Orijinalini görmek için tıklayınız : Emek Hırsızlığı, Çalıntı Ürünler ( İSTANBUL )
Arkadaşlar merhaba ,
6-7 aydır ekipçe başlattığımız ve devam ettirdiğimiz bir projemiz var.
Proje : Etikethane. Sosyal medyada sürekli paylaşımda bulunuyoruz. Online satışta yaptığımız için hedef kitlemizi oluşturduk diyebiliriz. Ufak tefek taklitlerimiz ve denemeler oldu. Sıkıntı yaşamadık fakat ,
bundan yaklaşık 20-25 gün önce facebooktan bir mesaj geldi, isim : Muhammet Gamze Erdoğan. Dükkanın ismi : Televizyon Hastanesi - Rami Cuma Mah. Altunzade bağ sok. no:23
Önce 100 adet sipariş geçeceğim abi ile başladık. Tel.no verdim konuştuk , bir sipariş listesi oluşturacağını ona göre işe başlayacağımızı konuştuk. aradan 3 gün geçtikten sonra facebook , whatsapp , mesaj yoluyla kendisine ulaşmaya çalıştım. Mesajın görüldüğünü bildiğim halde geri dönüş olmadı. Telefonla aradım cevap vermedi. Geri de dönmedi. Bizde peşini bıraktık.
2 Hafta sessizlikten sonra bugün hiçbişey yokmuş, kendi ürünleriymiş gibi ;
Stickerlar çok yakında televizyon hastanesinde diye paylaşımda bulunuldu.
Telefonla aradım nası olduysa açıldı , dedim böyle böyle . - daha satmadık ya nevar ?anlamadım gibi bi cevap aldım. - durumu anlatıp etikethane ürünlerinin tümünün telif hakları olduğunu ve korunduğunu tekrar anlattım. - abi tatildeydim ilgilenemedim , şimdi döndüm hallederiz dedi. - tamam dedim siz siparişi geçmek için ararsınız.
- sonrasında kendi hesaplarındaki bana ait paylaşımların altlarına ürünlerin nereye ait olduğunu belirten ve yakında orada da ürünlerin olacağını belirten bir yorum yazdım.
saniyesinde tüm yorumlar silindi ve kullanıcı olarak engellendim :) . Telefon açtığımda ilgili arkadaş kargoya gitmiş oldu , telefonu başkası açtı vs..
Henüz yasal olarak bir işlem başlatmasak da senelerdir bu forumda paylaşımda bulunan biri olarak illaki tanıyan bilenler vardır diye durumu anlatmak , anlaşılmak istedik.
Satış yapmasalarda ( belkide yapıldı , yapılıyor bilmiyorum ) tavırlarından yapılmak istenen belli. Niyetleri apaçık ortada.
4-5 Kişilik bir ekibin 6-7 aylık çalışmalarını, emeklerini hırsızlara yedirecek değiliz.
Aşağıda tüm yaşananları onaylayacak paylaşımları veriyorum.
Facebookta bizim haberimiz olmadan paylaşımları :
http://i.hizliresim.com/aPPAM7.jpg (http://hizliresim.com/aPPAM7)
Bunlar facebooktan attığım mesajlar :
http://i.hizliresim.com/REEv9Z.jpg (http://hizliresim.com/REEv9Z)
http://i.hizliresim.com/pvvD8J.jpg (http://hizliresim.com/pvvD8J)
http://i.hizliresim.com/NYYogQ.jpg (http://hizliresim.com/NYYogQ)
Bunlarda whatssapp dan yazılanlar ;
http://i.hizliresim.com/Y339WA.jpg (http://hizliresim.com/Y339WA)
http://i.hizliresim.com/8mmr2A.jpg (http://hizliresim.com/8mmr2A)
http://i.hizliresim.com/DooA6Z.jpg (http://hizliresim.com/DooA6Z)
Az önce facebook da gördüm. Geçmiş olsun umarım bir çözüm yolu bulunur. Tanımam etmem ama yaptıkları çok yanlış.
free-hifi
10-07-2014, 13:20
Arkadaşlar öncelikle bu sayfanın yada grupların Yasin Ölçer ile ilgisi ilişiği yoktur bir karışıklık olmasın 1 sene önce devretmiştir gerekli açıklamayı yazacak bende buradan paylaşacağım.
Arkadaşlar öncelikle bu sayfanın yada grupların Yasin Ölçer ile ilgisi ilişiği yoktur bir karışıklık olmasın 1 sene önce devretmiştir gerekli açıklamayı yazacak bende buradan paylaşacağım.
Muhattap olduğum kişinin adını açıkça belirttim hem yazılı hem fotoğraflı , başkaları ile ne bağlantım ne ilgim oldu konu başka yerlere sapmasın lütfen.
