Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Adblue (ağır vasıtalar için) nedır??

ChtArdARSL
07-11-2013, 21:40
Merhaba,

Dun asker teslim etmeye gittim balıkesir'e.Yollarda ucuz mazort satan istasyonlar var bılıyorsunuzki hangi istanyona gırdıysek plastık varil içinde bu "akblue" denilen toksik bir urun var.
Pompacıya sordugumda bu nedir diye abi bunu tırlar ve otobusler alıyor ayrı depoları var ltreside 90 krs dedi,ne ıse yarıyor dedıgımde performans atıran bırsey diye ekledi.

Aramızda buyuk arac sahıpleri,kullananlar veya bılenler vardı dıye dusundum bu kımyasal nedır? neden sadece buyuk vasıtalara ozel ve kullnıyor? bizim araclarda kullndgımız metanoller veya su gibi birseymı acaba diye kafamda bir ampul caktı bilgilenmek için fikir almak istedim sitesinde yazanıda pel anamadım acıkcası.

Akblue nedir; (çesitli markalar illaki vardır)
AKBlue dizel yakıtlı ağır hizmet taşıtlarının oluşturduğu NOx-emisyonunu kimyasal olarak azaltmakta kullanılan, toksik olmayan bir çözümdür. AkBlue ne patlayıcı ne de çevreye zararlıdır ve taşınabilir sıvıların minimum risk kategorisinde sınıflandırılmaktadır. AkBlue aşındırıcı olduğundan, kullanımı ve depolanması için belli bazı malzemeler gereklidir.

Avrupa’daki belli başlı bütün kamyon ve otobüs imalatçılarının AkBlue gerektiren modelleri vardır. Daha spesifik AkBlue ayrı bir tankta saklanır ve dizel veya başka tür yakıtlarla karıştırılmaz. Kullanımı SCR Selective Catalytic Reduction (SCR Seçimli Katalitik İndirgeme Sistemi) adlı bir sistemle yapılır.
SCR sisteminin işlevini iyi bir şekilde görmesi için AkBue’nun bu standartlara uyumlu olması çok önemlidir.

Ers
07-11-2013, 21:42
doğrusu ADBLUE dur.

http://www.adbluemarket.com/uploads/1/1/6/7/11673320/3040563_orig.png

ticari araçlarda ab'nin eksoz emisyonu değerlerini tutturabilmek için üreticilerin 2006 yılından itibaren almanya ve diğer ab ülkelerinde trafiğe çıkan araçlarda kullanmaya başlanan üre katkılı solüsyon. bu solüsyon eksoz gazına püskürtüldüğünde dışarıya atılan tehlikeli azotlu bileşiklerin oranı büyük ölçüde azaltmaktadır.

yani egsoz gazına adblue püskürtülür ve , tepkime sonrası çıkan bileşenler azot ve sudur. Euro 5 motorlardan sonra standart hale gelmiştir.

bilalMW
07-11-2013, 21:43
yeni nesil tüm şehiriçi toplu taşıma otobüslerinde vardır.

motora yakın oturun pıst pıst duyarsınız.

Ahmet Saraçoğlu
07-11-2013, 21:44
Yanlış bilgi olabilir ; geçmiş yıllarda Giresun girişinde kaza yapıp içinde yolcularla yanan otobüste patlamanın sorumlusu olarak gösterilen ekstra depodaki kimyasal bu mudur?

ChtArdARSL
07-11-2013, 21:48
yeni nesil tüm şehiriçi toplu taşıma otobüslerinde vardır.

motora yakın oturun pıst pıst duyarsınız.

tmmda bu urun ne ıse yarar neden alsınkı mıllet tasarruf vs saglamıyorsa masraf bosuna

Yanlış bilgi olabilir ; geçmiş yıllarda Giresun girişinde kaza yapıp içinde yolcularla yanan otobüste patlamanın sorumlusu olarak gösterilen ekstra depodaki kimyasal bu mudur?

