Orijinalini görmek için tıklayınız : 1.5 dci konusu
bu arada daha uzun şanzımanın 75lik için son hızda getirisi varken (yazılım sonrasında ve stock ama yokuş aşağı) götürüsü çok daha fazla.
bakınız 90lık bizdeki şanzımanlı aracın 0-100ü renaulta göre 11.7sn ama 75lik şanzımanlı 1.5dci 90 83gr'da bu 12.1sn ve drag'da (400mt) bu fark 0.3sn, sadece şanzıman için çok ciddi farklar bunlar özetle iyi birşeymi tartışılır bence değil.
Std 90 lıklar 1.2 peak atıp kademeli şekilde 1.0 - 0.9 lara düşer
90 lık motor kodu k9k 608
75 lik motor kodu k9k 612 dir
EGR sistemleri farklı
Turboda da ufak farklılıklar vardır.
75 lik olanlar yurtdışı verilerinde limit 128 hp alabiliyorken 90 lık seri şaşırtıcı şekilde limit124 hp alabiliyor
Kısacası 75lik alt yapısı olanlar daha seri ve sanzıman olarak 90 lıklara göre bir tık uzun olduğu için 90lıklar bir yerde tıkanıyorken 75 likler 210 lara kadar çıkabiliyor :D
yani şunu mu anlıyoruz 90 lık yerine 75 lik alıp daha ucuzamı yürüyen clioya bincez gerçi arada ciddi bi fiyat farkı oldugunu düşünmüyorum ama
mikelazi
08-05-2019, 10:38
Std 90 lıklar 1.2 peak atıp kademeli şekilde 1.0 - 0.9 lara düşer
90 lık motor kodu k9k 608
75 lik motor kodu k9k 612 dir
EGR sistemleri farklı
Turboda da ufak farklılıklar vardır.
75 lik olanlar yurtdışı verilerinde limit 128 hp alabiliyorken 90 lık seri şaşırtıcı şekilde limit124 hp alabiliyor
Kısacası 75lik alt yapısı olanlar daha seri ve sanzıman olarak 90 lıklara göre bir tık uzun olduğu için 90lıklar bir yerde tıkanıyorken 75 likler 210 lara kadar çıkabiliyor :D
şimdi 75lik daha uzun şanzıman sayesinde daha düşük yakıt,daha yüksek son hız,ama 90lık tan zayıf ara hızlanma o zaman.
Yarbay ın hesabına görede
90lık 4000de 200km/h
75lik aynı devirde 220km/h
yapıyor o zaman.tabi 75ligin gücü yetermi oda muamma.
ikisinide dp-yazılım yapıcak olsak hangisini seçmek mantıklı olur.
turbo-cooler-enjektör farkları nedirki 75lik 128hp lere dayanırken,90 lık 124hp lerde kalıyor.
bir arkadaşımda 90lık sw var tq dan peak 1.5-1.6 görüyor.onada pek inanmadığım için burda sordum stock basıncı.acaba yazılımlımı aracı :)
mikelazi
08-05-2019, 10:42
yani şunu mu anlıyoruz 90 lık yerine 75 lik alıp daha ucuzamı yürüyen clioya bincez gerçi arada ciddi bi fiyat farkı oldugunu düşünmüyorum ama
75 likler donanım olarakta zayıflar
75 likler donanım olarakta zayıflar
donanım derken ,clioda ki donanım ne olaji :D
mikelazi
08-05-2019, 11:10
donanım derken ,clioda ki donanım ne olaji :D
Clio Model Karşılaştırma | Renault Turkiye (https://www.renault.com.tr/araclar/binek-araclar/clio-ph2/karsilastirma.html)
deri direksiyon yok,4 cam elk. yok,klima manuel falan filan
şimdi 75lik daha uzun şanzıman sayesinde daha düşük yakıt,daha yüksek son hız,ama 90lık tan zayıf ara hızlanma o zaman.
90lık 4000de 200km/h
turbo-cooler-enjektör farkları nedirki 75lik 128hp lere dayanırken,90 lık 124hp lerde kalıyor.
bir arkadaşımda 90lık sw var tq dan peak 1.5-1.6 görüyor.onada pek inanmadığım için burda sordum stock basıncı.acaba yazılımlımı aracı :)
abi 75liğin 128,90lığın 124de kaldığı konusu bence tamamen yanlış ve duruma göre alınmış bir sonuç
bugün 100 tane 90lık çevirin hepside 120hp alacamı? elbetdeki hayır ,etkenler:
1) kullanılan yakıt
2) aracın son bakımı
3) motorun kmsi ve /veya kondisyonu
4) o günkü hava şartları, oksijen oranı,derecesi, nem oranı
5) rakım
dahası iki araçta aynı şehirde aynı yazılımcı tarafından aynı dynoyama sokuldu? (sanmıyorum)
özetle aradaki 4hp fark öylesine az bir farki şüphem yok sadece araçtan araca fark yani genel bir durum değil diye tahmin ediyorum.
bu arada lokal yazılımcılardan remaps'dede 75lik ile 90lığın yazılımı aynı çıkıyor 115hp/260tq ve şahsi fikrim 10 numara bir seçim tam tadında diğer arkadaşlar gibi 3-5hp daha fazlasını üretecek diye kasmamışlar.
bence gerek manuel gerek edc olsun 90lığın mantıklı noktası 115hp-260tq ötesinde duman üretimi hızla artıyor her ne kadar dpf yüzünden bir göremesekte
110luk için sadece araç manuel ise yazılım yapardım muhtemelen ondada limiti 135hp tutuyor genelde daha profosyonel davranan firmalar muhakak bildikleri vardır.
Cliosportve
08-05-2019, 12:23
turbolarının kodu farklı diye bende biliyorum ama sonuçlardanda göreceğiniz gibi elde edilen sonuç aynı (yazılım sonrası) dolayısıyla fabrika sadece ayrı kodlar verilmiş aynı ürün diye akla geliyor.
Hollanda'da bir forum üyesi resimlerle ölçmüş paylaşmıştı bulmaya çalışacam ama hiçbir fark yoktu.
EGR'sni ilk defa duyuyorum hiç konusunda geçmedi ama bana ultra anlamsız geldi, 2 aynı motor, aynı araç, aynı Euro normu neden EGRleri farklı olsunki bu hem anlamsızca hem firmanın kendine ek maaliyet. varsa detay paylaşırsanız sevinirim.
75liğin şanzımanı 90lıktan ayrı olduğu doğrdur ama bu sadece Türkiye'de böyle, yurtdışında 90lık 2 ayrı segmentasyonda var biri 1.5dci 90 diğeri 1.5dci 90 83gr yani emisyonu daha sıkı limitlerde tutulmuş araç bununda elde edilme şekli daha uzun vites daha az rpm.
özetle 1.5dci 90 83gr ın şanzımanını ile bizdeki 75likler aynı şanzıman temelinde.
90lık 2bin devirde hemen hemen 100kmh yaparken 75lik hemen hemen 110km yapıyor yani %10 daha uzun ve bu sebeble son hızı daha yüksek.
clio4 ler ile ilgili datalar:
https://www.carsforum.co.il/cars/Uploads/motori/9-2012/820/gallery/specs-2.pdf
bu arada daha uzun şanzımanın 75lik için son hızda getirisi varken (yazılım sonrasında ve stock ama yokuş aşağı) götürüsü çok daha fazla.
bakınız 90lık bizdeki şanzımanlı aracın 0-100ü renaulta göre 11.7sn ama 75lik şanzımanlı 1.5dci 90 83gr'da bu 12.1sn ve drag'da (400mt) bu fark 0.3sn, sadece şanzıman için çok ciddi farklar bunlar özetle iyi birşeymi tartışılır bence değil.
EGR farklılıkları ile ilgili Renaultun yetkili kişilerinden sözlü şekilde farklı olduğunun tespitini bizzat duymuştum.
Özellikle zaten iki arabayı yan yana getirip kaputunu açtığınızda EGR sensörleri ve EGR ye giden boruların farklılıklarını çıplak gözlede görebilirsiniz.
Şu an Türkiye'de satılan GTline en dolu modellerinde de 75 lik dediğimiz motoru ve yazılım alt tabanını kulanmaktadır.
GTline araçlara yazılım yazdığımda 3-4 çeşit tabanı olduğunu bu tabanların çoğunlukla 75 lik tabanla aynı olduğunu tespit ettik :)
Şanzıman sadece 5. vites olarak düşünülmemeli.Her viteste 15-20 km kadar farklılıklar bulunmaktadır.
Şanzıman arasındaki farklılık tahminime göre sadece final drive yüzündedir diye tamhin ediyorum ( ayna mahruti )
Donanım olarak ciddi farklılıklar var
Joy dediğimiz 75 lik seride neredeyse herşey manuel şekilde görevini yapıyor.
ICON ile JOY arasında
-Ses sistemi
-Navigasyon Müzik çalar
-Arka camlar otomatik
-Çelik jantlar ve lastiklerin markası
-Koltukların rahatlığı
-Kapanan ve elektrikli aynalar
-Yağmur sensörü
-Park sensörü
-ECO mode
Ben her iki aracada sahibim.
Hem Icon 90 hem Joy 75 lik.
Açıkcası haftasonları Iconu kullanmak için sabırsızlanıyorum :)
90lık 4000de 200km/h
Ben maksimum kendi aracımda 1.45 gördüm ki zaten VNT müdahale ediyor anında
Zaten anında fön makinesine dönen bir Turbodan bahsediyoruz,VNT müdahale etmese dahi minicik bir turbo o basınçlara daha ne kadar dayanabilecek oda muamma.
1.6 peak atmasından ziyade aslında cont. olarak ne verdiğini görmek gerekir.
EGR farklılıkları ile ilgili Renaultun yetkili kişilerinden sözlü şekilde farklı olduğunun tespitini bizzat duymuştum.
Özellikle zaten iki arabayı yan yana getirip kaputunu açtığınızda EGR sensörleri ve EGR ye giden boruların farklılıklarını çıplak gözlede görebilirsiniz.
Şu an Türkiye'de satılan GTline en dolu modellerinde de 75 lik dediğimiz motoru ve yazılım alt tabanını kulanmaktadır.
GTline araçlara yazılım yazdığımda 3-4 çeşit tabanı olduğunu bu tabanların çoğunlukla 75 lik tabanla aynı olduğunu tespit ettik :)
Şanzıman sadece 5. vites olarak düşünülmemeli.Her viteste 15-20 km kadar farklılıklar bulunmaktadır.
Şanzıman arasındaki farklılık tahminime göre sadece final drive yüzündedir diye tamhin ediyorum ( ayna mahruti )
başta demek istediğinizi anlamadım ama sonradan jeton düştü ve evet haklısınız hava emiş filtresinden tuttun,egr boruları vs farklı görünüyor.
bu farklılıklar nelere etken birşey söylesem atıyor olmuş olurum yorum yapmim ama EGR'nin kendisi ve sensörü bizim şu an şirketde bulunan 75lik joy ve 90lık iconda birebir aynı her ikiside 2016 model onu not geçim.
garip ,belkide olay sadece daha uygun parçalar kullanmaktır bilemedim, joydaki ısı kalkanıda icondan daha küçük hani ordan bile acep maaliyet düşürmekmidir dedim içimden.
