Orijinalini görmek için tıklayınız : ''0'' km araç fiyatları uçtu gitti
Mart ayından sonra babama vw jetta 1.2 tsi yada 1.4 tsi almayı düşünüyorduk. Ara ara vw sitesine girip bakarım. Bu yazın başlarında jetta fiyatları 44 binden başlarken şimdi 50 binden başlıyor. 2014 modeli 53 binden başlıyor. Yıl başından sonra aracımı yenilerim diye düşünenlerin allah yardımcısı olsun.
Polo gti in dolusu 68 lira oldu :) 1.6 tdi comfort cam tavanli 3-5 ekstrali 54-55 lira oldu ikinci elide firladi tabi
Verginin vergisinin alındığı bir devlette normal tabi.
Konuştuğum kişiler,alınacak tabi o vergiler.O arabayı kullanacağın yol o vergilerle yapılıyor diyor.
Yolunuz batsın.
Aralik 25'de 64.500 tl aldigim mitsubishi asx suan 72 .000 tl bayi fiyati var bu kadarda konmaz ucana kacana sikar hale geldiler
Bu sene 90 a aldığım CC şuan 110 bin tl :D benim için güzel haber. Hatta haftaya birdaha zam gelecekmiş.
ötv zammı+2014 bayi zammı+ kur artışı
122.000 liraya aldığım a3 şu an 136.000 lira. bakın a4 değil, a3.
Verginin vergisinin alındığı bir devlette normal tabi.
Konuştuğum kişiler,alınacak tabi o vergiler.O arabayı kullanacağın yol o vergilerle yapılıyor diyor.
Yolunuz batsın.
konuşma o kişilerle boşver :)
İbrahim33
21-01-2014, 17:20
bu saatten sonra 0 araç alınmaz (nokta)
Ikinci ele pek yansimadi gibi fiyatlar
Ertug_T.
21-01-2014, 17:21
Tam zamaninda araba almisiz valla aralik ayinda aldim kurtuldum..sifir fiyatlari artinca 2. El fiyatlarida sacmaladi haliyle epeyce..yakinda 20 liraya broadway gorursek sasmam.
İbrahim33
21-01-2014, 17:21
sıfırı 90 bin küsür olan 2011 25 k. km'deki hatasız arabaya galeri 45 lira veriyor , vw hariç ikinci ele yansımadı bencede.
açın bir bmw'nin başlangıç fiyatlarına bakın
3.16 119 bin
5.20d 227 bin
2.20d 150bin
m5 716bin
m6 cabrio 914 bin TL cik
Ertug_T.
21-01-2014, 17:22
Sifir fiyatlarina ayikan saticilar 2. Elleri yukseltti ama surekli takipte olmayan halkin bir kismi haliyle hala normal fiyatlardalar :)
Zaten yeterince yüksek olduklarından olsa gerek.
Pek yansımadı derken 1 yaşında 40bin istenen araçlar 45lere dayandı. 1/8 yeterince büyük yansıma bence. %12.5 yapar, sıfıra yapılan ötv zammı bile bu kadar değil.
Bizim halk devletten farksız eline fırsat geçmesin, direkt nasıl kazanırım, köşe olurum peşinde...
JackJones
21-01-2014, 17:27
açın bir bmw'nin başlangıç fiyatlarına bakın
3.16 119 bin
5.20d 227 bin
2.20d 150bin
m5 716bin
m6 cabrio 914 bin TL cik
Fiyatlar bombaymış valla daha bunun ufağı tefeği olsa bi kacta ekstra yapsan m6 cabrio 1 milyon'a falan alinir heralde :)
alper1701
21-01-2014, 17:30
aracım vw polo bluemotion için 51.150+trafik sigortası dediler 35-40 liralık araba hangi ara 50 küsür oldu bence kimse sıfır araç almasın bu zamanda.2. el piyasayada ufaktan yansıdı durum...
Sifir fiyatlarina ayikan saticilar 2. Elleri yukseltti ama surekli takipte olmayan halkin bir kismi haliyle hala normal fiyatlardalar :)
Ben genelde bizim piyasada araclara baktigim icin fiyatlar ayni yerde
Mitsubishinin sitesinde 76.000 euro olmus evo x mr :D
Ikinci elde yaprak kipirdamiyor
zamlar sürekli oluyor ona eyvAllah. Ama Ülkem de benzin, ÖTV ve Sıfır otomobil zamları oranın da maaş ya da gelir artışı da olsa keşke. Gelir sabit, gider hep artıyor. Tek gelir kaynağı vergi olan bir devletin vatandaşıyız maalesef.
free-hifi
21-01-2014, 17:42
2. EL DE peşinden kovalıyor şahin doğan bile 2 lira arttı
ne bıcım bir ülkede yasıyoruz verginiz batsın serefsizlerrr
free-hifi
21-01-2014, 17:48
ne bıcım bir ülkede yasıyoruz verginiz batsın serefsizlerrr
BİLalin götünden lime lime gelsin inş.
mert_can 41
21-01-2014, 17:49
Daha tam kampanyalar bitmedi bayilerde önümüzdeki ay onlarda bitsin ikinci ele yönelir millet ozaman ikinci elde yükselir fd6 civic bile makyajlı 47 istiyen var yavaştan hondalar başladı zamlanmaya önümüzdeki ay tamamen ikinci eler yükselir benim görüşüm ki insanlar haklı 5 bin ötv farkı cebinden vericeğine oda kendi arabasının fiyatını yükseltiyo dürüstçe konuşmak gerekirse bende sıfır araç alırken bende yapıcam bu hale getirenlere çok söylencek söz varda diyemiyo insan :(
Thracian
21-01-2014, 18:10
Dün astra j 1.4 turbo sport paket. 54.900 aldım. Varmı 2-3 ay önceki fiyatını bilen varmı?
Astra nın fiyatını bilmiyorum ama önceden o fiyata insignia 1.4t edition elegance verdiklerini biliyorum.
speed_emre
21-01-2014, 18:19
6 ay evvel 51 e sport sunrooflu paketını aldı arkadasım. 1.4 manuel
driftboy
21-01-2014, 18:24
10 lira param var araba alcam desen alamıyosun artık, kıçı kırık şahin doğan bile 92 93 modellerine 10 12 lira istiyolar. Dün gözümün önünde 95 şahin 10 500 e satıldı.
2013de araba aldığım için kendimi şanslı hissediyorum. birde 2014 itibariyle kredilere de düzenleme geldiğinden kredilerde zor çıkıyor artık.
tam bir sene once c elyse aldım dızel comfort 38 500 e sımdı 49600 sok oldum ulkenın ekonomısı cok kotuye gıdıyor ıyı degıl bu kadar fıyatların yukselmesı
mert_can 41
21-01-2014, 18:30
2013de araba aldığım için kendimi şanslı hissediyorum. birde 2014 itibariyle kredilere de düzenleme geldiğinden kredilerde zor çıkıyor artık.
Peki bu kendi finans kuruluşu olan galerileride etkiliyomu bu yasa bilginiz varmı bu konuda
free-hifi
21-01-2014, 18:33
10 lira param var araba alcam desen alamıyosun artık, kıçı kırık şahin doğan bile 92 93 modellerine 10 12 lira istiyolar. Dün gözümün önünde 95 şahin 10 500 e satıldı.
bENİM bir kardeşim 5500 e satamadığı kazalıdan topladığı şahini bugün 7500 e verdi ne manyak millet
Bazı arkadaslar kamillik yapıp aramam değerlendi diye düşünebilirler. Ama o aracı satıp ne halt yiyecekler onu anlamadım ben, giren çıkan kendisine ama dur bakalım jeton ne zaman düşecek.
cRc Ramo
21-01-2014, 18:42
elimizdekilerin kıymetini bilmek lazım şu yıl itibari ile. gerçekden çok zorlaştı sıfır araç alımı :rolleyes:
Emre İlbi
21-01-2014, 18:48
sıfır araç al, bir yıl bin, kar ederek sat, sanırım bu olay sadece Türkiye'de olur:icon_tup:
2012 sonunda 36 bine almadığım araç şuan 47 bin olmuş:eek:
araç yeni Astra HB Edition modeli
Arkadaşlar bayilere , ötv'ye laf ediyorsunuz ama EURO'nun 3.Tl'yi geçtiği gibi bi gerçek var. Üreticiler kurları sabitliyor ama dayanamıyorlar yılbaşından önce cc aldım indirimle kur 2.26'ya geldi bugün kur 2.43 yaptılar aynı dönemde bmw'de kur 2.49'du bugün 2.80 yaptı adamlar , şuanda güncel kur 3 ve üzeri. Asıl sıkıntı seçimlerden sonra eğer şuankiler kaybederse ne € kalır bu fiyatlar ne de $ ne de faizler tüm dengeler değişir o zaman ülke ne yazık ki kötüye gider
Mayista 45 e aldigim golf şuan 51.400.
