Orijinalini görmek için tıklayınız : Egr iptali ile ilgili sorular?
Huseyin0727
12-11-2012, 12:20
Arkadaşlar 2011 model c3 ümde yazılım var ve şuan ki km si 36bin egr hakkındaki sorularım ise şunlar
1.Egr iptali yazılım ile oluyor mu?
2.Egr iptalinin bana ne gibi dez avantajları olur?
3.Yazılım ile ptal edilmez ise muayene esnasında problem çıkar mı?
Daha önce egr hakkında çok konu açılmış ama aradığım sorulara cevap bulamadım buı yüzden yeni konu açtım.
berkay_aydin
12-11-2012, 12:45
2- Soğuk havalarda biraz geç ısınabilir bence sorun değildir..
3- Mekanik olarak iptal edilse bile muaynede sorun çıkartmaz...
ykavcioglu
12-11-2012, 12:46
1- Egr iptali kör conta ile olan bir işlem.
Huseyin0727
12-11-2012, 13:35
1- Egr iptali kör conta ile olan bir işlem.
bu işlem hakkında bir bilgim yok nasıl yapılyor kör conta ?
selam,
PSA'nın 1.4HDi motoru güzel tasarlanmış, çok ekonomik & emisyon açısından oldukça uğraşılmış bir motor.
gördüğüm kadarıyla Peugeot & Citroen aynı motoru paylaşıyor. ufak farklılıklar muhakkak vardır.
motorla ilgili bazı şeyler için uğraşırken 206'nın emme manifoldunu söktük. manifolddan emme süpaplarına giden yolda EGR sistemi var. aşağıdaki resmin sol tarafında görebilirsin.
http://imageshack.us/a/img710/2748/dsc02271wj.jpg
daha yakından;
http://imageshack.us/a/img109/6923/dsc02272u.jpg
resimdeki sistem bildiğiniz kelebek. telli değil, motorla çalışıyor. sistemi ECU çalıştırıyor. bir çeşit Y-boru tasarımı ile hava+egzos gazı karışımı sağlanıyor.
resimdeki motor '08 model. galiba '06 modellerin öncesinde basit EGR sistemi kullanılmış. onlarda kör tapa ile iptal mümkün, ama bu sistemi basit bir şekilde iptal edemezsin.
ben de iptal etmeyi düşünmüştüm, karşıma bu kadar kompleks bir sistem çıkınca vazgeçtim. spor & herkesin kurcaladığı bir motor olmadığı için ECU'dan şöyle iptal ederiz böyle değiştiririz diye kaynak bulmak zor. yine de PSA motorlarından & ECU'larından anlayan ileri seviye birisi bulunursa iptal edilebileceğini tahmin ederim.
Peugeot diagnostik yazılımında (Peugeot Planet) EGR kelebeğinin açısı, anlık voltaj vs. gibi değerlerin çıktığını hatırlıyorum.
kelebek;
http://imageshack.us/a/img593/5192/dsc02273wr.jpg
yukarıdakiler haricinde, öğrendiğim kadarıyla EGR tamamen emisyon için hazırlanmış; performansa kötü etki yapan bir sistem. benzinli bazı yeni motorlarda halen EGR yok. amaç emisyonu düşürmek olduğu için motor tasarımları EGR kullanıp kullanmamakta serbest diye yorum yapabiliriz.
cevaplar;
senin motorunda yazılım ile olması lazım, EGR kelebeğinin emme yönüne %100 açılıp kalacak şekilde ECU'dan iptal edilmesi gerekir diye tahmin ederim.
dezavantajının olmayacağını düşünmekle birlikte EGR'nin amacı yanma odasındaki yüksek sıcaklığı frenleyerek nitrik asitli atık gaz oluşumunu azaltmak olduğundan, EGT değerinin biraz daha yükseleceğini tahmin ederim. ECU yazılımı, EGR iptali gibi konularla ilgileniyorsan ve hazır bu kadar açacakken, egzos manifolduna bir EGT sensörü (thermocouple) takmak yerinde olur, gaz sıcaklığını gözlemlemiş olursun.
muayenedekiler bu tip şeyleri anlamaz.
