PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yurtdışı araç getirme ( konu farklı)

Trane46
29-12-2013, 03:58
Arkadaşlar yurtdışından araç getirmek istiyorum ama bi fark var. plaka ve trafiğe çıkması gerekmiyor. bunun için sadece araç+nakliye belğesi ödeyip getirsem oluyormu. trafiğe kayıtlı olması gerekmez.

altima
29-12-2013, 10:09
ben bunu geçenlerde gümrük müşavirliğini arayarak teyit ettim.

araç trafiğe çıkmasa dahi ihraç ettiğini bir araba olduğu için gümrük ötv kdv cart curt vermek zorundasın diyerek bir cvp aldım.

yurtdışından araba getirmek içinde 3-4 tane gümrük warmış. gebze otomotiv gümrük müşavirliği,, izmir otomotiv gümrük müşavirliği,, yeşilköy otomotiv gümrük müşavirliği,, 1 tane daha yer wardı galiba onları arayıp daha net bilgi alabilirsin... ben aradığımda saat 5 buçuğa gelyodu,, kısa kesildi görüşmemiz.

tşk
Rıdvan...

MK8800
29-12-2013, 10:35
Hangi ulkedeyse o ulkenin plakasiyla gerekli islemleri yaparak misafir arac olarak getir . 6 ayda 1 giris - cikis yap . En masrafsız yol budur . Ben oyle yapmıştım

SEFAKALACAY
29-12-2013, 11:28
Peki bu vergiler odendigini varsayalim plakasiz olucak sekilde hatta pist araci olsun yeterli evraklarla yas siniri var mi ? Trafige cikmasi icin ithalat da 3 yas siniri var bilindigi uzere

blumenberg
29-12-2013, 12:15
Hangi ulkedeyse o ulkenin plakasiyla gerekli islemleri yaparak misafir arac olarak getir . 6 ayda 1 giris - cikis yap . En masrafsız yol budur . Ben oyle yapmıştım

artık giriş cıkış yeterli gelmiyor, 6 ay burada ise 6 ay da aracın ve şahsın orada kalması gerek

Trane46
29-12-2013, 14:16
ya parça olarak görmüyorlarmı. dekor olarak alıyorum yani trafikle alakası olmicak gibi.

Ferhat_V
26-12-2019, 19:30
hort

arkadaşlar internette çok aşırı bilgi kirliliği var kimse de net bir şey bilmiyor..turing kurumuna da mail attık ama bilenler cevap verirse iyi olur..

Türk vatandaşı olan arkadaşım Azerbeycan vatandaşı olan kız arkadaşı ile evlenecek..
evlendikten sonra yurtışından daha uyguna nasıl araç alabilir ?
kızın sadece azerbaycan vatandaşlığı var..Türkiyede ise sadece geçici oturum izni var senelik alıyor..

bu durumda evlendikten sonra nasıl araç alabilirler ? illaki vatandaşı olduğu ülkeden mi araç almak zorunda yoksa avrupa ya da gürcistan falan ülke fark ediyor mu..araç yabancı plaka da olabilir yeterki ucuz olsun..

birde evlendikten sonra erkek de çifte vatandaşlığa geçmiş oluyor..çifte vatandaşların araç alım hakkı varmıdır ?

GokhanRS
27-12-2019, 07:30
Çifte vatandaşlığın araç getirme konusunda bir esprisi yok. Eşi türk vatandaşlığına geçmediği sürece yabancı araç getirebilir veya Türkiye'den de vergisiz araç alabilir, sonuç o bir Türk vatandaşı değil ve Türkiye sadece Türk halkını öper. Kendiside yetki vermesi şartıyla birinci derecede akraba olduğu için kullanır. Ulu vatansever vergi kaçakçılığı düşmanı dünya şampiyonu motorsikletcimiz gibi :)

TarikS
27-12-2019, 08:13
Çifte vatandaşlığın araç getirme konusunda bir esprisi yok. Eşi türk vatandaşlığına geçmediği sürece yabancı araç getirebilir veya Türkiye'den de vergisiz araç alabilir, sonuç o bir Türk vatandaşı değil ve Türkiye sadece Türk halkını öper. Kendiside yetki vermesi şartıyla birinci derecede akraba olduğu için kullanır. Ulu vatansever vergi kaçakçılığı düşmanı dünya şampiyonu motorsikletcimiz gibi :)

cümlenin başında aklımdan geçen de oydu :D bi DM atsınlar kendisine o detaylı bilgi verir