Muhtemel budur cunku yanıcı bır madde

Edit:yanıcı degilmiş ben ısaretlerını gormustum oysakı :)

bilalMW
07-11-2013, 21:48

kanka yanıcı değil ki bu melet. :(:confused:

cabriolet
07-11-2013, 21:49
Babamın ml350 dede adblue diye bi depo var binek araçlardada kullanılıyo :)

bilalMW
07-11-2013, 21:49
tmmda bu urun ne ıse yarar neden alsınkı mıllet tasarruf vs saglamıyorsa masraf bosuna

Muhtemel budur cunku yanıcı bır madde

tek artısı kardeşim egzoz emisyonunu azaltmak egzoz gazıyla reaksiyona giriyor çevereye atılan co2 gramını azaltıyor.

vallamı ? Yeni öğrendim bak bunu. Her gün bir yeni bilgi maili gibi geldi bana şuan. :)

Ers
07-11-2013, 21:52
yanıcı değildir , euro5 üzeri motorlada kullanılır.

boosted_pug
07-11-2013, 21:52
Ers ninde dediği gibi benimde bildiğim ismi adblue yeni nesil euro normuna sahip dizel araçlarda dpf nin yakılma işlemi sırasında egzosun içine püskürtülerek dpf nin yanması ve içinin temizlenmesi sağlanıyo litresi 2tl gibi aracına göre 10 - 40 lt alıyor yol bilgisayarında dpf veya katalitik işareti çıkınca aracı 15- 20 dakika 3000 devir üzeri çalıştırınca otomatik olarak yakılma işlemine geçiyo ve ecu bu adblue yi katalitiğe püskürtüyo

ChtArdARSL
07-11-2013, 21:53
tek artısı kardeşim egzoz emisyonunu azaltmak egzoz gazıyla reaksiyona giriyor çevereye atılan co2 gramını azaltıyor.

vallamı ? Yeni öğrendim bak bunu. Her gün bir yeni bilgi maili gibi geldi bana şuan. :)

Şimdi sen yuk veya ınsan tasıyorsun araban bunsuz calısıyor almanı gerektırecek emısyondan baska faydası olmayan bırseyı sence bızım kamyoncu/tırcılar alırmı? bana mantıklı gelmıyor vardır bır sebebı.

ekonomı performans gıbı vs

Ers ninde dediği gibi benimde bildiğim ismi adblue yeni nesil euro normuna sahip dizel araçlarda dpf nin yakılma işlemi sırasında egzosun içine püskürtülerek dpf nin yanması ve içinin temizlenmesi sağlanıyo litresi 2tl gibi aracına göre 10 - 40 lt alıyor yol bilgisayarında dpf veya katalitik işareti çıkınca aracı 15- 20 dakika 3000 devir üzeri çalıştırınca otomatik olarak yakılma işlemine geçiyo ve ecu bu adblue yi katalitiğe püskürtüyo

90 krs abı lıtresi

Absinthé
07-11-2013, 21:53
Ak'ı gördüm sövmeye gelmiştim kısmet değilmiş...

cabriolet
07-11-2013, 21:54
Valla bende geçende yıkarken farkettim çift depo kapağı var birinde adblue yazıyo :)

bilalMW
07-11-2013, 21:55
Şimdi sen yuk veya ınsan tasıyorsun araban bunsuz calısıyor almanı gerektırecek emısyondan baska faydası olmayan bırseyı sence bızım kamyoncu/tırcılar alırmı? bana mantıklı gelmıyor vardır bır sebebı.

ekonomı performans gıbı vs

sadece çevre için birader. biz türklerin asla anlamayacağı tek konu. yenilebilinir enerji düşük emisyon v.s hepimiz dededen petrolhead'ız yaa.

Valla bende geçende yıkarken farkettim çift depo kapağı var birinde adblue yazıyo :)

zaten kamyonları kıskandıracak torku olan bir araç koymalarına şaşmamalı. retarder istiyorum ben sapıkça ama seviyorum abi. :D

ChtArdARSL
07-11-2013, 21:59

Binek arabalar icin Mercedes-Benz ve Volkswagen firmalari hala test asamasindadir. demekkı sızın aracınızda bu test maruz kalmıs :)

senna
07-11-2013, 21:59

o depoya farklı bir madde koyuldu diye bir şey söylenmişti

adblue yanmaz sulandırılmış üredir adblue

dikkat ederseniz adblue olan motorun çıkardığı gaz çiş gibi kokar bu yüzden

senna
07-11-2013, 22:02

bu tam olarak dediğiniz bu olmayabilir belki ufak araçta farklı olabilri yalnız ağır vasıtalarda gaza püskürterek nox bileşenlerini azaltmak amacıyla kullanılır

dpf rejenerasyon yaparken bazı üreticiler egzoz üzerine enjektör koyarak mazot basabiliyor bazıları motora ekstra mazot gönderebiliyor son yazdığınız rejenrasyon kısmı aslında adblueyu motor eğer dış sıcaklık çok düşük değilse yolda giderken her daim kullanır arıza vs bir sorun yoksa

