Orijinalini görmek için tıklayınız : Ceviz Yetiştirmek
Abilerim aranızda bu işlerle uğraşan varmıdır.Uzun vadede çok kârlı bir iş gibi duruyor.
Bir kaç yerde araştırdım.
-Dönüm başına 15-20 ağaç dikilebiliyor.
-5-6 yaşında ağaç başına ortalama 5kg
-9-10 yaşında ağaç başına ortalama 10kg
-11-15 yaşında ağaç başına 30-35 kg
-16 yaşından sonrada (duruma göre 20 yaş) ağaç başına 70kg'ya kadar ceviz alınabiliyormuş.ve bu 60 yaşına kadar bu verimle devam ediyormuş
30-40 dönüm yer alıp bu işe girmek mantıklımı.Eğer bu değerleri yakalayabilirsek
10 yaşında bir ağaç 10kg veriyor.
1 dönüm 15 ağaç=150kg
30 dönüm 450 ağaç=4500kg
20 yaşında bir ağaç 70kg
1 dönüm 15 ağaç=1050kg
30 dönüm 450 ağaç=31500kg :icon_rule
Kg'si kafadan 10 liraya satılsa iyi para değilmi :beuj:
Size sormak istediğim benim araştırırken gözden kaçırdığım dezavantajları,riskleri varmıdır.Daha önce böyle bir işe giren varmıdır.Oku oku nereye kadar :Deli: :D
romanyadan arkadaşım kilosunu 13 dolara getiriyor tüm bir biçimde ayıklanmış olarak
VteC_MaNiaC
30-04-2012, 15:19
birde hangi mevsimi sever bu ceviz onu tam belirlemek lazım
romanyadan arkadaşım kilosunu 13 dolara getiriyor tüm bir biçimde ayıklanmış olarak
İthal cevizlerin kilosunu 28 TL 'den, yerli cevizlerin kilosunu ise 20 TL'den satışa sunuyoruz.Bu ceviz içinin fiyatı ben ilk kabuklu fiyattan hesapladım yoksa kendiniz ayıklayıp satarsanız kazanç iki katına çıkar ancak bunun için makineler işçi ücretler v.s gerekiyor ve ilk hasatlarda bu biraz zor görünüyor.
birde hangi mevsimi sever bu ceviz onu tam belirlemek lazım
ülkemizin çoğu yerinde yetişiyor.çok fazla türü var iklime göre seçip onu yetiştirince pek bir sorun olmaz gibi.Yalnız ortak nokta toprağın geçirimli olması gerekiyor çok fazla kök salıyormuş ve budama şekli önemliymiş
iyi para gibi duruyor ancak para kazanmak için iyi sekilde nereden baksan 10 sene geçmesi gerekiyor. o zamana kadar da cepten yemek gerekir kaldı ki senin verdiğin değerler en iyi ihtimal. bizde yaklaşık 300 nar fidanı dikmiştik daha ilk 2 3 ay içinde yaklaşık 50 tanesi kurumuştu. bu gibi durumlarıda göz önünde bulundurmak lazım.
::ZaFeR::
30-04-2012, 15:24
Tek dikmekle bitse bu iş iyi : ) Zamanı geldiğinde bakımını ,ilaçlamasını,çapalamasını yapmak şart.Artı sulama imkanları da iyi olması lazım arazinin.Tabi buna da alet edavatın masraflarını+yakıtını da katmak gerek.Bir de işçi çalıştıracaksın toplatmak için cevizi arazinin durumuna göre .
bu gibi masrafları devlet teşvik amaçlı destekliyor.Kredi ve hibe veriyor.Dikim masraflarını komple devlet karşılıyor hatta dikenli teline kadar.15 yıl sonra mesela 10.000 lira verdi 13.000 lira olarak geri alıyor.Yaptırdığınız her işi faturalayıp devlete göstermek gerekiyor bunun için.. diğer masraflar içinde biraz sermaye gerekiyor tabiki :)
ceviz serin iklimi sever.ama bir girişiminiz olacaksa fıstık çamını da bir araştırın derim.özellikle amerika gibi ülkelere ihracat yapılabilirse kg fiyatı oldukça iyi hem de oldukça uzun ömürlü bir yatırımdır.cevizle uğraşmadım ama ziraat fakültesinde okuyorum.
hasat almak için çok uzun zaman lazım buda para çokomel.ileriye dönük yatırım olabilir ama s2000 veya typr almak daha mantıklı :)
onursumer
30-04-2012, 15:29
yazdıkların güzel ama
5-6 yaşına kadar olanki kısım zordur bence ozellikle nekadar mailyet nekadar zaman ve bu zaman içerisinde yaşayabiliceğin terslikler gibi her ihtimali goz onune alarak incelemek lazım
kardeş bi yanlışlık olmasın yerli cevizin fiyatı daha pahalı olması lazım?babamda kuruyemişçilik yaptı ordan biliyorum.yerli pahalı olduğu için yurtdışı talep ediliyor.ha yerliden bir baklava yapıosun tadına doyum olmuyor ithalden yapıosun sanki hamur yiyosun
iyi para gibi duruyor ancak para kazanmak için iyi sekilde nereden baksan 10 sene geçmesi gerekiyor. o zamana kadar da cepten yemek gerekir kaldı ki senin verdiğin değerler en iyi ihtimal. bizde yaklaşık 300 nar fidanı dikmiştik daha ilk 2 3 ay içinde yaklaşık 50 tanesi kurumuştu. bu gibi durumlarıda göz önünde bulundurmak lazım.