Cliosportve
08-05-2019, 13:35
yalnız ben farklıkları göremiyorum? bizde şu an şu sn bana sadece 5mt uzaklıkta olan bolca sayıda 1.5dci joy 75 2016 model ve 1.5dci 90lık icon edc var ne dediğiniz gibi egr sensörü nede borusu farklı? aracın kaput altını çekip atmaya çalışıyorum ama beceremedim birebir kopya iki motor?
siz yıldan yıla farklı olan 2 versiyona bakıyor olmayasınız? 2012den 2014e kadar renault önce varta marka hemde AGMli akü kullandı iconlarda sonrasında döndü Mutlu akü EFB kullandı şimdide Renault imzalı akü kullanıyor.
yani her modeli aynı değilki zaten bu tarz farklıklar gayet normal ama dediğim gibi şu an şimdilik benim önümde var olan 2016 ne joyda nede iconda fark var birebir aynılar
Şurda yanılıyor olabilirsiniz..
İlk bu kasa Clio çıktığında 2012 senesi ve 2013 senesi versiyonlarıda ICON serisi ile JOY serisi motorları bariz farklıydı.
2014 senesine geçtiğimizde bütün ICON ve JOY motorlarını - JOY'a koydukları motor sistemine geçirdiler.
Yani sen 2014 senesinde ve sonrasında ICON alıyorsan motoru 75'lik sistemde olanlardan oluyor.
Benim tespitim bu yönde.
Bu arada çalıştığım şirkette 100 lerce Clio 4 araç kullanıcısı arkadaşlarım var.
Çevremdeki Cliocularda hatrı sayılır seviyelerdedir.
Bu durumu kendi aramızda çok konuşuyor Hatta çok makarasını döndürdüğümüz oluyor :)
Renault elinde kalan ve yeni ürettiği 75 lik motorları 90 lık diye GTline ve ICON lara koymuştur diye düşünüyorum
Temelde zaten bu işi sadece Renaultta yapmıyor.Kısık versiyon yükseltilmiş versiyon örnekleri çok.
Buna en güzel örnek VW grup motorlarını söyleyebilirim :icon_tup:
mikelazi
08-05-2019, 13:45
Donanım olarak ciddi farklılıklar var
Joy dediğimiz 75 lik seride neredeyse herşey manuel şekilde görevini yapıyor.
ICON ile JOY arasında
-Ses sistemi
-Navigasyon Müzik çalar
-Arka camlar otomatik
-Çelik jantlar ve lastiklerin markası
-Koltukların rahatlığı
-Kapanan ve elektrikli aynalar
-Yağmur sensörü
-Park sensörü
-ECO mode
Ben her iki aracada sahibim.
Hem Icon 90 hem Joy 75 lik.
Açıkcası haftasonları Iconu kullanmak için sabırsızlanıyorum :)
Ben maksimum kendi aracımda 1.45 gördüm ki zaten VNT müdahale ediyor anında
Zaten anında fön makinesine dönen bir Turbodan bahsediyoruz,VNT müdahale etmese dahi minicik bir turbo o basınçlara daha ne kadar dayanabilecek oda muamma.
1.6 peak atmasından ziyade aslında cont. olarak ne verdiğini görmek gerekir.
şimdi 75-90 yazılımı dp ikiside 120hp oluyor.turbo-cooler-enjektör aynı ozaman
yazılım,egr,şanzıman sistemi farklı sadece doğrumuyum.
1.6tdi lar gibi yani
Cliosportve
08-05-2019, 14:00
şimdi 75-90 yazılımı dp ikiside 120hp oluyor.turbo-cooler-enjektör aynı ozaman
yazılım,egr,şanzıman sistemi farklı sadece doğrumuyum.
1.6tdi lar gibi yani
Kesinlikle.
Benim ve bu işin içinde olan diğer arkadaşlarımın tespitleri bu yöndedir.
Hatta dediğim gibi 75lik tabanlı motorlar bir tık ciğerli oluyor :cool:
Cliosportve
08-05-2019, 14:05
Yarbay
Aşağıdaki resim dediğim durumu özetleyen resimdir.
Üstteki safkan 90hp'lik 2012-2013 senesinde ICON lara koyulan motordur. K9K608
Alttaki ise 75 'lik motordur. - 2012-2013 Joylara - 2014-2015-2016-2017-2018 Joy - Touch - Icon - GTline serilerine koyulan motordur. K9K612
https://i.hizliresim.com/Nnz5bN.jpg (https://hizliresim.com/Nnz5bN)
Yarbay
Alttaki ise 75 'lik motordur. - 2012-2013 Joylara - 2014-2015-2016-2017-2018 Joy - Touch - Icon - GTline serilerine koyulan motordur. K9K612
hocam 90lık dediğiniz resimde sol en üstde bir sıvı rezervuarı var bu hiçbir clio 4de yok sanki,hiç göremedim eminmisiniz clio 4den alınma olduğuna?
ayrıca 2012-2013lerde ayırdğınız resimlerde 90lıkta dci yazısı yok 75likte var ama gerçek şuki 2012-2013lerin iconlarda gayetde ikiside mevcut:
dci'sız : Renault / Clio / 1.5 dCi / Icon / İLK SAHİBİNDEN İLK GOZ AĞRISI sahibinden.comda - 690659322 (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-ilk-sahibinden-ilk-goz-agrisi-690659322/detay)
dci'lı : Renault / Clio / 1.5 dCi / Icon / TAŞ OTOMOTİV 2012 Renault Clio 1.5 dCİ Icon sahibinden.comda - 690488616 (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-tas-otomotiv-2012-renault-clio-1.5-dci-icon-690488616/detay)
az önce daha 2dk evvel her ne kadar çocukca olsada vakit ayırıp renault servis müdürü olan arkadaşımı aradımki kendiside otomotiv meraklısı performans tutkunu donanımlı bilgili biri.
aynen dediğimi tekrarladı herşeyin temelinde birebir aynı motorlar, turbo,enjektör,blok,silindi,sıkıştırma oranı,ecu vs
orasında füme boru burasında dci yazısı vs öyle 15hp fark yaratacak şeyler değil takılmayın biri X yerden gelme Z zamanında diğeri Y yerden gelme Q zamanında şimdiye dek neler değişti dedi ve saydı:
1) iconlarda bass reflex yazılı ama 2015sonralarında fiziki anlamda bass reflex gerçekte yok, 2012-2015lerde Faital marka 13cm hoparlör ve borulu sistem (bass reflex) 2016 (hem faz1 hemde faz 2) ve sonralarında boru her ne kadar kapıda olsada ,döşemede nekakadar bass reflex yazsada arkadasında anam babam usulü monteli 16cm nokia marka hoparlör var.
2) 2012-2015 icon dcilarda AGMli Varta var sonrasında EFBliye dönmüş
3) 2012-2015 lerdeki 2 bölmeli ön göğüsün 2inci bölme malmesi ile 2016lar (faz 1) ve 2016 üstü ise dahada farklı (faz 2)
4) 2012-2015 faz 1 lerin arka kampanası düz ,2016 faz 1 tırtılı, 2016 faz2 tırtılı
5) yıllara göre kimisinde başta sabit bagaj kapağı takozu vardı sonrasında megane 3ler gibi ayarlı şimdi tekrar sabit
özetle kurcakayacak olsak çok ama çok daha fazla detay araçtan araca fark edecek ama bunların hiçbiri temel birşey değil el nihayetinde şase,şanzıman ve motor,intercooler hep aynı dedi.
bu arada sanırım aramızda mais çalışanı var en azından bahsi geçen servis müdür öyle dedi olmadı ona danışalım sanırım en doğrusunu o arkadaş bilecektir.
vayyy be e ne cıliyoymuşş :D
şaka bi yana benim de merak ettiğim konulardı bilgilendirme yapan arkadaşlara teşekkür edrim elinize saglık
şantiyelerimizin vazgeçilmezi cefakar cliolar
mikelazi
08-05-2019, 15:46
Yarbay
herşey çözüldü şimdi
2. el alınıcak olsa tavsiyeniz kaç model ve hangi donanımlısı olurdu.
aklımda gtline olsada yorumlarınıza açığım.
vayyy be e ne cıliyoymuşş :D
şaka bi yana benim de merak ettiğim konulardı bilgilendirme yapan arkadaşlara teşekkür edrim elinize saglık
şantiyelerimizin vazgeçilmezi cefakar cliolar
şakayla karışık cidden iyi araçlar, avrupada Golf'ten sonra en çok satılan araç,segmentine göre filtrelersen en çok satan araç.
bulabilsem linkini paylaşacam ama bulamadım zamanında bir tanesi standart clio4'e rs 5 bijon,arka disk ve megane 4 den çıkma 1.6dci çift turbo 165lik swap projesi başlatmıştı ama ne linki bulabiliyorum nede bitirip bitirmediğini.
düşününce ne manyak makine olur hele birde soft yazılımla tadından yenmez
Cliosportve
08-05-2019, 16:26
hocam 90lık dediğiniz resimde sol en üstde bir sıvı rezervuarı var bu hiçbir clio 4de yok sanki,hiç göremedim eminmisiniz clio 4den alınma olduğuna?
ayrıca 2012-2013lerde ayırdğınız resimlerde 90lıkta dci yazısı yok 75likte var ama gerçek şuki 2012-2013lerin iconlarda gayetde ikiside mevcut:
dci'sız : Renault / Clio / 1.5 dCi / Icon / İLK SAHİBİNDEN İLK GOZ AĞRISI sahibinden.comda - 690659322 (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-ilk-sahibinden-ilk-goz-agrisi-690659322/detay)
dci'lı : Renault / Clio / 1.5 dCi / Icon / TAŞ OTOMOTİV 2012 Renault Clio 1.5 dCİ Icon sahibinden.comda - 690488616 (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-tas-otomotiv-2012-renault-clio-1.5-dci-icon-690488616/detay)
az önce daha 2dk evvel her ne kadar çocukca olsada vakit ayırıp renault servis müdürü olan arkadaşımı aradımki kendiside otomotiv meraklısı performans tutkunu donanımlı bilgili biri.
aynen dediğimi tekrarladı herşeyin temelinde birebir aynı motorlar, turbo,enjektör,blok,silindi,sıkıştırma oranı,ecu vs
orasında füme boru burasında dci yazısı vs öyle 15hp fark yaratacak şeyler değil takılmayın biri X yerden gelme Z zamanında diğeri Y yerden gelme Q zamanında şimdiye dek neler değişti dedi ve saydı:
1) iconlarda bass reflex yazılı ama 2015sonralarında fiziki anlamda bass reflex gerçekte yok, 2012-2015lerde Faital marka 13cm hoparlör ve borulu sistem (bass reflex) 2016 (hem faz1 hemde faz 2) ve sonralarında boru her ne kadar kapıda olsada ,döşemede nekakadar bass reflex yazsada arkadasında anam babam usulü monteli 16cm nokia marka hoparlör var.