şaka bi yana gümrük ticaret bakanlığı vs. birinin sitesinde detaylı soru&cevaplar bulunuyor, ufak bir google tüm sorularınıza cevap verir. geçenlerde bir konuda paylaşmıştım forumda da

Azerbaycan vatandaşı hangi ülkeye gidip turist olarak elini kolunu sallayarak araba alabiliyorsa oradan araba alıp getirip TR'de kullanabilir. olay ruhsatı üzerine almak :) tahmin ediyorum sadece Azerbaycan'da oluyordur o iş

srknzfr
27-12-2019, 08:47
arkadaşlar konuda biraz yanlış bilgiler veriliyor. azerbaycan vatandaşı bir kişi yalnızca azerbaycandan araç getirebilir. gidip de almanyadan araç getiremez. ayrıca bunun belli şartları mevcut. azerbaycan vatandaşı da olsa türkiyede yerleşik olarak yaşıyor ise (365 günün 185 günü türkiyede ise) araç getiremez. kanun şu şekildedir. 1 takvim yılı içerisinde 180 gün yurtdışında yaşayan bir kişi türkiyeye gelirken maksimum 2 sene kalabilecek şekilde beraberinde araç getirebilir. 2 sene dolduğunda bu kişinin araç ile beraber çıkış yapması gerekir veya aracı gümrüğe teslim eder. eğer yeniden araç getirilmek isteniyorsa yeniden "kişinin" 180 gün yurtışında kalması gerekir.

benim eşim ukrayna vatandaşı şu an 1,5-2 senedir türkiyede yaşadığı için ukraynadan araç alamıyoruz. MA MB ... Plaka dediğimiz misafir plakalı araç almanın da koşulları değişti. Kişi türkiyeye geldikten sonra 6 ay içerisinde çalışma izni çıkarabilirse araç alma hakkı oluyor. 6 aydan sonra misafir plakalı araç da alamıyor.

rebelh
27-12-2019, 08:50
çok farklı bir soru sormak istiyorum hazır konusu açılmışken
şimdi klasik miniler varya mesela ingiltereden ucuza onlardan bulsak getirtebiliyor muyuz vergisini vs ödeyerek? yoksa 3 yaş sınırı mı var?

srknzfr
27-12-2019, 08:51
çok farklı bir soru sormak istiyorum hazır konusu açılmışken
şimdi klasik miniler varya mesela ingiltereden ucuza onlardan bulsak getirtebiliyor muyuz vergisini vs ödeyerek? yoksa 3 yaş sınırı mı var?

bildiğim kadarı ile 25 yaşını aşmış araçları klasik otomobil statüsünde ülkeye sokabiliyorsunuz

rebelh
27-12-2019, 09:29
bildiğim kadarı ile 25 yaşını aşmış araçları klasik otomobil statüsünde ülkeye sokabiliyorsunuz

peki bunun vergisi şu su bu su nasıl oluyor
ben klasik bir bis istiyorum ama fiyatlar trde 20 katı falan

Emre İlbi
27-12-2019, 09:32

onuda değiştirdiler, bir kaç yıl önce 35 yaş oldu

GokhanRS
27-12-2019, 09:37
bence hep yanlış şeyleri değiştiriyorlar. artık halkın birilerini değiştirmesi gerekiyor. yazık günah. önceki gün kayınpederim elinde 150bin tl parayla sıfır araba aldı. ne aldı peki? super sport 1500cc euro emission stepway dacia lodgy :)

atituti
28-12-2019, 19:16
hala hiçbiryerde dogru durust yazmayan birşeyide ben sormak istiyorum , yaş sınırı 25 diye biliyorum bu yaştan büyük araçları parasını pulunu harcını vergisini ödeyip getirebiliyor muyuz ? nasıl bir yol izliyoruz ? teşekkürler

bordeaux
28-12-2019, 20:31
25 yaş sınırı 35 oldu diye biliyorum. Çok net olmamakla birlikte bildiklerimi anlatayım. Örneğin abd den 35 yaş üstü klasik getireceksiniz arac 10k usd. Nakliye 1000 usd. Toplam 11 k usd. Gümrükte 11k usd den %18 kdv ve bir miktar gümrük vergisi ile birlikte bir miktar da ötv veriliyor diye biliyorum. 11 k lik arac tr ye gümrükle birlikte 25 30 k usd ile girebilir. Mevzuat çok fazla değişti benim araştırdığım zaman aşağı yukarı böyle bir rakam çıkıyordu.