Daha once de devrettikten sonra yine bir sorun yaşanmıştı yanlış hatirlamiyorsam :soru:
Ali Burak Şık
10-07-2014, 13:24
Biraz önce gördüm almayı düşünüyodum hatta onlardan. bilgim oldu daha alışveriş falan yapmam yapacağım varsa da.
free-hifi
10-07-2014, 13:24
Yasin Ölçer:
"Televizyon hastanesi 1 sene önce devredildi piyasanın plaka ve Pleksi işini yapan ve Türkiye genelinde sıkıntısız ürün veren yellowsociety bizim firmamızdır, herkezin bilgisi olsun 1 seneden beri yeni sahipleri Mesut savcı ve Muhammet erdoğandır yanlış anlaşılmasın şu anda kaliteli hizmeti veren paşam garage ve yellowsociety sahipleri Yasin ölçer ve paşam Sezer. yellow society ve paşam garagenin televizyon hastanesi ile ilgisi yoktur."
free-hifi
10-07-2014, 13:25
Muhattap olduğum kişinin adını açıkça belirttim hem yazılı hem fotoğraflı , başkaları ile ne bağlantım ne ilgim oldu konu başka yerlere sapmasın lütfen.
Hocam senlik bir sorun yok konuyu görünce Yasini aradım kardeşim 1 sene önce devrettim dedi şimdi benim gibi haberi olmayan yasinle bağlantısı var sanabilir diye bilgi paylaştım
Biraz önce gördüm almayı düşünüyodum hatta onlardan. bilgim oldu daha alışveriş falan yapmam yapacağım varsa da.
Bu duyarlılık bize bütün olan biteni unutturur. teşekkür ederiz.
Saatlerce uğraşmanın sonucu bu şekilde olmamalı.
Şimdi ne yazıkki başka hesaplardan mesaj atılıyor ve 10 farklı üründen 3-4 er adet ürün almak isteniyor :) Haklı çıkma çabaları sanırım...
Yaşanan ve konuşulan olayların hepsinin ispatı mevcut , başka şekilde kimsenin ekmeğiyle oynamak veya kötülemek değil amacımız. Ne konuşulduysa onu paylaştık.
Sayfanın adı televizyon hastanesi kapakta mercedes
Dükkan içinde app plaka ve cam filmi
Bide sticker satışı
Uzay mekiği isteyen yaparız abi dicekler...
Misafir olarak konuyu okuyup , facebook üzerinden toplu sipariş geçmeye çalışan arkadaşlar :) yapmayın. Herşey net açık , niyet belli. Daha fazla küçülmeyin.
Telif hakkı sizde peki tamamen resmi olarak siz bu replikleri yapan sanatcilarin resmi olarak ödeme yapiyormusunuz yada izin aldinizmi produksiyon sirketlerinden yada sanatçıların bizzat kendilerinden sonucta onlarin da yasal haklari var repliklerini sticker olarak satip kar saglanmakta ama onlarin hakki korunuyor mu yoksa yeniliyor mu
umarım sıkıntısız alırsınız paranızı daha önce bi app bastıralım dedik adamlar 3 gün tel açmamışlardı 1 hafta sonra aramışlardı ne istemiştiniz diye...
overblack
10-07-2014, 16:51
Telif hakkı sizde peki tamamen resmi olarak siz bu replikleri yapan sanatcilarin resmi olarak ödeme yapiyormusunuz yada izin aldinizmi produksiyon sirketlerinden yada sanatçıların bizzat kendilerinden sonucta onlarin da yasal haklari var repliklerini sticker olarak satip kar saglanmakta ama onlarin hakki korunuyor mu yoksa yeniliyor mu
aynısını bende merak ettim.
Yiğit G.
10-07-2014, 16:51
hocam anladıgım kadarı ile sizden bu stickerları alıp toplu alıp yani ustune kendi karlarını koyup satmak istediler... Ama sunu anlamadım neden onların markasının altına stickerların asıl yerinin adını yazdınız bence bu yanlış olmuş.. Mesela bizde üreticiyiz... bayilerimiz var.. toplu satıyoruz adam kendi markası altında satıyor şimdi ben gidip oraya dükkanına bu ürünler xxxx firmasınındır desem adam kabul etmez... Yada bizimde baska markalardan aldıgımız ürünler oluyor kendi ismimizde satıyoruz... Adam sonuçta size ürünlerin parasını vericek bırakın nasıl satarsa satsın... Kendi isminizi duyurmak istiyorsanız o zaman simdilik sadece satısını kendi markanız altında satın.. veya anlaşma yapın benim markamı belirtmek zorundasın diye.Öyle bir belirtmede gormedim varsa bilmiyorum.
SerkanYazgan.
