User Tag List

Sayfa 1/3 123 SonSon
44 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Kolonyalı benzin!

clioGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Kolonyalı benzin!

Akaryakıttaki kaçakçılıkta bulunan son formül, kolonyanın yüzde 70'ini oluşturan etil alkol oldu. Bazı bayilerin benzine etil alkol katıp maliyeti litrede 42 kuruş düşürdüğü ortaya çıktı
    06 Mayıs 2011 Cuma, 08:54:26

Dünyanın en pahalı benzininin tüketildiği Türkiye’de kaçak akaryakıta yönelik bulunan son formülün yüzde 70’i etil alkolden oluşan kolonya olduğu ortaya çıktı. Bazı bayiler kolonya alıp etil alkolü benzine karıştırarak maliyet düşürüyor!

KİLOMETRE YÜZDE 25 AZALIYOR
    Bazı bayilerin litrede KDV hariç gelişi 3.65 lira olan benzinde yüzde 20 etil alkol katarak 42 kuruşluk avantaj sağladığı öğrenildi. Etil alkol katılması aynı metreküp benzinle yüzde 25 daha az yol alınmasına neden oluyor.

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarındaki artış ve yüksek vergiler nedeniyle her geçen gün kaçak oranı artarken, daha yüksek kâr peşindeki bazı istasyonların benzine etil alkol kattığı ortaya çıktı. Şirketler bazı bayilere faturalandırmayı “kolonya” ismiyle yapıyor. Ama aslında kolonyanın yüzde 70’ini oluşturan etil alkol veriyor. Sektör yetkilileri kolonyanın büyük bölümünü oluşturan etil alkol konusunda son yıllarda Türkiye'nin ithalatının arttığına dikkat çekti. Yılda 10 milyon litreye yakın kolonya satılırken, 2004’de 35 milyon litre olan etil alkol ithalatı 80 milyon litreye dayandı.
    Bunun yarıya yakını yani 40 milyon litrelik kısmı kolonya ve parfüm üretiminde kullanılıyor. Bazı bayilerin ortalama yüzde 20 oranında etil alkolü benzine karıştırdığı belirtiliyor. Buna göre 4.3 liralık benzinin bayiye KDV hariç gelişi 3.65 lira. Bu rakamın yüzde 20’si 0.73 lira iken, litresi 1.55 lira olan 1 litre etil alkolün yüzde 20’si 0.31 liraya geliyor. Yani benzin yerine etil alkol kullandığında bayi yine 4.3 liraya sattığı halde bir litrede 0.42 lira maliyet avantajı sağlıyor.

80 YERİNE 60 KİLOMETRE YOL
    Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz İşverenleri Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, bazı istasyonlarının akaryakıta illegal olarak alkol karıştırdığını doğruladı. Zülfikar, “Yaptığımız araştırmalarda alkol, tiner ve solvent gibi bazı uçucu maddelerin istasyonlar tarafından akaryakıta karıştırıldığının farkına vardık. Alınan akaryakıtta 80 kilometre gidilirken bu tür yakıtlarda 60 kilometre yol yapılabiliyor” dedi. Yani performans yüzde 25 düşüyor.

Zülfikar sözlerine şöyle devam etti: “Böyle suiistimallerin yaşandığını duyuyoruz, şahit oluyoruz. Bazı bayiler akaryakıta illegal şekilde karıştırıyorlar. Bazı ürünlerin 5 yıl önceki ve geçen seneki ithalatlarına baktığımız zaman bunlar açıkça ortaya çıkıyor.” Yetkililerin yaptıkları uyarıları dinlemediklerinden yakınan Zülfikar, “Buna benzer olayı 10 numara yağ tüketiminde de yaşıyoruz. Gümrük, EPDK ve kolluk kuvvetlerinin takip etmesi lazım” diye konuştu.

EPDK: VERGİ FARKLARI ORTADAN KALDIRILMALI
    Konuyla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) bir yetkili “vergi farklarına son verecek bir vergilendirme politikası uygulanmalı” yorumunda bulundu. “Yurtiçine giren malların gerek 10 numara yağ gerek diğer yasadışı yollardan akaryakıt veya katkı maddesi olarak kullanımını engellemenin temel yolu bunu teşvik eden vergi farklarına son verecek bir vergilendirme politikası uygulanmasıdır” diye konuşan yetkili şöyle devam etti: “Bu işleri cazip kılan yolları ortadan kaldırmadan polisiye tedbirlerle bu işin çözülmesi gerçekçi değildir. EPDK, sahada kendi adına denetim yapan sanayi bakanlığı, emniyet, jandarma gibi birimlerin tespitlerine göre ulaşan tutanaklar çerçevesinde yasadışı işlemler konusunda gerekli idari yaptırımları uygulamaktadır.”

