Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Network ağı nasıl kurulur?

Ahmet Saraçoğlu
03-12-2011, 12:58
EDITT::
arkadaşlar konuyu güncelleyelim ,,,,
3 pcye de aynı cd den format attım (biri imac , bootcamp ile win7 kurdum ve driverlerını kurdum ,, normal bi pc gibi davranıyor tamamen) ,, sonra 5 portlu gigabit switch aldım , 3ünü pclere , diğerini modeme bağladım , bu sayede internet çoğaltabilmeyi sağladım.
Yine 3 pcye de aynı setup tan kullanacağım çizim programını kurdum...Ama herşey buraya kadar ,,, Network ağı olayını çözemedim(Win7'm ingilizce olduğu için çok hakim değilim networkun detay menülerine).Kullanıp aşama aşama anlatabilecek arkadaş varmı acaba?

__________________________________________________ ___________________________________
Arkadaşlar , kullandığım çizim programının render denilen bi aşaması var ,, işlemci tam performans dakikalarca , çizimin kalitesine göre uzun saatler boyunca render dediğimiz işlem ile 3 boyutlu resmi oluşturuyor...Ne kadar çekirdek varsa o kadar işlem yapan kare gözüküyor ekranda...İşlemciniz ne kadar hızlıysa o kadar çabuk bitiyor render...

Bu kısa bilgi doğrultusunda ;;network render denilen bi sistem sayesinde birden fazla bilgisayarı network ağı ile birbirine bağlayıp tek bi sahneyi daha hızlı bi şekilde render edebilmek mümkünmüş..(misal bi i7 bi core2quad , bi i5 varsa ,,, ekranda bormdalde 8 işlem kutucuğu varken 18 kutucuğa çıkıyormuş teoride ,,, resmi kendi aralarında paylaşıp öyle render alıyolarmış)

Fakat network ağı kurma ile ilgili hiçbi bilgim yok...Ağ kurma sonrasındaki aşamaların resimli anlatımı var ama ağ kurmayı bilmiyorum...Standar bi kullanıcının yapabilecğei bişeymidir?3 pc yi birbirine bağlayabilmek için (biri mac , onada bootcamp ile windows kurucam) ethernet kabloları haricinde hangi parçalara ihtiyacım var?

Yiğit G.
03-12-2011, 13:00
Network agı kurarak render'ını yani pc nin cpu ve grafik performansını hızlandıramassın.

bilalMW
03-12-2011, 13:02
ağ kurmasına kurulur pc bilginizin rahatlıkla yapabileceğini düşünüyorum ama diğer pclerin işlemcilerini kullanma filan extrem geldi bana. Naman adlı üye Deniz abi bu konularda baya bilgilidir.

Yiğit G.
03-12-2011, 13:04
Edit: Şöyle imiş o olay , mesela bir sahne renderlicaksın , 24 kare diyelim sen onları tek basına renderlıcaga senin için ayrı ayrı renderlayıp geri sana upload ediyorlar yani aslında pc in hızlanmıyor senin yerine baska pc ler işi yapmış oluyor.Burdan bakabilirsin
NETWORK RENDER İLE RENDER NASIL ALINIR... (http://www.timgrubu.com/render-motorlari/1608-network-render-ile-render-nasil-alinir.html)

Ranthor
03-12-2011, 13:05
Xeon islemcilerden sansini dene,masaustu islemcilerle performans bir yere kadar

Ahmet Saraçoğlu
03-12-2011, 13:06
aynen aynen ,, mantık dediğiniz gibi , resmin karelerini paylaşıyorlar ve resmin oluşma süreci kısalıyor...Hangi pc hangi işlemci hızında ve çekirdek sayısındaysa ;;yine o hızda render alıyor.Sadece resim render edilmek üzere pc lerce paylaşılıyor..