bu önemli bir risk ancak tanıdık brisi 10 dönüme ekti öylesine yarısından çoğu tuttu.biz kuralına uygun dikersek belki bu gibi sorunlar ortadan kalkabilir.
ceviz serin iklimi sever.ama bir girişiminiz olacaksa fıstık çamını da bir araştırın derim.özellikle amerika gibi ülkelere ihracat yapılabilirse kg fiyatı oldukça iyi hem de oldukça uzun ömürlü bir yatırımdır.cevizle uğraşmadım ama ziraat fakültesinde okuyorum.
bunuda araştırayım teşekkürler cevizin süresi uzun baya.tek dezavantajı bu :)
hasat almak için çok uzun zaman lazım buda para çokomel.ileriye dönük yatırım olabilir ama s2000 veya typr almak daha mantıklı :)
buda güzel seçenekmiş :)
kardeş bi yanlışlık olmasın yerli cevizin fiyatı daha pahalı olması lazım?babamda kuruyemişçilik yaptı ordan biliyorum.yerli pahalı olduğu için yurtdışı talep ediliyor.ha yerliden bir baklava yapıosun tadına doyum olmuyor ithalden yapıosun sanki hamur yiyosun
toptancılar belki bu fiyattan alıyordur üstüne aradakilerinde kârları girince fiyat doğal olarak artıyordur.
bunuda araştırayım teşekkürler cevizin süresi uzun baya.tek dezavantajı bu :)
ki fıstık çamı daha da uzun süreli:)ama yatırım sırasında bir iki üniversiteye gidip tecrübeli birisinden yatırım almak gerekli.hatta üretim yapılacak toprağı kalitesi, değerleri, civarındaki zararlı ve hastalık potansiyeli, sulama suyunun kalitesi gibi konular konusunda testleri yapıldıktan sonra plan çizin bence.ihracatlık kirazın da güzel getirisi olur.ne yaparsanız yapın ama sakın kulaktan dolma bilgilerle iş yapmayın.
ki fıstık çamı daha da uzun süreli:)ama yatırım sırasında bir iki üniversiteye gidip tecrübeli birisinden yatırım almak gerekli.hatta üretim yapılacak toprağı kalitesi, değerleri, civarındaki zararlı ve hastalık potansiyeli, sulama suyunun kalitesi gibi konular konusunda testleri yapıldıktan sonra plan çizin bence.ihracatlık kirazın da güzel getirisi olur.ne yaparsanız yapın ama sakın kulaktan dolma bilgilerle iş yapmayın.
zaten bunlar devletin desteğini alabilmek için gerekli işler.Toprak analizi.sulama imkanı gibi şeyler ceviz için çok önemli.iyi yetiştirilmiş 2 yaşında bir fidan +3 senede kendimiz baktıkmı zaten 5 yaşına gelmiş olacak zaten azda olsa 1-2 sene sonra birikim yapmaya başlar.zaten tamamen cevize sarılmak gibi bir niyetim yok bir yandan okurken bir yandanda ek gelir kapısı diye düşünüyorum. :)
brsmustang
30-04-2012, 15:44
ktü orman fak. da okuyan bir arkadaşım çok hızlı büyüyen ama epey sulak yer isteyen bir ağaçtan
bahsetmişti.Ona da hocaları söylemiş yatırım amaçlı yapılabilir diye istersen ağacın ismini öğrenebilirim cevizde ısrarlı değilsen :)
burkaykalyon
30-04-2012, 16:04
hacı bizim şirketin bahçesinde ceviz ağacı var ağustos-eylül gibi bir ceviz yapıyo...üff :D ofiste herkes çatır çutur ceviz ayıklıyo.satarım istersen :D
///KDrÖZER
30-04-2012, 16:06
ktü orman fak. da okuyan bir arkadaşım çok hızlı büyüyen ama epey sulak yer isteyen bir ağaçtan
bahsetmişti.Ona da hocaları söylemiş yatırım amaçlı yapılabilir diye istersen ağacın ismini öğrenebilirim cevizde ısrarlı değilsen :)
o ağacı öğrenip bana detaylı bir pm atarmısın sakıncası yoksa. Su sıkıntım yok 140 m den sondaj suyum çıkıyor
valla bizde bahçede 1 tane var acayip ceviz veriyor,mükemmelde tadı..hiçbişey yapmadık diktik,sonra arada suladık ,ilk başta inceden gübre verdik o kadar..sonra fıçı vardı kenarında çok küçük bi delik vardı fıçıda,o delikten dibine su iniyordu,arada şerbet yapıp koyuyoduk fıçıya
canavar oldu canavar :D
10 dönüm altı göl olan bir yer var öğrenebilirseniz oraya ekerim 2metre sonra su çıkıyor :)