2) 2012-2015 icon dcilarda AGMli Varta var sonrasında EFBliye dönmüş
3) 2012-2015 lerdeki 2 bölmeli ön göğüsün 2inci bölme malmesi ile 2016lar (faz 1) ve 2016 üstü ise dahada farklı (faz 2)
4) 2012-2015 faz 1 lerin arka kampanası düz ,2016 faz 1 tırtılı, 2016 faz2 tırtılı
5) yıllara göre kimisinde başta sabit bagaj kapağı takozu vardı sonrasında megane 3ler gibi ayarlı şimdi tekrar sabit
özetle kurcakayacak olsak çok ama çok daha fazla detay araçtan araca fark edecek ama bunların hiçbiri temel birşey değil el nihayetinde şase,şanzıman ve motor,intercooler hep aynı dedi.
bu arada sanırım aramızda mais çalışanı var en azından bahsi geçen servis müdür öyle dedi olmadı ona danışalım sanırım en doğrusunu o arkadaş bilecektir.
Clio 4 ten değil ama aynı motor olduğuna adım gibi eminim :)
İnternetten karşıma çıkınca koyuverdim.
Şöyle yapalım
2013 model kendime ait olan aracım yani sizin burada paylaştığınız 2012 ve 2013 modellerin ICON 90HP lik olanlarıyla aynı motora sahip.
Hatta kendi aracımın motor fotoğrafını koyuyorum buraya
https://i.hizliresim.com/ZX8DJ0.jpg (https://hizliresim.com/ZX8DJ0)
Bu motoru kesinlikle joy paketlerde veya 75lik diye tabir ettiğimiz 2012 ve 2013 modellerinde göremezsiniz.
Özellikle dikkat etmenizi istediğin alanı kırmızı kare içerisine aldım
75lik tabanlı serilerde bu bölümde farklılık mevcuttur.
İlk başından beridir demek istediğim budur :)
Turbosunda da minik bir farklılık vardır.
https://i.hizliresim.com/0RYqnW.jpg (https://hizliresim.com/0RYqnW)
Geri kalan piston krank blok kapak egzantrik subap gibi hareketli veya hareketlik elemanların hepsi bire bir aynıdır.
DCİ yazılı külbütör motorun karakterine etki etmez
O anda elinde yazısız vardır onu koyar fabrika
Diğer hafta DCI yazılı olanı vardır stokta onu takar.
Ben sıfırdan beridir kullanıcısıyım hem 90 lıgın hem de 75 liğin.
Sıfır alıp 2000 km de 5000 km de bir yağını değiştirip rodajını gerçekletirdim.
Diğer 90 lık aynı tip motora sahip clio 4 lü olup rodajını renaultun dediğini gibi 20 bin km beklemiş akabininde yağ bakımını yapmış arkadaşlarımla çok denemeler yaptık.
Diğer 2 araç naparsa yapsın 4. vites - sürücülerin vites atışları etkisiz eleman olacak şekilde 1500 devirden başlayıp 4300 devire kadar olan süreçte benim aracım diğer 2 araca 5-6 boy en aşağı fark atıyordu.
Dilerseniz özelden o ana ait videoları mevcuttur. Yollayabilirim :)
Kısacası bakım önemli dediğiniz gibi fakat değinmek istediğim konu 2 tip motor olduğu ve 75lik olarak zamanında satılmış olan motorun artık genele sirayet etmesidir.
Saygılarımla.
Selçuk AYIK
Clio 4 ten değil ama aynı motor olduğuna adım gibi eminim :)
İnternetten karşıma çıkınca koyuverdim.
Şöyle yapalım
2013 model kendime ait olan aracım yani sizin burada paylaştığınız 2012 ve 2013 modellerin ICON 90HP lik olanlarıyla aynı motora sahip.
Hatta kendi aracımın motor fotoğrafını koyuyorum buraya
https://i.hizliresim.com/ZX8DJ0.jpg (https://hizliresim.com/ZX8DJ0)
Bu motoru kesinlikle joy paketlerde veya 75lik diye tabir ettiğimiz 2012 ve 2013 modellerinde göremezsiniz.
Özellikle dikkat etmenizi istediğin alanı kırmızı kare içerisine aldım
75lik tabanlı serilerde bu bölümde farklılık mevcuttur.
İlk başından beridir demek istediğim budur :)
Turbosunda da minik bir farklılık vardır.
https://i.hizliresim.com/0RYqnW.jpg (https://hizliresim.com/0RYqnW)
Geri kalan piston krank blok kapak egzantrik subap gibi hareketli veya hareketlik elemanların hepsi bire bir aynıdır.
DCİ yazılı külbütör motorun karakterine etki etmez
O anda elinde yazısız vardır onu koyar fabrika
Diğer hafta DCI yazılı olanı vardır stokta onu takar.
Ben sıfırdan beridir kullanıcısıyım hem 90 lıgın hem de 75 liğin.
Sıfır alıp 2000 km de 5000 km de bir yağını değiştirip rodajını gerçekletirdim.
Diğer 90 lık aynı tip motora sahip clio 4 lü olup rodajını renaultun dediğini gibi 20 bin km beklemiş akabininde yağ bakımını yapmış arkadaşlarımla çok denemeler yaptık.
Diğer 2 araç naparsa yapsın 4. vites - sürücülerin vites atışları etkisiz eleman olacak şekilde 1500 devirden başlayıp 4300 devire kadar olan süreçte benim aracım diğer 2 araca 5-6 boy en aşağı fark atıyordu.
Dilerseniz özelden o ana ait videoları mevcuttur. Yollayabilirim :)
Kısacası bakım önemli dediğiniz gibi fakat değinmek istediğim konu 2 tip motor olduğu ve 75lik olarak zamanında satılmış olan motorun artık genele sirayet etmesidir.
Saygılarımla.
Selçuk AYIK
selçuk kardeşim slmlar benimde ismim Timur,
hocam elimden 4 adet clio 4 geçti,2012,2014,2015 ve 2016 bunun 4üde 90hp 1i manuel 3ü edcli emin ol aracı gayet ciddi anlamda tanıyorum 4 aracın 1i basit racechip 3ü totalde 4 ayrı firma tarafından yazılımlı (son olanı samimi arkadaşımca)
diyeceğim şu bana kalır ise sizin en detayını kaçırdığını en mühim nokta motoların yılı ve farkları, motorlar joy ve icon yada gt line olarak farklı değik yıl olarak farklı.
bu motorların ilk seneleri euro 5 daha sonraları ise euro 6dır
ve yine tekrarlıyorum 1 araç ile 2inci bir araç arasında o geçti ondan dolayı şöyle,yada onda 128hp çıktı demeki 75likler daha iyi gibi tümevarımlar çok profosyonelce yorumlar değil.
sizin araç geçti ama yakıt kaliteniz,yakıt miktarı (ağırlık),sizin ağırlığınız, motorun kim tarafından nasıl rodajlandığı, lastik basıncı, motorun yağının,filtrelerin tazeliği, bunlar hep etken.
birebir aynı kişi tarafından açılmış yada her ikiside sıfır olan tamamen aynı koşullarda 2 aracı denersiniz ondada insan hatasını ortadan kaldırırsınız (rolling gibi) ozaman bir nebze belki olur ama bu şekilde bence çok anlamsız.
şöyle örnek vereyim ciddi ciddi aynı yıl aynı firma ve yerden yakıt alınmış 2 araç (ben ve meslekdaşım) haftanın bir gününde ben onu fenaaaa tokatlarken başka gününde yırtındım ama tatlı tatlı o geçti ki aynı haftadan bahsediyorum ve 2iside otomatik araçlar vites atma vs de yok.
Satanael
09-05-2019, 00:42
Simdi bunca veriden vs den sonra gidip 75 lik bi 1.5 dci alsak dp+yazilimlasak 90 liktan aldigimiz verimi aliyoruz yani?
Simdi bunca veriden vs den sonra gidip 75 lik bi 1.5 dci alsak dp+yazilimlasak 90 liktan aldigimiz verimi aliyoruz yani?
aynen öyle hocam üzerine basa basa anlatılmak istenilen bu, açıkcası seçilecek araç bütçe meselesi.
mesela yapabilecekleriniz:
1) Joy faz 2 makyajlı kasa araç al uyguna
Gt Line sis farı çerçevesi eklet (orijinal apachi işi değil) 80tl + isçilik
Gt line marşpiyel eklet (orijinal apachi işi değil) 450tl+ işçilik
Çıkma çok temiz OEM 17 jant yada O.Z vs 2500-3000tl
Eibach helezon 750-1000tl
ayna ve arka tampon folyo 500tl
yani görünüm olarak GT line resmen kopyası olup üstüne alçaltıp jant bile atsanız 5000tl civarı bir tutar çıkar buna ek yazılım, double din bir teyp ile 2500tlye tamamlasanız joy + 7500tl ye ciddi anlamda başarılı bir araç almış olursunuz hem görünüm hem performans açısından
2) yada ulan napim sadece görüntüyü deyip zaten 7.5 kağıt üzerine bayılacaksam alırım GT line sonuçta helezon ve yazılım hariç saydığımız herşey zaten araçta hazır alırım GT line atarım bir helezon ve yazılım 1500tlye 6 kağıtda cebime kalır işlem tamamda diyebilirsiniz (sonuçta ikinci el satarkende gt line daha pahalıya satılacak)
birde GT line'nın bir çok extrası var joy pakete kıyasla (özel jant, multimedya,arka otomatik cam,arka hoparlör, geri görüş ve sensör, özel koltuklar,kapı çıtası,egsoz ucu,tampon ve eminim dahasıda)
ben muhtemelen 2inci seçeneği alırdım ama dediğim gibi bütçe meselesi
Renault a clio için 1.6 dci bi turbo edc sormuştum gelir mi diye talep olursa neden olmasın denildi 1.5 dci tam bir ekonomi motoru devir çevirmeyi çok seven bir motor değil bu yüzden 75 lik alnıp dp yaazılım cooler filtre taraftarıyım
Yakıt katkısı kullanan var mı ? Ya da enjektör temizleten ?
Birkan61
11-06-2019, 22:16
Megane 3'ü şirket aracı olarak sıfır alıp 172.000 km kullandım. Opet mazotu haricinde hiç ama hiç birşey görmedi araba motoru harika durumda teslim ettim ( kiralıktı )
Şimdi Megane 4 geldi sıfır onlada 115.000 km oldu aynı şekil sadece opet mazotu ne katkı ne enjektör temizliği gibi şeyler..
Genelde devirli süratli kullanırım arabaları
Bi kaç kez şanzuman güncellemeri hariç ikisindende bi sorunum olmadı
Grimlord
11-06-2019, 22:50
10 bin kmde falan würth kullanıyoruz, enjektör temizleyici katkı. 1.5 dci 105lik araba, ciddi kurum atıyor. 90 bin kmde şuan
Yakın arkadaşım megane 3 1.5 dci 105 hp araç aldı yalnız araçta çözemediğimiz bir problem var. Hangi viteste olursa olsun örneğin 2000 devirde gaza oturdunuz araç sanki algılamıyor ancak 3000 devir civarına gelince turbo açıyor geri yaslıyor. Bilgisayara bağlandı herhangi bir sorun yok baskı balatası iyi durumda. Yokuşlarda keçi gibi giden 1.5 dci bu araçta vites küçültmek zorunda bırakıyor. Gaz tepkisi H kasa 1.3 dizel astralara benziyor 2500 devir altı araç ölü. Turbocuya gittik basınç değerleri bozulmuş olabilir söküp bakmamız lazım dedi km 105 binde bakımları yeni yapıldı. Sizlerin fikri varsa dinlemek isterim
Yakın arkadaşım megane 3 1.5 dci 105 hp araç aldı yalnız araçta çözemediğimiz bir problem var. Hangi viteste olursa olsun örneğin 2000 devirde gaza oturdunuz araç sanki algılamıyor ancak 3000 devir civarına gelince turbo açıyor geri yaslıyor. Bilgisayara bağlandı herhangi bir sorun yok baskı balatası iyi durumda. Yokuşlarda keçi gibi giden 1.5 dci bu araçta vites küçültmek zorunda bırakıyor. Gaz tepkisi H kasa 1.3 dizel astralara benziyor 2500 devir altı araç ölü. Turbocuya gittik basınç değerleri bozulmuş olabilir söküp bakmamız lazım dedi km 105 binde bakımları yeni yapıldı. Sizlerin fikri varsa dinlemek isterim
MAF yada MAP sorunu gibi duruyor.
