çıkınca bile polis ne yapıp ne edip bişe bulmak için elinden geleni yapıyor.Seni trafikte durdurduğunda muhattap olmuyor,orjinal olduğu halde anlamıyor sonrada sen suç işlemiş oluyosun.Tebrik ederim müthişmiş bizim polisimiz de benim haberim yokmuş.
yazının çoğunda ve egsozda kesinlikle haklı.ama şu film konusundaki benzetme ibaresine ve desteğine şiddetçe karşı çıkıyorum.modifiyenin insana ve çevreye zarar veren ksımlarını çok güzel eleştirmiş ama istekli olan herkesinde 30.000tl si yok .herkes profosyonel servislerde en iyi parçalarla aracını modifiye ettirmek ister ama karşılaştırdığı ülkeler amerika ,japonya vs .... burda unutuyorki aradaki ekonomik uçurumu?.evlerin tapusu var diyor,arabanında ruhsatı var eeee?evini boyatmıyormusun?ufak tefek orasını burasını süslemiyormusun?hepsi güzel gözükmesi göze hoş gelmesi ve karşıdaki insanın bakıp tatmin olabilmesidir.bu insanların bir özelliğidir.buna karışamazssınki? güzellik göreceli bir kavram olduğu için bazı araçlar çirkin modifiye edilsede yapacak bir şey yok.bir sürü çirkin boyanan,yapılan ev var onlarda suç o zaman.burda değinmesi gerektiği konu ölçülerin ve sınırlamaların getirilmesi olmalıydı ki ülkemizin en büyük eksiği.yapılan yanlışları yanlış önermelerle ve yazı biçimiyle destekleyerek bence kötü bir yazı yazmış. film konusundaki kanunda çok saçma yazdığı yazıda.tüvde filmden geçiyorsun.isteyen polis görünce ceza yazıyor.bu nasıl bir mantık?bunu kimse sorgulamıyor?filmin trafiğe nasıl bir zararı olabilirki.
mesela şöyle denmiş:
Cam filmi konusunda, cam filmi çekilince arabaya arkadaki şöför öndeki arabayı göremez, araba duvar gibi olur, diğer taraftanda asayiş adına tehlikeli
"Ben açık çektirdim", Hakim bey biliyorum tecavüz suç ama ben sadece sürttürdüm, var mı böyle birşey?
kaçımız arabayı kullanırken öndeki arabanın ön camından bir öndeki arabaya bakıyor?(bakılıyor tabi ama 40 yılda bir) öndeki arabanın önündeki arabayı görsen nolur önündeki arabaya çarptıktan sonra yada takip mesafesini uygulamadıktan sonra?o zaman bütün otobüsleri,kamyonları trafikten kaldıralım onlarda duvar etkisi yapıyor öndeki aracı göremiyoruz.asayiş açısında sıkıntı var diyor kanun.asayiş çevirmesinde polisin arabayı arama,araç içerisindekileri görme yetkisi var açtırır camı kimlik sorgular,arayacaığını bulur.kaç kişiyi filmsiz camdan araç içinde tanıyabilir ki?ne göz varmış şu polislerde:D:D
ayrıca yaptığı benzetme tecavüzle ilgili.açık film çektirmek birisine tecavüz etmek kadar iğrenç ahlaki birşey mi?çok bilgisizce bir kıyas ve örnek verme.azıda çoğuda yasak diyebilir.en azından açık filmde içerisi görünüyor,güneş yalıtımı yapıp serin tutuyor ,bu ifadeyi tecavüz olayıyla desteklemesine arkadaşın ön yargı ve kavram karşıklığına bağlıyorum.
.yani burda ilk önce kanunu sorgulamak, sonra bu arkadaşın (bu) kanunu böyle desteklemesini sorgulamak lazım.neyse...
son olarak bu ülkede öyle suçlar yapılıyorki modifiyenin suç olması en son tartışılacak konulardan biri.Böyle hararetli bir yazıyı başka konularda yazssaydı belki topluma daha faydalı bi katkıda bulunurdu.
saygılar....