Geçenlerde ilan actim 48 liradan, baya da yazan oldu. Sevinsek mi uzulsek mi bilemedim. Tek bildiğim, durum hic iyiye gitmiyor.
zaten güllük gülistanlıgız ya daha geri nereye gidebilcek daha
İbrahim33
21-01-2014, 19:01
@furkane , bu ülke bundan daha kötü olamaz , ekonomi batmış , yargı bitmiş , komutanlar , vatanseverler , gazeteciler içerde.kısacası ülke dipte.yani bu adamların pardon , hırsızların , bu başımızdaki din tüccarlarının savunulacak hiç bir tarafı yok.o yüzden istikrar gibi şeyler gevelemeyin...
Şartlar bunu gerektiriyorsa almayın abicim.. Bu kadar basit ))
Peki bu kendi finans kuruluşu olan galerileride etkiliyomu bu yasa bilginiz varmı bu konuda
ben vdfden alırken hiç bordro vs belge istemediler onlar bir şekilde kılıfına uyduruyor sanırım. maaşımı bile 2 katı yazmışlardı forma ama son durumlardan sonrasına bilgi almak için yine kuruluşlarla görüşmek en sağlamı olur. 2500tl net maaş alan kuzenime daha önce kredi kartı vs kullanmadığından dolayı 8bin tl den fazla kredi çıkmadı geçen hafta bankalardan.
ersandeniz
21-01-2014, 19:04
Arkadaşlar bayilere , ötv'ye laf ediyorsunuz ama EURO'nun 3.Tl'yi geçtiği gibi bi gerçek var. Üreticiler kurları sabitliyor ama dayanamıyorlar yılbaşından önce cc aldım indirimle kur 2.26'ya geldi bugün kur 2.43 yaptılar aynı dönemde bmw'de kur 2.49'du bugün 2.80 yaptı adamlar , şuanda güncel kur 3 ve üzeri. Asıl sıkıntı seçimlerden sonra eğer şuankiler kaybederse ne € kalır bu fiyatlar ne de $ ne de faizler tüm dengeler değişir o zaman ülke ne yazık ki kötüye gider
şuankiler kalsa da kötüye gidecek herşey, çünkü deniz bitti, satılacak birşey kalmadı..
doğru söylüyor akp iktidarı kaybettiği zaman kısa sürede cciddi kur dalgalanması olacaktır
ama öte yandan abdnin sıcak parayı kesmesi ister isteme türkiye gibi ülkelerde kur artışına sebep olacak
sıkıntı olan kemal dervişin 3 yıl için hazırladığı özelleştirme politikasını abdden gelen sıcak parayada bağlayarak 12 yıl uygulamak ve neredeyse 0 katma değer yaratmak
er ya da geç bu politikanın bedelini ödeyeceğiz bu kurlar daha hiç bir şey dua edinde emlak krize girmesin
@furkane , bu ülke bundan daha kötü olamaz , ekonomi batmış , yargı bitmiş , komutanlar , vatanseverler , gazeteciler içerde.kısacası ülke dipte.yani bu adamların pardon , hırsızların , bu başımızdaki din tüccarlarının savunulacak hiç bir tarafı yok.o yüzden istikrar gibi şeyler gevelemeyin...
Pardon Gevelemek ne demek ? Ben kimseyi savunduğum yok , babam ekonomist bu açıdan bakıyorum olaya eğer şuankiler kaybederse ne $ , ne € ne de faizler bu oranlarda kalır diyorum kısaca yükselir. Bu açıdan şuan ki halden daha da kötü hale gideriz. Yukarıdaki geveleme lafını düzeltirsen sevinirim.
Ne yazik ki daha şurda şu basit şeyi bile konuşamıyoruz. şu kur o kadar açımasız bişey ki benzine kadar etki ediyor ya kısaca kurun yükselmesi hayatın pahalılığı demek bu doların yükselişi ne zaman gerçekleşti ? cuma-cumartesi gezi olayları koptu pazartesi grafik yükselmeye geçti ve buralara geldik , aynı zamanda merkez bankası müdürü dedi ki yılbaşı 1.90 ne kadar müdahaleye rağmen indiremedi şuanki halini görüyorsunuz 2'nin üzerinde. ve umarım daha da gitmez giderse pahalılıktan bu ülkede yaşanmaz
Ne yazik ki daha şurda şu basit şeyi bile konuşamıyoruz. şu kur o kadar açımasız bişey ki benzine kadar etki ediyor ya kısaca kurun yükselmesi hayatın pahalılığı demek bu doların yükselişi ne zaman gerçekleşti ? cuma-cumartesi gezi olayları koptu pazartesi grafik yükselmeye geçti ve buralara geldik , aynı zamanda merkez bankası müdürü dedi ki yılbaşı 1.90 ne kadar müdahaleye rağmen indiremedi şuanki halini görüyorsunuz 2'nin üzerinde. ve umarım daha da gitmez giderse pahalılıktan bu ülkede yaşanmaz
işte burada insanlar şunun ayrımını yapacak
ya hiç bir şey olmamış gibi para kazanmaya devam edip ülkede yaşananları görmezden geleceğiz
ya da maddi manevi bedel ödeyerek kendi ayaklarımızın üzerinde az ile yetinerek onurlu bir yaşam süreceğiz
ben 2. tercihi seçiyorum aman ekonomi bozulur param gider korkum yok varsın giden gitsin beni huzurlu kılan para değil..
MrtYILDIZ
21-01-2014, 19:23
Bu hafta sonu Arnavutluk a gittim 2014 model range rover jeepin 30 bin euro mercedes ml 350 40 bin euro oldugunu söylediler ve sıfır araçlarda neredeyse vergi yokmuş bizdede 4 katı bu fiyatların
11 yıldır istikrarlı yönetim var da ne oldu?
TL-$ oranı kaç oranında arttı?
Ya da askeri ücretle 2003te kaç altın/ekmek alınıyordu, şuan kaç alınıyor?
Bırakın bu komplo teorilerini.
Aynı belgeselin içinde hem yeni dünya düzenini, hem de bop'u kötüleyip; bunun yanında bopun eşbaşkanını, kendisi bunu birçok kez açıkladı, bu düzene karşı gelen olarak belirten ve öven kişiler gibi komik olmayın.
Dünyanın her yerinde protestolar oluyor. Ben 10 ay ispanyada yaşadım, hergün protesto oluyordu. Benzin fiyatları sadece 2 kere yükselti 1 kere de arttı.
şişme ekonomiyle bu kadar oluyor. Bi yerde logar kapağı açık kalsa sekteye uğrayacak ekonomiyi 5 yıldızlı ekonomi gibi gösterirseler böyle olur.
benım anlamadıgım 90-00 arası araba fiyatlarının neden arttıgı ? Dun cok komık bır konusmaya denk geldım, kodlarını bılmıyorum eskı kasa bi civic sedan satıcısı fiyatını 3000 tl artırmış. Sebep sorunca da euro yukseldı sıfır araba fıyatları arttı dedi. Ulan üretimi olmayan eski model standart bi arabadan bahsediyorsun, bari yok euro arttı yok sıfır araba fıyatları arttı deme. 2 aydır da satamıyormus pek sasırmadım dogrusu.
benım anlamadıgım 90-00 arası araba fiyatlarının neden arttıgı ? Dun cok komık bır konusmaya denk geldım, kodlarını bılmıyorum eskı kasa bi civic sedan satıcısı fiyatını 3000 tl artırmış. Sebep sorunca da euro yukseldı sıfır araba fıyatları arttı dedi. Ulan üretimi olmayan eski model standart bi arabadan bahsediyorsun, bari yok euro arttı yok sıfır araba fıyatları arttı deme. 2 aydır da satamıyormus pek sasırmadım dogrusu.
tam bir iktisat konusu :)
arz talep eğrisinde bitiyor olay
şu an olan mevzu 0 fiyatları arttığı için insanlar ister istemez 2. ele yöneliyorlar
ve ikinci elde talep sabit kalmak zorundayken arz artınca fiyatlarda otomatikmen artıyor
bunda anlaşılmayacak bir şey yok
şu an olan mevzu 0 fiyatları arttığı için insanlar ister istemez 2. ele yöneliyorlar
ve ikinci elde talep sabit kalmak zorundayken arz artınca fiyatlarda otomatikmen artıyor
yok yok faiz lobisi.
Bunlar hep gezi parkı falan. ;)
abi orası oyle katılıyorum ama benım cok zoruma gıdıyor resmen fırsatcılık bu
Aynı belgeselin içinde hem yeni dünya düzenini, hem de bop'u kötüleyip; bunun yanında bopun eşbaşkanını, kendisi bunu birçok kez açıkladı, bu düzene karşı gelen olarak belirten ve öven kişiler gibi komik olmayın.