-fatih-
07-11-2013, 22:06

ufo gören masum köylü gibi :D bu ne yav burda yedek depo gibi bişey var :D

cabriolet
07-11-2013, 22:09
Binek arabalar icin Mercedes-Benz ve Volkswagen firmalari hala test asamasindadir. demekkı sızın aracınızda bu test maruz kalmıs :)

valla test aşamasında olduğunu sanmıyorum çünkü aracı sıfır km aldık ve şimdi öğrendiğim kadarı ilede her bakımda adblueyu servis dolduruyomuş :)

zaten araç ml350 bluetec diye bi modeli :)

cabriolet
07-11-2013, 22:10
ufo gören masum köylü gibi :D bu ne yav burda yedek depo gibi bişey var :D

harbiden lan kamyon aldık sanki o 2. depo nedir arkadaş diye amma şaşırmıştım :D

-fatih-
07-11-2013, 22:14
harbiden lan kamyon aldık sanki o 2. depo nedir arkadaş diye amma şaşırmıştım :D

alman bu yapar o kadarr :D japon mu bu haha :heyoo:

Serhat
07-11-2013, 22:34
Esenler otogarın alt katlarında hep görüyordum duvarlarda vs yazıyodu merak ediyordum ne diye bi soruya daha cevap buldum. :D

levent
08-11-2013, 04:14
VW de test aşamasında değil, gayet sipariş sırasında geçerseniz araç AdBlue uyumlu olarak geliyor.

Tiguan vardı bu şekilde benim gördüğüm, hatta forumda muhabbeti geçmişti bu 2.depo ne ayak diye..

NOx u azaltmak için sulandırılmış amonyaktır bu katkı..

darkmoon
08-11-2013, 04:55
dpf li araçlarda eolys tarzı bazı markalarda adı farklı olabilir sıvı var..

bu adblue ile amacı aynı emisyon olayı.. azaldıkça eklerler dpf li araçlarda bu sıvıyı..
onunda rengi genelde mavidir bazı araçlarda kan kırmızıdır ama çoğunda mavidir..

Binek araçlarda onla karıştırılır bu adblue genelde... Gerçi amacıda aynı büyükihtimal muhteviyatı da benzer olabilir.

SekoLive
08-11-2013, 07:58

ahmet sanırım o olayda 10 numara yağ vardı o yüzden yangın cıkmıştı.

m. ali öz
08-11-2013, 09:26
http://img607.imageshack.us/img607/1737/q53x.jpg

Emre Ekrem
08-11-2013, 09:43
Ak'ı gördüm sövmeye gelmiştim kısmet değilmiş...

Çok iyimiş :D

fkocak
08-11-2013, 10:38
emisyon düşürüyorsa yeni vergi sistemine geçilirse faydalı olabilir, araçlara sonradan ekleme yapılabilir mi ki

sekizsilindir
16-10-2016, 21:40
https://youtu.be/OCQYLKSRp0g
Yeni nesil dizellerde standart yapıya doğru ilerlemekte

sekizsilindir
16-10-2016, 22:08
Ağır vasıta dizel araçlar için adblue iptal modülleri çıkmış bile, binek araçlar içinde varmı ? Bulamadım, audi ve merso için..

Octane
16-10-2016, 22:12
Citroen celyseelerde falan da var. Lifte kaldırın egzozun oraya bakın.

Ama onlarda 60binde bir yetkili servis dolduruyor. Gerçekten işe yarıyor mu bilemem, ufacık depo+60binde bir dolum bana komik geldi.

Bitince uyarı veriyor zaten.

huseyinturk
16-10-2016, 22:39
Bizim otobüsçüler arasında blutut olarakta bilinen gereksiz bir şey.

207_TR
17-10-2016, 20:21
Gereksiz birşey gözüyle bakmamak lazım buna. Avrupa normlarına göre zorunlu olacak tüm dizellerde yakında.

