palleri yeterince düzgün açıda kesip yaparsan ki zor değil biraz işçilik istiyo suyuda yeterince tazlikli verirsen yakarsın 1 dinamoyla istersen bna pm le ulaş pal parçalarının şemasında yardımcı olayim sana :)
Printable View
palleri yeterince düzgün açıda kesip yaparsan ki zor değil biraz işçilik istiyo suyuda yeterince tazlikli verirsen yakarsın 1 dinamoyla istersen bna pm le ulaş pal parçalarının şemasında yardımcı olayim sana :)
Suyun vuracağı yüzeyi düzgün ayarlarsan bisiklet dinamosunda zorluk çekeceğini sanmıyorum.Suyuda 19 litre damacanalardan su çekmek için 2 pille çalışan motoru ve kiti komple adapte edebilirsin.Yanlız suyu çekeceğin kiti pille değilde direk akımla çalıştırırsan daha çok verim alırsın.Eminonunde 5 lira o motorlar
Dinamo | buzlu.org
Şimdi bu şemada friction driver diye gözüken yere o tırnaklarla aynı düzlemde alüminyum 8x8 gibi kare palleri lehimleyeceğimde korkum hala o sisteme yeterli gücü verememek.
Plastik filit pompası ile belki birazdaha basınçlı bir güç elde edebilirim? Tamam diyelim sistemi kurduk.Suyun gücünü arttırma yolları hakkında fikri olan varmıdır?
bİRAZ önce baktım 50-100 tl arasında var motorlar. Hemde önlerinde dişli kutusu ile birlikte. Bu motorlra bu sistemde geri besleme olarak kullanılacak unutma. Yani arkasından elektrik verip dönme kuvveti elde edeceğine, ters bağlanıp dönme kuvveti ile elektrik ürettireceksin. Dişli kutusunun olması bunun için şart
bitane ince boru, içine girecek kadar mıknatıs, piston hareketi yapabilecek bir düzenek, bobin teli gerisi zaten gelir :) çok fazla elektrik üretmen gerekmiyorsa boruya bobin telini sar, içinden mıknatısın ucunda olduğu piston hareketi yapan düzeneği kur (misal dikiş makinasının mekanizmasının ufağı) ucundaki çemberede palet bağla suyu akıt minik elektrikçikler üret tabi üreteceğin elektrik ac ceyran olacaktır, dc lazımsa onun için oyuncak araba motoru :)
Kim verdi oğlum bu ödevi :D
pilli kumandalı basit oyuncak arabaların üzerinden çıkan bir motoru al
bu motorun çıkış milini yapacağın çarkın göbeğine monte et
motorun +/- ucunada 2 bakır telle ampulü bağla(bu teller ve ampülde o sökeceğin oyuncakta olur mutlaka:D)
bunları oturtup yerleştireceğin platformu yaparsan basitçe sistem bu,gerçi çok basit olur ama işine yararmı bilmem
Peki beyler teşekkürler..Bu hafta içi teslim edeceğim inşallah az önce malzemeleri çıkardım sabaha başlıyorum..
1 tane Bisiklet dinamosu
Lehim aleti
var elimde şimdi bunu uygun bir düzeneğe monte edeceğim ve alüminyum dan pal yapıcam bu pali neyden yapabilirm öneris olan var mı?
Bu arada gif olarak bulabileceğim yer var mı?
Günceli çakalım
bisiklet dinamosunun yerine oyuncak motoru bana daha mantikli geldi..
alti ustu bir led yakmak icin biziklet dinamosunu harekete gecirmeye calismak sanki isi dahada zorlastirir gibi..
gerci oyuncak motoruda yeterli devire ulasabilirmi o da ayri konu :)
ama oyuncak motoruna bir disli konvertor yada kayis kasnak konvertor ile devir artirabilirsin..
senin cark 1 tur donerken motor 3tur donecek gibi orenegin..
ilk once bi dene istersen, elinle dinamoyu yada motoru cevir yaklasik ne kadar devirde led i yaktigini bi gozlemle bence oncelikle..
bu arada led diyodun + ve - si vardir, unutma :)
kolay gelsin..
Birisi bana nasıl bir oyuncak kullanmam gerektiğini söylesin ya?Ne tip bir araba uzaktan kumandalı faln mı yani dorğu tip motora sahip olsduğunu nerden anlıycam..
Valla bugün deneme yaptım ama dinamo elle bile zor dönüyor.Onu ancak barajın altına koyarsak döner
oyuncaklarin hemen hepsindeki motor dc yani dogru akim motorudur..
dogru akim motorlarinin hepsi ayni zamanda birer jeneratordur..
elektrik verirseniz hareket airsiniz, hareket verirseniz elektrik alirsiniz..
herhangi bir oyuncak motoru olabilir..
tercihen kucuk motorlar oneririm ben, dondurmesi kolay olur buyuklere gore..
gizli nos yap!
sadece pervaneyi döndür ama pil ile lambayı yak :D