MAF yada MAP sorunu gibi duruyor.
Peki sorun bunlardan biriyse bilgisayara bağlandığında hata olarak gözükmez miydi acaba?
Peki sorun bunlardan biriyse bilgisayara bağlandığında hata olarak gözükmez miydi acaba?
1.5 dci'lerde gözüküyor mu bilmiyorum ama başımıza 1.3 doblo, 1.4 c3 ve en son 2.5 kia bongoda geldi hiç biri ne arıza lambası ne de bilgisayarda gösteriyordu kendini.
MAF ise kolay fişi çek araç eşekten at mevkisine yükseliyorsa sıkıntılıdır. Bazı araçlarda fişi sökünce arıza yakar bazısında yakmaz.
MAP ise emme üstünde küçük bir sensör sökmesi bazen kolay bazen zor tek çaresi söküp temizleyip denemek ya da direk yenisini almak. EGR sağolsun MAP sensörünü kurum bağlatınca doğru ölçüm yapamıyor araç yakıt hava karıştıramıyor.
1.5 dci'lerde gözüküyor mu bilmiyorum ama başımıza 1.3 doblo, 1.4 c3 ve en son 2.5 kia bongoda geldi hiç biri ne arıza lambası ne de bilgisayarda gösteriyordu kendini.
MAF ise kolay fişi çek araç eşekten at mevkisine yükseliyorsa sıkıntılıdır. Bazı araçlarda fişi sökünce arıza yakar bazısında yakmaz.
MAP ise emme üstünde küçük bir sensör sökmesi bazen kolay bazen zor tek çaresi söküp temizleyip denemek ya da direk yenisini almak. EGR sağolsun MAP sensörünü kurum bağlatınca doğru ölçüm yapamıyor araç yakıt hava karıştıramıyor.
Anladım ikisini de sırayla denemek lazım o zaman teşekkür ederim.
Herkese selamlar. 2011 megane 3 coupe 1.5 dci sahibiyim.
yazılım&dp yapmayı düşünüyorum. Pistonların çok narin olduğunu duydum,yazılımda sıkıntı yaşanıyor mu ?
yazılım&dp yapmayı düşünüyorum. Pistonların çok narin olduğunu duydum,yazılımda sıkıntı yaşanıyor mu ?
yaptıran çok hiç sıkıntı yaşayan duymadım ben. benim eski 65 liğede 100 binden sonra sat sıkıntı çıkartır diyolardı 100 binde yazılım yaptırdım şuan 220 binde falan dün sattığım arkadaş geldi sürdüm hala mermi gibi (kendi çapında) :)
K9K motorların pistonları dövme çeliktir. Alüminyum pistonlara göre daha sağlamdır. Ama kol olarak ne var bilmiyorum sıkıntı çıkarsa koldan çıkar.
kiraccemal
19-08-2019, 10:29
Arkadaşlar A180 Cdı araç sahibiyim 109 beygir. Aracımın hızlanması cliolara göre sanki bir tık daha yavaş (gaza basınca 2 sn sonra hızlanıyor) bunun sebebi sizce nedir? Ayrıca motoru gürültülü çalışıyor (aracımın bakımları, ağır bakımlar tam ve km henüz 100k oldu) bu normal mi? Gürültülü çalışması için yalıtım dışında öneriniz var mıdır?
Arkadaşlar A180 Cdı araç sahibiyim 109 beygir. Aracımın hızlanması cliolara göre sanki bir tık daha yavaş (gaza basınca 2 sn sonra hızlanıyor) bunun sebebi sizce nedir? Ayrıca motoru gürültülü çalışıyor (aracımın bakımları, ağır bakımlar tam ve km henüz 100k oldu) bu normal mi? Gürültülü çalışması için yalıtım dışında öneriniz var mıdır?
aracınız kaç kilo ?
kiraccemal
19-08-2019, 10:51
aracınız kaç kilo ?
aracım 1395 kg
silent furious
21-09-2019, 21:16
Arkadaşlar merhaba dizel araçlara biraz uzağım gündelik kullanmalık az yakan bir araca ihtiyacım var bütçe itibari ile 2003-2007 model aralığı 1.5 dcı cliolara bakıyorum konuyu baştan sona okudum baktığım araçların genel olarak km’leri yüksek haliyle eski araçlar bu araçlarda şu km nin üzerindeki araçları tercih etme diyebileceğiniz bir km bandı var mı 200 bin km altında bir araç almak isterim ama genelde 220-230 ve üzeri km araçlar 300 e 500 e gidiyor birde güncel olarak şu anki mazot fiyatı ile şehir içi ne yakar ortalama ?
Arkadaşlar merhaba dizel araçlara biraz uzağım gündelik kullanmalık az yakan bir araca ihtiyacım var bütçe itibari ile 2003-2007 model aralığı 1.5 dcı cliolara bakıyorum konuyu baştan sona okudum baktığım araçların genel olarak km’leri yüksek haliyle eski araçlar bu araçlarda şu km nin üzerindeki araçları tercih etme diyebileceğiniz bir km bandı var mı 200 bin km altında bir araç almak isterim ama genelde 220-230 ve üzeri km araçlar 300 e 500 e gidiyor birde güncel olarak şu anki mazot fiyatı ile şehir içi ne yakar ortalama ?
Daha sonra kolaylıkla satman için 200bin km almanı tavsiye ederim abi. Ülkede bu duruma çok takılan alıcı var sonuçta. Bakımları düzenli yapılmış, enjektörleri düzgün bi araç sizi üzmeyecektir 200 bin üzerinde olsa dahi. Son zamlarla birlikte 40krş'un altında yakmayacağını düşünüyorum. 40-50 arası bir şey yakar şehiriçi ortalama 20km hızla birlikte. Bende 1.3 cdti astra var 150tlye şehiriçi 400km zar zor yapıyorum.
Şimdi abi 2 farklı motor var o kasada yani aynı motorda 65 ve 80 bg. Tahmin ediceğin gibi 65 lik daha zayıf ve yıpranma riski daha fazla iyi bakılmışsa bir sorun olmazda evveliyatını pek bilemeyiz 2.el alıcağımız araçta o yüzden 80 lik modellere yönelmeni tavsiye ederim. 1.si 80 lik versiyonlar intercooler var 65 likte yok 80 liklerin enjektörleride farklı yani daha güçlü. Alıcağın araç yağ yakmıyor ise enjektör ve turbosu sağlam ise alınabilir. Tahminim 5.5 litre civarı yakar ortalama 35 kuruşa çok rahat gezilir sağlıklı bir araç olur ise zaten 950 kg gibi bir ağırlığı var :)
Bütçe ne bilmiyorum ama
Renault / Clio / 1.5 dCi / Dynamique / 3.Sahibinden Cok Temiz Sunroof'lu Clio hb 1.5 dci Dynamique sahibinden.comda - 727700936 (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-3.sahibinden-cok-temiz-sunroof-lu-clio-hb-1.5-dci-dynamique-727700936/detay)
dinamik hemde sanruflu dikkat ederseniz ön tamponları farklıdır dinamiklerin. açıklamaya bakılırsa bakımlı gibi düşünülebilir :)
silent furious
22-09-2019, 21:18
Onurg , Oznsrl yorumlarınız için teşekkür ederim 80 HP intercooler lı olanlar sadece dinamik modellerde mi var sahibinden.com dan ona göre araştırayım ortalama iki aylık bir sürem var en geç Aralık’ta almış olmam gerekiyor bütçem 25 bin civarı aracın durumuna göre 30 a yaklaşabilirim çok fazla donanım aramıyorum aslında ABS klima hidrolik direksiyon olması yeterli benim için önemli olan temiz ve bakımlı bir araç olması alınca bakımını eksik etmem 5 sene binmeyi planlıyorum tabi birde mümkün mertebe düşük km ve az yakması aradığım nitelikler.
Onurg , Oznsrl yorumlarınız için teşekkür ederim 80 HP intercooler lı olanlar sadece dinamik modellerde mi var sahibinden.com dan ona göre araştırayım ortalama iki aylık bir sürem var en geç Aralık’ta almış olmam gerekiyor bütçem 25 bin civarı aracın durumuna göre 30 a yaklaşabilirim çok fazla donanım aramıyorum aslında ABS klima hidrolik direksiyon olması yeterli benim için önemli olan temiz ve bakımlı bir araç olması alınca bakımını eksik etmem 5 sene binmeyi planlıyorum tabi birde mümkün mertebe düşük km ve az yakması aradığım nitelikler.
Sadece dinamiktemi var bilmiyorum onun belli bir kriteri yok yıllarca clio 3 kullandım en boş olup 80 likte vardı orta paket olan 65 de 80 de vardı ama dinamikde hepsi 80 olması lazım öyle hatırlıyorum.
Sadece dinamiktemi var bilmiyorum onun belli bir kriteri yok yıllarca clio 3 kullandım en boş olup 80 likte vardı orta paket olan 65 de 80 de vardı ama dinamikde hepsi 80 olması lazım öyle hatırlıyorum.
dinamik olupta 65bg olanda vardı diye biliyorum bu 65 80 olayı donanımla pek alakası yok.
mikelazi
23-09-2019, 11:21
2011 dacia loganım vardı 1.5dci 70hp di coolerı vardı.
sanki kafalarına göre serpiştirmişler malzemeyi.
dinamik olupta 65bg olanda vardı diye biliyorum bu 65 80 olayı donanımla pek alakası yok.
clio 3 için konuştum 8 yıl boyunca hiç denk gelmedim :)
2011 dacia loganım vardı 1.5dci 70hp di coolerı vardı.
sanki kafalarına göre serpiştirmişler malzemeyi.
