Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Taksicilik, nedir? ne değildir? detaylar ?

Thracian
23-11-2011, 19:59
Arkadaşlar ticari araç - taksicilik hakkında bildikleriniz, detayları, araçları, çalışma saatleri, giderleri, gelirleri, raconları nelerdir ?ve sizinde aklınıza gelen sorular varsa onlarda olabilir atladıklarım falan,

63owen63
23-11-2011, 20:02
İstanbul için mi ?

Kadyr
23-11-2011, 20:07
Zor is gunluk parayi cikaramadim cikarabilicemmi derdi yorucu is kiralik taksimiz var soforlerden biliyorum az cok ama simdi kiralama sirketleri var veriyosun karismiyosun biseye

Thracian
İstanbul için mi ?

Aslında genel olarak meslek hakkında ama istanbul baz alınırsa daha iyi olur.

Plaka Fiyatı: 800.000 TL (Tam, Yarım, Çeyrek ve Bijon 6,25 hakları satılabiliyor.)

Araç lar Fiat Albea, Normal kasko X.XXX TL Taksi olunca X.XXX TL v.b.

Jem89
Denizli'de sürekli müşterisi olduğum taksici var..ne taksimetre açar ne para sorar..Param varsa veririm yoksa olduğu zaman veririm.. Ve gayette uyguna götürür.. Ailecek alo deriz yani. :)

İstanbula araba bakmaya gidecekmiş.3 gün orada kalacakmış..Beni bir yere götürürken şakayla karışık al 3 gün çalış dedi..Biraz da canım sıkkındı.. sorunları da biliyordu kafan dağılır dedi..Bende tamam dedim :)

Sabah 7:30'da başladı maceram :) ilk müşterime gittiğimde çok heyecanlandım.Sanki ilk defa araba kullanacakmış gibi :) Denizli'de de tanınan birisi bu arada taksi sahibi.. 4 tane taksisi var ve işleri çok iyi..

Hakkaten çok stresli ve koşturmaca olan bir iş..Daha bir müşteri binerken telefonum çalıyor..Başka birisini almaya gitmem gerekiyor..Yardıra yardıra gidiyorum..

Birisi biniyor..Çok acil bas basabildiğin kadar diyor.. Yaşlı bi teyze biniyor.. 40'ı geçince yavaş oğlum demeye başlıyor.. Ve sabahtan akşama kadar direksiyon sallamak deyimi gerçekten doğru..

Sabah 7:30'da başladım akşam 12'ye kadar.. Resmen pestilim çıktı ve ertesi gün 8:30 da işe başlayacağım. O kadar yorgunluk, uykusuzluktan sonra yine aynı maraton..

Bende çok kızardım taksicilere''Ulan nasıl araba kullanıyor, nasıl gidiyor, nerde duruyor,burda müşterimi iner, burda beklenir mi'' vs diye.. Ama olabiliyor..

Ben bunları 2 günde yaşadım..Yarın son günüm akşam teslim edeceğim arabayı :) Ama devamlı bu koşturmaca içinde olanları anlamak lazım..

kaldı ki ben bu yorgunluğu Denizli gibi küçük bir şehirde yaşadım..İstanbul-Ankara'da düşünemiyorum.. :)

Yani ara sıra hak vermek gerekiyor taksici arkadaşlara.. :)

-----

Diye bi konu açmıştım 1-2 ay önce.. Belki biraz bilgi verir.. :)

ramo35
bende bu konuyla ilgili konu açmayı düşünüyordum istanbul içi taksi sahibi yada taksici aramızda varsa bana mesaj atar yardımcı olursa sevinirim ögrenmek istediklerim var bu konuda güvenilir birinden çünkü çok farklı kişielrden farklı cevaplar alıyorum herkes işine geleni söylüyor galiba

ramo35
23-11-2011, 20:08
Zor is gunluk parayi cikaramadim cikarabilicemmi derdi yorucu is kiralik taksimiz var soforlerden biliyorum az cok ama simdi kiralama sirketleri var veriyosun karismiyosun biseye

kiralık taksin varsa kadir hemen ara beni bilgilendirme yap:D

dn4859
23-11-2011, 20:18
Eğer taksi düşünüyosanız pek önermem şuanda fiyatlar tavanda yılbaşından sonra fişleme gibi bir şey olcakmıs yani her yolcuya fiş kesilcek sanırım buda gelir vergisi öderken bayağı fark eder piyasada duyduklarım bunlar