hacı bizim şirketin bahçesinde ceviz ağacı var ağustos-eylül gibi bir ceviz yapıyo...üff :D ofiste herkes çatır çutur ceviz ayıklıyo.satarım istersen :D
işte her yerde yetişiyor :) yol boylarında bile yetişiyor adam asfalt atmış ortasında ceviz :)
burkaykalyon
30-04-2012, 16:16
valla bizde bahçede 1 tane var acayip ceviz veriyor,mükemmelde tadı..hiçbişey yapmadık diktik,sonra arada suladık ,ilk başta inceden gübre verdik o kadar..sonra fıçı vardı kenarında çok küçük bi delik vardı fıçıda,o delikten dibine su iniyordu,arada şerbet yapıp koyuyoduk fıçıya
canavar oldu canavar :D
bizim şirketteki ağaçla sizin bahçedeki ağacın güçlerini birleştirebiliriz :icon_wack paraya para demeyiz elimizin kiri olur :D
initial-D
30-04-2012, 18:46
bademi araştırmanı öneririm bir de.daha karlı olduğunu söylüyorlar
fastchild
30-04-2012, 18:58
bizim bahçede betonu delip çıktı bi ceviz ağacı ben pek uğraşmıyorum kafasına göre takılıyor eğer yağmur yağarsa sulanır yağmazsa bişey yok bizimkiler yazın topluyor
darkmoon
30-04-2012, 19:09
biz toprak alım satımı yapıyoruz hevesini kırmak için yazmıyorum kesinlikle yanlış anlamanı istemem ama bize bu tip bahçe kurma hevesiyle gelen insanlar oluyor işde ceviz yetiştiricem kiraz yetiştiricem elma yetiştiricem dönümde kilosu şu kadar 10 dönümdem bir kaç yüz milyar para geliyor diyorlar bende onlara diyorumki eğer yaşıtımsa kardeşim büyüğümse amcacım hiç bir şey öyle hayal ettiğin gibi değil toprağı yatırım olarak alıyorsan sana yer gösteriyim ama bahçe falan olaylarına giriceksen parana yazık etme diyorum cebinde kalsın paran.. beni dinlemeyip yer sattığım kişiler oldu şimdi hepsinin bahçelerinin yerinde yeller esiyor iş öyle uzakdan göründüğü gibi değil en başda elektrik çekmen lazım bu demekdirki en yakın trafodan sana özel trafo yapılıcak tarlanın bağlı olduğu ilçe yada belediyeden bu izni alıcaksın sonra şehire merkeze gidiceksin en son 5-6 bin tl idi şimdi nedir bilmem bunun dışında su çıkartman kuyu açman lazım buda tamamen şans vidanjör gelir delmeye başlar ama 10 metrede su çıkar ama 100 metrede su çıkar bu arada metre başı para alırlar yani 30 metrede su çıksa ortalama 15 bin tl yi gözden çıkartıcanki buda en son hatırladığım rakamlar şimdi zamlanmış olabilir.. bunlar bitti tarlanı telle çeviricen 10 dönüm desek nerden baksan 5-6 bin tl yi gözden gene çıkartıcan bahçe kuruyorsan tavşan kemirgen diğer hayvanlar dadanmasın diye çiti demirden yapamassın beton dökme yaptırıcan.. bunlar bitti ekim en kolay iş bir şirketle anlaş gelip toprağınıda sürüyorlar ekiyorlarda ama onlar gittikden sonrası önemli siz başında durmassanız istediğiniz adamı tutun sizin gibi bahçenize bakamaz.. yani o tarlanın yanı başına yerleşmeniz şart yoksa çalarlarda çırparlarda kimsesiz görürlerse adam traktörle kendi tarlasını sürerken kasti kıllığına bile sizin ağaçların üstünden geçebilir böyle insanlar var ne yazık ki çekemiyorlar ben yapamıyorum onlar hiç yapmasın tarzında düşünen cahil cühela insan kaynıyor yani illa başında durmanız lazım.. biz başında dururuz kendimiz bakarız gözümüz gibi diyorsanız yapın ama yok bizim şehirde kendi işimiz var ek iş olarak hobi olsun diye yapıcaz diyorsanız bence hiç bulaşmayın toprak tarla gene alın yatırımdır ama bahçe işine bence bulaşmayın.
ibratice
30-04-2012, 19:54
biz köye 450 tane ceviz diktik bu sene 3 senesi 2 sene sonra toplamaya başlıcaz şuana kadar iyi gidiyo bizim hesabımıza göre 120 bin tl gibi bir getirisi olucak senede babam emekli olunca köyde onlarla uğraşıyo gerçi herşey otamatik saati gelince sulamasını felan otamatik yapıyo tavsiye ederim ama ağaçları alırken en iyisini alın .