70 ler euro 4 abi hepsinde cooler var euro 3 lerde biraz çalma var :D
Evet 1.5 dci severler bu konu tarihin rafli tozlarina terkedilmis gibi duruyor, biraz canlandiralim beyin jimlastigi yapalim banada yardımci olun :)
Biraderin 2010 model meg3 sw 1.5dci 105 lik K9K832 motor kodlu araci var yazilimli 2 kere egzoz manifoldu catlatti basinc kaciriyor ve islik sesi cikariyordu.
sorunun 3 asagi 5 yukari neden oldugunu farkina vardik ve bu sefer orjinal parca olarak ve k9k832 motor icin olan parca numarasindan parcayi temin ettik.( parcacilarin hepsi baska numara olan clio 1.5 dci manifoldu veriyorlar saplama yerleri conta delikleri vs ayni herkez onu veriyor alanda onu takiyor) neyse bana gore bu is yanlisti. ( olcu ayni olsada bana gore dokum malzemenin icerik farki var)
Diger bir neden ise intercooler oringlerinden yag terlemis ve peteklere yürümüş zamanla yoldaki toz toprak da yapışıp camurlasarak sagdan ve sol taraftan baya bi petekleri doldurmus hava gecmiyormuş. 2.0 dci intercooleri aldik tadilatsiz cuk diye orjinal kulaklara oturdu. Sadece emmeye giden boruda ufak bir tadilat gerekti turbodan gelen boru da direk oluyor.(merak eden olursa detayli bilgi veririm)orj 4.5lt civari bu taktigimiz 6.5lt)
Bana gore manifold catlamasinin bir nedeni daha kat in ici boşaltilmis ve icinden boru cekilmemisti. Kat ın ici bosaltilinca bana gore orada bir akiş bozuklugu olusuyor, icine boru cektir dedim ve egzoz cu dahil herkez hic bir ise yaramaz dedi zorla icine boru yaptirdik alt devirleri farkedilir derecede duzeldi.( ben bunu soyluyordum bana inanmiyordu yaşayarak gördü) dp yaptiramiyorsaniz katin icinden boru yaptirin.
Şimdi gelelim asil sorunumuza bu asagida yazan yapilanlardan sonra sorun ortaya cikti yapilanlar bunlar ve en sonunda yasadigimiz sorunuda yazicam;
1- egzoz Manifoldu oem ve dogru parca numarasi alindi, contalar orjinal alindi
2- hazir sökülmüşken turboyu orjinal parca ile (komple kartus) revize yapildi
3- enjektorler ayarlandi temizlendi ( enj siemens kodlama yapilmayandan)
4- yazilim hala ayni bir degisiklik yapilmadi
5- enj geri donus hortumu catlakmis o degistirildi
6- 1 ay once map , maf sensoru ve turbo vakum selenoidi ( akunun yaninda duran checkvalve) yeni alindi
7- mazot filtresi dahil filtreler degisti yag bakimi yapildi.
Gelelim soruna bu ustteki islemler yapildi ve liftten indi arac teste ciktik araba bir yuruyor bir yurumuyor, Tespit ettigim 3 farkli sekilde gidiyor aslinda onuda soyle maddeleyim,
1- hic gitmiyor 2800-3000 devir gibi kesiciye girmis gibi silkeliyor ( bu hareketi boşta gaz verincede yapar)
2- devir ceviriyor fakat 70-75 hp araba ayarinda gidiyor
3- normal gidiyor; olmasi gerektigi gibi gidiyor cok guzel yuruyor.
Araba calisirken yolda bu sekillerre giriyor gazi kokluyorsun gitmiyorken birden acilip kopuyor , bazen hic kopmuyor hep ölü gidiyor, bazen basiyorsun gidiyor yavasliyorsun tekrar bas 75hp modunda. Ama genelde gitmiyor ara sira giddiyor yuruyor.
Kontak ac kapa bisi farkettirmiyor yaptiklarimiz baktiklarimiz şunlar;
-Ariza kaydi yok, clip cihazi ile baglanildi hic bir sekilde bir ariza kaydi yok.
-turboyu kontorele goturduk saglam denildi vnt test edildi calisiyor, yinede garanti olsun diye farkli bir checkvalve taktik calistigindan emin olunan.
- enjektorler tekrar sokuldu makinaya tekrar baglandi bir sorun gozukmuyor. Geri araca takkildi
- fren musuru degistirildi
- debriyajda pedalinda iki sensor var, baska donör bir arac var onun sensoru sokuyoruz araba devir ceviriyor ve normal bizdeki soksekte cevirmiyor geberik.
- hava borularinda kacak yok.
- gaz pedali basis % si clip cihazindan baktik dogru gosteriyor.
- bu arada egr körlü DEGIL yazilimsal olarak kapali.
Elm ile log aldim gitmediginde bile basinc geliyor, fakat vnt ne alemde goremiyoruz onu gopro mote ederek gozumle gorrecegim artik.
2 log almistim onlarinda grafiklerini paylasayim.datazapme canli log grafigi acinca gormek istediginiz degere ait basligi alttan isaretleyin.
Log1 (https://datazap.me/u/buchenwaldgmailcom/meg3-arıza?log=0&data=13)
Log2 (https://datazap.me/u/buchenwaldgmailcom/meg3-arz2?log=0&data=11)
en son bir tanidik renault yetkiliden bir cotech ile gorusturdu elemana anlattim baktigimiz denedigimiz yerleri soyledim uzun bir sure sustu kaldi baska araci gormem lazim dedi gerci baska nereye bakilacakki dedi ama :D
Ben krank devir sensorunden supheleniyorum, egzantirik konum sensoruda dahil, elektriksel bir sorun gibide geliyor ama baska hic bir emare yok elektriksel olarak.
Birde termostat bozuk sanirim bosta bir sure gidince motor su sicakligi 60-65 lere iniyor.
Baska nereden yapabilir nereyi kontrol etmemiz gerekir? Basina benzer olay gelen varmidir?
Her turlu fikir ve yardiminiza açığım.
Umarım çözülür. Bende megane sw bu motor veya 110 luk düşündüğüm için takipteyim
hocam yazılımı baştan yazdırın güvenilir bir yere hep mekanik üzerine gitmişsiniz sorun belki yazılımsaldır
Çok geçmiş olsun. İnsan bu kadar uğraşıp sorunu çözemeyince çıldırıyor.
Benim aklıma da gelen problemler şunlar;
- Yazılım hatası.
- Map/Maf sensör problemi.
- Tıkalı emme manifoldu.
- Orijinal olmayan mazot filtresi.
- Tıkalı emme manifoldu.
garip gelicek ama 1.5 dci makinelerde emme manifoldu yok :D
Aynen emme manifoldu yok o dagilim silindir kapaginin icinde gerceklesiyor.
Map maf yeni, yazilimda bir sorun yoktu bu mekanik isler yapilmadan once ama yarin baska yerde orj yazilimi yada baska bir perf yazilimi yapilacak. Eski yazilimi yapan ondan olmaz diyor ama emin olmak lazim.
Cozulmiyecek sey degil falcon uzay mekigi degil sonucta ama cok enterasan iste belirli bir ritmi yok emare yok arixa kaydi yok sevdigimiz isler :)
Bugün yazılımı orjinale çevirdik fakat yine aynı değişen birşey olmadı.
mikelazi
10-11-2020, 08:09
egr temizledinizmi.cooler okadar yağlanmışsa temizlensin derim.
yazılımdan iptal olsada contalayın egr yi.farkı anlarsınız.
yakıt hattında sıkıntı olabilirmi.yakıt filtresi,pompa ne durumda.hava alıyor olabilirmi
dpf içine düz boru çekmeniz mantıklı olmuş.zamanında bende yapmıştım.içi boş dpf den kat kat iyidir.ama boru çapı normal bir dp dan ince olur.
egr temizledinizmi.cooler okadar yağlanmışsa temizlensin derim.
yazılımdan iptal olsada contalayın egr yi.farkı anlarsınız.
yakıt hattında sıkıntı olabilirmi.yakıt filtresi,pompa ne durumda.hava alıyor olabilirmi
dpf içine düz boru çekmeniz mantıklı olmuş.zamanında bende yapmıştım.içi boş dpf den kat kat iyidir.ama boru çapı normal bir dp dan ince olur.
Abi aslinda söyle egr onceden körlüydü , ikinci manifold catlattiginda yazilimi degistirdik ve arkadas egr körlemeyi iptal etti. Egr körleme iptal olduktan sonra arac 1 hafta civari binildi boyle birsey yapmadi. İntercooler yaglandigi zamanda egr körlüydü fakat ben yinede emin olmak adina sokup temizlik yada tekrar körleme yaptiracagim.
Bu mekanik isler arasinda yakit filtreside degisti ondanda suphem var hatta yakit geri donus borulari degisti uzerinde bir sensor var ondanda supheliyim
https://i.ibb.co/SmdMjfy/36-BE2-EE1-1471-4-DB5-BB9-D-525-CFAEB072-B.jpg (https://ibb.co/GMt86Hp)
arkadaşlar. 1.5 110 luk edc megane da yazılım edc den dolayı yapılamıyor mu? dsg de 250 tork dayanımlı ona yapıyorlar nasıl hallediyorlar bilmiyorum tabi. megane 3 soft yazılım ile sorunsuz kullanılabiliyor mu?
mikelazi
11-11-2020, 11:29
Abi aslinda söyle egr onceden körlüydü , ikinci manifold catlattiginda yazilimi degistirdik ve arkadas egr körlemeyi iptal etti. Egr körleme iptal olduktan sonra arac 1 hafta civari binildi boyle birsey yapmadi. İntercooler yaglandigi zamanda egr körlüydü fakat ben yinede emin olmak adina sokup temizlik yada tekrar körleme yaptiracagim.
Bu mekanik isler arasinda yakit filtreside degisti ondanda suphem var hatta yakit geri donus borulari degisti uzerinde bir sensor var ondanda supheliyim
https://i.ibb.co/SmdMjfy/36-BE2-EE1-1471-4-DB5-BB9-D-525-CFAEB072-B.jpg (https://ibb.co/GMt86Hp)
coolerdaki yağ turbon sağlıklıysa pcv den geliyordur.havalandırmayı emmeden ayırabilirsin bence.
benzer sorunu crdi de yaşadık.araba üst hızlara çıkamıyor şişiyor gibiydi.(iat gayet normaldi) ısrarla egr contalayın dedim.beyinden iptal gerek yok dediler.7-8lt yakıyordu.
yakıt hattı-maf-selenoid-yakıt filtresi-depo içi-depo süzgeçi temizlendi değişti.hiç bişey değişmedi.
egr contalandı araba fişek.50bin km.dir sıfır sıkıntı.yakıtı 5-6lt arası şuan.
beyinden iptal edilsede açık kalabiliyor :)
Egr körlenecek o kesin. Bugun yakit filtresi degisti sonuc yok yine ayni.
arkadaşlar. 1.5 110 luk edc megane da yazılım edc den dolayı yapılamıyor mu? dsg de 250 tork dayanımlı ona yapıyorlar nasıl hallediyorlar bilmiyorum tabi. megane 3 soft yazılım ile sorunsuz kullanılabiliyor mu?
Merhabalar, şanzımanın ve motorun karakteristiği belli. Çoğu firma müşteri farkı çok hissetsin yoluna başvurduğundan alt devirler abanıyor e haliyle araba tork üretiyor. Buda bize duruma göre uzun/orta vadede bazı vuruntular oluşturuyor. Mantık çerçevelerinde hareket edildiğinde hiçbir problem oluşmaz. Müsait bir zamanınızda bana ulaşır yada uğrarsanız detaylarını seve seve anlatırım.