Dünyanın her yerinde protestolar oluyor. Ben 10 ay ispanyada yaşadım, hergün protesto oluyordu. Benzin fiyatları sadece 2 kere yükselti 1 kere de arttı.
şişme ekonomiyle bu kadar oluyor. Bi yerde logar kapağı açık kalsa sekteye uğrayacak ekonomiyi 5 yıldızlı ekonomi gibi gösterirseler böyle olur.
Şuan farklı şeylerden bahsettiğimizin farkında değilsiniz galiba. Daha şunu anlamıyosunuz kimseyi savunduğum yok . Bi ayrımda yok ortada siz ayrım yapmaya çalışıyosunuz . Bizim derdimiz kurlar ve bunlara bağlı artışlar. Ben sadece şuan olucakları söyluyorum anlamadığınız için tekrar ve tekrar mecburiyetten söyliyeceğim ben şuankileri desteklemiyorum umarım anlamıssınızdır.
abi orası oyle katılıyorum ama benım cok zoruma gıdıyor resmen fırsatcılık bu
fırsatçılık mı?
fırsatçılık arıyorsan başbakanın mega projelerinden haberdar olup ucuza arsa kapatarak 1e 20 kazanan dostlarına bakmalısın..
küçük satıcının yaptığı fırsatçılık değil zaten kur artışıyla bütün piyasa arttı
geçen sene 45e almıştım iyi oldu 50ye satarım diye sevinen adam kendini kandırır
unutmasın ki 50ye satınca alacağı yeni arabada bi 5 bin lira arttı değişen bişi olmadı..
fırsatçılık mı?
fırsatçılık arıyorsan başbakanın mega projelerinden haberdar olup ucuza arsa kapatarak 1e 20 kazanan dostlarına bakmalısın..
küçük satıcının yaptığı fırsatçılık değil zaten kur artışıyla bütün piyasa arttı
geçen sene 45e almıştım iyi oldu 50ye satarım diye sevinen adam kendini kandırır
unutmasın ki 50ye satınca alacağı yeni arabada bi 5 bin lira arttı değişen bişi olmadı..
başbakana girmeyelim hiç. Girersek sonu gelmez kesin ban yerim.. Allah'ından bulsunlar, bunun öbür tarafıda var.
Şuan farklı şeylerden bahsettiğimizin farkında değilsiniz galiba. Daha şunu anlamıyosunuz kimseyi savunduğum yok . Bi ayrımda yok ortada siz ayrım yapmaya çalışıyosunuz . Bizim derdimiz kurlar ve bunlara bağlı artışlar. Ben sadece şuan olucakları söyluyorum anlamadığınız için tekrar ve tekrar mecburiyetten söyliyeceğim ben şuankileri desteklemiyorum umarım anlamıssınızdır.
Yahu her değişiklik ya da olayda direkt ekonomiye dem vuruluyor. Keşke yitirilenler sadece dolar olsa. Biz birbirimize olan güvenimizi yitirmişsiz. Her olayda bi komplo ve art niyet arayışı.
Tutturmuş insanlar bi istikrar Türküsü, dün milli görüşcü olanlar şimdi çıkarmış gömleğini, dün milliyetçi olan son zamanlarda olmuş teslimiyetçi, dün ekonomi kötüye gidiyo diyenler, şimdi danışman vs vs. ama sorsan herkes istikrardan yana.
Neyse kaymasın siyasete konu.
tayreep_john
21-01-2014, 19:56
haziranda 39.500 e aldığım ford fiesta trend modeli 1.6 otm şu an 47.900 :) 1.5 tdci titanyum x plus paket 55 küsür lira maşallah...
ilker_yusuf
21-01-2014, 20:02
Mart 2013 te aracımı 16 ınch çelik jant body kıt karter koruyucu ve park sensörü ekstreleriyle
alım satım trafik sigortası dahil 29150 TL ye 0km almıştı. 1.2 essentia.
Şimdi 16 ınch vermiyorlar 15 jant verioyrlar. diğer ekstralar olmadan aracın fiyatı 35500 TL olmuş....
ontheair
21-01-2014, 20:09
Hükümetin yanlış politikaları bizi bu hale getirdi. Hükümet giderse ekonomi bozulurmuş. Bozulursa ekime bozulmazsa ... Benim için zaten ekonomi bozuk. Dünyada genel geçer para birimlerinin karşısında değer kaybeden dolar bir TL karşısında değer kazandı. Kriz değil yani bu öyle mi? Dolar suni olarak tutuluyordu artık tutulamaz hale geldi. Kısaca takke düştü kel göründü.
İstikrar dediğiniz şey nedir sizin çok merak ediyorum? Bu ülke bir Yetmez ama evetçilerden bir de bu istikar meraklılarından çektiğini hiç kimseden çekmedi.
cabrioleter
21-01-2014, 21:28
Dün astra j 1.4 turbo sport paket. 54.900 aldım. Varmı 2-3 ay önceki fiyatını bilen varmı?
yılbaşından önce 51 düzeyindeydi liste fiyatı..
Pardon Gevelemek ne demek ? Ben kimseyi savunduğum yok , babam ekonomist bu açıdan bakıyorum olaya eğer şuankiler kaybederse ne $ , ne € ne de faizler bu oranlarda kalır diyorum kısaca yükselir. Bu açıdan şuan ki halden daha da kötü hale gideriz. Yukarıdaki geveleme lafını düzeltirsen sevinirim.
terzi kendi söküğünü dikemezmiş derler ya hani çok doğru baban sana ekonomiyi iyi öğretememiş..
kskrhnegatif
21-01-2014, 21:38
Amacım; ortalığı bulandırmak falan değil. Yanlış anlaşılmasın, siyasette değil. Merak ediyorum hâla şu hükümeti savunan var mı acaba? Borsaya bak almış başını gitmiş. Yazık..
Tarih 31 mayis 2013. Gezi olaylari yeni patlamisti ve geziden onceki haber ve gazete basliklari hep cumhuriyet tarihinin en buyuk ikinci cari aciginin yasandigi ayin mayis ayi oldugunu soyluyordu. Simdi bu olay etkilemedi ekonomiyi gezi parki mi etkiledi ?
depresif
21-01-2014, 21:40
yok yok faiz lobisi.
Bunlar hep gezi parkı falan. ;)
Çok şey biliyormuş gibi yazıyorsun da, kahvelerde 60 yaş üstü konuşan adamlar kadar bilgin yok :)
Ekmek Fiyatları (http://www.elestiriyoruz.com/ekmek-fiyatlari.html)
YILLAR İTİBARİYLE ASGARİ ÜCRETLER (http://www.alomaliye.com/yillar_iti_asgari_ucretler.htm)
he ayrıca altın fiyatlarının da hükümetle bağlantısını nasıl çıkardın o daha da komedi bir durum :D gerçi asgari ücrete "askeri ücret" diyen bir insana cevap vermemem gerekirdi de neyse :) 1-2 bilgi öğrenmiş olursun.
diyeceksin ki dolar fiyatları arttı şu oldu bu oldu o zaman tamam. ancak altının tüm dünyada fiyatı dolar üzerindendir. sadece ülkemizde doların artışı bu durumu etkiler. genel olarak baz alınan ons fiyatıdır.
ülke içi büyüme gayet iyi boyuttadır. bu zamana kadarki tüm verileri size çıkarabilirim. ülkenin siyasi, ekonomik istikrarı 10 senedir gayet iyidir. (daha önce hiç bu kadar iyi olmamıştır)
ancak cari açık dengesini bir türlü kontrol edememekteyiz. dolar/euro artışının temeli buna dayanmaktadır. ülkemizde nüfus artışıyla beraber enerji tüketimi de bir o kadar artmıştır. enerjide dışarıya bağımlı olduğumuz düşünülürse durum hiçte iç açıcı değildir.
eğer ki tükettiğimizin %50 sini ülkemizde ürettiğimiz gün, teknoloji üretebildiğimiz gün dünyanın en ileri ülkelerinin arasına gireceğiz. ama şuan bu çok uzak gözüküyor.
Allah sonumuzu hayır etsin.
55 bine aldığımız polo gti şuan 63,400 olmuş :D
kskrhnegatif
21-01-2014, 21:46
Çok şey biliyormuş gibi yazıyorsun da, kahvelerde 60 yaş üstü konuşan adamlar kadar bilgin yok :)
YILLAR İTİBARİYLE ASGARİ ÜCRETLER (http://www.alomaliye.com/yillar_iti_asgari_ucretler.htm)
he ayrıca altın fiyatlarının da hükümetle bağlantısını nasıl çıkardın o daha da komedi bir durum :D gerçi asgari ücrete "askeri ücret" diyen bir insana cevap vermemem gerekirdi de neyse :) 1-2 bilgi öğrenmiş olursun.
diyeceksin ki dolar fiyatları arttı şu oldu bu oldu o zaman tamam. ancak altının tüm dünyada fiyatı dolar üzerindendir. sadece ülkemizde doların artışı bu durumu etkiler. genel olarak baz alınan ons fiyatıdır.
