Kaciniz hayatinda rota kullandi? Hadi onu gectim kaciniz forumlar haricinde rota ile ilgili bir arastirma yapti? Google'a her yazdiginizda cikan seylere inanirsaniz isiniz zor.
Oncelikle Rota Filipinli bir jant ureticisidir ve dunyada bir cok ulkeye ihracati vardir. Hatta bilinen birkac markaya da OEM jantta ureten bir firmadir. Uretim kalitesi olarak su satin aldiginiz volk replicalari filan varya cinden gelen, onlardan cok daha yuksek kalitede uretilmektedir. Uretim asamasinda x-ray ve vakum testine tabi tutulan aluminyum alasim, jant haline getirildikten sonra dikey, acili ve yan stress testlerine tabi tutulurlar. Bu tarz testler cakma cinli jant ureticileri ile rota'yi ayiran testlerdir.
Bu arada Rota, cakma cinli ureticiler gibi urettigi jantlara asla "Advan" "Volk" "Nismo" gibi yaniltici ibareler koymaz. Gorsel olarak bu markalarin sekillerine benzer jantlar uretir ancak hepsinde Rota yazar ve bir Rota modeli vardir, keza amac Rota'yi Rota diye satmaktir, diger cinli ureticiler gibi cakma jant uretip orjinal gibi gostermek degildir. Bu da vizyon farkini gosterir.
Jantlar temelde 2'ye ayrilir. Cast ve Forged. Rota cast bir janttir tipki bir cok buyuk jant firmasinin jantlarinin cast oldugu gibi. Forged jantlar zaten ozeldir ve bilinen buyuk markalarin bile sadece cok azi forged jant uretir keza forged jant maliyeti pahalidir.
Bunun yaninda "alasimli jant" olarak ekstra ucret odenerek alinan hemen hemen tum oem arac jantlari casttir cunku forged, sehir icinde kullanilan bir arac icin gercekten "fazla" dir.
Bu yuzden cast jant kotu forged jant alalim gibi bir resim olusmasin kafalarda, durduk yere hicbir jant o resimlerde gosterilenler gibi kirilmaz. Ucuz cinli cakmalar bile kirilmaz. 500hp ile istanbulparkta kastirsaniz bile kirilmaz. Ha cukura dusersiniz, kaldirima vurursaniz butun jantlar egilir ve kirilir, forged olunca hasar almiyor degil.
Rotanin burulan jantini biliyorum, bu sadece bir serideki problemdi ve en az 7-8 yil once uretilen bir seriydi. Her ureticide hatalar meydana gelir, bunu sanki standart uretimi buymus gibi gostermeye calismak aptalliktir ve amerikada bu tarz aptalliklari yapmayi severler. Rota diye cikan kirik jant resimlerinin yarisi rota bile degil ornegin
"Forged > Cast" kural bu, zaten bu yuzden orjinal bir Volk TE37, Rota'dan daha kaliteli keza forged uretiliyorlar... Ama eger alacagim jantin orjinali cast ise, gider Rota'sini alirim 1 saniye dusunmem...