Racewerks İstanbul 05442080318
Merhabalar, şanzımanın ve motorun karakteristiği belli. Çoğu firma müşteri farkı çok hissetsin yoluna başvurduğundan alt devirler abanıyor e haliyle araba tork üretiyor. Buda bize duruma göre uzun/orta vadede bazı vuruntular oluşturuyor. Mantık çerçevelerinde hareket edildiğinde hiçbir problem oluşmaz. Müsait bir zamanınızda bana ulaşır yada uğrarsanız detaylarını seve seve anlatırım.
Racewerks İstanbul 05442080318
Teşekkürler serdarın ist bayisi sanırım facebookta konuşmuştuk bayi konusunda. Ben daha aracı almadım şuan düşünce aşamasında olduğu için konuyu araştırıyorum henüz
M U R A T
22-06-2021, 10:28
triger değişim zamanı nedir dci de
Grimlord
22-06-2021, 10:36
triger değişim zamanı nedir dci de
Her 80 bin km ya da 4 yılda bir triger değişiyor. (fluence 1.5 dci 105lik için)
Herkese iyi forumlar,
Konuyu baştan sona okudum yağ ile ilgili bilgi paylaşılmamış. Megane 4 1.5 dci için psa grubu ve vag grubu için kullandığım motul 5-30 efe siparişi geçtim. Ancak araştırmalarıma göre kesinlikle Spesifikasyonlar: ACEA C4; Renault RN0720 standartlarını karşılamalı deniliyor. Almış olduğum sitede motulun bu standartları destekleyen bir yağı yok. Yalnızca SHELL HELİX ULTRA PRO AR-L 5W30 destekliyor.
Shell yağı kullanmalı mıyım ? Yoksa standart falan dinlemeyip motul dan devam mı? :)
Herkese iyi forumlar,
Konuyu baştan sona okudum yağ ile ilgili bilgi paylaşılmamış. Megane 4 1.5 dci için psa grubu ve vag grubu için kullandığım motul 5-30 efe siparişi geçtim. Ancak araştırmalarıma göre kesinlikle Spesifikasyonlar: ACEA C4; Renault RN0720 standartlarını karşılamalı deniliyor. Almış olduğum sitede motulun bu standartları destekleyen bir yağı yok. Yalnızca SHELL HELİX ULTRA PRO AR-L 5W30 destekliyor.
Shell yağı kullanmalı mıyım ? Yoksa standart falan dinlemeyip motul dan devam mı? :)
Motulun bunun icin specific yaglari var.
https://www.motul.com/tr/tr/products/specific-0720-5w30
Neden renonun yağı diğer yağlar ile aynı değil. Rn spec olunca yağ pahalı oluyor nedense.
Neden renonun yağı diğer yağlar ile aynı değil. Rn spec olunca yağ pahalı oluyor nedense.
Dizel Partiküler Filtre sisteminin çalışma şekli/prensibiyle alakalı, gerçektende amaaan bee farkı yok abartmayın deyipte bizzat DPF'sini çok kısa (20-30bin km) sonra tıkayan 3 renault forumundan insan tanıyorum oda bizzat ilk elden tanıdığım.
şahsen ben soruyu soran arkadaş için RN Spek olmayan yağı kullanmanızı tavsiye etmezdim..
M U R A T
07-10-2021, 09:20
110 luk dci edc ye yazılım yaptırıp kullanan varsa tecrübelerini aktarabilir mi?
Grimlord
07-10-2021, 10:27
105lik Fluence var, debriyaj seti ile volan beraber değişmesi gerekiyor diye bir bilgi var , doğru mudur?
Grimlord
08-10-2021, 10:35
Evet doğru
Eyvallah saolasın, olmazsa şaşardık :D Gitti 3 lira
Nissan juke 1.5 dci'de dpf var doğal olarak. Hangi yağ kullanalım ? DPF için katkı ya da temizlemeye yardımcı önerebileceğiniz ürünler nelerdir ?
Yağ olarak motul specific ya da LM top tec 4400 daha mı iyidir ELF'e göre
Nissan juke 1.5 dci'de dpf var doğal olarak. Hangi yağ kullanalım ? DPF için katkı ya da temizlemeye yardımcı önerebileceğiniz ürünler nelerdir ?
Yağ olarak motul specific ya da LM top tec 4400 daha mı iyidir ELF'e göre
Yıllarca mobil 1 esp kullandım dci motorda tavsiye ederim
REWANWEST
30-10-2021, 16:32
210.000 KM 1.5dcı 12 yaşında motor
Yüksek km araçların enjektörleri damlatma vb yüksek basınç püskürtmesi sonucu piston eritme vb. daha büyük arızalar vermemesi için temizleme işine başvurdum.
Herhangi bir arızası vb sorunu yoktu. Bugün enjektörleri temizlemek için sökmek istedik fakat enjektörlerin yuvaları kaynadığı için çıkaramadık. kimyasallar fayda etme etmedi. enjektörleri çıkartmak için üst kapağı sökmek zorunda kaldık.
Demem o ki, acı bir tecrübe olarak aracınızda bir sorun olmadığı halde enjektörleri 30.000-40.000 km de bir temizlettirin. yuvasına kaynadığı zaman çıkarması mesele, kırılma tehlikesi mesele.
Özetle: Enjektörlerin suyunu çıkarana kadar kullanmamak gerek. Temizliği olsun ara ara yapılmalı, yuvalarından sökülmeli. yoksa üst kapak sökülme tehlikesi mevcut.
https://i.hizliresim.com/d6rpl2z.jpeg (https://www.hizliresim.com/d6rpl2z)
210.000 KM 1.5dcı 12 yaşında motor
Yüksek km araçların enjektörleri damlatma vb yüksek basınç püskürtmesi sonucu piston eritme vb. daha büyük arızalar vermemesi için temizleme işine başvurdum.
[/url]
Çok geçmiş olsun.
Genel olarak her araç için geçerli bu durum aslında, konumu itibariyle defalarca bir soğuk bir sıcak alanda dura dura kaynıyor bulunduğu yere. Ama bu zamana kadar dci'de kimsenin enjektörleri bozulmadan değiştirdiğini görmedim duymadım.
Benim de 230bin km'de 1.5dci motorun kızdırma bujilerinin değişmesi gerekiyor yavaştan, aynı duruma düşmekten korkuyorum.
REWANWEST
31-10-2021, 20:42
Çok geçmiş olsun.
Genel olarak her araç için geçerli bu durum aslında, konumu itibariyle defalarca bir soğuk bir sıcak alanda dura dura kaynıyor bulunduğu yere. Ama bu zamana kadar dci'de kimsenin enjektörleri bozulmadan değiştirdiğini görmedim duymadım.
Benim de 230bin km'de 1.5dci motorun kızdırma bujilerinin değişmesi gerekiyor yavaştan, aynı duruma düşmekten korkuyorum.
Kızdırma bujilerini birebir orijinaliyle değiştirdim. Enjektör konusunda biraz kaşındım sanırım, motor konusunda takıntılıyım. temizlemek için çıkarmaya çalıştığımız sırada bir tanesi sıkıştı. çıkan 3 tanesinde gerçekten inanılmaz tortu ve pislik vardı hazır el değmişken üst motoru sökeceğiz temizleyip tekrar yerine koyacağız. aracı satmayı hiç düşünmediğimden dolayı bu işe kalkıştım.
Benim aklımda bir soru var sadece üst motor söküldükten sonra taşlama zorunlu mu? maliyet açısından sadece taşlamaya 1500k istiyorlar. taşlama yapılmadan tekrar yuvasına oturtulur mu tam vakıf değilim. ustalarımda zaten bilse bile taşlayalım der :D o yüzden çelişkedeyim.
Üst motor saplamalarının torkunu dahi yetkili servise gidip yaptırmayı düşünüyorum, kii yapıyorlar ise eğer.
Hyrenayt
18-12-2021, 19:13
Öncelikle selamlar herkese. 75'lik clio aracımızda böyle bir basınç problemi var tam gazda hiç bir şekilde stabil basınç basamıyor başına gelen var mı ? Araç stock https://i.hizliresim.com/47zwu84.jpeg (https://www.hizliresim.com/47zwu84)
Merhaba, 1.5 dci megane 3 coupe aracım var. Dün arabaya 20 litre kadar kalitesiz bir mazot koydum. Koyduktan 15 dakika sonra aşağıda fotoğrafta paylaştığım hatayı aldım. Daha önce başına gelen var mı? Depodaki tüm mazotu boşaltıp üstüne yakıt almayı sonrasında da mazot filtresi değişmeyi düşünüyorum. Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa çok sevinirim.
Fotoğraf yükleyemedim ama "Yakıt Filtresi suyunu alınız" hatası verdi.
https://i.hizliresim.com/hpn4soz.jpeg (https://www.hizliresim.com/hpn4soz)
Grimlord
26-12-2021, 12:49
Selam, 1.5 dci fluence ile alakalı şöyle bir problem var, sabahları motor soğukken 4-5 marşta anca alıyor. Akü sağlam, ısıtma bujisi yada yakıt sisteminde sıkıntı olabilir mi? Başına gelen var mıdır? Enjektörde sıkıntı yok sanıyorum çünkü çekişte sıkıntı yok, duman yok, sarsıntı yok.
Merhaba, 1.5 dci megane 3 coupe aracım var. Dün arabaya 20 litre kadar kalitesiz bir mazot koydum. Koyduktan 15 dakika sonra aşağıda fotoğrafta paylaştığım hatayı aldım. Daha önce başına gelen var mı? Depodaki tüm mazotu boşaltıp üstüne yakıt almayı sonrasında da mazot filtresi değişmeyi düşünüyorum. Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa çok sevinirim.
Depoyu boşaltıp mazot filtresini değiştirirseniz sorun çözülür, kaliteli yakıt almaya çalışın enjektör seti şu an 8-9bin lira seviyelerinde. :)
Selam, 1.5 dci fluence ile alakalı şöyle bir problem var, sabahları motor soğukken 4-5 marşta anca alıyor. Akü sağlam, ısıtma bujisi yada yakıt sisteminde sıkıntı olabilir mi? Başına gelen var mıdır? Enjektörde sıkıntı yok sanıyorum çünkü çekişte sıkıntı yok, duman yok, sarsıntı yok.
1.5dci motorlarda genelde kızdırma bujileri problem çıkarıyor hep. Yazın pek fark edilmiyor ama havalar soğuduğunda problem oluyor. İlk olarak bujilerden başlayabilirsiniz. Piyasada çok fazla sahte ürün var o yüzden güvenilir yerden almaya çalışın. Bosch ve Beru en iyilerinden. Svac markası var yerli ürün olarak, ömürleri kısa oluyor.
Bir de insanlar mazot geri kaçırması yaptığını düşünüp çekvalf takıyorlar el pompasına ama öncelikle kızdırma bujilerine bakın.
Hyrenayt
04-01-2022, 10:29
Basınç problemini çözdük araç stock değilmiş saçma sapan bir program çıktı. EGR iptal DPF üstünde stage 1 tekrar yazıldı sonuç bu şekilde. https://i.hizliresim.com/hu1gx12.jpeg (https://www.hizliresim.com/hu1gx12)
Grimlord
11-01-2022, 20:12
Depoyu boşaltıp mazot filtresini değiştirirseniz sorun çözülür, kaliteli yakıt almaya çalışın enjektör seti şu an 8-9bin lira seviyelerinde. :)
1.5dci motorlarda genelde kızdırma bujileri problem çıkarıyor hep. Yazın pek fark edilmiyor ama havalar soğuduğunda problem oluyor. İlk olarak bujilerden başlayabilirsiniz. Piyasada çok fazla sahte ürün var o yüzden güvenilir yerden almaya çalışın. Bosch ve Beru en iyilerinden. Svac markası var yerli ürün olarak, ömürleri kısa oluyor.