ülke içi büyüme gayet iyi boyuttadır. bu zamana kadarki tüm verileri size çıkarabilirim. ülkenin siyasi, ekonomik istikrarı 10 senedir gayet iyidir. (daha önce hiç bu kadar iyi olmamıştır)
ancak cari açık dengesini bir türlü kontrol edememekteyiz. dolar/euro artışının temeli buna dayanmaktadır. ülkemizde nüfus artışıyla beraber enerji tüketimi de bir o kadar artmıştır. enerjide dışarıya bağımlı olduğumuz düşünülürse durum hiçte iç açıcı değildir. Sen önce tükettiğinin %80'ini milletten almamayı öğren. Allah sonunu hayır etsin.
eğer ki tükettiğimizin %50 sini ülkemizde ürettiğimiz gün, teknoloji üretebildiğimiz gün dünyanın en ileri ülkelerinin arasına gireceğiz. ama şuan bu çok uzak gözüküyor.
Ülke içi büyüme gayet iyi boyutta? Cari açık dengesini koruyamazsın o kutularla(!) hemşerim. Senin, benim yaşım burda bukadar pek bilmişlik yapmaya yetmez. Burda ne adamlar var, ne hükümetler görmüş. Müsteşar gibi ahkâm kesmişsin, lâkin o işler öyle olmuyor işte.
Daha kavramları ayırt edemeyen bi ülkenin insanıyız . Diyorum ki gezi olaylarından sonra dolarının rallisi başladı . Yok gezi olayları yüzünden mi oldu ordaki insanlar yüzünden mi oldu gibi cevaplar geliyor ! Ya arkadaşlar biraz mantıklı olalım burda hükümetin yada eylemcilerin tutumu değil. Bu yabancı basına olduğu yada olmadığı şekilde aktarıldı mı ? Aktarıldı. Peki Türkiye'ye olan güven sarsıl dımı ? Sarsıldı. Buna itiraz edicek olanlara şunu demek istiyorum ! Sen mısır'a yatırım yaparmıydın ? Yada oraya tatile gidermiydin ? Mısır örneğine takılmayın o sıkıntılı süreçi ekranlardan izlediğimiz için diyorum yunanistan'da olabilir. Türkiyedeki ekonomideki sıkıntı patladıkça patladı. Bana göre ülkede mülk zenginliği var...Daha biz düzgün şekilde tartışamayız bi toplumuz , bizi daha çok soyarlar , daha çok bu tarz konular açılır...
depresif
21-01-2014, 21:55
Ülke içi büyüme gayet iyi boyutta? Cari açık dengesini koruyamazsın o kutularla(!) hemşerim. Senin, benim yaşım burda bukadar pek bilmişlik yapmaya yetmez. Burda ne adamlar var, ne hükümetler görmüş. Müsteşar gibi ahkâm kesmişsin, lâkin o işler öyle olmuyor işte.
benim yaşım bilmişlik yapmaya yetmez. lakin aldığım eğitim biraz bilmişlik yapmaya yeter :) müsteşar gibi ahkam kesmedim. ufak bir bilgilendirme yaptım. ben akp yandaşı değilim. son günlerde bozulan ve gitgide bozulmakta olan istikrarın düzelmesi eski halini almasını isteyen bir vatandaşım. ülkede ne hükümetin içinde yer alabilecek bir muhalefet var, ne de tek başına iktidar olabilecek bir muhalefet var. o nedenle bu şekilde yola devam. cari açık başka bir durumdur büyüme oranı başka bir durumdur,
Ülke ülke 2011 ekonomik büyüme rakamları - En son haber (http://www.ensonhaber.com/ulke-ulke-2011-ekonomik-buyume-rakamlari-2012-04-03.html)
ülkemiz 2011 yılında dünya'da en hızıl büyüyen 2. ülke durumundayken. cari açıkta rekor kırılmıştır.
Cari açık 2011'de rekor kırdı - Ekonomi Gündemi- ntvmsnbc.com (http://www.ntvmsnbc.com/id/25321589/)
amacım eleştirmek değil, bilgilendirmektir.
kskrhnegatif
21-01-2014, 21:55
Kimse yanlış anlamasın ama, bu hükümet yandaşları; ülke içi büyümeyle, kendi içlerine giripte büyüyeni idrak edemediği sürece kimse isyan etmesin. Toplum meselesi bu.
kskrhnegatif
21-01-2014, 21:58
benim yaşım bilmişlik yapmaya yetmez. lakin aldığım eğitim biraz bilmişlik yapmaya yeter :) müsteşar gibi ahkam kesmedim. ufak bir bilgilendirme yaptım. ben akp yandaşı değilim. son günlerde bozulan ve gitgide bozulmakta olan istikrarın düzelmesi eski halini almasını isteyen bir vatandaşım. ülkede ne hükümetin içinde yer alabilecek bir muhalefet var, ne de tek başına iktidar olabilecek bir muhalefet var. o nedenle bu şekilde yola devam. cari açık başka bir durumdur büyüme oranı başka bir durumdur,
Ülke ülke 2011 ekonomik büyüme rakamları - En son haber (http://www.ensonhaber.com/ulke-ulke-2011-ekonomik-buyume-rakamlari-2012-04-03.html)
ülkemiz 2011 yılında dünya'da en hızıl büyüyen 2. ülke durumundayken. cari açıkta rekor kırılmıştır.
Cari açık 2011'de rekor kırdı - Ekonomi Gündemi- ntvmsnbc.com (http://www.ntvmsnbc.com/id/25321589/)
amacım eleştirmek değil, bilgilendirmektir.
Kaynağa bak sen. Bu kadar mı koyunsunuz? :icon_wack
depresif
21-01-2014, 22:00
Kaynağa bak sen. Bu kadar mı koyunsunuz? :icon_wack
koyunu görüyor gibiyim :rolleyes:
Türkiye Ekonomisi - Üretim ve Büyüme (http://www.hazine.org.tr/tr/index.php/ekonomi/ueretim-ve-bueyueme)
BBC Turkce - Haberler - Türkiye'nin 2011 büyüme hızı %8,5 (http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/04/120402_turkey_growth.shtml)
kskrhnegatif
21-01-2014, 22:04
Türkiye Ekonomisi - Üretim ve Büyüme (http://www.hazine.org.tr/tr/index.php/ekonomi/ueretim-ve-bueyueme)
BBC Turkce - Haberler - Türkiye'nin 2011 büyüme hızı %8,5 (http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/04/120402_turkey_growth.shtml)
Konunun ana fikri olan; vergi oranlarındaki artışı da yazarmısın güzel kardeşim.
cabrioleter
21-01-2014, 22:09
evet bakalım bundan sonra büyüme ne oranda nasıl olacak?
"Özelleştirilecek bir şeyimiz kalmadı" - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber (http://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/satacak-bir-seyimiz-kalmadi/87145)
deli gibi büyüyoruz büyüyoruz senelerdir Türkiye dünyanın en büyük ekonomileri arasında hep aynı yerde nerde bu büyüme?
Türk ekonomisinin yeri sıralamada çok değişmiyor - Hürriyet EKONOMİ (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17846827.asp)
ee durmadan büyüyoruz neden ilk 10 a giremiyoruz?
depresif
21-01-2014, 22:14
Konunun ana fikri olan; vergi oranlarındaki artışı da yazarmısın güzel kardeşim.
hükümet politikası son dönemde şu şekilde; alışveriş çılgınlığına, kredi ile borçlanmaya dur demek.
2012-2013 yıllarına bakarsak araba satışları tavan. (bunlarla ilgili resmi bilgi verebilirim)
ülkemizde kredi borçlusu sayısı, kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı 2013 yılında en yüksek boyuta ulaştı. bununla ilgili kredi ve kredi kartı düzenlemeleri yapıldı. bence çokta iyi oldu.
araç fiyatlarındaki artışın (vergi bölümü) bu nedenle olduğunu düşünüyorum. tabi şu da var kur artışı da olmuşken ötv yi arttırmanın gereği var mıydı? bence yoktu. araç alma çılgınlığına dur demek sadece kredilerde düzenlemeyle mümkün olurdu.
belki de yerli otomobil üretilmesi için bir politika da olabilir. Keşke üretilse...
evet bakalım bundan sonra büyüme ne oranda nasıl olacak?
"Özelleştirilecek bir şeyimiz kalmadı" - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber (http://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/satacak-bir-seyimiz-kalmadi/87145)
deli gibi büyüyoruz büyüyoruz senelerdir Türkiye dünyanın en büyük ekonomileri arasında hep aynı yerde nerde bu büyüme?