Ek.Civic_Spoon
12-11-2012, 13:49
http://www.techturkey.com/forum/otomobilleriniz/53994-hzk88-206gti-n-a-3.html
burada ayrıntılı olarak söyleniyor bakabilirsin
Huseyin0727
12-11-2012, 14:05
selam,
PSA'nın 1.4HDi motoru güzel tasarlanmış, çok ekonomik & emisyon açısından oldukça uğraşılmış bir motor.
gördüğüm kadarıyla Peugeot & Citroen aynı motoru paylaşıyor. ufak farklılıklar muhakkak vardır.
motorla ilgili bazı şeyler için uğraşırken 206'nın emme manifoldunu söktük. manifolddan emme süpaplarına giden yolda EGR sistemi var. aşağıdaki resmin sol tarafında görebilirsin.
http://imageshack.us/a/img710/2748/dsc02271wj.jpg
daha yakından;
http://imageshack.us/a/img109/6923/dsc02272u.jpg
resimdeki sistem bildiğiniz kelebek. telli değil, motorla çalışıyor. sistemi ECU çalıştırıyor. bir çeşit Y-boru tasarımı ile hava+egzos gazı karışımı sağlanıyor.
resimdeki motor '08 model. galiba '06 modellerin öncesinde basit EGR sistemi kullanılmış. onlarda kör tapa ile iptal mümkün, ama bu sistemi basit bir şekilde iptal edemezsin.
ben de iptal etmeyi düşünmüştüm, karşıma bu kadar kompleks bir sistem çıkınca vazgeçtim. spor & herkesin kurcaladığı bir motor olmadığı için ECU'dan şöyle iptal ederiz böyle değiştiririz diye kaynak bulmak zor. yine de PSA motorlarından & ECU'larından anlayan ileri seviye birisi bulunursa iptal edilebileceğini tahmin ederim.
Peugeot diagnostik yazılımında (Peugeot Planet) EGR kelebeğinin açısı, anlık voltaj vs. gibi değerlerin çıktığını hatırlıyorum.
kelebek;
http://imageshack.us/a/img593/5192/dsc02273wr.jpg
yukarıdakiler haricinde, öğrendiğim kadarıyla EGR tamamen emisyon için hazırlanmış; performansa kötü etki yapan bir sistem. benzinli bazı yeni motorlarda halen EGR yok. amaç emisyonu düşürmek olduğu için motor tasarımları EGR kullanıp kullanmamakta serbest diye yorum yapabiliriz.
cevaplar;
senin motorunda yazılım ile olması lazım, EGR kelebeğinin emme yönüne %100 açılıp kalacak şekilde ECU'dan iptal edilmesi gerekir diye tahmin ederim.
dezavantajının olmayacağını düşünmekle birlikte EGR'nin amacı yanma odasındaki yüksek sıcaklığı frenleyerek nitrik asitli atık gaz oluşumunu azaltmak olduğundan, EGT değerinin biraz daha yükseleceğini tahmin ederim. ECU yazılımı, EGR iptali gibi konularla ilgileniyorsan ve hazır bu kadar açacakken, egzos manifolduna bir EGT sensörü (thermocouple) takmak yerinde olur, gaz sıcaklığını gözlemlemiş olursun.
muayenedekiler bu tip şeyleri anlamaz.
bu detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim sanırım en sağlıklısı yazılım yolu ile pitali oluçaktır...
Huseyin0727
12-11-2012, 14:09
http://www.techturkey.com/forum/otomobilleriniz/53994-hzk88-206gti-n-a-3.html
burada ayrıntılı olarak söyleniyor bakabilirsin
konuyu inceledim fakat o araç gti motor a sahiğ bnm aracım hdi motor ve 2011 model aynı olucaklarını zannetmiyorum keşke aynı olsalar gayet basit bir uygulaması varmış
bu detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim sanırım en sağlıklısı yazılım yolu ile pitali oluçaktır...
:icon_tup:
zaten böyle bir sistemde ECU'dan müdahalesiz olmaz, arıza ışığı yakar, başka sorunlar çıkabilir, vs.
huseyinturk
12-11-2012, 14:15
206 ile 307de fark var. Motorunda bu fotodaki parça var ise işaretli hava borusunu çıkarıp iki çıkıştan tıkayarak yapılıyor egr iptali
http://www.forum-peugeot.com/Forum/m...40x480%5D2.JPG
konuyu inceledim fakat o araç gti motor a sahiğ bnm aracım hdi motor ve 2011 model aynı olucaklarını zannetmiyorum keşke aynı olsalar gayet basit bir uygulaması varmış
kör tapa olayını merak etmiştin; benzinli 2.0L GT motorundaki iptal kör tapa ile yapılmıştır.