sakhee
03-12-2011, 13:07
bunun için pek çok yol kullanılabilir, seçenekler çok fazla
normal şartlarda ağ kurulumu bir server üzerinden yapılır, işte switch leridir diğer ekipmanlarıdır, server yazılımıdır, makinesidir bu şekilde yarı profesyonel, tam profesyonel veya farklı düzeylerde tamamen bütçe ile alakalı olarak ağ tesis edilebilir.
Ancak sizin bu şekilde bir düşünceniz olduğunu sanmıyorum. O yüzden windows özellikleri ile bir ağ kurulumu yapmanız daha mantıklı olacak. ancak network ağı dendiğinde kasıt budur.
bunu da evdeki modem ile yapabiliyorsunuz. modeme bağladığınız makineler biribirlerini görebiliyorlar. vista da falan media player şarkı listesi film listesi gibi seçeneklerin paylaştırılabildiğini gördüm. windows un ağ sihirbazı ile bu daha ileri düzeylere taşınabilir diye düşünüyorum. ancak uzmanlık gerektirir. sizin takip etmeniz gereken (denemeniz gereken) bu gibi bir yoldur. yoksa diğer türlü astarı yüzünü geçer. ancak ev ağı ile bahsettiğiniz programı 3 makinede çalıştırabilirmisiniz buna birşey diyemem....

_Emre_
03-12-2011, 14:03
Server işletim sistemi kurarak belki olabilir ancak normal windows işletim sistemiyle pek mümkün olabileceğini sanmıyorum o kadar yetenekli bir işletim sistemi olduğunu düşünmüyorum.

gurcell
03-12-2011, 14:06
8 portlu gigabit bir switch ? 30 metre kablo ile isin gorulur. Cocuk oyuncagi ag kurmak yahu...

Spawn
03-12-2011, 14:09
1 adet gigabit switch alıcaksın (ortalama 40 tl ) 3 tane straight ethernet kablosu. bitti gitti. o kadar da zor değil

_Emre_
03-12-2011, 14:11
8 portlu gigabit bir switch ? 30 metre kablo ile isin gorulur. Cocuk oyuncagi ag kurmak yahu...

abi normal kurulan bir ağda CPU share etmek mümkün mü :confused::confused:

Falmor
03-12-2011, 14:25
Windows 7 kullanıyorsanız ağ kurulumu 5 dk. nızı alır.Ancak işlemci paylaşımı muhtemelen özel bir yazılım yardımıyla yapılıyordur.

Yiğit G.
03-12-2011, 14:29
abi normal kurulan bir ağda CPU share etmek mümkün mü :confused::confused:

cpu share edilirmi hiç :D açıklamasını yaptık bikaç mesaj üstde :)

_Emre_
03-12-2011, 14:37
cpu share edilirmi hiç :D açıklamasını yaptık bikaç mesaj üstde :)

ben de öyle biliyorum da render denen olayı o şekilde anladım ağ kurulumu falan geçince öyle dedim abi :)

SifirinciMurat
03-12-2011, 16:17
ağ kurmak başka olay, render farm kurmak başka olay :)

onursumer
03-12-2011, 16:18
ağ kurmakta birşey yok ta

bu render olayını tam anlamıyla bilmiyorum :D

ps3 un boyle bi uygulaması var hatta dünyadaki tum ps3 ler üniversite için işlem vs yapıyor

palamut
03-12-2011, 16:46
proxy kullanarak resmi Xe bölüp X adet makinaya render aldırıp 1/X sürede sonuç alan çok kişi var hatta çinli birçok render farm lar var özellikle animasyon için kullanılan. ücret karşılığı online bu hizmeti veren.
network kurma kısmından sonra tüm malzemeleri textureları bump vs mapleri tekrar diğer cihazlara atman ve vrayspawner ile istediğin regionları makinelere paylaştırman gerekli bu aşamada yine zaman kaybedeceksin. bilmiyorum ama tek sahne renderı için kullanıcaksan 2 cihaz %50 zaman tasarrufu demek olmuyordu benim aktif kullandığım dönemde. şimdi biraz daha kolaylaşmış olabilir. animasyon için prosedür hakkında net bir fikrim yok.

FaBeRgE
03-12-2011, 17:00
Ahmet poligon sayılarını arttırdın sanırım :) Baksana render farm arıyorsun :D

bence networke gerek yok, ben i7 2600k kullanıyorum, hava soğutma ilede oc yaptım 4,8ghz ve 8 çekirdek bana yetiyor. Eğer daha extrem bişi arıyorsan intel xeon işlemcilere bak, o da olmazsa yakında çift çekirdekli anakartla çıkacak i7 için, ben şahsen onları bekliyorum.

KSE71
03-12-2011, 17:13
3 Bilgisayarı bir birine bağlamakla ilgili biraz internetten baktım. şu link belki işinize yarar diye paylaşmak istedim.
3 Bilgisayarı Birbirine BağlamaK iStiyorUM! (http://www.frmtr.com/network-ve-internet/214761-3-bilgisayari-birbirine-baglamak-istiyorum.html)
burda gerekli bilgiler var ama, inşallah istediğiniz şey budur.