Türk ekonomisinin yeri sıralamada çok değişmiyor - Hürriyet EKONOMİ (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17846827.asp)
ee durmadan büyüyoruz neden ilk 10 a giremiyoruz?
diğer ülkelerle aramızdaki gelişmişlik farkı çok fazla olduğu için aradaki farkı kapamak zaman alacaktır. özelleştirme konusunda haklısınız, özelleştirilecek birşeyimiz kalmadı. bundan sonra hakkımızda hayırlısı. ama sadece özelleşerek bu büyüme oranlarını yakalamadık. tekstil, inşaat vs gibi sektörlerdeki büyüme oranlarımız gayet iyi son yıllarda. ülke dışında büyük inşaat ihaleleri almaktayız. ilk 10'a girmek o kadar da kolay birşey değil. büyüme istikrarı 2012-2013 yıllarında bozuldu. özellikle 2014'te daha da bozulacak gibi.
kredi derecelendirme notlarımız artarken, yabancı yatırımcılar gözünde ülkemizin prestiji yükselirken, ülke içinde sokaklara çıkan halk biraz daha mantıklı düşünüp tepkisini sadece seçimlerde gösterse farklı olurdu diye düşünüyorum. çünkü bunların başlangıcı bu nokta diye düşünüyorum. 17 aralık sonrası da tuz biber oldu. ben ülke geneli ve halk için düşünüyorum. kutularını dolduranlara küfürlerim saklı kalsın.
ancak cari açık dengesini bir türlü kontrol edememekteyiz. dolar/euro artışının temeli buna dayanmaktadır. ülkemizde nüfus artışıyla beraber enerji tüketimi de bir o kadar artmıştır. enerjide dışarıya bağımlı olduğumuz düşünülürse durum hiçte iç açıcı değildir.
Alım gücü nedir arkadaşım?
Kişi başına gelir 3 katı arttı, milli gelir bilmem kaç katına çıktı, askeri ücret şu kadar yükseldi, yok burs şu kadar arttı gibi rakamlarla ekonomi uçmuş gibi gösteriliyor. Fakat alım gücüne baktığımızda rakamlar yükselse de pek birşeyin değişmediği belli oluyor.
Mütevazi insanımdır, çok bildiğimi idda etmem, fakat türkiye dahil 4 farklı ülkede bulundum. 2 dili aktif, bir dili de başlangıç seviyedsinde konuşabiliyorum. Allah'a şükür öğrenmeye açık olduğumu düşünüyorum. Krizde denilip, yerden yere vurulan bi öğrenci olarak ülkede 9 ay yaşadım. İnsana en çok yaşadığı öğretiyor.
Şimdiye kadar öğrenimim boyunca yazları çalıştım. Kendi eğitimimi karşılamaya çalıştım.
Ben 2008 yılında biriktirdiğim 2 maaşımla neredeyse 1 dönemi bitiriyordum. 2013e geldik 2 maaş 3 ay ya gidiyor ya gitmiyor. Ki aynı şekilde barınma ve giderler sabit şekilde.
Alım gücümüzün azaldığını görmek için illa iktisat dalında bir eğitim olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Bu gayet açık şekilde ortada.
İyiye giden her yıl %5den fazla büyüyen ekonomiden halk hala vergi zamlarıyla karşılaşıyorsa kimse bana bunu en azından kalk için + bir büyüme olduğuna inandıramaz.
Büyükler daha büyüyor, sakallarını kesip siyasette yandaşlarına yol yapanlar da bayab kazandı son projelerden sonra. Allah daha çok versin demiyorum, insanlar zaten normal işlerinde haftalık 50 saat çalışıp, geçinmek için 2. işte çalışmak zorunda kalmasına neden olan düzenin...
cabrioleter
21-01-2014, 22:24
hükümet politikası son dönemde şu şekilde; alışveriş çılgınlığına, kredi ile borçlanmaya dur demek.
2012-2013 yıllarına bakarsak araba satışları tavan. (bunlarla ilgili resmi bilgi verebilirim)
ülkemizde kredi borçlusu sayısı, kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı 2013 yılında en yüksek boyuta ulaştı. bununla ilgili kredi ve kredi kartı düzenlemeleri yapıldı. bence çokta iyi oldu.
araç fiyatlarındaki artışın (vergi bölümü) bu nedenle olduğunu düşünüyorum. tabi şu da var kur artışı da olmuşken ötv yi arttırmanın gereği var mıydı? bence yoktu.
belki de yerli otomobil üretilmesi için bir politika da olabilir. Keşke üretilse...
diğer ülkelerle aramızdaki gelişmişlik farkı çok fazla olduğu için aradaki farkı kapamak zaman alacaktır. özelleştirme konusunda haklısınız, özelleştirilecek birşeyimiz kalmadı. bundan sonra hakkımızda hayırlısı. ama sadece özelleşerek bu büyüme oranlarını yakalamadık. tekstil, inşaat vs gibi sektörlerdeki büyüme oranlarımız gayet iyi son yıllarda. ülke dışında büyük inşaat ihaleleri almaktayız. ilk 10'a girmek o kadar da kolay birşey değil. büyüme istikrarı 2012-2013 yıllarında bozuldu. özellikle 2014'te daha da bozulacak gibi.
kredi derecelendirme notlarımız artarken, yabancı yatırımcılar gözünde ülkemizin prestiji yükselirken, ülke içinde sokaklara çıkan halk biraz daha mantıklı düşünüp tepkisini sadece seçimlerde gösterse farklı olurdu diye düşünüyorum. çünkü bunların başlangıcı bu nokta diye düşünüyorum. 17 aralık sonrası da tuz biber oldu. ben ülke geneli ve halk için düşünüyorum. kutularını dolduranlara küfürlerim saklı kalsın.
ilk kalınlaştırdığım kısıma katılıyorum da bunun için çok geç kalınmadı mı? kalındı. bilerek mi oldu evet çünkü cebinde parası olmayıp da harcayan bir şeyler satın alma gücüne borçla ulaşan halk zenginleştiğini zannetti.
evet sadece özelleştirme ile bu büyüme oranları yakalanmadı dağıtılan kredi ve karşılığında halkın yaptığı harcama ile büyüme oldu. paranın el değiştirmediği ekonomi büyüyemez. liberal ekonominin ismini anmak istemediği ama her kriz ortamında adını ağzına aldığı Keynes der ki ekonomi durgunsa işçiler tutun bir mezar kazdırın, sonra aynı işçilere o mezarı kapattırın. - kısacası para akışı, hareketi olsun-
kredi derecemiz sabit kalırken onlar kim, dış güçlerin oyunu diye tavır takınıp kredi notu sadece bir tık artınca kredimiz arttı onlarda gücümüzü görüyor diye üstüne konuşulan ekonomiye ne kadar güvenilebilir?
ekonominin bir balon olduğunu ve bir yerde elbet patlayacağını millet söylerken bir vatan haini ilan edilmediği kaldı
İbrahim33
21-01-2014, 22:25
@depresif , yazdım yazdım sildim , helal olsun valla.adamlar bizim sırtımıza binmiş zaten.ebemizi bilmem napsalar yine haklılar , bu halka herşey hak müstahak.demek sırf biz borçlanmayalım diye var bu kadar vergi hee , allah akıl fikir versin.
kskrhnegatif
21-01-2014, 22:28
araç fiyatlarındaki artışın (vergi bölümü) bu nedenle olduğunu düşünüyorum. tabi şu da var kur artışı da olmuşken ötv yi arttırmanın gereği var mıydı? bence yoktu. araç alma çılgınlığına dur demek sadece kredilerde düzenlemeyle mümkün olurdu.
Arkadaş; sanki boşbakanın elçisi gibi konuşuyorsun ya deli oluyorum. Sen kimsin dostum? Kimsin ki; hükümetin politikasını burda kalkıp savunabiliyorsun. Ha bak burda da değil; öyle bi yazmışsın ki sanki gören çankaya bağlantılı sanır seni. Kendi düşündüklerinle politikayı karıştırma. Petrolün varil fiyatı düşerken bizim ülkemizde hâla zam haberleri vardı manşetlerde. Hatırlıyor musun? Bak bak. Büyük inşaat ihaleleri almaktaymış mış. Saçma sapan marjinal laflarla konuşma. Aldığın eğitime sokayım senin. (sinirlendim) :heyoo:
depresif
21-01-2014, 22:33
zaten işin çıkmazı burada arkadaşlar bende sizler gibi düşünüyorum.
kredi ile büyüyen ekonominin çıkmazı ya 3 sene ya 5 sene sonradır. para belirli tekellerde toplanıyor. buda hükümet yandaşları oluyor. bizim ekonomimiz her ne kadar kredi ile büyüdüğünü görsek de ihracat oranlarında ki artış da bu kredilerin olumlu şekilde değerlendirildiğini göstermektedir. ithalat kısmında ise gerçekten çok kötü durumdayız. her geçen gün cari açık dengesi git gide artmakta. yazcak daha çok şey var. Siyasi tarihimize baktığımızda kimse kalıcı olmamıştır. Bu iktidar da gidecek. Kişiler gidecek. Bakalım bu günlerimizi de görebilecek miyiz? İnşallah daha iyilerini görürüz. ben belli bir gruba, zümreye hizmet veren onları körü körüne savunan bir insan değilim. sakın yanlış anlamayın arkadaşlar.