Thracian
30-04-2012, 20:21
@rsburak hangi il icin dusunuyorsun + butcen ne kadar??
İbrahim33
30-04-2012, 21:08
bu iş bence ek iş olarak yapılmalı , tek bu işe bel bağlanmamalı ve sabırlı olunmalı...
Mantar üretimini de düşünebilirsin.
detaylarını bilmiyorum ama babam yüze yakın bodur ceviz dikti hatta yarın onun için memlekete gidecek detaylarını ögrenir yazarım yarın..
il olarak sakaryada araziler biraz pahalı bir yılda 3 ürün alan insanlar var burda bu yüzden bu kadar verimli araziler ceviz için çok uygun olmaz balıkesir çanakkale tarafları güzel.veya sizin önerebileceğiniz yerlerde olabilir.ama dere kenarı ve geçirimli toprak bulduğumuz yer ceviz için uygundur.bütçe değişebiliyor yerine göre 100 bin lira ve üstü ayırabiliriz.
@darkmoon abi elektrik ne için orayı anlayamadım ? belki dediğiniz diğer bitkiler sürekli ilgi istiyor diye tutmamıştır cevize 5 sene adam akıllı bakıldığı zaman tutar Allahın izniyle.yol boylarında çıkan bir bitki.birazda bu yüzden cevizi tercih ettim yoksa buralar çok verimli ne eksek çıkar ama çiftçi olmadığım için uğraşması sizin dediğiniz elektirği suyu çapalaması toplayacak adam tutulması çok maliyetli olur cevizde bu kadar maliyet yok.ayrıca tutmasa ne olur 15 bin lira zarar tutarsada yılda 200-300 bin lira kazanç sağlar bence riske değer.ceviz hasadı 20 gün bir adam tutarız veya kendimiz dururuz diğer bitkilere benzemiyor.dağda ceviz yetiştirenler var ve yurtdışında bu işi ciddi ciddi yapanlar var.bir kişi hem budayabiliyor hem toplayabiliyor.yalnız ilk 5 sene ve ekimi bu işte çok önemli .
@ibratice Allah bereket versin :) yeriniz kaç dönüm ?
@ibrahim33 zaten ek gelir diye düşünüyoruz ama hesaplarımızın üstüne çıkarsa kazanç şirket bile kurulabilir.kendimiz ayıklarız kendimiz satarız.her şey ürüne bağlı.
detaylarını bilmiyorum ama babam yüze yakın bodur ceviz dikti hatta yarın onun için memlekete gidecek detaylarını ögrenir yazarım yarın..
teşekkürler :) ülkemizde yeni gelişen bir sektör bu ve yüzde 90 ithal etmemiz beni bu işe yönlerdidi pazar derdi yok.ve millet çok fazla ceviz ekiyor.
Mantar üretimini de düşünebilirsin.
pazarı filan nasıl acaba değişik fikirler geldi. araştırıp bakmak lazım
BüLenT GöReN
30-04-2012, 21:32
benim babada niyetli bu ceviz işine girmeye emekliliği bekliyor öyle boş duran 11 dönüm tarla var orayı komple ceviz dolduracam diyo fidan işi yapanlara gittik sorduk danıştık çentlır ve pedro die bi cinsi varmış onların çok verimli olduğunu söylediler oturduk hesap yaptık 5 seneye kadar aham şaham bi verim yok fakat 5 seneden sonra kilosunu bizde 10 tlden hesaplamıştık ham ayıklanmamış halini ki o fiyatlarada rahat rahat satılabiliyormuş 5 seneden sonra 90.000tl geliri varmış her sene 5 seneye kadarda yapıcağın masraf en fazla 30bin tl dedi budaması ilacı ıvırı zıvırı o kadar tutmaz bile gibime geliyo ama bakalım bencede çok karlı bir iş ufaktan ufaktan zengin olmanın yolu :)
benim babada niyetli bu ceviz işine girmeye emekliliği bekliyor öyle boş duran 11 dönüm tarla var orayı komple ceviz dolduracam diyo fidan işi yapanlara gittik sorduk danıştık çentlır ve pedro die bi cinsi varmış onların çok verimli olduğunu söylediler oturduk hesap yaptık 5 seneye kadar aham şaham bi verim yok fakat 5 seneden sonra kilosunu bizde 10 tlden hesaplamıştık ham ayıklanmamış halini ki o fiyatlarada rahat rahat satılabiliyormuş 5 seneden sonra 90.000tl geliri varmış her sene 5 seneye kadarda yapıcağın masraf en fazla 30bin tl dedi budaması ilacı ıvırı zıvırı o kadar tutmaz bile gibime geliyo ama bakalım bencede çok karlı bir iş ufaktan ufaktan zengin olmanın yolu :)
biri çıkıp dese şu kadar kazandık şu kadar yatırdım diye kafamda bir şeyler oluşacak ama herkes benim gibi herhalde :) yeni yeni bu işe atılıyor millet :)
BüLenT GöReN
30-04-2012, 21:39
valla benim baba nieti fena bozdu giricek o işe 2 senesi felan kaldı emekli olmaya hakkımızda hayırlısı neyse o olsun :)
sweatcaptain
30-04-2012, 21:43
Biz yapiyorduk 2 yil evvel biraktik girilcek bir is degil ithalat arttiktan sonra
Biz yapiyorduk 2 yil evvel biraktik girilcek bir is degil ithalat arttiktan sonra
ceviz türü neydi?