Ahmet Saraçoğlu
03-12-2011, 17:28

Windows 7 kullanıyorsanız ağ kurulumu 5 dk. nızı alır.Ancak işlemci paylaşımı muhtemelen özel bir yazılım yardımıyla yapılıyordur.

switch i temin edip giriişiyorum o zaman , ağdan sanraki işlemlerin tarifi var , onu çözerim bi şekil

ağ kurmak başka olay, render farm kurmak başka olay :)

aynen , ağ , ağdan sanrada render farm yapılacak backburner la

ağ kurmakta birşey yok ta

bu render olayını tam anlamıyla bilmiyorum :D

ps3 un boyle bi uygulaması var hatta dünyadaki tum ps3 ler üniversite için işlem vs yapıyor
aynen , ağ , ağdan sanrada render farm yapılacak backburner la

proxy kullanarak resmi Xe bölüp X adet makinaya render aldırıp 1/X sürede sonuç alan çok kişi var hatta çinli birçok render farm lar var özellikle animasyon için kullanılan. ücret karşılığı online bu hizmeti veren.
network kurma kısmından sonra tüm malzemeleri textureları bump vs mapleri tekrar diğer cihazlara atman ve vrayspawner ile istediğin regionları makinelere paylaştırman gerekli bu aşamada yine zaman kaybedeceksin. bilmiyorum ama tek sahne renderı için kullanıcaksan 2 cihaz %50 zaman tasarrufu demek olmuyordu benim aktif kullandığım dönemde. şimdi biraz daha kolaylaşmış olabilir. animasyon için prosedür hakkında net bir fikrim yok.
şimdi , maplerin aynı dosya , klasör uzanttısında olma zorunluluğu ile ilgili haklısınız..onuda max te çalıştığım doşyaayı archive ederek çözücem (o çalışma için ne kadar kaplama varsa hepsini kendi toplayıp zipliyo ,her pc de kaplama aramaksızın çalışabiliyorsunuz)

benim renderlar tek sahne , tek resim şeklinde...ama gerek render ayarları gerek yüksek çözünürlük yüzünden i7 işlemcili makinede 8-9 saatlik renderlar alıyorum genelde...onun için 3 pc de %50 hız yakalasam ;;boşta yatan diğer iki pc yi değerlendirmek amaçlı yine kar olur diye düşünüyorum.

Ahmet poligon sayılarını arttırdın sanırım :) Baksana render farm arıyorsun :D

bence networke gerek yok, ben i7 2600k kullanıyorum, hava soğutma ilede oc yaptım 4,8ghz ve 8 çekirdek bana yetiyor. Eğer daha extrem bişi arıyorsan intel xeon işlemcilere bak, o da olmazsa yakında çift çekirdekli anakartla çıkacak i7 için, ben şahsen onları bekliyorum.
oc sorası veriler gayet güzel ,,, şunu render edip kaç dk sürdüünü okuyup yazabilirmisin müsait bi vaktinde? (std. vray dosyası ,, max kurulu pclerde performans ölçmek için kullanılıyor.)
https://rs258tl.rapidshare.com/#!download|258tl4|108422048|VRay_Test_neoVISUAL_v5 .zip|1663|R~050AE9401D39FB1BC2BB6A200FE99AA8|0|0

3 Bilgisayarı bir birine bağlamakla ilgili biraz internetten baktım. şu link belki işinize yarar diye paylaşmak istedim.
3 Bilgisayarı Birbirine BağlamaK iStiyorUM! (http://www.frmtr.com/network-ve-internet/214761-3-bilgisayari-birbirine-baglamak-istiyorum.html)
burda gerekli bilgiler var ama, inşallah istediğiniz şey budur.

bi inceliyim kardeşim , teşekkürler

FaBeRgE
04-12-2011, 00:16
gece yatarken rendere bırakayım bakalım sonuç ne olacak :)

Ahmet Saraçoğlu
04-12-2011, 08:17
yok yaa uzun bise deil , bende 8 9 dakika sürdü , sende cok daha kisa sürer , uyandiinda yazarsin.