eleştirene de açığım, fikrime saygı duyana da destekleyene de arkadaşlar.
hepimizin ortak fikri nedir? ülkemizin en ileri seviyelere ulaşması. hepimizin çok iyi şekilde olmasa da rahat şekilde yaşayabilecek ücreti kazanabilmesi. alım gücünün daha makul olması vs vs.
kskrhnegatif
21-01-2014, 22:36
kredi ile büyüyen ekonominin çıkmazı ya 3 sene ya 5 sene sonradır. para belirli tekellerde toplanıyor. buda hükümet yandaşları oluyor. bizim ekonomimiz her ne kadar kredi ile büyüdüğünü görsek de ihracat oranlarında ki artış da bu kredilerin olumlu şekilde değerlendirildiğini göstermektedir. ithalat kısmında ise gerçekten çok kötü durumdayız. her geçen gün cari açık dengesi git gide artmakta. yazcak daha çok şey var. Siyasi tarihimize baktığımızda kimse kalıcı olmamıştır. Bu iktidar da gidecek. Kişiler gidecek. Bakalım bu günlerimizi de görebilecek miyiz? İnşallah daha iyilerini görürüz. ben belli bir gruba, zümreye hizmet veren onları körü körüne savunan bir insan değilim. sakın yanlış anlamayın arkadaşlar.
Beni banlayabilirler belki ama, sana bişey diyim mi; Siktir lan. :heyoo:
cabrioleter
21-01-2014, 22:37
yanlış anlaşılacak bir şey yok hocam yalnız durumlar çok açıkken iyimser olmak düşündürücü :beuj:
tarihlerini yanlış hatırlamıyorsam birleşmiş milletlerin 2000li yılların başlarında yayınladığı dünyanın zenginliği hakkında raporda öngörülen 2030 refah seviyesine dünya 2010lu yıllarda ulaştı. bırakalım da ihracatımız artsın. tüm dünyada ekonomiler büyüdü. ihracat kalemi 1 kere artarken ithalat kalemi kaç kere arttı asıl sorun burada. 1 satıp 3 alıyorken 2 satıp 9 alıyorsak ve ihracatımız iki katına çıktı diye seviniyorsak durum vahim.
depresif
21-01-2014, 22:39
yanlış anlaşılacak bir şey yok hocam yalnız durumlar çok açıkken iyimser olmak düşündürücü :beuj:
tarihlerini yanlış hatırlamıyorsam birleşmiş milletlerin 2000li yılların başlarında yayınladığı dünyanın zenginliği hakkında raporda öngörülen 2030 refah seviyesine dünya 2010lu yıllarda ulaştı. bırakalım da ihracatımız artsın. tüm dünyada ekonomiler büyüdü. ihracat kalemi 1 kere artarken ithalat kalemi kaç kere arttı asıl sorun burada. 1 satıp 3 alıyorken 2 satıp 9 alıyorsak ve ihracatımız iki katına çıktı diye seviniyorsak durum vahim.
işte bende aynı şeyi düşünüyorum seninle. ama ithalat kalemimizin en büyük kısmını enerji oluşturduğunu düşünürsek. enerji üretebildiğimiz gün herşey bir seferde değişir demek oluyor. evet çok polyanacı düşünüyor olabilirim ama kalkıp sokaklarda tencere tava çalmaktan iyidir diye düşünüyorum.
ki şunu da ekliyeyim, avrupa 2008 den bu yana sert bir krizin içinde buda avrupa'da bazı ülkelerin ithalat seviyelerinin düşmesine neden oldu? bu ne demek bizden daha az mal çekmeleri anlamına gelir. o nedenle yine ihracatın da artıyor olması olumlu bir gösterge. ithalat kısmına bende çok kızıyorum. Saman ithal, hayvan ithal. sanki üretemiyoruz. üretin arkadaş siz ihraç edin. adam gibi destek verin hayvancılığa vs. daha bir çok saçma ekonomi politikaları var. olumlu eleştirdiğim kadar olumsuz da eleştirebiliyorum ondan yana kuşkunuz olmasın.
cabrioleter
21-01-2014, 22:44
işte bende aynı şeyi düşünüyorum seninle. ama ithalat kalemimizin en büyük kısmını enerji oluşturduğunu düşünürsek. enerji üretebildiğimiz gün herşey bir seferde değişir demek oluyor. evet çok polyanacı düşünüyor olabilirim ama kalkıp sokaklarda tencere tava çalmaktan iyidir diye düşünüyorum.
önemli olan en büyük kısmını enerjinin oluşturması değil. önemli olan ithal ettiğimiz enerjiye ne kadar artı değer katabildiğimiz? enerji sorununu hallettiğimizde sanıyor musun ki g-8 ülkesi olacağız?
kalkıp sokakta tencere tava çalmaktan iyi değildir hocam. keşke herkes demokratik protesto hakkını bu kadar masum kullanabilse. dünyanın her yerinde bu bir özgürlüktür. yine yanlış hatırlamıyorsam endonezyada benzin fiyatlarına gelen yüzde 30luk artışa yapılan protestolar sonucu zam geri aldırılmıştı bir de bizdeki duruma bak. geçen yaz 1.9dan alınan lpg bu yaz 2.9dan satıldı yüzde 50 zam demek bu.
ha zaten merak etme ölsen de, kör kalsan da, tencere tava çalsan da değişen bir şey olmuyor. ülkede göz göre hukuk öldürülüyor..
o krizde dediğiniz ülkelere her zaman erasmus, interrail, dil okulu ve turistik gezi için bir çok arkadaşım yurtdışına çıktı çoğu akdeniz ülkelerini gezdi hepsinin ağzında ise tek bir cümle vardı adamlar krizde bizden iyi yaşıyorlar diyorlardı. kısmetse bu yaz bunu ben de deneyimlemeyi düşünüyorum.
sen hala ihracat artıyor diyorsun da ithalatın oransal olarak arttığının farkında değil misin? ve ihracatın en büyük kaleminin kriz avrupasındaki almanyaya yapılanlar olduğunu biliyor musun? ve son olarak ithalatın en büyük kalemini ise çinle yapılan ithalat alıyor çinden enerji mi satın alıyoruz biz?
kskrhnegatif
21-01-2014, 22:47
ki şunu da ekliyeyim, avrupa 2008 den bu yana sert bir krizin içinde buda avrupa'da bazı ülkelerin ithalat seviyelerinin düşmesine neden oldu? bu ne demek bizden daha az mal çekmeleri anlamına gelir. o nedenle yine ihracatın da artıyor olması olumlu bir gösterge. ithalat kısmına bende çok kızıyorum. Saman ithal, hayvan ithal. sanki üretemiyoruz. üretin arkadaş siz ihraç edin. adam gibi destek verin hayvancılığa vs. daha bir çok saçma ekonomi politikaları var. olumlu eleştirdiğim kadar olumsuz da eleştirebiliyorum ondan yana kuşkunuz olmasın.
Sonra bi ışık, bi cennet di mi ? Biz o tencere tavayı senin gibilerin gururuna çaldık. Dokundu değil mi? Neyse yazmıyorum daha fazla. Bu ve bunun gibi düşünce fukarası insanlara ne anlatsan boş.
depresif
21-01-2014, 22:49
önemli olan en büyük kısmını enerjinin oluşturması değil. önemli olan ithal ettiğimiz enerjiye ne kadar artı değer katabildiğimiz? enerji sorununu hallettiğimizde sanıyor musun ki g-8 ülkesi olacağız?
kalkıp sokakta tencere tava çalmaktan iyi değildir hocam. keşke herkes demokratik protesto hakkını bu kadar masum kullanabilse. dünyanın her yerinde bu bir özgürlüktür. yine yanlış hatırlamıyorsam endonezyada benzin fiyatlarına gelen yüzde 30luk artışa yapılan protestolar sonucu zam geri aldırılmıştı bir de bizdeki duruma bak. geçen yaz 1.9dan alınan lpg bu yaz 2.9dan satıldı yüzde 50 zam demek bu.
ha zaten merak etme ölsen de, kör kalsan da, tencere tava çalsan da değişen bir şey olmuyor. ülkede göz göre hukuk öldürülüyor..
belkide ülkemi g-8 de görmek istediğim için senaryolarım vardır.
haklar başkalarının haklarına müdahele edene kadardır hocam. bu nedenle en güzel protesto sandıktadır. keşke insanlar sandığa gelindiğinde de yapılanı unutmasa.
özellikle bu hsyk değişikliği gerçekleşirse bunu sandıkta yansıtmaları gerekiyor. bu demokratik bir ülkede hukukun hükümete bağlanması anlamına geliyor.