10-07-2014, 17:17
Adam açıkça niyetini belli etmiş zaten, toplu sipariş geçmiş. Her stickeri kendine yapıştıracak hali yok. Sizin satış politikanız parakendemi yoksa toptan mı? Yani adamdan beklediğiniz ne onu anlamadım ben.
Konunun amacı bambaşka, biz verdiğimiz emekten bahsediyoruz. Telif hakkı dediğimiz şey
yarattığımız imajların görsellerin tasarımların bize ait olduğunu belirtmek. Butik olarak çalışan ve tasarım ürünleri üreten çoğu ekip bir takım duygu ve düşüncelerden etkilenir ve çalışmasında bunu yansıtır, çoğu alanda ve sektörde bu gibi çalışmalara denk gelebilirsiniz, ama özgünlük farklıdır. Prodüksiyon şirketlerinin veya diğer bağlayıcı şirketlerin yasal haklarının neler olduğunun çok iyi farkındayız. Biz de bir şirketiz ve üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getiriyoruz.
umarım sıkıntısız alırsınız paranızı daha önce bi app bastıralım dedik adamlar 3 gün tel açmamışlardı 1 hafta sonra aramışlardı ne istemiştiniz diye...
henüz gönderilen bir ürün veya ödenmemiş bir para yok yanlış anlaşılmasın.
hocam anladıgım kadarı ile sizden bu stickerları alıp toplu alıp yani ustune kendi karlarını koyup satmak istediler... Ama sunu anlamadım neden onların markasının altına stickerların asıl yerinin adını yazdınız bence bu yanlış olmuş.. Mesela bizde üreticiyiz... bayilerimiz var.. toplu satıyoruz adam kendi markası altında satıyor şimdi ben gidip oraya dükkanına bu ürünler xxxx firmasınındır desem adam kabul etmez... Yada bizimde baska markalardan aldıgımız ürünler oluyor kendi ismimizde satıyoruz... Adam sonuçta size ürünlerin parasını vericek bırakın nasıl satarsa satsın... Kendi isminizi duyurmak istiyorsanız o zaman simdilik sadece satısını kendi markanız altında satın.. veya anlaşma yapın benim markamı belirtmek zorundasın diye.Öyle bir belirtmede gormedim varsa bilmiyorum.
zaten en başında bu konuşuldu onda sıkıntı yok toplu alım yapıp kendi karlarını koyup satış olacaktı zaten belirttiğim görsellerde de bu anlaşılıyor. Marka adı altında satmak da değil olay. İzinsiz , habersiz , çalıntı olarak görsellerin tasarımların kullanılması.
Adam açıkça niyetini belli etmiş zaten, toplu sipariş geçmiş. Her stickeri kendine yapıştıracak hali yok. Sizin satış politikanız parakendemi yoksa toptan mı? Yani adamdan beklediğiniz ne onu anlamadım ben.
konuyu tam olarak okumadınız sanırım , biz bütün stickerları aracına yapıştıracak demedik. Konu : Emek hırsızlığı .
Benim anladığım sipariş etmişler ama para göndermemişler
daha sonra bu ürünler yakında bizde yazmışlar
yani bu arkadaşlar başka bir yerde sizin ürünlerinizi taklit ettirip satmaya başlıcaklar
doğrumu anlamışım ?
ErkanCanS
10-07-2014, 17:31
Ben anladim galiba :) Adam siparisten vazgecmis stickerleri kendi uretmeye karar vermis falan filan
Benim anladığım sipariş etmişler ama para göndermemişler
daha sonra bu ürünler yakında bizde yazmışlar
yani bu arkadaşlar başka bir yerde sizin ürünlerinizi taklit ettirip satmaya başlıcaklar
doğrumu anlamışım ?
doğrudur, durum bu.
Para mevzusu ödedi ödemedi gibi bir durum olmadı yanlışlık olmasın.
daha öncede başımıza geldi fakat telefonlar açılmıyor , mesajlara cevap gelmiyor niyetleri belli diyeForumda herkes bilsin istedik.
Göz göre göre alın bunları biz yaptık sizde satın diyecek halimiz yok elbette.
++111111 bide benim anlamadığım müslüm gürsesin suratınınmı telif hakkı alınmış ?
++111111 bide benim anlamadığım müslüm gürsesin suratınınmı telif hakkı alınmış ?
arkadaşlar lütfen o konu hakkında bilgi sahibi olun öyle yazın.
dağdan kestim kereste olmuyor.
Müslüm gürsesin suratının telifi ne demek !!
Yiğit G.