Kokusu çok kötüdür ama doğaya zararı azaltmak için çok faydalıdır.

Adblue nun yakıtı azalttığını düşünen çoktur ama ona faydası yoktur.

huseyinturk
17-10-2016, 21:42
Adblue doğaya karışacan atık gaza püskürtülen bir şey değilmi? Az yakmanile alakası yok diye biliyorum bende.
Dünya için gerekli olabilir ama bizde sürekli sıkıntı çıkaran bir şey, artık yakıt kalitesindenmi adble kalitesindenmi bilmiyorum ama ciddi baş ağrıtıyor otobüste.

Otokar depodaki adblue azalınca aracı kısıtlıyacak şekilde üretiyor aracı, çekişden ciddi manada düşüyor araç ama gelgelelim bu kısıtlama belli bir zamandan sonra sürekli olmaya başlıyor adblue olaun olmasın. İptali yazılım ve yanıltıcı bir sensörle mümkün oda ayro dert

adyge_emre
18-10-2016, 12:35
Mercedes-Benz Ağır vasıta servis danışmanı olaraktan,

Araca herhangi bir faydası olmayan,egzozdan cıkan gaza puskurtulen ve egzozdan cıkan zehırlı gazları mınumuma ındıren sıvıdır.Mavi kırmızı değil bildiğiniz su gibidir.Oksıjenle temasında beyazlasır ince buz gorunumu alır.ADblue sıvısı bittiğin de veya arıza konumuna düştüğünde araç direk olarak beyinden çekişi yüzde 30 düşürür.
İptaller genelde aracı yanıltma yolu ile yapılır.Örneğin şamandırayı yukarı sabitlerle ve araç adblue var gibi görür.Direk olarak beyinden de iptal edilir.Araca herhangi bir faydası olmayım tamamen çevre kirliliği için geliştirilmiştir.

MCN21
18-10-2016, 12:41
Sadece ticarilerde değil yeni nesil dizel motorların çoğunda kullanılıyor. Mesela bizdeki 2.0tdi a6 da arada adblue eklemesi yapmamız gerekiyor. Depo kapağının yanında ufak bir kapak daha var. Bilgi ekranında 1xxx km den itibaren yazmaya başlıyor. 0 a indiğinde araç çalışmıyormuş. Sanırım egzoz emisyonuyla alakalı.

HaKo
18-10-2016, 12:59

onun nedeni 10 numara yakıt dedikleri şey. Yani kırsal motorinin bile daha kötüsü ucuz diye koyuyorlar. hem kirliliği çok hem de tehlikeli.

FatihDemirel
18-10-2016, 14:05
Benim a5 te deADblue var 10.000 km de de uyarı verdi bitiyor diye :) bitmesi kullanımla bağlı olarak değişiyormuş.

dragon07
18-10-2016, 14:58
adbluenun içinde amonyak,üre ve ultra saf su bulunur.

euro normları genelde 4-5yılda bir değişiklik gösterir yenilenir kamyon ve otobüslerde görürsünüz euro5 euro 6 euro4 gibi ibareler bulunur.

adblue çevre kirliliğini azaltmaktan başka hiçbir şeye faydası olmaz extra ücret demektir litresi kalitesine göre 1.5tl vetl 2.5 arasında degişir.

garanti süresi bitenlerde yada şantiye araçlarında genelde iptal edilerek kullanılır :)

emp:)
18-10-2016, 17:35
Citroen celyseelerde falan da var. Lifte kaldırın egzozun oraya bakın.

Ama onlarda 60binde bir yetkili servis dolduruyor. Gerçekten işe yarıyor mu bilemem, ufacık depo+60binde bir dolum bana komik geldi.

Bitince uyarı veriyor zaten.

O gördüğünüz fap temizleme sıvısı, adblue değil. Bütün DPF'li PSA grubunda fap temizleme sıvısı olur. Yeni Bluehdi olanlarda adblue sistemide var.

Octane
18-10-2016, 19:35
O gördüğünüz fap temizleme sıvısı, adblue değil. Bütün DPF'li PSA grubunda fap temizleme sıvısı olur. Yeni Bluehdi olanlarda adblue sistemide var.

Konuya olan uzaklığım bu kadar işte. Olsun bilmemek değil öğrenmemek ayıp.