Cimmeria
21-01-2014, 22:50
arkadas adamlarin goturdukleri milyon dolarlar ortaya cikti, cebinize giren tlnin degeri son 2 ayda yuzde 25 azaldi hala bu hukumeti savunuyorsunuz.
bu ulkede tuketimi pompalayan, insanlari para harcamaya alistiran bu huketti, simdi para harcamayin diyen de bu hukumet, ulkede satmadiklari kurum kalmadi, sicak paranin sonu geliyor sizin gibi cok okumus arkadaslar da olaylari gezi ile basladi saniyor...
araplar suriye politikalarimizdan dolayi sicak parayi cekmeye basladi ulkeden gencler uyanin, amerika da rusya da bizim suriye politikamiza karsi, dogal olarak araplar da karsi ne olmasini bekliyordunuz ?
OrcunInce
21-01-2014, 22:54
Saman, hayvan üretilmiyor mu sanıyorsun?
Saman da hayvan da üretiliyor dostum daha bir çok ithal edilen mal üretilmekte ülkemizde. Sorun şu ki ürettiklerimizi kullanmak yerine yurtdışına satıyoruz, sonra ne mi yapıyoruz? Daha pahalı olarak geri alıyoruz. İtü Maden Mühendisliği okumuş biriyim, enerji politikaları diyorsun. Kendi ürettiğimiz enerjiyi satıp sonra sattığımız yerden geri aldığımızı ve bundan zarar ettiğimizi biliyor musun? Senin pozitif düşüncelerini hemen yıkayım, 2006 senesinde öyle enerji sözleşmelerine imza attık ki önümüzde ki 35-40 sene belini doğrultmak sadece bir hayal. Bu yukarıda yazdıklarımı kim mi yaptı? Yapanı yazmama gerek yok, gemicikleri var, 3 gün önce yenisini ekledi filosuna. ;)
edit: Ha ne mi olacak? Kendi iktidara gelmek için yalakalık ettiği 'paralel devlet' ondan çok oy çalacak. Daha bu mevzuların çok başındayız, gün gelecek bu gidecek. Gelenler belki yine çalıp çırpacaklar ama asla şu an olduğun kadar fakir olmayacaksın. 3 ayda cebinde ki para 4'te 1'i kadar azalmayacak.
ontheair
21-01-2014, 22:56
Depresif, (nickine rağmen bir Polyanna edası ile yazmışsın memleketin durumunu :) ) tek alıntı yapmak istemedim buradan bir şeyy yazacağım söylediklerinle ilgili.
Diyorsun ki ülke içi büyüme iyidir. Son döenmde açılan en büyük sanayi tesisini yazabilir misin bana? Ama lütfen işin içinde inşaat olmasın. Sonuçta inşaat sanayiye girmez. Devamlılığı yoktur. Her yere ev yapsan yerkürenin yeryüzü ile sınırlıdır çalışma alanın. Ne bileyim uçak fabrikası açtık de. Otomobil fabrikası kurduk de. Buzdolabı üretiyoruz tüm dünya bizden alıyor de. Ama bir örnek ver.
Birde ricam kapanan fabrikaları bir düşün. Batan sermayeleri koy yanına. Dükkanını kapatıp taksicilik yapan kaç kişiyle konuştum sayısını bile hatırlamıyorum artık.
Hani koymuşşsun ya asgari ücret tablosunu, ekmek fiyatlarını falan. Tam akp işi bir savunma olmuş. Eskiden 2 ekmek alıyordun bak artık üç ekmek veriyoruz biz. Ama unuttuğun bir şey var. Eskiden yapılan zam oranlarına bak. Bir de son yıllarda yapılanlara. Enflasyon oranında falan filan deme sakın bana. Nal çivisinden mi yapılıyor sizin evde yemekler? Pinpon topuyla mı yıkanıyorsunuz? Geçtiğimiz yıl 100 lira gelen elektrik faturası bu yıl 130 lira geliyor. Maaş yüzde 5. Ama sevinelim değil mi? üç ekmek alıyoruz artık. Kıyma falan almasak da olur zaten. Ne gerek var. Bakan olacaklardan birisi hesap yapmıştı geçen aylarda dört kişilik bir aile simit yiyerek bir ayı rahatça geçirir diye. İşte simit yiye yiye halkın beyni de hamur gibi oldu. Anlamıyor, irdelemiyor artık...
Patates ulan patates alamıyor millet evine. Ulan nişastadan başka bir şey değil. Adamı tok tutar o kadar. Onu bile yiyemiyor millet. İki gün önce mahalledeki bakkal fındık yağı soran müşterisine 'abi yerine alıp koyamıyorum çok pahalı' diyordu.
kredi kartı borçluları arttı da herkes mi karıyla kızla yedi bu paraları? Hadi ben yedim. Sen de yedin. Buradaki herkes öyle yedi. Peki biz bu paraları nerede yedik? Yediğimiz yerin sahibinin niye kredi kartı borcu var?
Cari açık kapanmaz tabi. Çünkü bu hükümet üreticiyi öldürürken ithalatçıyı baş tacı etti. Bugün okudum bir haberde. Kuru fasulyede gümrük vergisi kalkmış. Memlekette yetişmiyor karneyle alıyoruz kuru fasulyeyi dışardan gümrüksüz getirelelim de milletimiz yesin dediler değil mi? Bakalım çıkar yakında kokusu. Hangi zevatın ultrasonik hiper zekalı oğlu kuru fasulyeci olmuş.
cabrioleter
21-01-2014, 22:58
belkide ülkemi g-8 de görmek istediğim için senaryolarım vardır.
haklar başkalarının haklarına müdahele edene kadardır hocam. bu nedenle en güzel protesto sandıktadır. keşke insanlar sandığa gelindiğinde de yapılanı unutmasa.
özellikle bu hsyk değişikliği gerçekleşirse bunu sandıkta yansıtmaları gerekiyor. bu demokratik bir ülkede hukukun hükümete bağlanması anlamına geliyor.
sana senaryoların mı var dedim? olan şeyleri argüman ve bilgilerle destekledim. en çok enerji ithalatı var dedin en çok ithalatı enerjinin e'sini almadığımız çinden yaptığımızı söyledim. avrupa krizde ithal mal almıyor bizden dedin en çok ithalatı almanyaya yaptığımızı belirttim daha ne yapayım?
ekonomi bitti siyaset bilimine mi geçtik acaba? istersen argümanlarla devam ederek sandığın demokrasideki en küçük şey olduğunu bu dersin finaline hazırlanırken anlatabilirim.
Thracian
21-01-2014, 23:31
Baban ekonomistte senin pek anlamadığın, hadi incelterek söyleyeyim 'takip etöediğin' belli.
Hükümetin en başlı sulaganı ne bu günlerde 'faiz lobisi'. Sence faizleri yükseltir mi? Yükseltmez. Nitekim yükseltmedi de. Yada geçen konuşmada MB başkanı Başçı ne dedi? ' faiz yükselterekbu işin altından kalkan göremedim' dedi. Kim için dedi bunu gelişmelte olan ülkeler sepetindeki ülkeler için dedi bunu.
Peki kurlar ne oluyor. Amerikan merkez bankası toplantısı (fomc) ne karar alıyor? Parasal genişleme olarak tabir edilen karşılıksız para basımlarını azaltma yoluna gitti yani ne demek? Bunca zaman doların adet sayısını arttırıp, adet değerini düşürüyordum, bundan sonra adet sayısını azalatıp adet değerini yükselteceğim diyor. Peki bu ne demek paritenin başında USD olup sonrasında sonrasında diğer para birimi olan para birimlerinde değer kaybı olacak demek. (Örnek: USD/TRY, USD/JPY gibi, try ve jpy yukarı gidecek.) paritenin başında diğer para birimi sonra ise USD olan paralar ise (örnek: EUR/USD, GBP/USD gibi, aşağı doğru inecek demek.
Bu gelişmekte olan ülkelerin tamamında değer kayıpları oldu. Ama ençok try de oldu sebebi ise yolsuzluk soruşturması. Kötü gidecek bir dönemi, daha şiddetli geçireceğiz anlamına geliyor.
Bir FOREX yatırımcısından tavsiyeler :icon_tup:
bunun obur tarafıda var allahından bulsunlar ıns
cabrioleter
21-01-2014, 23:45
Baban ekonomistte senin pek anlamadığın, hadi incelterek söyleyeyim 'takip etöediğin' belli.
hocam arkadaşın babam ekonomist dediği kapalıçarşıda esnaflıkmış..
Thracian
21-01-2014, 23:57
Enerji den tasarruf etmedikçe, yurtdışından gelen malı almamayı seçmedikse, yerli üretim yapmadıkça. En önemlisi bunu bireysel değil, toplumsala çevirmedikçe gelişme sağlanamaz.