"BU KADAR BÜYÜK ORANDA KATILMASI DİKKAT ÇEKER"
    Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin ise akaryakıtın içerisine bu kadar büyük bir oranın (yüzde 20) karıştırılmasının dikkat çekeceğini belirterek, “Mazotun içine zaten birçok şey karıştırılıyor ancak bunun belli bir kısmının benzine karıştırılacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Doğru bir saptama için ilgili maddelerin ithalat rakamlarına bakılması gerektiğini ifade eden Metin, “Çünkü bazen büyük bir kimya tesisi ara ürün olarak bu maddeleri ithal edebiliyor. Dolayısıyla bazı maddelerin ithalat rakamları bu derece artış gösteriyor” diye konuştu.

"VATANDAŞ BİZE HESAP SORUYORSA EPDK'NIN YETKİLERİNİ DÜZENLERİZ"
    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, benzin zammıyla ilgili, “Şu anda dağıtıcılar ile bayilerin kârını toplayıp baktığımızda Avrupa’nın çok üzerinde bir kâr haddi görüyoruz’’ dedi. Kanal A televizyonunda soruları yanıtlayan Babacan, “Orada EPDK ve Rekabet Kurumu’nun bakması gereken konular var. Ama ikisi de bağımsız ve öte yandan da siyasi hiçbir sorumlulukları yok. Böyle bir ironi de var orada’’ diye konuştu. “Problem çıktığında eğer dönüp vatandaş ilgili bakan ya da Başbakanı’mızdan hesap soruyorsa o zaman yetki ve sorumluluğun da aynı elde toplanması gerekiyor” diyen Babacan şöyle konuştu: “Siyasi iradenin karar vermesi gereken konular ile bağımsız yürütülmesi gereken konular arasında ortama göre bir ayrıştırma gerekiyor. Bu kurullarda görev yapan kurul üyeleri ile kurul başkanları da siyasetçi rolüne soyunmayacak, siyasi demeç vermeyecek, bir politikacı havasına da kesinlikle girmeyecekler. Teknisyen olarak görevlerini yapacaklar.”

AMERİKA'DA ALKOLLÜ SATILIYOR
    Uzmanlar Amerika'daki araçların farklı motor tipleri nedeniyle akaryakıtın içerisine yüzde 20 oranında etil alkol almasının sorun olmayacağını belirtirken, bunun Türkiye'deki araçlara zarar verebileceğini ifade ettiler.
    Ünsal Ereke-HT EKONOMİ
    seni unutmayacağız...

www.hilmisenlen.com

maxpower - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    madem maliyeti düşürüyorlar, bize de yansıtsınlar

serkan demir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evet full benzin istasyonunun yaptığı olayda bunun gibi bişe demekki. bir çok kez denedik.fullden aldıgımız 50 tl lik yakıtla PO den aldığımız 50 tl'lik yakıt arasında 30 40 km fark oluyor. denediğimiz arac hergün aynı km'leri yapan aynı yolları kullanan arac.

timucintt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı serkan demir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    evet full benzin istasyonunun yaptığı olayda bunun gibi bişe demekki. bir çok kez denedik.fullden aldıgımız 50 tl lik yakıtla PO den aldığımız 50 tl'lik yakıt arasında 30 40 km fark oluyor. denediğimiz arac hergün aynı km'leri yapan aynı yolları kullanan arac.
    aynen... ben 20 lirlaık 4.20 lik benzinle 50 km gidiyordum... bunların 3.50 lik benzinleriyle 40 km gidiyorum anca

yavuz364 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Keşke kolonya değil de daha çok alkol koysalar
    Arabalar vuruntu yapmaz en azından
    Quattro...Torukcars ARGE & Kulvar.info.tr

TechTurkey Ranthor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    100 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    ben de koyabilir miyim kolonya?
    olur mu yani
    Built to fall....

XoR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    253 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı Ranthor Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben de koyabilir miyim kolonya?
    olur mu yani
    Bundan kullan oktanı çok iyi

Bizden bir yıldız kaydı, yine gökler aldı... Hepimizin başı sağolsun. Huzur içinde yat Alperim |RA|

clioGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    seni unutmayacağız...

www.hilmisenlen.com

TechTurkey
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    sunu resmi olarak e85 falan olarak satsalarda bizde ona gore alsak avansımızı falan acsak ne varki bunda bence alkol bazlı yakıtlar kotu bisey degil
    A programmer is an organism that turns coffee and pizza into software

www.drecu.com

TechTurkey Ranthor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    100 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    ben scootera kolonya ekliyim mi arkadaşlar?
    nasıl olur sizce
    Built to fall....