FaBeRgE
04-12-2011, 13:14
senin için işlemciyi stoğa çevirdim 3,4ghz programlar açık 6dk 8sn sürdü, programları kapatıp denedim 5dk 41sn sürdü, sonra işlemciyi 4,2ye çektim 4dk 53sn sürdü, en sonda 4,8e çektim 4dk 12sn sürdü.Bu arada 8gb ramim garantiye gitti 8gb ram ile aldım bu renderı aşağıda da tam sistemi yazıyorum belki işine yarar :)

i7 2600k + noctua d14
msi p67a gd55
16gb g.skill ripjaws cl8 1600mhz
evga 480gtx superclocked
ocz 1000watt psu
stacker kasa :)

Ahmet Saraçoğlu
04-12-2011, 15:00
senin için işlemciyi stoğa çevirdim 3,4ghz programlar açık 6dk 8sn sürdü, programları kapatıp denedim 5dk 41sn sürdü, sonra işlemciyi 4,2ye çektim 4dk 53sn sürdü, en sonda 4,8e çektim 4dk 12sn sürdü.Bu arada 8gb ramim garantiye gitti 8gb ram ile aldım bu renderı aşağıda da tam sistemi yazıyorum belki işine yarar :)

i7 2600k + noctua d14
msi p67a gd55
16gb g.skill ripjaws cl8 1600mhz
evga 480gtx superclocked
ocz 1000watt psu
stacker kasa :)

veriler gayet güzel , benim i7 2.2 laptop 8 küsür ,,, core2quad 3.0 kasa da 13dk da alıyor...Oc hep öcü olarak gösterildi bize ,, hep tırstım buzamana kadar ,, ama core2quad kasa boşa çıktığı ve parasını fazlasıyla çıkardığı için yapıcam...
Kasayı oc. layıp mosnter ve i5 imac le network bağı kurarsam uzun süre işimi görecek bi sistemim olmuş olur.

gurcell
05-12-2011, 11:15
Ankara'da isen 5 dakikada getir kurayım sana networkü...

Ahmet Saraçoğlu
05-12-2011, 11:16
istanbuldayım malesef abi ,,, hadi ben gelirim ankaraya ama pc ler istanbulda :D:D

Schumi
05-12-2011, 23:15
Render aldığın yazılımlar ekran kartlarını kullanarak çalışamıyormu. Xeon işlemci yerine Ati FireGL yada Nvidia Quadro ekran kartları ile daha çok verim alırsın bence.

Ahmet Saraçoğlu
05-12-2011, 23:19
quadro mevcut zaten , ,,, programda iyi ekran kartı ; çalışma ekranında kasıntı olmadan rahat hareket edebilmeyi ,, iyi işlemci de modellenen nesneyi kısa sürede render alabilmeyi sağlıyor.Amacım render süresini kısaltmak olduğu için pc lerin işlemcileriyle ilgili olayım.

volume81
05-12-2011, 23:24
olabilitesi mümkün bir iş :)

en kısa yoldan network nasıl kurabilirsin söyleyeyim

1 adet gigabit switch ( 10/100 felan diye yazarlar senin alacağın 10/100/1000 olucak )
ethernet kablosu ( kablonun üzerinde yazar cat-5e felan cat-6 alıcaksın )
birgisayarlara tek tek bağlayıp hepsinin diğer ucunuda switch'e bağlıyosun

tavsiyeler
kabloları hazır fabrikasyon yapılmış şekilde al ( patch denir )
bilgisayarların onboard ethernetleri gigabit ağ destekliyor mu ? ( yani 10/100 mü yoksa 10/100/1000 mi ? )
daha sonra her birine sabit olarak bir ip numarası ver tıkır tıkır çalışır :)
switch konusunda ucuza kaçma

Ahmet Saraçoğlu
08-12-2011, 18:49
arkadaşlar konuyu güncelleyelim ,,,,
3 pcye de aynı cd den format attım (biri imac , bootcamp ile win7 kurdum ve driverlerını kurdum ,, normal bi pc gibi davranıyor tamamen) ,, sonra 5 portlu gigabit switch aldım , 3ünü pclere , diğerini modeme bağladım , bu sayede internet çoğaltabilmeyi sağladım.
Yine 3 pcye de aynı setup tan kullanacağım çizim programını kurdum...Ama herşey buraya kadar ,,, Network ağı olayını çözemedim(Win7'm ingilizce olduğu için çok hakim değilim networkun detay menülerine).Kullanıp aşama aşama anlatabilecek arkadaş varmı acaba?

Ahmet Saraçoğlu
08-12-2011, 19:05
beyler :(

:D