Bir de insanlar mazot geri kaçırması yaptığını düşünüp çekvalf takıyorlar el pompasına ama öncelikle kızdırma bujilerine bakın.
Problem ısıtma bujisi çıktı, durduk yere 1500lük olduk :D
silwerhooks53
13-01-2022, 18:48
herkese kolay gelsın megane 1.5 2007 100 beygir aracımda turbo sorunu var bunu gosterebılecegım iy bir turbocy varmı anadolu yakasında yardımcı olursanız sevınırım
Hyrenayt
06-02-2022, 22:01
Selamlar herkese. Clio 4 1.5 dci aracımızda özellikle top speed denediğimizde hararet ile karşılaşmaktayız. Araç hiç bir şekilde stabil ve düşük sıcaklıkta çalışmıyor normal seyir hızlarında 120-130 Km/h ile 75-88 arası çalışan araç sıkıştırıp top speed denemeye başladığımda hızla harareti yükselmekte ve araç şişmekte. Başına gelen veya daha önce tecrübe eden var mı ? https://i.hizliresim.com/fkr58vw.png (https://www.hizliresim.com/fkr58vw)
100 ü geçiyor mu sıcaklık
Hyrenayt
07-02-2022, 00:49
Bu görseli çekmeden önce 80-88 derece arası 120km/h ile seyir alıyordum, yaklaşık 20-30 saniye sıkıştırdım aracı eğimde vardı 185-190km hızdan sonra 97 dereceye geldi gazdan çektim ayağımı 1-2 km gittikten sonra 91 dereceye düştü ardından trafik yavaşladı ve tekrar 97 derece oldu ama 100 hiç bir şekilde olmadı. Hava 7 dereceyken bu denli hızlı yükselmesi beni tedirgin etti açıkcası sürekli uzun yol yapıyorum havalar ısındığı zaman problem olucak.
Bu görseli çekmeden önce 80-88 derece arası 120km/h ile seyir alıyordum, yaklaşık 20-30 saniye sıkıştırdım aracı eğimde vardı 185-190km hızdan sonra 97 dereceye geldi gazdan çektim ayağımı 1-2 km gittikten sonra 91 dereceye düştü ardından trafik yavaşladı ve tekrar 97 derece oldu ama 100 hiç bir şekilde olmadı. Hava 7 dereceyken bu denli hızlı yükselmesi beni tedirgin etti açıkcası sürekli uzun yol yapıyorum havalar ısındığı zaman problem olucak.
araçta yazılım varmı? kaç model clio 4? faz 1 mi faz 2mi? kaç kmde araç?
Hyrenayt
09-02-2022, 13:06
210 binde araç 2013 model faz1 yazılım var fakat kısık stage1 bile değil. Su eksiltme vs yok.
Normalde olması gereken bu zaten 100 e gelmeden termostat açar 90 küsürlerde kalır 100 ü geçmediği sürece sorun yok ki bir sorun olsa kırmızı lamba yanar zaten
210 binde araç 2013 model faz1 yazılım var fakat kısık stage1 bile değil. Su eksiltme vs yok.
abim yanlış anlama ama araba 9 yaşında 210bin kmde, stok halinde bile yorulmuştur fındık kadar turbosu var 75lik 90lıkların,
şöyle diyim sana an itibariyle tam 5inci clio 4 şirket aracına biniyorum ve aralarında 2 tanesi 150bin kmde değişti, şunu sana net diyebilirimki en iyi yakıt,kibar kullanım ve sadece otoban kullanımına rağmen arabanın 60bin km öncesi başka, 120bin km öncesi başka,150bin km üstü bambaşka (kötü anlamda)
1) yağının Renault kodlu RN720di sanırım olduğuna emin olun
2) yukarıdakinin üzerine stock dönün ve minimum 300km yapın (dpf regen yapabilsin vs)
akabinde aynı testleri bir daha yapın, ama şunu söyleyeyim 210bin kmde 9 yaşında bir araç bir kenera ben henüz sıfır verilmiş 2019 1.5dci clio 4 ile rodajı bitirip ecufast tarafından çok mütevazi yazılım yaptırmış 40bin km boyunca meslekdaş ile takas edene kadar sorunsuz binmiştim ama onda bile sizin dediğinizin her kelimesi oluyordu.
motorun gerek kendisi (8v ,stroke x bore vs) gerek turbosu (inan şok olacağın derece küçük= ısınma,şişme) gerek dpf si (boğazlıyor sonuçta) yüksek rpm ve yüksek hızlara müsait bir araç değil, ha ben 1.5 saat 180kmh yapıp sorun yaşadımmı yaşamadım ama aynen dediğiniz gibi ciddi şekilde boğuluyor.
tersine şimdiye kadar binmiş olduğum altları en dolu,en hızlı spool yapan ve kullanımı çok esnek olan bir motordu özellikle kendi segmenti araçlar arasında,
yani bir 1.3 multijetmiş,1.3 cdtimış, 1.4tdi,1.4hdi vs kıyas bile değiller bence
Hyrenayt
09-02-2022, 17:45
Normalde olması gereken bu zaten 100 e gelmeden termostat açar 90 küsürlerde kalır 100 ü geçmediği sürece sorun yok ki bir sorun olsa kırmızı lamba yanar zaten
Anladım termostat derecesi 83 diye okudum birde termostat değiştirip bakıcam değerlere.
abim yanlış anlama ama araba 9 yaşında 210bin kmde, stok halinde bile yorulmuştur fındık kadar turbosu var 75lik 90lıkların,
şöyle diyim sana an itibariyle tam 5inci clio 4 şirket aracına biniyorum ve aralarında 2 tanesi 150bin kmde değişti, şunu sana net diyebilirimki en iyi yakıt,kibar kullanım ve sadece otoban kullanımına rağmen arabanın 60bin km öncesi başka, 120bin km öncesi başka,150bin km üstü bambaşka (kötü anlamda)
1) yağının Renault kodlu RN720di sanırım olduğuna emin olun
2) yukarıdakinin üzerine stock dönün ve minimum 300km yapın (dpf regen yapabilsin vs)
akabinde aynı testleri bir daha yapın, ama şunu söyleyeyim 210bin kmde 9 yaşında bir araç bir kenera ben henüz sıfır verilmiş 2019 1.5dci clio 4 ile rodajı bitirip ecufast tarafından çok mütevazi yazılım yaptırmış 40bin km boyunca meslekdaş ile takas edene kadar sorunsuz binmiştim ama onda bile sizin dediğinizin her kelimesi oluyordu.
motorun gerek kendisi (8v ,stroke x bore vs) gerek turbosu (inan şok olacağın derece küçük= ısınma,şişme) gerek dpf si (boğazlıyor sonuçta) yüksek rpm ve yüksek hızlara müsait bir araç değil, ha ben 1.5 saat 180kmh yapıp sorun yaşadımmı yaşamadım ama aynen dediğiniz gibi ciddi şekilde boğuluyor.
tersine şimdiye kadar binmiş olduğum altları en dolu,en hızlı spool yapan ve kullanımı çok esnek olan bir motordu özellikle kendi segmenti araçlar arasında,
yani bir 1.3 multijetmiş,1.3 cdtimış, 1.4tdi,1.4hdi vs kıyas bile değiller bence
Dediklerinize katılıyorum… Şahsi düşüncem kimse yanlış anlamasın 1.5dci hiç bir şekilde sıkıştırmaya, yüklemeye müsait değil iat bile bu soğuk havalarda inanılmaz yükseliyor araç şişiyor. Belki downpipe, intercooler gibi eklentiler ile desteklense çok daha farklı olabilir ama öylede işin boyutu değişiyor ne kadar mantıklı tartışılır.
Benim aracımdada çok mütevazi bir ayar var afr ayarı fabrika ile çok benzer her gün yaklaşık 150km yol yapıyorum tamamı uzun yol DPF ile alakalı bir problemim şuanlık yok :D Yağıda dediğiniz gibi RN720 sertifikalı Lıquı moly toptec 4400 kullanıyorum.
Gerek yaşı gerek kilometresi dediklerinize kulak verip yormadan kullanıcaz gibi gözüküyor :D fakat bana en garip gelen aracın çalışma sıcaklığı, büyük ihtimal benim aracımın termostatı bozuk onu değiştirdikten sonra değerleri burda paylaşırım.
razzmatazz
10-02-2022, 09:20
Selamlar herkese. Clio 4 1.5 dci aracımızda özellikle top speed denediğimizde hararet ile karşılaşmaktayız. Araç hiç bir şekilde stabil ve düşük sıcaklıkta çalışmıyor normal seyir hızlarında 120-130 Km/h ile 75-88 arası çalışan araç sıkıştırıp top speed denemeye başladığımda hızla harareti yükselmekte ve araç şişmekte. Başına gelen veya daha önce tecrübe eden var mı ? https://i.hizliresim.com/fkr58vw.png (https://www.hizliresim.com/fkr58vw)
kullandığınız program nedir acaba
Hyrenayt
10-02-2022, 14:19
kullandığınız program nedir acaba
CAR SCANNER PRO kullanımı basit tavsiye ederim.
razzmatazz
10-02-2022, 17:55
CAR SCANNER PRO kullanımı basit tavsiye ederim.
teşekkürler ben torque pro kullanıyorum ama istediğim gibi değil
KaradumanBerke
11-02-2022, 15:41
https://i.hizliresim.com/hpn4soz.jpeg (https://www.hizliresim.com/hpn4soz)
Umarıö sorun çözülmüştür. Aynısı Citan da başıma geldi. Kalitesiz yakıt sorunundan dolayı. Sadece yakıt filtresini değil mümkünse depoyuda söküp temizlettirin. Aynı zamanda imkanınız varsa filtre kabınıda değiştirmenizi öneririm. Ben önce filtreyi değiştirdim olmadı. Sonrasında depoyu temizlettim ara ara yakmaya başladı en son filtre kabını da değiştirince sorun çözüldü.
kalipson
11-02-2022, 16:20
Umarıö sorun çözülmüştür. Aynısı Citan da başıma geldi. Kalitesiz yakıt sorunundan dolayı. Sadece yakıt filtresini değil mümkünse depoyuda söküp temizlettirin. Aynı zamanda imkanınız varsa filtre kabınıda değiştirmenizi öneririm. Ben önce filtreyi değiştirdim olmadı. Sonrasında depoyu temizlettim ara ara yakmaya başladı en son filtre kabını da değiştirince sorun çözüldü.
Güzel detaylar. Teşekkürler
Merhaba, 2010 model Clio 3 160bin km'de K9K768 (gücünü bilmiyorum) motor kodlu aracım var. Duman atma ve kötü koku sorunu ve yüksek yakıt sarfiyatı var (5,5-6L). Yağ eksiltme sorunu yok. Turbo basıncı iyi galiba ölçtüm 1,7bar civarı çıkıyor. Enjektorlere ve pompaya baktirmadim. Enjektör kontrolünden sonra yazılım önerir misiniz?