Satış Bölümü Sorumlusu Yogi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    40 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Alıntı Ranthor Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben scootera kolonya ekliyim mi arkadaşlar?
    nasıl olur sizce

ozan sen kolonyayı boşwer bu siteye bak

DieselBike.net The Original Diesel Motorcycle website.

senna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ahuauh adamlar yüksek oktanlı benzin yapmış ne istiyorsunuz işte
    körler sağırlar

mr.korhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı serkan demir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bunu bende 3-4 defa denemiştim sizin gibi ,hemde detaylı olarak,,Full dekibenzin daha az yol katettiriyor araçlara..hatta en çok bereketli diyeyim benzin olarak ilginçtir ama starpet çıktı bizim testimizde,

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    vay arkadas bende diyorum benim scooterın benzini niye cabuk bitiyior

yaklasık 1 senedir scooterımın benzin gostergesi calısmıyor, gecenlerde il kez fullden benzin aldım. oyle denk geldi ozellikle gitmemistim.

sonra 10 liralık benzinle yolda kaldım normalde daha fazla yol gitmem gerekiyordu biliyorum cunku deneyimliyim alla alla dedim bunun benzini niye bitti yaw bi ton yol itmistim motoru demekki bu yuzdenmis vay adi herifler vayy...
    Polo gti 2.43.85 best
    Octavia vRS 2.38.40 best
    Polo gti 56.8 best ''korfez''
    Octavia vRS 56.7 best ''korfez''
    Bulut Elektrik

Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    full den tam depo doldurarak deneme yapan yok galiba 50 lira 10 lira denemeler..

elpadre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ohaa abu bu eksıktıı artık nerden adam akıllı yakıt alacagımız bellı deyıll
    cok merak edıyorum ve soruyorum ?

sanal alemın kablosuz delıkanlıları klavyenın hangı tusu ates edıyor ? ?

tuned by : gürsel canpolat (16ec813)

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı XSi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    full den tam depo doldurarak deneme yapan yok galiba 50 lira 10 lira denemeler..
    bu devirde kim tam depo dolduruyorki

gurcell - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sizde inandınız değil mi? Ethanol'u zaten zar zor buluyorduk , şimdi EPDK iyice engeller, 100 CL ancak buluruz.

Önce yalan haber yapılır, sonra yasaklaması gelir arkadaşlar. Resmen yanlı haber bu.

Benzinden çalan şerefsizler bu işi toluen ile yapar, ethanol ile değil. Ethanol zaten çok pahalı, ama böyle haberler yapılarak onu da yasaklayacaklar.

Bakın bakan hemen açıklama yapmış :
    VATANDAŞ BİZE HESAP SORUYORSA EPDK'NIN YETKİLERİNİ DÜZENLERİZ"
    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, benzin zammıyla ilgili, �Şu anda dağıtıcılar ile bayilerin kârını toplayıp baktığımızda Avrupa�nın çok üzerinde bir kâr haddi görüyoruz�� dedi. Kanal A televizyonunda soruları yanıtlayan Babacan, �Orada EPDK ve Rekabet Kurumu�nun bakması gereken konular var. Ama ikisi de bağımsız ve öte yandan da siyasi hiçbir sorumlulukları yok. Böyle bir ironi de var orada�� diye konuştu. �Problem çıktığında eğer dönüp vatandaş ilgili bakan ya da Başbakanı�mızdan hesap soruyorsa o zaman yetki ve sorumluluğun da aynı elde toplanması gerekiyor� diyen Babacan şöyle konuştu: �Siyasi iradenin karar vermesi gereken konular ile bağımsız yürütülmesi gereken konular arasında ortama göre bir ayrıştırma gerekiyor. Bu kurullarda görev yapan kurul üyeleri ile kurul başkanları da siyasetçi rolüne soyunmayacak, siyasi demeç vermeyecek, bir politikacı havasına da kesinlikle girmeyecekler. Teknisyen olarak görevlerini yapacaklar.�

fastchild - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    benzine saf alkol atsak ?? arabada olmazsa su karıştırıp içeriz
    Alıntı Ufuk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kanka sen çekirdekten yetişme bi manyaksın belirtiyim dedim
    -Now-34 K 3862 E34 5.20 1996 CosmosSchwarz " Sumfang Edition "

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)