10-07-2014, 17:59
yani arkadaş şunu diyor orda müslüm gürsesin resmi kullanılmış , müslüm babanın telif hakkı şu anda xxx şirketindedir.Bu şirketten izin almadan kullanamassınız müslüm gürsesle ilgili herhangi bir görsel.Onu aldınız mı diyor... mesela biz ürünlerimizde looney toones kullanmıştık , gidip para ödedik bi ton bugsy bunny resmi koyabilmek için warner bros turkiyeye... onu soruyor..
yani arkadaş şunu diyor orda müslüm gürsesin resmi kullanılmış , müslüm babanın telif hakkı şu anda xxx şirketindedir.Bu şirketten izin almadan kullanamassınız müslüm gürsesle ilgili herhangi bir görsel.Onu aldınız mı diyor o hakkı...
Milyon dolarlık şirketlerin koruyamadığı telif haklarını koruyacak, onların avukatlıklarını yapacak kişiler ekip olarak biz değiliz. Konu apaçık ve ortada , başka yerlere çekmek isteyen çekebilir uzatabilir bambaşka şeyler sorgulayabilir kendince. Müslüm gürsesin fotoğrafını ( sizin söylediğiniz gibi ''resmi '' ) ,şarkısını,fonografını,ambigramını vs... kullanmak ve bu üründen kar etmek, satmak için müslüm gürsesin haklarının savunucusu xxx şirketin telif hakkını gerektirir. Ama fikir mülkiyeti haricinde yarattığınız imajın görselin ürünün çizimin tasarımın vs... özgünlüğü ve telif hakkı yasalar gereğince eserin sahibine aittir. Yani piyasada gördüğünüz tüm messi ve ronaldo için üretilen ürünler onların telif hakları alınarak üretilmiyor. ( Lütfen kültür bakanlığının fikir mülkiyeti hakları ve izin koşulları aşılmak suretiyle eserin, icranın, yapımın, yayının kullanılması ile ilgili olan bölümünü araştırın )
bunu sorgulayan arkadaşlarda şunu merak ediyorum ? ! zaten müslüm gürses belirli bir imaj ise kendileri çizip kendileri satsalar emek hırsızı arkadaşlar ? ? Bu kadarını düşünmek zor olmamalı.
mesela biz ürünlerimizde looney toones kullanmıştık , gidip para ödedik bi ton bugsy bunny resmi koyabilmek için warner bros turkiyeye... onu soruyor..
bunu sonradan yazmışsınız sanırım onuda cevaplıyım ,
looney tunes karakterleri fikir mülkiyetine sahip ve eser sahibinin belli olduğu patentli ve yasal hakları olan çizimlerdir. Ödemek zorundasınız onu zaten. Aslında bi önceki kendi sorunuzun cevabını siz vermişsiniz. Müslüm, Erkan Can , Behzat , Hilmi bunların tamamının çizimini , mizampajını , fontunu , espasnı vs... biz çizdik biz stilize ettik biz sadeleştirdik biz farklılaştırdık biz ürettik. Tekrar söylüyorum ( Resim , Fotoğraf , Ses değil. ) Belgeli tarihli ispatlı.
Yiğit G.
10-07-2014, 18:18
Milyon dolarlık şirketlerin koruyamadığı telif haklarını koruyacak, onların avukatlıklarını yapacak kişiler ekip olarak biz değiliz. Konu apaçık ve ortada , başka yerlere çekmek isteyen çekebilir uzatabilir bambaşka şeyler sorgulayabilir kendince. Müslüm gürsesin fotoğrafını ( sizin söylediğiniz gibi ''resmi '' ) ,şarkısını,fonografını,ambigramını vs... kullanmak ve bu üründen kar etmek, satmak için müslüm gürsesin haklarının savunucusu xxx şirketin telif hakkını gerektirir. Ama fikir mülkiyeti haricinde yarattığınız imajın görselin ürünün çizimin tasarımın vs... özgünlüğü ve telif hakkı yasalar gereğince eserin sahibine aittir. Yani piyasada gördüğünüz tüm messi ve ronaldo için üretilen ürünler onların telif hakları alınarak üretilmiyor. ( Lütfen kültür bakanlığının fikir mülkiyeti hakları ve izin koşulları aşılmak suretiyle eserin, icranın, yapımın, yayının kullanılması ile ilgili olan bölümünü araştırın )
bunu sorgulayan arkadaşlarda şunu merak ediyorum ? ! zaten müslüm gürses belirli bir imaj ise kendileri çizip kendileri satsalar emek hırsızı arkadaşlar ? ? Bu kadarını düşünmek zor olmamalı.