Kadyr
23-11-2011, 20:22
kiralık taksin varsa kadir hemen ara beni bilgilendirme yap:D

Kanka bizimki oto centerde birine bagli biz parayi aliyoruz sadece onceden biz ugrasiyoduk soforlerle ugraslmaz ogs parasi veriyosun adam kacak geciyo takan takti valla

elpadre
23-11-2011, 20:23
osman gorunce yazıcaktır taxı hıkayelerını :)

Thracian
23-11-2011, 20:25
Diye bi konu açmıştım 1-2 ay önce.. Belki biraz bilgi verir.. :)

Yazını okumuştum, dikkatimi çekmişti. Teşekkürler

Eğer taksi düşünüyosanız pek önermem şuanda fiyatlar tavanda yılbaşından sonra fişleme gibi bir şey olcakmıs yani her yolcuya fiş kesilcek sanırım buda gelir vergisi öderken bayağı fark eder piyasada duyduklarım bunlar

Aklımda bir proje var, finansmanı bulursam eylül ekiim gibi başlayacak çalışmaya,

taksi metre açıış nedir? km fiyatı nedir? maaş ücret sistemi nedir? çalışma şartları ve sistemi nedir ? kurumsal yapısı yada durak sistemi nasıl işler gibi bilgileri merak ediyorum.

fastchild
23-11-2011, 20:52
taksimetre 2,500 ile açılır kilometrede 1,600 atar ortalama
günlük babam 105 lira veriyordu
aylık 4 milyar kiralar ortalama 1 yıl kontrat yapılır hava parası felanda alınır

sizmi alacaksınız plakayı pek anlamadım ama babam taksici arasın sorsun bana dedi isterseniz pm atayım numarayı herşeyi sorabilirsiniz yolcularını inceliklerini hangi saat'te neresi nasıl olur cumartesi günü caddebostana girmek nasıl brişeydir

maltepe civarında çalıştı hep ama piyasayı çok iyi bilir

Thracian
23-11-2011, 21:06
taksimetre 2,500 ile açılır kilometrede 1,600 atar ortalama
günlük babam 105 lira veriyordu
aylık 4 milyar kiralar ortalama 1 yıl kontrat yapılır hava parası felanda alınır

sizmi alacaksınız plakayı pek anlamadım ama babam taksici arasın sorsun bana dedi isterseniz pm atayım numarayı herşeyi sorabilirsiniz yolcularını inceliklerini hangi saat'te neresi nasıl olur cumartesi günü caddebostana girmek nasıl brişeydir

maltepe civarında çalıştı hep ama piyasayı çok iyi bilir

Öncelikle babaya, selamlar, saygılar ayrıca teşekkür ederim yardımcı olduğu için.

Bir grup yatırımcının bu taksi ulaşımı üzerine bir yatırım yapmak istiyoruz. Komple taksi durağıyla birlikte 10-15 tek marka tek model araç alıp bu işe girmek istiyor, başlangıç olarak.

Bende bana gelen teklife cevap vermeden önce taksi sahibi, kiracıları, şöförleriyle görüşük tecrübelerini öğrenmek istiyorum.

Mesela günlük ciroları ne kadar ? günde kaç km yapıyorlar? Genel giderleri ve özel giderleri nelerdir?

fastchild
23-11-2011, 21:21
araba bence fiat albea seçilmeli taksi için ideal era kadar seri değil ama taş gibi era biraz daha narin
günlük ortalama 200km yapıyordu babam 50 lira civarı mazot 105 araç sahibine veriyordu geri kalanı kendine normal günlerde toplam 200 civarı yapıyordu 50 lirada kendine kalırdı bazı günler araç sahibinden bile fazla kaldığı olurdu bazende 20 lira

taksiye kredi ile alınmazsa kasko yapılmıyor kredili alınırsa araba o zaman banka zorunlu kasko yapıyor
her yıl muayene yılda 3000 lira gibi bi evrak masrafı oluyor
aylık şöförlerin tam olarak bilinmemekle beraber iki kişiye 250 lira gibi bi sigorta bedeli var