Arazi kendininse yapılabilir, sabır lazım.. Sonuçta toprak işetilecek..
Büyümeler kurumalar cevizin cinsine göre bile değişebilir..
Toprak ve iklim şartına göre fideler seçilmeli..
Açık köklü ve tüp fileler bile fark eder verim olayında..
Ekonomik olarak tam verim için minimum 5 sene gözden çıkartılmalı..
Türkiye' nin pek çok yerinde yetişebilir dış etkilere fazlasıyla dirençlidir..
Sulama ise torpak ve iklim türüne göre değişse de çok su isteyen bir ağaç değildir ceviz ekonomik olarak uygun olursa taşımalı su götürülebilir sondaj yerine.. sondaj fazlasıyla maliyetli olacaktır..
Ceviz genel olarak %70 civarında iç doldurur.. Kaman cinsi ceviz en fazla iç dolduranlardan birisidir..
Süper zengin olacağım ben tarzında bir yaklaşım ile bu işe girilirse hüsranla sonuçlanabilir.
Sadece finansal olarak değil ruhsal olarak ta insanı zorlayabilir çünkü vadesi uzun olan bir yatırımdır.. Bende girişecektim bu işe, hatta işin ebrablarıyla görüştüm fizibilite yaptık, kitaplarını okudum, ziraat mühendisleriyle görüştüm.. Ve askıya aldım :) en azından şimdilik..
Beni endişelendiren taraflarında birisi arazinin yaşadığım şehir e mesafesi ve dikili alanın güvenliği.. Bence çok önemli ve göz ardı edilmemesi gereken etkenlerdir..
teşekkürler abi.benide düşündüren bahçenin güvenliği.şerefsiz çok piyasada inadına girer yemezde atar veya satar.bütün ağacı bitirir.
yaklaşık 10 dönüm altı su olan bir yer var ama 10 dönüm yeterli değil iyi para kazanmak için belki deneme amaçlı oraya ekebilirim.modern dikim sistemiyle dönüme 55 ağaç dikilebiliyormuş ve 10 dönüm 550 ağaç yapar.fena değil.zaten bu işe girersem iyice bir fizibilite yapmam lazım.5 sene zaten bir şey beklemiyorum okul anca biter. :) sanırım ekmeden kesin bir bilgiye ulaşamayacağım.beni düşündüren diğer şeyde ürün rahat elden çıkıyormu acaba ?
sweatcaptain
30-04-2012, 22:35
ceviz türü neydi?
Valla ben anlamam yerel olarak yagli diyorlardi tatli bi turdu birde acisi oluyormus sanirim babam pazari buyutemedi haliyle urettigi degeri almak icin de kg fiyati ithal e oranla yuksek kaldi ve ***** sonuc romanya bu is icin bas taci 3 boy olarak ayriliyor pazarlarda satilan kabuklu parlak parlak olanlarin kilosu 10 11 usd den geliyordu...
Valla ben anlamam yerel olarak yagli diyorlardi tatli bi turdu birde acisi oluyormus sanirim babam pazari buyutemedi haliyle urettigi degeri almak icin de kg fiyati ithal e oranla yuksek kaldi ve ***** sonuc romanya bu is icin bas taci 3 boy olarak ayriliyor pazarlarda satilan kabuklu parlak parlak olanlarin kilosu 10 11 usd den geliyordu...
anladım demek aşırı miktarda para getirmiyor.ben kilosuu 10 liradan hesapladım yine beni tatmin etti sonuçta ek gelir ama anlaşılan tamamen cevize sarılmak sakat teşekkürler.
darkmoon
30-04-2012, 23:04
@darkmoon abi elektrik ne için orayı anlayamadım ? belki dediğiniz diğer bitkiler sürekli ilgi istiyor diye tutmamıştır cevize 5 sene adam akıllı bakıldığı zaman tutar Allahın izniyle.yol boylarında çıkan bir bitki.birazda bu yüzden cevizi tercih ettim yoksa buralar çok verimli ne eksek çıkar ama çiftçi olmadığım için uğraşması sizin dediğiniz elektirği suyu çapalaması toplayacak adam tutulması çok maliyetli olur cevizde bu kadar maliyet yok.ayrıca tutmasa ne olur 15 bin lira zarar tutarsada yılda 200-300 bin lira kazanç sağlar bence riske değer.ceviz hasadı 20 gün bir adam tutarız veya kendimiz dururuz diğer bitkilere benzemiyor.dağda ceviz yetiştirenler var ve yurtdışında bu işi ciddi ciddi yapanlar var.bir kişi hem budayabiliyor hem toplayabiliyor.yalnız ilk 5 sene ve ekimi bu işte çok önemli .