Geçmiş postlarda altın konusu işlendi, aklıma geldi. Dünya para sistemi 'değerli madenler' karşılığı para basımı yoluyla olur. Bunların içinde en yaygın olanı malumunuz altın dır. Yani hepimiz cebimizde altın taşıyoruz, 100 tl si olan adam 1.1gram altın taşıyan adamdır.
Peki dünyada altın fiyatları düşerken! Neden bizde yükselişte? Çünkü kur yükseldi! Peki dünyada altın fiyatları aynı noktada mı düne göre evet. Peki, sorun nerde?
Sorun, Fiziki altınlarımızı satmış olamızda! (Hani rıza abi iran a sattıya işte o) bizim o altınların yerine tl nin karşılığı ne konuldu? Döviz(usd yada euro). Örnektir, boşbakanın deyimiyle velev ki; kurumuz oynadı paramız değersizleşti! O zaman fiziki altın satışıyla zararı ufaltabiliriz. Ama zaten fiziki altınımız yok onun yerine adamın parasını koymuşuz eeee adamda oynar bizimle.
Thracian
22-01-2014, 00:11
Bu link temiydi emin değilim. Ülke büyümelerinin olduğu haberi açar açmaz kapattım. Sebebi madalyonun bir yüzünü gösterip kandırılmış olmanız.
Büyüme olarak verilen rakkamların içeriğini biliyormusunuz? Yada reel büyümenin ne olduğunu? Şöyle özetleyeyim. Büyüme rakkamı - enflasyon = reel büyüme.
Hani 1.1 büyüyen abd varya? Enflasyonunu %6 yapabilmek için g.tünü yırtıyor ama olmuyor. Bizde ise verilen enflasyonla, gerçekte olanın farklı olduğu herkesin malumu.
Enflasyon nedir biliyormusun. Eve giren paranın nereye ne kadar gitmesidir( sonrada bir yıla oranla ne değiştiği). Yani evde 3 kişi 5.000 tl alıyorsanız bunun nereye gittiğidir. Kira var, hadi yok de. Ne kadarlık elektrik+doğalgaz+akaryakıt ( tamamı yurtdışından) ödüyorsunuz ailecek ayda? En az 1.500tl yani 1/3. En az 1 ev kredisi, araç kredisi muhakkak vardır. Ev desen 2.000 araç desen 1.000 tl yuvarlak hesap 1.500 tl oda mı 1/3. Geriye kaldı telefon faturan ıvırın zıvırın 2.000 tl ki bi aile yaşasın.
Son bir yılda enerji ne kadar arttı?? Yada yıllık ne kadar faiz ödüyorsun? Bunlardır senin cebinin enflasyonu !!!! Gerisi fasafiso
Thracian
22-01-2014, 00:14
hocam arkadaşın babam ekonomist dediği kapalıçarşıda esnaflıkmış..
Zannetmem, kapalıçarşıya yolum düşer, esas ekonomi orda.
Bunun söylediklerini babası duysa kapının önüne koyar. ( ha, babası boşbakanı koru olum zarrapın altınları bizden gidiyor derse bi şey diyemem)
Sözüm meclisten dışarı
dragon07
22-01-2014, 00:24
yazılanları pek okumadım
100.000tl lik aracın 65bini vergi neyi tartısıyoruzki?
5tl lik benzinin 3.5krş vergi
verginin vergisi veriyoruz.
80bin tlye toyota corolla dizele verirmisiniz yada 63bin tlye gidip polo gti alırmısınız.
alanlar illaki olucaktır ama allah akıl fikir versin...
ayrıca şunuda söyleyim cumhuriyet tarihinde çalmayan bir hükümet rüşvet almayan yolsuzluk yapmayan bir hükümet varmıdır?
bunların karnı doydu yeni gelenlerde çalıcak sonraki gelenlerde çalıcak
kime oy verelim oy verilcek adam varmı millet çaresizlikten oy veriyor .
yeni gelen hükümette hiçbişey yapamaz sisteme çünkü sistem böyle kuruldu
yani A partisi gelip ötv kdvye bişey yapamaz ekonomi çöker.boşu boşuna gerilmeyelim fiyatlar düşmez.
Canselmo
22-01-2014, 00:28
Arkadas bu arnavutluk bulgaristan gurcistan cek cumhuriyeti vs o tip ulkelerden ekonomik olarak iyi degilmiyiz, yazik degilmi tinlarca vergi alinmasi nerde gorulmus. kendi vatandasina acisin biraz hukumet .
Ordaki elin adami 20.000 euro ya sifir bmw ye binsin. Biz anca olunce bineriz
Arkadaş iktisatçı olmaya gerek yok, lüks tüketim = cari açık = üretmemek.. Cari açık olması gayet ve gayet olağan değil mi?
Moderatör bir arkadaş küfür eden edepsizi şutlayabilirmi acaba rica etsem..
Thracian
22-01-2014, 00:36
Arkadaş iktisatçı olmaya gerek yok, lüks tüketim = cari açık = üretmemek.. Cari açık olması gayet ve gayet olağan değil mi?
Moderatör bir arkadaş küfür eden edepsizi şutlayabilirmi acaba rica etsem..
Formul yanlış: satmadan almak = cari açık. Lüks tüketim değilde ihtiyac fazlazı tüketim demek daha doğru. Yada gelir fazlası.
Formul yanlış: satmadan almak = cari açık. Lüks tüketim değilde ihtiyac fazlazı tüketim demek daha doğru. Yada gelir fazlası.
Satış ve alışın dengesizliği aşikar değil mi zaten.. Bu yüzden cari açık her zaman olacak.. :beuj: ve tabi ihtiyaç fazlası tüketimde..
eraslanb
22-01-2014, 00:58
bu konularda bilgilisiniz size şöyle bir soru sorayım bugün araştırdığım kadarıyla 1900 lerin ortasına kadar para=altın mantalitesi varmış bunu amerika bozmuş. yani altın karşılığı olmadanda para basılıyor
1) bunu her ülke yapmaktamıdır? yapamıyorsa neden ?
2) usd dolarının karşılığının olmaması Amerikayı ölümsüz ülke yapar mı?
SerkanYazgan.
22-01-2014, 01:07
bu konularda bilgilisiniz size şöyle bir soru sorayım bugün araştırdığım kadarıyla 1900 lerin ortasına kadar para=altın mantalitesi varmış bunu amerika bozmuş. yani altın karşılığı olmadanda para basılıyor
1) bunu her ülke yapmaktamıdır? yapamıyorsa neden ?
2) usd dolarının karşılığının olmaması Amerikayı ölümsüz ülke yapar mı?
Ne kadar para basarsa parasının değeri o kadar azalır. Her ülke dışardan alım yapar, özellikle de ABD gibi büyük ülkeler. Mesela dünyanın en borçlu ülkesidir. Bu yüzden sabah akşam para basması birşey ifade etmez, piyasaya ne kadar para sürerse o kadar zararlı çıkar.Yer yüzünde hiç bir ülkede herşey üretilemez ya da doğal kaynaklar çıkarılamaz. Kısaca öyle bi cennet yok.
Ülkemizin durumuna gelecek olursak bi söz var ya; vatandaşı olmasan yaşaması eğlenceli diye.. Türkiyede insanlar arasında aşırı derecede bir uçurum oluştu. Kimisi demiş son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde gelişiyorduk diye, 10 yıldır gelişen ülke 17 aralıkta tepetaklak olmazdı. Kısacası uyuyanlara parnak, uyanıklara selam olsun..
Mutlu Değerli
22-01-2014, 01:50
Olayı dönüp dolaştırıp siyasete bağlamışsınız ya... Daha ne diim.
Nereye bağlanacak ki insanımızın yaşam skalası o kadar.. Yani hemen hepimizin.. 3.dünya ülkelerinde görülen olağan gündem :D
bencede otomobil lobisinin işi bu çok haklısın
cabrioleter
22-01-2014, 02:23
siyaset bilimi finali için çalışmamı şimdi bitirdim okkalı bir küfür etmek istemiyorum.:Deli:
siyaset yaşamın her alanında var olan bir şeyken ve ortak tutkumuz olan arabalara 'devlet'in bize sapladığı vergilerle her geçen gün ulaşmak daha da zor olurken konu nasıl siyaset içermesin? :heyoo:
siyaset öcü değildir bu kadar korkmayın. adam akıllı tartışmayı bildikten sonra zarar vermez tam tersine insanların karşılıklı fikir alışverişiyle ufkunu genişletir. :icon_tup:
2serisi ve 4serisi cabrioların fiyatları açıklanmış ancak pek iç açıcı bir durum değil açıkçası :) 2serisi ile 3 serisinin aynı motor için aradaki fiyat farkı sadece 11bin TL :)
BMW 220d Coupé 153.276TL
BMW 420d Cabrio 221.144TL
BMW 428i Cabrio 232.091TL