ZFR 37
23-11-2011, 21:39

fiş zaten kesiliyor yanlış duyum almışsınız..

aslında burada sormanız sizi çok aydınlatmıyacaktır...

eğer istanbuldaysanız çıkın piyasaya belli ilçelerde bi kaç taksi durağına uğrayın bilgi olun onlar daha dataylı anlatır size ;)

ama o taksi duraklarında biz plaka alıcaz demeyin :) sadece kiralıyacaz deyin ;)

DOHC
23-11-2011, 21:49
Taksi şöförü olmak için özel belge lazım. Herkes kullanamıyor.
Normalde günde 2 vardiya vardır. Saat öğlen 14-15 gibi şöför değişimi olur. Araç sahibi günlük ortalama 100 TL net alır, mazota falan karışmaz.
Araba kaza yaparsa herhalde trafik sigortası karşılar diye düşünüyorum.
İstanbulda taksi plakası sayılı ve sınırlı olduğu için pahalı. Ama anadoluda şimdilik sınır yok diye biliyorum.

Oconner
23-11-2011, 22:07
tek bildiğim çok sitresli ve sıkıntılı bi meslek

barti
23-11-2011, 22:48
benim baba mesleği ticari taksilerimiz var istanbulda kafanıza takılanı cevaplayabilirim

EmreAygun
24-11-2011, 04:56
ZFR 37 nin dediği gibi bence de en sağlıklı bilgiyi piyasadan alabilirsiniz.

Askere gitmeden önce bende yaptım 1 sene civarı taksi şöförlüğü. Şöförler 15.00-03.00 , 03.00-15.00 olarak vardiya usulü çalışırlar.
Diğer şöföre mazotu yada gazı doldurulduktan sonra teslim edilir araç. Gece Şöförü yakıt dışında aracı da yıkatmakla yükümlüdür iç dış :) şu anda gazın litre fiyatı ne alemde haberim yok ama 2009-2010 yıllarında 100km yol yaptığım da 21 TL dolduruyodum depoyu.
Araç sahibinin alacağı yövmiye bellidir genelde. Verdiğim tarihte 85-90 TL idi. Şu an sanırım 100TL gibi bi rakam.
Durakların sabah yolcuları fikstir zaten. Sabah 5te sıralar yazılmaya başlanır. Gece 00.00 itibariyle duraktan nöbetçi araç veya araçlar dışında kimse iş alamaz. Tabiki nöbetçi araçların hepsi işteyse ayrı :) nöbetçi araçlar sabah 6ya kadar sırayla çalışırlar. durağın temizliğinden , sabah çayının demlenmesinden sorumludurlar.
06.00 itibari ile iş sırası tutulan listeye göre devam eder.
Eğer durakta not varsa kafadaki yani sıranın başındaki araç 2 yada 3dk kala nota girer. (nottan kastım müşteri belli bir saat için araç ayırtmışsa mesela havaalanına gitmek için saat 10.00 a araba ayırtmışsa 09.58 de kafadaki araba o işi alır.)

Gece gece aklıma gelenler bunlar az da olsa işine yarayacak bilgi mevcuttur umarım..

Jem89
24-11-2011, 06:03
Taksi şöförü olmak için özel belge lazım. Herkes kullanamıyor.

Böyle birşey yok diye biliyorum ben..

DOHC
24-11-2011, 07:16
Böyle birşey yok diye biliyorum ben..

Madde 5-i
Tüm Türkiye'de böyledir.....
Bana bir taksi arkadan çarpmıştı, polis ilk olarak bu belgeyi sordu şöföre....

http://www.ibb.gov.tr/sites/TopluUlasimHizmetleri/Documents/TopluUlasimDocs/geneldocuments/T%C4%B0CAR%C4%B0%20TAKS%C4%B0%20VE%20TAKS%C4%B0%20 DOLMU%C5%9E%20Y%C3%96NERGES%C4%B0.pdf

YavuzNaz
24-11-2011, 08:20
o belgenin yeni adı SRC eskiden şöför cemiyetleri ticari araç kullanım belgelerini bedava dağıtıyorlardı sonrdan işler değişti.

birde büyükşehirlerde taksinin kazancının en büyük etkeni durağı dır ki bazı duraklara girebilmek için ne paralar teklif ediliyor :)

Jem89
24-11-2011, 08:23
Madde 5-i
Tüm Türkiye'de böyledir.....
Bana bir taksi arkadan çarpmıştı, polis ilk olarak bu belgeyi sordu şöföre....