birşeyin korunmuyor olması onu izinsiz almak anlamına gelmez.Hocam burda kimseyi sorugalmıyoruz ama insan düşünüyor başkası sizin ürünü kullanınca emek hırsızı çalıntı ürün oluyor , ama siz de telif hakkı olan ürünleri haklarını ödemeden kullanıyorsuz yanlışmıyım ? Ha kendi yarattıgınız karakterleriniz olabilir onlara birşey demiyorum.Benim ailemin şirketi var bizde birçok sanatçı ile ilgili ürün kullandık , (sunger bop , maryln monroe ve turk sanatçılar) gidip aptal gibi bunların telif hakkını ödedik aslında dimi :) Hocam kullandıgınız ürünlerin telif haklarını bence ödeyin.Sorun yaşarsınız ilerde demedi demeyin. Ha dediğiniz gibi telif hakları yoksa bunların sorun olmaz ama sanmıyorum kullandıgınız bazı seyler telif hakkı gerektirir.Gidin bakın bu tarz ürün satan yerlere official yazar üstlerinde... istediği kadar değiştirilme olsun..
edit: üsteki mesajı yazdıktan sonra okudum , öyle değil ama siz öyle diyorsanız öyle olsun siz satıyorsunuz problem yasayan siz olursunuz ben sadece uyardım.
birşeyin korunmuyor olması onu izinsiz almak anlamına gelmez.Hocam burda kimseyi sorugalmıyoruz ama insan düşünüyor başkası sizin ürünü kullanınca emek hırsızı çalıntı ürün oluyor , ama siz de telif hakkı olan ürünleri haklarını ödemeden kullanıyorsuz yanlışmıyım ? Ha kendi yarattıgınız karakterleriniz olabilir onlara birşey demiyorum.Benim ailemin şirketi var bizde birçok sanatçı ile ilgili ürün kullandık , (sunger bop , maryln monroe ve turk sanatçılar) gidip aptal gibi bunların telif hakkını ödedik aslında dimi :) Hocam kullandıgınız ürünlerin telif haklarını bence ödeyin.Sorun yaşarsınız ilerde demedi demeyin. Ha dediğiniz gibi telif hakları yoksa bunların sorun olmaz ama sanmıyorum kullandıgınız bazı seyler telif hakkı gerektirir.Gidin bakın bu tarz ürün satan yerlere official yazar üstlerinde... istediği kadar değiştirilme olsun..
Ben anlatmak istediğinizi anlıyorum ama durumu siz anlamadınız , evet yanlışsınız. Biz hazır ürünlerin üzerinden para kazanmıyoruz. biz üretiyoruz.
Ekip olarak hacettepe geçmişli bu sektörde eğitim alan kültür bakanlığı ile birlikte birçok proje yönetmiş bir ekibiz. İşlerin nasıl yürüdüğünü ne gerektiğini iyi biliyoruz , 2.posttada ayrı bi açıklama yazdım.
Konunun amacı bambaşka, biz verdiğimiz emekten bahsediyoruz. Telif hakkı dediğimiz şey
yarattığımız imajların görsellerin tasarımların bize ait olduğunu belirtmek. Butik olarak çalışan ve tasarım ürünleri üreten çoğu ekip bir takım duygu ve düşüncelerden etkilenir ve çalışmasında bunu yansıtır, çoğu alanda ve sektörde bu gibi çalışmalara denk gelebilirsiniz, ama özgünlük farklıdır. Prodüksiyon şirketlerinin veya diğer bağlayıcı şirketlerin yasal haklarının neler olduğunun çok iyi farkındayız. Biz de bir şirketiz ve üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getiriyoruz.
ilk sayfada belirttiginiz kısım
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Düzenleme Alanı
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda telif haklarının aşağıda belirtilen temel unsurları düzenlenmektedir.
· ESER
· ESER SAHİBİ
· ESER SAHİBİNİN HAKLARI
· KORUMA SÜRELERİ
· ESER SAHİBİNİN HAKLARINA İLİŞKİN İSTİSNA VE KISITLAMALAR
· MESLEK BİRLİKLERİ
· HAKLARIN DEVRİ (SÖZLEŞMELER)
· BAĞLANTI HAKLAR
· İHLAL VE YAPTIRIMLAR
Eser
Kanunumuza göre bir fikir ve sanat ürününün eser olarak kabul edilip koruma altına alınabilmesi için;
· Fikri bir çabanın ürünü olması,
· Sahibinin hususiyetini taşıması,
· Şekillenmiş olması,
· Kanunda sayılan eser türlerinden birine girmesi, gerekmektedir.
Eser Çeşitleri
· İlim ve edebiyat eserleri
· Musiki eserleri
· Güzel sanat eserleri
· Sinema eserleri
· İşlenme ve Derlemeler
Eser Sahibi
Kanunumuza göre; bir eserin sahibi onu meydana getiren kişidir. Bir eserin birden fazla sahibi olabilir.