Huseyin0727
12-11-2012, 14:25
kör tapa olayını merak etmiştin; benzinli 2.0L GT motorundaki iptal kör tapa ile yapılmıştır.
anladım gayet kolay bir uygulamaymış :)
JDMazda_GTR
13-11-2012, 15:21
Artık araçları(Bazıları hariç)kaput kaldırmadan yazılımla iptal etmek mümkün
Egr varlığı dert yokluğu fayda getirir.Egr zamanla dolar ve zift gibi yapışır çok ciddi zararlara yol açar.Egr iptal edilmezse araç zamanla kurum bağlmaya başlar,motor ömrünü etkiler vsvs.Ülkemizdeki mazot kalitesini görüp egr iptal etmemek arabayı öldürmek demektir.Egr üniversitelerde tez olmuş ve zararları tespit edilmiş bir sistemdir.
Egr iptal edilince nox salınımı artar ama tr standartlarında bu muayene için sıkıntı çıkarmaz.Mekanik iptali bile yapılsa muayene sırasında zaten anlaşılmaz
Kısacası zaman kaybetmeden iptal et
Huseyin0727
15-11-2012, 15:15
Artık araçları(Bazıları hariç)kaput kaldırmadan yazılımla iptal etmek mümkün
Egr varlığı dert yokluğu fayda getirir.Egr zamanla dolar ve zift gibi yapışır çok ciddi zararlara yol açar.Egr iptal edilmezse araç zamanla kurum bağlmaya başlar,motor ömrünü etkiler vsvs.Ülkemizdeki mazot kalitesini görüp egr iptal etmemek arabayı öldürmek demektir.Egr üniversitelerde tez olmuş ve zararları tespit edilmiş bir sistemdir.
Egr iptal edilince nox salınımı artar ama tr standartlarında bu muayene için sıkıntı çıkarmaz.Mekanik iptali bile yapılsa muayene sırasında zaten anlaşılmaz
Kısacası zaman kaybetmeden iptal et
hemen yarın yazılım yolu ile iptal ediyorum bu konu hakkında artık kesin eminim egr gereksiz bir şey :) teşekkürler :icon_tup:
hemen yarın yazılım yolu ile iptal ediyorum bu konu hakkında artık kesin eminim egr gereksiz bir şey :) teşekkürler :icon_tup:
bu işleri yaptırdığın yer yazılımdan iptal ederiz & hiçbir sorun çıkmaz dedi mi?
sonuçta windows işletim sistemi değil bu, bi tık basitliğinde yapılmıyor.
tereyağından kıl çeker gibi EGR iptal ettim en ufak sorun çıkmadı olayı pek kafama yatmadı.
eski tip EGR sistemi olsa kolayca iptal ediliyor.
deneyimini foruma yazarsan memnun oluruz.
Huseyin0727
15-11-2012, 15:29
yazılımcım 1 haftadır yurt dışındaydı.Sonunda ulaşabildimn ve aradım kendisini yazılım yolu ile iptal ederiz dedi.iptal işleminden sonra deneyimlerimi tabikide yazarım
..........................
Huseyin0727
29-12-2012, 22:01
uzun zamandi siteye giremedim egr iptal edildi fakat aracta gec calisma gec isinma fazlavyakit tuketimi ve depodaaz yakit kaldigi zaman yolda birqkiyor yada tekliyor seside cok yukseldi geri orjinal e dondum bende.
tdipower
29-12-2012, 22:03
egr iptali sonrası aracın geç ısınması normaldir. fakat fazla yakıt tüketimi ve yolda kalmanızın alakası yoktur egr iptali ile
berkay_aydin
29-12-2012, 22:12
Söylediğiniz hiçbirşey egr ile alakalı değil gibi, arıza durumu yoksa mekanik olarak iptal etmek en matıklısı..
Huseyin0727
31-12-2012, 17:10
egr iptalinden hemen sonra oldu bu sorunlar
Huseyin0727
31-12-2012, 17:11
sadece mekanik olarak iptal edildi.fakat bir arkafasom dun tipanin yanlis yere koyuldugunu soyledi bana belki bu yuzdendir
EGR iptalindeki yakıt yükselişi bendede oldu bildiğin benzinli gibi içiyor :)
nasıl iş bu anlamadım kimi yakıt düşer diyor sizler yükseliyor diyorsunuz tamda iptal etme konusunda karar vermek üzereyken biraz daha bekleyelim bakalım
typermelih
02-03-2013, 08:20
yazılımla da yapılabiliyor diye biliyorum .yani golf 105 dizellerde öyle olabiliyor
benimki yazılımla iptal zaten.