[url]http://www.ibb.gov.tr/sites/TopluUlasimHizmetleri/Documents/TopluUlasimDocs/geneldocuments/T%C4%B0CAR%C4%B0%20TAKS%C4%B0%20VE%20TAKS%C4%B0%20 DOLMU%C5%9E%20Y%C3%96NERGES%C4%B0.pdf[url]

Hmm.. Ben 4-5 günlüğüne yaparken sormuştum taksiciye varmı böyle bir belge diye yok ya demişti.. Demekki Src sonradan çıkan birşey.. Öğrenmiş olduk teşekkürler :):icon_tup:

SekoLive
24-11-2011, 08:37
cok yakın bir arkadaşımda taksi plakası var yıllardan beridir hem taksicilik hem tamircilik yapar :) işin kurtlarından diyim. alıcağınz arabadan seçiceğiniz duraklara v.b. bilgiler verebilir bana pm atın telefonunu verrim isteyenleriniz görüşür.

h.guroglu
24-11-2011, 10:48
Hmm.. Ben 4-5 günlüğüne yaparken sormuştum taksiciye varmı böyle bir belge diye yok ya demişti.. Demekki Src sonradan çıkan birşey.. Öğrenmiş olduk teşekkürler :):icon_tup:

denizlide böle bir belgeye ihtiyaç yok o belge büyük şehirlerde gerekli bende 1-2 defa taksiye çıktım ordan biliyorum

Jem89
24-11-2011, 10:52
denizlide böle bir belgeye ihtiyaç yok o belge büyük şehirlerde gerekli bende 1-2 defa taksiye çıktım ordan biliyorum

Yani bende öyle düşündüm ama arkadaş tüm Türkiye deyince.. Dedim kendi kendime adam arabasını emanet etti yani böyle bi risk alır mı.. :)

Kaldı ki şöyle bi olay geçti.. Ben taksiciyken park cezası yazdı polis bana.. hiç öyle bi belge falan sormamıştı.. Sadece ehliyetimi ve ruhsatımı istemişti..

dn4859
24-11-2011, 11:06
Yeni src belgesi alan biri olarak bildiklerimi söyliyim,
Src belgesi 2004 yılından önce ehliyet alanlara hala sınavsız veriliyor. Mesela ben ehlıyetı yenı aldım. dolayısıyla src sınavına gırdım . ama ehlıyetı 2004 ten once alanlar başvuru yapınca dırek alabılıyor. Src belgesi yolcu ve yük taşıma için 2 ye yurt içi ve uluslar arası olmak içinde 2 ye ayrılıyor toplamda 4 tane var. ben src 1 aldım uluslar arası ve yurt içi yolcu taşıma belgesi ıkısının yerıne geçiyor. Src denetimi yapıldıgına hıc rastlamadım sadece şirkette işe girerken soruyorlar şimdilik. ama src belgesi olmadan çalıştığınız arabaya 5 milyar gibi cezası var kullanana daha az bi miktar ceza ödetiliyor.Bunun yanında birde piskoteknik muanesi var. 70 lira civarı birşeydi . Makinada similasyonla alınıyor ehliyet gibi bir belge veriyorlar

CRUEL
24-11-2011, 11:09
normalde lazm ama pek sorulmuyor benim src m yok istanbulda taxiye çıktım 4gün

dn4859
24-11-2011, 11:12
normalde lazm ama pek sorulmuyor benim src m yok istanbulda taxiye çıktım 4gün

Dediğim gibi bi tek resmi kurumlarda işe girerken isteniyor şimdilik polislerinde sorduğu yok şimdilik ama isterse sorup cezayı kesebilir.