Bir işlemenin veya derlemenin sahibi, asıl eser sahibinin hakları saklı kalmak kaydıyla onu işleyendir.
Sinema eserlerinde; yönetmen, özgün müzik bestecisi, senaryo yazarı eserin birlikte sahibidir. Ayrıca çizgi filmlerde animatör de eser sahipleri arasında sayılmıştır.
İşin telif hakkını koruyan şirketler vardır Bütün şirketler bilgilere yeterince ulaşamayabilir ve bunun dışında ticarette dürüstlük anlayışı vardır Eger begendigim bir yazıyı kişinin resmini kullanmadan yazarsam Bir söz olacagından telif hakkı gerektiren bir konum yoktur. Eşşegoglu eşşek mesela Kemal Sunal ın bir sözü Çünkü sözler marka olmadikca yazılabilir Marka alınırken mesela Eskiden herkes evkur yazardı artık yazılamıyor spot 2. el eşya yazıyor Neden Evkur bir markadır ve bir özel şirket e aittir
Ama ben bir artistin resmi ile beraber sözü kullanırsam ve bunu satarsam yayınlanması basılması için izin ve telif hakkı almam gerekir resmiyette tabii ki
Siz diyorsunuz aynısını kopyalamışlar yapıyorlar grafik olarak tamam da sizin telif hakkınız var mı basmak icin yayınlamak icin siz şirketlerle anlaşıp ben bunu yapacam su kadar kazanc elde edecem sizin payınız bu şeklinde olacak onaylı belgeniz varmıdır ?
cizimi aynısını görür bende yaparım sonucta telif hakkı yok siz yapamasanız desenizde yaparım mesela yani nasil dicekseniz
ürünün eserin sahiplerinden basma yayınlama cogaltma kar amaclı anlaşmanız yoksa hak idda edemezsiniz Picasso da bir cok tablo cizdi ama resmi olarak telif hakları yok ve yaglı boyayı direk baskı olarak evlerine tablo olarak yapilabiliyor bunu yapan şirketler önemsemiyor cünkü hak idda edecek birileri yok
Resmi olarak sizin ilk telif hakkı basma yayınlama cogaltma hakkına sahip degilseniz HAK IDDA ETMENIZ sizi zor duruma sokacaktır benim anladıgım elinizde firmalarla yada sanatcılarla anlaşmanız yok eger aksini idda ediyorsanız belgeleriniz lütfen paylaşın hak hırsızlıgından bash ederken diger noktaları atlamayın
ilk sayfada belirttiginiz kısım
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Düzenleme Alanı
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda telif haklarının aşağıda belirtilen temel unsurları düzenlenmektedir.
· ESER
· ESER SAHİBİ
· ESER SAHİBİNİN HAKLARI
· KORUMA SÜRELERİ
· ESER SAHİBİNİN HAKLARINA İLİŞKİN İSTİSNA VE KISITLAMALAR
· MESLEK BİRLİKLERİ
· HAKLARIN DEVRİ (SÖZLEŞMELER)
· BAĞLANTI HAKLAR
· İHLAL VE YAPTIRIMLAR
Eser
Kanunumuza göre bir fikir ve sanat ürününün eser olarak kabul edilip koruma altına alınabilmesi için;
· Fikri bir çabanın ürünü olması,
· Sahibinin hususiyetini taşıması,
· Şekillenmiş olması,
· Kanunda sayılan eser türlerinden birine girmesi, gerekmektedir.
Eser Çeşitleri
· İlim ve edebiyat eserleri
· Musiki eserleri
· Güzel sanat eserleri
· Sinema eserleri
· İşlenme ve Derlemeler
Eser Sahibi
Kanunumuza göre; bir eserin sahibi onu meydana getiren kişidir. Bir eserin birden fazla sahibi olabilir.
Bir işlemenin veya derlemenin sahibi, asıl eser sahibinin hakları saklı kalmak kaydıyla onu işleyendir.
Sinema eserlerinde; yönetmen, özgün müzik bestecisi, senaryo yazarı eserin birlikte sahibidir. Ayrıca çizgi filmlerde animatör de eser sahipleri arasında sayılmıştır.