elektirik sulama için açıcağın kuyudan su çekmen için lazım o kuyunun içine dalgıç motoru koyucaksın ben ilgi demedim ilgi ile alakası yok boş bırakırsan tarlayı dadana bilirler dedim şimdi burda açık seçik yazamıyorum ama çok çok art niyetli insanlar var olay tutup tutmama olayı değil ceviz her daim en zor koşulda bile tutar ben bodur ceviz ağacının balçıklı toprakda bile tuttuğunu gördüm tekirdağ civarlarında
olay boş bırakmamak tarlayı tarlayı boş bırakırsanız hasat vakdi bir gelirsiniz dalda ceviz bulamaya bilirsiniz bu işi yapanlar genelde ya emekli olup evinide köyüne yada bahçesinin tarlasının hemen yanı başına yerleşenler yapıyorki devamlı kontrol altında tutuyorlar yada icara veriyorlar adamlar uğraşıyor ama iyi bir parada gelmiyor.
neticede bir şey olmaz en kötüsü dediğiniz gibi 15 bin tl bir para gider sağlık olsun aldığınız toprak zaten raic bedelinden 1 senede o parayı kar olarak amorti eder.. bildiğim bir şey varsa tarım zirai ne iş yaparsan yap kesinlikle başında durucaksın yoksa art niyetli dediğim gibi çok insanlar var ağaçlarınızıda keserler dalından siz gelmeden kendileride alırlar ben komşusunun bahçesindeki ağaçların dibine gece böcek ilacı sıkmış adamın tüm ağaçlarını öldürmüş insan tanıyorumki köy kahvesinde kahkahalar atarak anlatıyordu..
mert_leon
30-04-2012, 23:12
o ağacı öğrenip bana detaylı bir pm atarmısın sakıncası yoksa. Su sıkıntım yok 140 m den sondaj suyum çıkıyor
10 dönüm altı göl olan bir yer var öğrenebilirseniz oraya ekerim 2metre sonra su çıkıyor :)
işte her yerde yetişiyor :) yol boylarında bile yetişiyor adam asfalt atmış ortasında ceviz :)
sulak arazide kavak ağcı çabuk büyür uzar gider ve köklerinden kesildikten sonra yeni fışkınlar verir güzel bi seyrelmyle tekrar dan kesilenlerin yerine büyütülebilir. şuan bizim 1 tane kavak ekili alanımız var. bakımıyla filan pek uğraşmıyoruz sulama derdide yok sulak bi arazide fakat sadece bu işe bel bağlanmaz 5-10 yılda bir biraz para bırakır Allah bereket versin ağaçların gölgesinde yaptığınız mangallarda size kar kalır :D
elektirik sulama için açıcağın kuyudan su çekmen için lazım o kuyunun içine dalgıç motoru koyucaksın ben ilgi demedim ilgi ile alakası yok boş bırakırsan tarlayı dadana bilirler dedim şimdi burda açık seçik yazamıyorum ama çok çok art niyetli insanlar var olay tutup tutmama olayı değil ceviz her daim en zor koşulda bile tutar ben bodur ceviz ağacının balçıklı toprakda bile tuttuğunu gördüm tekirdağ civarlarında
olay boş bırakmamak tarlayı tarlayı boş bırakırsanız hasat vakdi bir gelirsiniz dalda ceviz bulamaya bilirsiniz bu işi yapanlar genelde ya emekli olup evinide köyüne yada bahçesinin tarlasının hemen yanı başına yerleşenler yapıyorki devamlı kontrol altında tutuyorlar yada icara veriyorlar adamlar uğraşıyor ama iyi bir parada gelmiyor.
neticede bir şey olmaz en kötüsü dediğiniz gibi 15 bin tl bir para gider sağlık olsun aldığınız toprak zaten raic bedelinden 1 senede o parayı kar olarak amorti eder.. bildiğim bir şey varsa tarım zirai ne iş yaparsan yap kesinlikle başında durucaksın yoksa art niyetli dediğim gibi çok insanlar var ağaçlarınızıda keserler dalından siz gelmeden kendileride alırlar ben komşusunun bahçesindeki ağaçların dibine gece böcek ilacı sıkmış adamın tüm ağaçlarını öldürmüş insan tanıyorumki köy kahvesinde kahkahalar atarak anlatıyordu..
işte insanı katil eder böyle tipler.abi dediğim gibi cevizin hasat zamanı 20 gün 1 ay o kadarcıkta sabrederim diğer meyveler gibi değil.artık art niyetlilerede kendimce bir çözüm bulurum ama bu tip insanlar her yerde onlardan korkup iş yapmayacak değiliz ya bir yıl iki yıl girer üçüncü yıl ne olur bilemem burda yol kenarları marul,mısır,buğday v.s ekili giren yok herhalde. ama dediğim gibi benim için önemli olan işsiz kalsam bile beni idare ettirmesi.ilerde ne olacağı belli değil.işler iyi giderse dahada profosyonelleştiririm olayı.
