Orijinalini görmek için tıklayınız : Ön-Arka lastik çapı farkı ESP'yi sapıttrır mı?
Arkadaşlar orjinal ebadı 205/55/R16 olan tekerlerimi 18" jantlarla değiştiricem fakat jantlarla beraber 2 adet 245/40R18 lastik geliyor dolayısıyla çap 48mm büyüyor, bunları arkaya takıp önlere orj. ebada yakın 225/40/R18 taksam ESP' yi sapıttırmıyım :beuj: Araç 2004 Accord
Çaptaki farkı yanlış hesaplamışım 48 değil 21mm olcak, çaptaki değişim %3,32'ye denk geliyor
Mehmetmert
30-08-2014, 13:25
Birsey olmaz bence ama esp devredeyken etkisi eskisi kadar iyi olmayabilir.
Varmi daha once tecrube eden kas yaparken goz cikartmayalim
Sapittirir. Abs de ESP de sapitir. Her tekerde sensor var bildiginiz gibi. Lastik 1 tam turu ne kadar surede attigina gore datayi hiz olarak gonderir ecu ya. caplar farkli oluncada gonderecegi hiz degerleri farkli olur
ESP nin amacida bildiginiz gibi lastiklerde olusan hiz degiskenligini (kayma ile olusan gibi) frenleri kullanarak esitlemek.
edit: Sapittirmaktan kastim bana sorarsan erken devreye girme vs. gibi olur. Yoksa duz yolda giderken viraja girerken vs bir sorun olmaz
Sapitabilirdr sapitmayabilirde.eger sadece g sensorlerinden bilgi aliyosa bisi olmazda teker sensoru varsa skinti olabilir.ayrica sana para lazim isine bak sen:)
bu şekildeki değişimde problem olacağını sanmıyorum. o aracların orjinalda o jant ölcüsüyle ccıkanı da var teknik bi değişiklik yoktur esp milisaniye erken yada geç girecektir..
edit yanlış okumuşumm :(( problem olacağını düşünüyorum ama kullanımmı etkileyeceğini cok sanmıyorummmm
Genelde arkadan itişli araçlarda tolerans daha yüksek oluyor %5 - 10 arası ancak önden çekişli araçlarda en fazla %5 tolerans vardır ama sizin araçta bu tolerans nedir bilemiyorum. Çok yüksek bir oran değil gibi.
4 lastik hepsi aynı ebatta olmayacağı için sorun çıkartabilir.
ESP hep devreye girebilir, ABS ışığın yanabilir.......
Firat.M3
30-08-2014, 21:55
bmw e60'da cruise controlü bozuyor. yedek lastik gibi görüyor ve 80km üzerinde cruise'a alamıyorsun. yine de emin olmadan satın alma. araç nedir ?
Bmw nin çoğu jantında ön arka taban genişliği ve yanak kalınlığı farklı lastikler kullanılıyor,şu ana kadar böyle bişe duymadım.Sizin 5 kasada mı olmuştu?
emrah-58
31-08-2014, 05:42
mantık olarak esp yanal kayma ve teker hızı farklılıkları durumunda devreye girmiyormu, sizin lastikleriniz genişleyecekse yola biraz daha sağlam basacaktır buda esp yi her zamankinden az daha zor veya yol şartına göre kolay devreye sokacaktır, Ben custom coilover uygulamasıyla aracımın önünü neredeyse esnemez hale getirmiştim, esp nin amacı gerekli tek veya birden fazla tekere fren yaptırıp kasanın stabilitesini direksiyonun o an tutulduğu yöne toplamaması ,o sertliğe rağmen esp yinede sapıtmamıştı tek hamlede yola koyuyordu, sizdede bir sorun çıkacağını sanmıyorum ,geri dönüşümü sizin için zor ise bekletinizi bilemediğimden deneme yanılma yöntemi işe yarayacaktır
Arac honda accord sanirim cok buyuk sikinti cikartmaz denemek lazim olmsuzlukla karsilasirsam arka lastikleride takas yoluyla onle ayni ebata cevirebilirm cevap veren arkadaslar tesekkur ederim
Jön Türk
31-08-2014, 09:33
Kapı içerisinde lastik ebatları ile alakalı bir sticker yok mu ?
Bende bmwde ön arka farklı taban ve yanak ebatlı lastik kullanıyorum sorun olmadı şimdiye kadar.
ben olsam denemezdim
fazla riskli, büyük ihtimal sıkıntı çıkacak
Osman Bahadır
31-08-2014, 10:09
Honda, Bosch ESP kullanmadığından toleransları net bilinmiyor.
- ESP/ABS ışığın sürekli yanıp sistem sürekli devredışı kalabilir
bu olmazsa, yani sürekli ikaz vermezse de;
- ASR belirli bir hızdan sonra fark arttıkça patinaj gibi algılayıp gücü kısabilir
- ABS düzgün çalışmayabilir
Bmw ler de bu tolerans nedir?Yani orjinal lastiğe göre.
Osman Bahadır
31-08-2014, 11:57
Bmw ler de bu tolerans nedir?Yani orjinal lastiğe göre.
Çoğu avrupa araçta Bosch sistem var.
Bosch sistemlerde aynı taraftaki(viraj etkisini bertaraf etmek için) ön ile arka teker arasındaki hız farkı 3~5km'yi aşarsa bu spin olarak algılanıyor. Bu nedenle düşük hızlarda sorun çıkmasa bile hız arttıkça hata verme ihtimali de artıyor.