İşin telif hakkını koruyan şirketler vardır Bütün şirketler bilgilere yeterince ulaşamayabilir ve bunun dışında ticarette dürüstlük anlayışı vardır Eger begendigim bir yazıyı kişinin resmini kullanmadan yazarsam Bir söz olacagından telif hakkı gerektiren bir konum yoktur. Eşşegoglu eşşek mesela Kemal Sunal ın bir sözü Çünkü sözler marka olmadikca yazılabilir Marka alınırken mesela Eskiden herkes evkur yazardı artık yazılamıyor spot 2. el eşya yazıyor Neden Evkur bir markadır ve bir özel şirket e aittir
Ama ben bir artistin resmi ile beraber sözü kullanırsam ve bunu satarsam yayınlanması basılması için izin ve telif hakkı almam gerekir resmiyette tabii ki
Siz diyorsunuz aynısını kopyalamışlar yapıyorlar grafik olarak tamam da sizin telif hakkınız var mı basmak icin yayınlamak icin siz şirketlerle anlaşıp ben bunu yapacam su kadar kazanc elde edecem sizin payınız bu şeklinde olacak onaylı belgeniz varmıdır ?
cizimi aynısını görür bende yaparım sonucta telif hakkı yok siz yapamasanız desenizde yaparım mesela yani nasil dicekseniz
ürünün eserin sahiplerinden basma yayınlama cogaltma kar amaclı anlaşmanız yoksa hak idda edemezsiniz Picasso da bir cok tablo cizdi ama resmi olarak telif hakları yok ve yaglı boyayı direk baskı olarak evlerine tablo olarak yapilabiliyor bunu yapan şirketler önemsemiyor cünkü hak idda edecek birileri yok
Resmi olarak sizin ilk telif hakkı basma yayınlama cogaltma hakkına sahip degilseniz HAK IDDA ETMENIZ sizi zor duruma sokacaktır benim anladıgım elinizde firmalarla yada sanatcılarla anlaşmanız yok eger aksini idda ediyorsanız belgeleriniz lütfen paylaşın hak hırsızlıgından bash ederken diger noktaları atlamayın
Yaptırım ve haklarla ilgili sayfalarca madde bende paylaşabilirim bu sizi daha bilgili hale getirmez. Daha önceki postlarda verdiğim örnekleri okusaydınız verdiğiniz örneklerle aynı olduğunu görebilirdiniz. ''Çizimi görüp aynısını siz yaparsanız'' ki öyle yazmışsınız sizinle daha konuşulacak tartışılacak bir durum zaten yok. Emek diye birşey var, ekip olarak iç huzurumuz çok yerinde. Yaptıklarımızın da arkasındayız , herkesin takdiri görüldüğü üzere farklı oluyor.
TEKRAR söylüyorum : Göz göre göre alın bunları biz yaptık sizde satın diyecek halimiz yok !
Yaptırım ve haklarla ilgili sayfalarca madde bende paylaşabilirim bu sizi daha bilgili hale getirmez. Daha önceki postlarda verdiğim örnekleri okusaydınız verdiğiniz örneklerle aynı olduğunu görebilirdiniz. ''Çizimi görüp aynısını siz yaparsanız'' ki öyle yazmışsınız sizinle daha konuşulacak tartışılacak bir durum zaten yok. Emek diye birşey var, ekip olarak iç huzurumuz çok yerinde. Yaptıklarımızın da arkasındayız , herkesin takdiri görüldüğü üzere farklı oluyor.
TEKRAR söylüyorum : Göz göre göre alın bunları biz yaptık sizde satın diyecek halimiz yok !
Emek olabilir cizim saatler alabilir yada resim photoshop programlarda grafige dökülüp resimle yazı alt alta getirilir hadi biraz simetri vereyim diyip kaba hale getirilebilir bunlar gibi konular var bana göre basit şeyler
Ama hırsızlıktan emekten bash ediyorsak bizde kendi üzerimize düşen görevi yada yasalar neye izin vermekte onu göz ardı etmeden calısıp bu duruma düşseydiniz haklarım bunlar anlaşmalarım bunlar diyip yayınlasaydınız sitedeki herkes emin olun yardımcı olurdu Sonucta sizde başkalarının emeklerını haklarını yemekteseniz ama onlar size satın diye sunmadilar eger satacaksanız resmi olarak yapmanız faydalı
Emek olabilir cizim saatler alabilir yada resim photoshop programlarda grafige dökülüp resimle yazı alt alta getirilir hadi biraz simetri vereyim diyip kaba hale getirilebilir bunlar gibi konular var bana göre basit şeyler
Ama hırsızlıktan emekten bash ediyorsak bizde kendi üzerimize düşen görevi yada yasalar neye izin vermekte onu göz ardı etmeden calısıp bu duruma düşseydiniz haklarım bunlar anlaşmalarım bunlar diyip yayınlasaydınız sitedeki herkes emin olun yardımcı olurdu Sonucta sizde başkalarının emeklerını haklarını yemekteseniz ama onlar size satın diye sunmadilar eger satacaksanız resmi olarak yapmanız faydalı
sizin basit şeyler olarak adlandırdığınız bu adımları yapmak için biz eğitim gördük , proje başlattık ve bir ekip kurduk. Evet saatlerce başında oturup çalıp çırpmadan özgün şeyler yaratmak istiyoruz ve sonrasında da bunu beğeniye sunuyoruz.