sweatcaptain
30-04-2012, 23:45
neticede bir şey olmaz en kötüsü dediğiniz gibi 15 bin tl bir para gider sağlık olsun aldığınız toprak zaten raic bedelinden 1 senede o parayı kar olarak amorti eder.. bildiğim bir şey varsa tarım zirai ne iş yaparsan yap kesinlikle başında durucaksın yoksa art niyetli dediğim gibi çok insanlar var ağaçlarınızıda keserler dalından siz
gelmeden kendileride alırlar ben komşusunun bahçesindeki ağaçların dibine gece böcek ilacı sıkmış adamın tüm ağaçlarını öldürmüş insan tanıyorumki köy kahvesinde
kahkahalar atarak anlatıyordu..
Cok haklisin bir yaz bahcemizde buyuk bir sefati agaci vardi o sene okadar cok meyvw vermistiki dallari kiriliyor ... Sabah bi kalktik tek bir meyva kalmamis ustunde bahce kapisinin onunde de bir kac bos kasa duruyordu... İlgilenmek sart
BYSCRATCH
01-05-2012, 00:08
bu gibi masrafları devlet teşvik amaçlı destekliyor.Kredi ve hibe veriyor.Dikim masraflarını komple devlet karşılıyor hatta dikenli teline kadar.15 yıl sonra mesela 10.000 lira verdi 13.000 lira olarak geri alıyor.Yaptırdığınız her işi faturalayıp devlete göstermek gerekiyor bunun için.. diğer masraflar içinde biraz sermaye gerekiyor tabiki :)
bu kardeşiminde dediği gibi devlet teşvik ediyor.
Şöyle kısaca kendimizden bahsedeyim.
Aslen Niğdeliyiz.Tarım ve orman işlerinde çalışan memur arkadaşlar köyleri teker teker dolaşıp bu konuda bilgi veriyor ve bu teşviğe girecek olanların arazileri hakkında bilgi topluyor.Tabi onların gelmesine gerek yok kendinde gidip başvurabilirsin.
Bizim kendimize ait 30 dönüm arazimiz var.30 dönümün hepsi Napolyon kiraz ekili yaklaşık 1100 ağaç ve yaşları bu seneyide katarsak 5 yaşına girecek.Kilosu 6 tl'den hollandaya her yaz temmuz ayında özel bir şirket tarafından özenle toplanıp yurtdışına gidiyor.Hemen yan tarlada amcamlara ait yaklaşık 80 dönüm civarı tarlayıda ondan biz kiralayarak badem işine koyulduk.Badem ağacının odun kısmı soğuya dayanıklı olduğundan niğde bölgesi ve çevrelerinde badem yetiştiriciliği yaygındır.
Devlet teşvik ettiğini öğrenince bilgi aldık bir takım.
İlk baş kendinize ait arazinin olup olmadığını gelip görüyorlar.
Öyle her araziyide kabul etmiyorlar.Topraktan birtakım örnekler alıp çevre şartlarının uygun olup olmadığına bakıyor.Toprak analizine göre neyin yetişip yetişmeyeceğini mühendisler karar veriyor.Senin o konuda hiçbir kararın yok.Mühendisler burada badem elverişli ve ceviz derse onun onayı veriliyor.Ve kabul ettikten sonra mühendisler araziye nekadar masraf(tel-çevirme-damlama-işçi-sulama)vs gibi ekipmanların nekadar gideceğini hesaplayıp bulunduğu yerden ayrılıyor :) Biz sondaj vurdurarak 75 metreden 15 lik boru kalınlığında suyu çıkardık.Şimdi Damlama yöntemiyle havuz yardımıyla sulama yapıyoruz( Bu iş bizim cebimizden gitti :))10 gün sonra tekrar gelip size planı ve nekadar badem ekileceğini ve ve bu arazide bademin ilk verimine kadar atıyorum 30 işçi çalışacak diyor.31 işçi çalıştırırsan kendin cebinden ödüyorsun.Ek masraflar sana ait.Ve kararı uyguladıgında bademi nereden alacagımıza kadar herşeyi ortak karar alıp yapıyorsunuz :) yani yetkili mühendis arkadaşlarla birlikte 15.000 tane tohum(Cinsi : Seleksiyon No: 104-1) alınıp(aşılanacak) 35 işçiyle birlikte ve kepçeyle ilk baş yerleri hazırlandı ve 10 günde hepsini diktik.Mühendis arkadaşlar badem dikme işi bittikten sonra görevleri burada bitiyor şimdilik.Ve bizde bütün belgede lazım olan herşeyi aldık faturalarıyla birlikte tabi planda yazılı olanlardan fazla çıktı ama o da cepten yedik.Herşey tamam olduğunda bizim yöneticimiz diyelim :) mühendis arkadaşa bizzat faturaları verdik ve geri kalan para süreçlerini onlar ayarlıyor.