Merhaba, 2010 model Clio 3 160bin km'de K9K768 (gücünü bilmiyorum) motor kodlu aracım var. Duman atma ve kötü koku sorunu ve yüksek yakıt sarfiyatı var (5,5-6L). Yağ eksiltme sorunu yok. Turbo basıncı iyi galiba ölçtüm 1,7bar civarı çıkıyor. Enjektorlere ve pompaya baktirmadim. Enjektör kontrolünden sonra yazılım önerir misiniz?
yazlım konusunda bişey diyemem ama kötü koku dpf katalizör tıkanıklığından olabilir sanki,çekiş düşüklüğü yüksek yakıt sarfiyatı da bu yüzden meydana gelebilir.
yazlım konusunda bişey diyemem ama kötü koku dpf katalizör tıkanıklığından olabilir sanki,çekiş düşüklüğü yüksek yakıt sarfiyatı da bu yüzden meydana gelebilir.
Cevap için teşekkürler. Dpf tıkalı olgunda duman da yapar mı?
Siyah duman bostayken gaza yuklendigimde geliyor.
Seyfettin777
07-10-2022, 00:10
Bu Clio 3 1.5 Dci'lerin hararet göstergesi nerde olmalı normal şartlarda?
Nişanlımın 1.5 Clio 3'ü var 85hp Bvr şanzımanlı.Araç satın alındığından beri hararet ibresi sürekli oynuyor zaten termostatta bir sorun olduğu belli ancak değişmeye fırsat olmamıştı, ben aracın hep soğuk çalıştığını düşünüyordum ancak sıkışık trafikte hararet yapıp yapmadığı kafama takıldı şimdi ilanlardaki birkaç aracın ibresini görünce.
https://i.hizliresim.com/aoj3ehc.jpeg
Hararet ibresi genelde bu durduğu yerden daha geride soldan sağa doğru 2. Ve 3. Çizgi arasında duruyor.Klima açılınca 3. Çizgiyi geçtiğini hiç görmedim ancak birkaç sefer çok sıkışık trafikte Adana sıcağında 3. Çizgiyi de geçti ama hararet ışığı falan yanmadı.Özetle bu ibrenin normal yeri nerde :D
3. Çizginin tam üzerinde olması lazım. Benim termostatı değiştirdim, 83°C olması lazım. Benim ki dalgalanıyordu şimdi sabit.
Enjektör ayarı yaptırdım yakıt sarfiyatı düzeldi duman azaldı ancak hala duman var.
Seyfettin777
19-10-2022, 22:32
Anladım abi, o zaman trafikte bir miktar sıcak çalışıyor.
Ben bu araçta pek duman görmüyorum sıkıştırmadıkça ama bunun da tamponu is yapıyor, araç beyaz renkli olunca kabak gibi direkt göze batıyor.
Bir pompacıya gidip göstermek lazım aslında, sen baktırdın mı değerler ne alemde belki bir temizlik ister enjektörler?
i-vtec07
09-01-2023, 13:16
Yakıt fiyatları parça fiyatları o bu derken aklın yolu 1 deyip, mantık arabası 2018 clıo 4 1.5 dcı 75 lik aldım, stage1 yazılımla keyifli oldu sanırım 105 hp civarı gelir,son susuturucuyu iptal etsem hafif bi homurtu alırmıyız ? :)
salih_560
15-01-2024, 06:05
Merhaba arkadaşlar 1.5 dci 110 luk 4*4 dacia dusterımız var buna ne gibi setup uygulanmalı sizce arazide iyi ama biraz daha güçe ihtiyaçı var gibi hybrid turbo yapılırsa ne gibi -/+ olur bize bilgisi olan paylaşırsa çok iyi olur şimdiden teşekkürler …
Merhaba arkadaşlar 1.5 dci 110 luk 4*4 dacia dusterımız var buna ne gibi setup uygulanmalı sizce arazide iyi ama biraz daha güçe ihtiyaçı var gibi hybrid turbo yapılırsa ne gibi -/+ olur bize bilgisi olan paylaşırsa çok iyi olur şimdiden teşekkürler …
klasik reçete,
dp + cooler + hibrit turbo + remap = 150 hp lere gelir. biraz canlanır bence. k9k güzel makina.
salih_560
16-01-2024, 12:34
klasik reçete,
dp + cooler + hibrit turbo + remap = 150 hp lere gelir. biraz canlanır bence. k9k güzel makina.
cooler olarak kaç litrelik kullanmamız gerekli peki ya da şu marka aracın coolerıda uyar dediğiniz var mı acaba ???
cooler olarak kaç litrelik kullanmamız gerekli peki ya da şu marka aracın coolerıda uyar dediğiniz var mı acaba ???
Hatalı bilgi olaibilir, ama 2.0 dci ların ki doğrudan oluyor sanırım. Ya da coolerfrost tarzı yerlerde özel imalat yaptırılabilir.
1.5 dci meg3 varken ona araştırdığımda 2.0 dci ın direk al tak olduğunu öürenmiştim.
i-vtec07
13-02-2024, 10:40
Yakıt fiyatları parça fiyatları o bu derken aklın yolu 1 deyip, mantık arabası 2018 clıo 4 1.5 dcı 75 lik aldım, stage1 yazılımla keyifli oldu sanırım 105 hp civarı gelir,son susuturucuyu iptal etsem hafif bi homurtu alırmıyız ? :)
Kendime alıntı yapayım, 1 seneden fazladır sorunsuz kullanıyorum yazılım ve son iptal, bu haliyle stock 1.6 ies vtec2 manuel 1.6 tdı passat b8 1.6 tdı golf7 a3 leon lardan hızlı :) 75 lik clıonuz varsa stage 1 yazılımı tavsiye ederim kaderi değişiyor.
Bu arada 2018 modeline uyumlu downpipe satan varsa talibim.
Kendime alıntı yapayım, 1 seneden fazladır sorunsuz kullanıyorum yazılım ve son iptal, bu haliyle stock 1.6 ies vtec2 manuel 1.6 tdı passat b8 1.6 tdı golf7 a3 leon lardan hızlı :) 75 lik clıonuz varsa stage 1 yazılımı tavsiye ederim kaderi değişiyor.
Bu arada 2018 modeline uyumlu downpipe satan varsa talibim.
400hp 2tonluk aracın %30 artışı az buz fark edilebiliyor oluyorken bahsetiğiniz gibi 75hp bir clioda %20 bile çok fark yaratabiliyor.
1) 2 tonluk aracı sabit 120kmhde,klima açık,yolcu vs ile ilerlerken atıyorum 100hp gerekli ise kalan reserve 300hp (400hp için konuşuyorum) bu durumda aracı sabit bulunduğu hızdan ivmelendirmek istediğinizde artışınız olan 120hp 300hpye göre atıyorum %40 lik bir artış.
2) öbür yandan clioda sabit 120kmh gitmek için 60hp gerekli ise size reserve kalan 15hp yi siz 15hp yerine 30hpye çıkarmış oluyorsunuz yani %20lik bir artış ama %100lik bir getirisi var gibi düşünün.
özetle çok düşük güçlere sahip araçlarda özelliklede turbolu araçlarda yazılımlardan çok efektif sonuçlar elde edilebiliyor, 75hp olarak geçen 1.5dci clio 4ler esasında birçok fransız yazılımcının videolarında baz 82hp üretip yazılım sonrası 110hp gibi iş çıkarıyor %35= çok ciddi hissedilen bir fark.
şahsen bende clio 4 75liğe binmek zorunda kalmıştım kısa dönem ve ecufast yazılımlıydı dediğiniz gibi gece ile gündüzdü fark.
Megane 4'ün 1.5 blue dci motoru hakkında yorumlarınızı alabilir miyim? 1.5 dci'den tek farkı sanırsam adblue koymak. Onun dışında kronik bir sorunu vb var mıdır?
8.000rpm
05-12-2024, 22:27
1,5dci motorun kroniği yok diye biliyorum
adblue illeti bazı markalarda kör olabiliyor ekliyorsun görmüyor motoru kapatıyorum falan diyor insanı tedirgin ediyor
ama reno 1,5dci-adblue olanlarda bu hikayeyi duymadım
1,5dci motorun kroniği yok diye biliyorum
adblue illeti bazı markalarda kör olabiliyor ekliyorsun görmüyor motoru kapatıyorum falan diyor insanı tedirgin ediyor
ama reno 1,5dci-adblue olanlarda bu hikayeyi duymadım
Abi teşekkürler yanıtın için. Adblue konusu kafamı biraz karıştırdı ama megane için sorun yoksa eğer alınabilir o zaman blue dci. Megane 4 sıfır alacak olsak 1.3 tce mi alalım yoksa 1.5 blue dci mi? Sen olsan hangisini alırdın?
8.000rpm
05-12-2024, 22:52
dizel ile uzun yol+100km/h cruise control yapıp saatlerce seyahat etmeyeceksen bir esprisi yok
uzun yola yılda bir iki defa yaz tatilinde çıkacaksan hiç gerek yok 1,3tce almalısın
bakım farkından + adblue maliyetinden kar edersin
şehir içi tüketimde de fark olmaz
bu 1.5 dci'nin triger kayışı 70-80 binde bir mi değişiyor? Benim ustam öyle dedi de ben alır almaz yaptırmıştım zaten, şimdi 72bin km oldu 2 seneden biraz kısa sürede, arada derede kaldım :D bana çok az geldi ama
Normalde o kadar kısa sürede değişmeyi saçma bulur ustalar, ama dcilerde triger tarafından gıcırdamalar daha çabuk olmaya başlıyor. O aralıklarda değişirseniz kendinizi garantiye almış olursunuz. Triger kayışından ziyade kasnak ve gergi ses yapıyor. Triger set olarak değişmese bile kasnak gergi değişmeli bence.Triger kayışı ömrü kullanılan markaya göre biraz değişiklik gösterebiliyor ve zaten sağlıksız gergi ve kasnak, triger kayışını yıpratıyor.
livaneli
11-04-2025, 22:48
bu 1.5 dci'nin triger kayışı 70-80 binde bir mi değişiyor? Benim ustam öyle dedi de ben alır almaz yaptırmıştım zaten, şimdi 72bin km oldu 2 seneden biraz kısa sürede, arada derede kaldım :D bana çok az geldi ama
Euro 5 olanlar 4 yıl veya 80 bin. Sadece kayış değil -devirdaim dahil- set olarak değişmeli.
livaneli
12-04-2025, 01:08
Ek olarak yazayım ama çok da kulak asmayın. :)
k9k kodlu bu motorlar için yurt dışı triger set değişim 90 bin mil - 150 bin km üstü- ya da altı yıl olarak verilmiş zamanında ama nedense bu Türkiye için duyurulmamış.
KAYIŞ üreticilerinden Continental bile 120 bin km ya da 5 yıl diyor.
Euro 5 olanlar 4 yıl veya 80 bin. Sadece kayış değil -devirdaim dahil- set olarak değişmeli.
euro4 benim, 80 binde değiştirdim gergi ve devirdaim ile beraber. çıkan kayışla sıfırını yan yana koydum eğdim büktüm gram çatlak da yoktu. sanki en az bir 80bin km daha gidermiş gibiydi