mKc
29-12-2019, 02:08
hort

arkadaşlar internette çok aşırı bilgi kirliliği var kimse de net bir şey bilmiyor..turing kurumuna da mail attık ama bilenler cevap verirse iyi olur..

Türk vatandaşı olan arkadaşım Azerbeycan vatandaşı olan kız arkadaşı ile evlenecek..
evlendikten sonra yurtışından daha uyguna nasıl araç alabilir ?
kızın sadece azerbaycan vatandaşlığı var..Türkiyede ise sadece geçici oturum izni var senelik alıyor..

bu durumda evlendikten sonra nasıl araç alabilirler ? illaki vatandaşı olduğu ülkeden mi araç almak zorunda yoksa avrupa ya da gürcistan falan ülke fark ediyor mu..araç yabancı plaka da olabilir yeterki ucuz olsun..

birde evlendikten sonra erkek de çifte vatandaşlığa geçmiş oluyor..çifte vatandaşların araç alım hakkı varmıdır ?

Ticaret bakanlığı sitesindeki bilgiler işe yarayabilir. T.C. Ticaret Bakanlığı (https://www.ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/sikca-sorulan-sorular/bireysel/bedelsiz-nakil-vasitasi-ithali)

Bedelsiz araç ithalatına bakan gümrük idarelerin telefonları da bunlar.

Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü (0312-397 75 47)
İstanbul Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü (0212-465 80 16)
İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü (0232-463 12 96)
Gebze Gümrük Müdürlüğü (0262-754 24 01)

barisy
30-12-2019, 05:41
2015 yılında Fiat 500 ithal etmiştim. Antika sınıftaki araç için o dönemde 18k usd baremi vardı. Yani arabayı 1000 usd ye de alsanız devlet 18k üzerinden KDV ve ÖTV alıyordu. Motor hacmine ve yürürlükteki oranlara göre 18k turistik cif kıymette araç ithal eder gibi vergi ödüyorsun. Sonra Tse işlemleri , tüv yapılıyor , trafiğe çıkıyorsun.

2015 yılında araç satın alma bedeli hariç 70 bin masrafı olmuştu. Motor hacmi en düşük dilinde olduğu için.

Kısaca çok özel araç olur, çoxukluk aşkıdır inat edilirse getirilir. Fiyat performans işi değil.

Diğer taraftan trafiğe çıkarılmayacak aracın ötv vergisi olmaz. Yarış aracı falan gelecek ise mesela. Ben öyle biliyorum.

cabrioleter
30-12-2019, 07:42
2015 yılında Fiat 500 ithal etmiştim. Antika sınıftaki araç için o dönemde 18k usd baremi vardı. Yani arabayı 1000 usd ye de alsanız devlet 18k üzerinden KDV ve ÖTV alıyordu. Motor hacmine ve yürürlükteki oranlara göre 18k turistik cif kıymette araç ithal eder gibi vergi ödüyorsun. Sonra Tse işlemleri , tüv yapılıyor , trafiğe çıkıyorsun.

2015 yılında araç satın alma bedeli hariç 70 bin masrafı olmuştu. Motor hacmi en düşük dilinde olduğu için.

Kısaca çok özel araç olur, çoxukluk aşkıdır inat edilirse getirilir. Fiyat performans işi değil.

Diğer taraftan trafiğe çıkarılmayacak aracın ötv vergisi olmaz. Yarış aracı falan gelecek ise mesela. Ben öyle biliyorum.

hocam fiat 500 ün fotoğrafları var mı? inanılmaz güzel bir araç İzmir'de bir tane olduğunu bilmek oldukça mutlu etti =)

barisy
30-12-2019, 18:50
Bakayım bulursam buraya yüklerim. Epey zaman geçti üzerinden.