Dediğim gibi , görüş açısı herkesin bir olmayacaktır. Herkesin takdiri farklı ve bizim buna saygımız var.
oncelikle televizyon dunyasi denen yerin yaptiginin savunulacak yani yok, o konuda %100 haklisiniz.
telif hakki meselesine gelince, ben o stickeri hilminin yada muslum gursesin surati olmasa almam. Bunu benim almamin nedeni sanatcilarin surati ise bundan sanatcininda bir cikari olmasi lazim.
Ha eger o sanatcilarin suratlari telif hakki ile korunmuyorsa zaten sorun yok, ama korunuyorsa onun da satin alinmasi gerekir. Korunuyor mu korunmuyor mu bilmiyorum, sadece fikrimi soyluyorum.
Cizimler guzel ama elinize saglik.
arkadaşlar lütfen o konu hakkında bilgi sahibi olun öyle yazın.
dağdan kestim kereste olmuyor.
Bi sen bilgi sahibisin zaten.. O da işine gelmiyor... Müslüm gürsesin suratının telifi demek imaj hakkı demek. Sen o adamın suratından şarkı sözünden repliklerinden para kazan 1 kuruş telif hakkı verme Ama başkası senin emek verdiğin birşeyi senden izinsiz kullanınca emek hırsızı vs. de. Bana göre Sticker tasarımlarını izinsiz kullanan adamlardan bi farkın yok seninde ksura bakma ...
Bi sen bilgi sahibisin zaten.. O da işine gelmiyor... Müslüm gürsesin suratının telifi demek imaj hakkı demek. Sen o adamın suratından şarkı sözünden repliklerinden para kazan 1 kuruş telif hakkı verme Ama başkası senin emek verdiğin birşeyi senden izinsiz kullanınca emek hırsızı vs. de. Bana göre Sticker tasarımlarını izinsiz kullanan adamlardan bi farkın yok seninde ksura bakma ...
Saldırmadan önce bi sakince düşün. İşimize gelmeyen bir durum yok cümleleri düzgün seçelim. daha çok gençsin. Telif hakları hakkı ile ilgili sana açıklama yapmayacağım.
Daha önceki postları ve açıklamaları bi detaylıca oku.
Kaaleye alınacak bir şey söylediğin için cevap yazmıyorum sadece bizim kadar özenli çalışıp seçili insanların yaptığı projeye böyle bir şey yazdığın için yazıyorum. sen de kusura bakma.
oncelikle televizyon dunyasi denen yerin yaptiginin savunulacak yani yok, o konuda %100 haklisiniz.
telif hakki meselesine gelince, ben o stickeri hilminin yada muslum gursesin surati olmasa almam. Bunu benim almamin nedeni sanatcilarin surati ise bundan sanatcininda bir cikari olmasi lazim.
Ha eger o sanatcilarin suratlari telif hakki ile korunmuyorsa zaten sorun yok, ama korunuyorsa onun da satin alinmasi gerekir. Korunuyor mu korunmuyor mu bilmiyorum, sadece fikrimi soyluyorum.
Cizimler guzel ama elinize saglik.
Teşekkürler ,
telif hakkı meselesi hakkında yeterince yazdım.
Asıl konu göz göre göre apaçık olan bi durumdu anlamak isteyen arkadaşlar istediği gibi anladı. Çıkar - çokomel eğrisi.
Saldırmadan önce bi sakince düşün. İşimize gelmeyen bir durum yok cümleleri düzgün seçelim. daha çok gençsin. Telif hakları hakkı ile ilgili sana açıklama yapmayacağım.
Kaaleye alınacak bir şey söylediğin için cevap yazmıyorum sadece bizim kadar özenli çalışıp seçili insanların yaptığı projeye böyle bir şey yazdığın için yazıyorum. sen de kusura bakma.
Uzaya roket mi yolluyorsunuz yoksa sticker mi yapıyorsunuz kafam karıştı ?
Uzaya roket mi yolluyorsunuz yoksa sticker mi yapıyorsunuz kafam karıştı ?
Roket yollamayı denemedik henüz ya siz?
Seçili insan ? Proje ? Sanatçının başka bi yerde verdiği pozu karartıp altına yazı yazan herkes seçili ve özelmi oluyor ? :)
Forumda huydur , millet birbrinden gaza gelip saçma sapan postlar girer şimdi el elin eşeğini misali .
Arkadaşlar kendilerini tatmin edecek başka konular bulursa sevinirim.
TechTurkey ile alakası olmayan bir konu açılmış, insanlar yorum yapıp soru sorduğunda konu sahibinin bir dövmediği kalmış.
TechTurkey ile alakası olmayan bir konu, hakkınızı mahkemede arayın..