Bize parasal destek olarak 380.000 tl olarak çıkarıldı ve bademlerin yetişme süresi 4 yıl olarak belirlendi.Geri ödeme süreci ilk badem veriminden itibaren 10 yıl sonraya atıldı ve bademleri devlet teşviki ile satıyorsun.Devletin seni yönlendireceği yere veriyorsun.10 Tonda 1 ton ilk yıl devlet kendine hediye olarak alıyor :) Sonraki yıllar agaçın yaşına göre bu miktar azalıyor.Bir Vergi gibi düşünün.
Bizim burada kazancımız varmı evet Var.1.5 Dönümden yaklaşık 2000 - 3000 kg badem çıkıyor.ilk verimde çok az birşey kalıyor fakat tahmini tam verim 2014 da allah uzun ömür verirde o günleri görürsek tam verimimiz alacağız.2010 yılında başladık şuan agaçlar agustosta 2 yıl olacak.Bademler bu sene olur fakat kontrol altında olduğunda dolayı bu sene ellemiyoruz.Ayrıca denetimci amcalar :) her 3 ayda bir gelip kontrol ediyorlar.Yapamama gibi durumda hemen bloke ediyorlar.Yaptığınız masrafıda geri alıyorlar.
Ayrıca 80 dönümlük arazinin başında yaz kış 2 bekçi bekliyor.
Devlet teşviki ile bu işe girerseniz çok karlı çıkarsınız.
Fakat burada en önemli etken ARAZİ'Dir.Her araziyi elverişli bulmazlar ve engebeli arazileride pek sıcak bakmıyorlar.
Eğer yakışıklı bir arazi bulursanız ve sahibinide kandırırsanız(böyle bir uygulamaya herkes cesaret edemez.eksileride var artılarıda var.Yapamazsan söke söke alıyorlar.)Devlet teşvikiyle ceviz-badem-bodur elma-kiraz- emeğinizin karşılığını ve ticaretini mutlaka alacaksınızdır.Adı üstünde teşvik az da eliniz bu işlere yatkın olursa yönetiminide iyi yaparsanız devlet sizlere kapılarını daha iyi açacaktır.
Yardımcı olabildiysem memnun kalırım.
Hem köylümüz ekmek yiyor,hem de bu sayede ülkemiz kalkınıyor.Esnafın yüzünüde güldürmüş oluyorsunuz.
Emir_b16a
01-05-2012, 00:10
devletin bunda da koyduğu bir kota vardır elbet onu iyi araştırmak lazım bu ülkede bakkal hesabıyla iş yapmak adamı iflasa götürür
bizde herşey izafiyet teorisi gibi
darkmoon
01-05-2012, 00:12
işde çok şeyler gördüm çok şeyler biliyorum ama yazamam birileri alınır yoksa ne hikayeler biliyorum.. ondan dedim başında durmak lazım diye..
burakcım yap ben bunları yapma diye demiyorum hani yap kazanırsan zaten allah yürü ya kulum der dediğin gibi daha profesyönelleşirsin iş imkanı olur ama olaki olmadı kazanamadın tatsız yanını gördün işi üzme kendini toprak sende esas para edende toprakdır toprağı olan insan zengin insandır.. belki sizin oralarda böyle şeyler yokdur oda var..
Hayatım boyunca cevizkırmayıda beceremedim yetiştirmeyide :D. bol şans
babam 6 yıl önce 200 e yakın ağaç dikti gerçekten zor iş ama iyi para bırakıyor
@BYSCRATCH abi çok teşekkürler bu işe devlet desteğiyle girmek en mantıklısı 10 yıl sonra zaten aksilik olmazsa devletten aldığımız paranın iki katını çıkarır.işe girip görmek lazım.. tarlayı 5 yıl önce analiz ettirmiştik ve cevize uygun olduğu sonucunu çıkarmışlardı ama o zaman uğraşacak birisi olmadığı için kalmış bu senede analiz ettiririm tarla en az 20 yıldır bomboş kimse ekim yapmamış buda bi avantaj :)
işde çok şeyler gördüm çok şeyler biliyorum ama yazamam birileri alınır yoksa ne hikayeler biliyorum.. ondan dedim başında durmak lazım diye..
burakcım yap ben bunları yapma diye demiyorum hani yap kazanırsan zaten allah yürü ya kulum der dediğin gibi daha profesyönelleşirsin iş imkanı olur ama olaki olmadı kazanamadın tatsız yanını gördün işi üzme kendini toprak sende esas para edende toprakdır toprağı olan insan zengin insandır.. belki sizin oralarda böyle şeyler yokdur oda var..
evet abi hiç yoktan aklımda kalmaz girdim yapamadım derim öteki türlü işe girsem bile aklımın bir köşesinde keşke ceviz işine girseydim diye düşünceler olurdu :) gençken her türlü risk alınır ilerde insan cesaret edemeyebilir.
babam 6 yıl önce 200 e yakın ağaç dikti gerçekten zor iş ama iyi para bırakıyor
iki yüz ağaçta ortalama kazanç nedir.?