Ferhat_V
30-12-2019, 21:20
turing kurumuyla görüşmelerim sonucu öğrendim..

yabancı kişi Türkiyeye geldiği zaman 6 ay içerisinde sigortalı bir işe başlarsa yurtdışında kendi kullandığı aracı getirebilir..
ya da Türkiyede satılık olan MA-MZ plakalardan bir araç alabilir..

çifte vatandaşlar ise babayı alıyor :)

ya da yabancı kişi Gürcistan dan 2 seneliğine araç alıp getirebiliyor..gürcistan azerbeycan rusya vb. ülkeler arası araç dolaşımı oluyor birbirleri ile araç alıp satabiliyorlarmış.

Kahn23
31-12-2019, 14:20
turing kurumuyla görüşmelerim sonucu öğrendim..

yabancı kişi Türkiyeye geldiği zaman 6 ay içerisinde sigortalı bir işe başlarsa yurtdışında kendi kullandığı aracı getirebilir..
ya da Türkiyede satılık olan MA-MZ plakalardan bir araç alabilir..

çifte vatandaşlar ise babayı alıyor :)

ya da yabancı kişi Gürcistan dan 2 seneliğine araç alıp getirebiliyor..gürcistan azerbeycan rusya vb. ülkeler arası araç dolaşımı oluyor birbirleri ile araç alıp satabiliyorlarmış.

Bold olarak yazan yerde eksiklik var sanırım. Dışarı çıkma zorunluluğu olmadan mı getiriyor?
Diğer türlü çalışma izni olan herkes aracı belli bir süre Tr'ye getirebilir.

Ferhat_V
02-01-2020, 21:01
Bold olarak yazan yerde eksiklik var sanırım. Dışarı çıkma zorunluluğu olmadan mı getiriyor?
Diğer türlü çalışma izni olan herkes aracı belli bir süre Tr'ye getirebilir.

hayır kendi geldiği ülkedeki aracını getirebiliyor..
tabi isterse gürcistan rusya vb. ülkelerden de araç alıp 2 seneliğine getirebiliyor..

NakkaSss
02-01-2020, 21:51
Ben şimdi 3 yıldır yurtdışında çalışıyorum Hem oturum hemde çalışma iznim var. Kesin dönüş yaptığımda TR' ye 2000 model yada 92 model sevdiğim bir aracı alıp gelebiliyor muyum gerekli vergileri ödeyip?

GokhanRS
02-01-2020, 21:55
Ben şimdi 3 yıldır yurtdışında çalışıyorum Hem oturum hemde çalışma iznim var. Kesin dönüş yaptığımda TR' ye 2000 model yada 92 model sevdiğim bir aracı alıp gelebiliyor muyum gerekli vergileri ödeyip?

Ben daha uzun süredir yurtdışındayim sadece araç getirip iki yıl binebiliriz. Sonrasında götürüp satmaliyiz yurtdışında, yada gümrüğe iade edersin. Zira vergiler arabanın tr fiyatından fazla tutuyor.

Ferhat_V
02-01-2020, 22:27
çok özel bir şey değilse getirdiğine değmiyor..
en iyisi getirip 2 sene binip sonra geri götürüp satmak..TR plakaya çevirmek falan ciddi masraflı..

kunteper
03-01-2020, 19:49
Ben daha uzun süredir yurtdışındayim sadece araç getirip iki yıl binebiliriz. Sonrasında götürüp satmaliyiz yurtdışında, yada gümrüğe iade edersin. Zira vergiler arabanın tr fiyatından fazla tutuyor.

Araba Trye getirildiginde kimler arabayi kullanabiliyor, biliyor musun? Vekalet vs ile birilerine verilebiliyor mu surme yetkisi

GokhanRS
04-01-2020, 08:36
Araba Trye getirildiginde kimler arabayi kullanabiliyor, biliyor musun? Vekalet vs ile birilerine verilebiliyor mu surme yetkisi

Bildiğim kadarıyla aile bireylerine yetki verebiliyorsun.