Selamlar arkadaslar,
1 haftadan beri gobegim catladı dogru hava nasıl belirlenir buyutulen jant-lastikte diye sonunda buldum ve paylasmak istedim.
Adım adım anlatım:
1. Orjinal lastik ölçünüzü ve fabrika önerilen psi degerini bi yere not edin.
mesela 225/45-17 ve 35 psi.
2. Sonra tirerack.com sitesinden fabrika ölçüsü ile aynı ebatta ve aynı özellikteki 4 mevsim bir lastigi soldaki "tires by size" yani ölçüye göre lastik ara butonundan bulun ve fabrikanın taktıgı modeli veya emsal olan birini açın. buradan lastigin "specs" yani özellikler bölümünden "MAX Load" yani maksimum yük değerinin libre cinsinden yazılmıs olarak alın. Mesela 225 45 17 için 1321 Lbs. ve max kac psi vurulabildigini de not edin. (benim örnekte 51 psi)
3. Sonra 2.ci adımdaki islemleri taktıgınız yeni lastik ölçüsü için arayın. (Daha önce miata.net gibi sitelerden uygun ölçüye nasıl karar verilir kısmını yazmıyorum. sabit konu olarak var). Ve max load lbs ve max psi değerini bu lastik için de not edin.
(benim örnekte 255 40 18 için max lbs: 1521 lbs ve maks psi :51 psi )
4. Şu formüle göre sayıları yerleştirin:
(Orjinal lastiğin maksimum yük değeri)x(fabrikanın orjinal lastik için önerdiği basınç)/ (orjinal lastiğin maks. basınç dğeri)x (yeni lastiğin maks. basınç değeri)/(yeni lastiğin maks. yük dğeri)
yerleştirelim :
1323 * 35 /51 * 51 / 1521 = 30.44 psi
görüdğünüz gibi yeni ölçüde taban, iç hacim ve yük indeksi değişikliklerinden dolayı 4,5 psi az basmamız gerekecektir. 4 psi yi kücük bir deger zannedenler için +4 psi basıp bos alanda viraj denemesi yapmalarını tavsiye ederim.. Görürler o zaman oversteer understeer neymiş![]()
Umarım faydalı olur