Orijinalini görmek için tıklayınız : Soğuk motorda ses
Arkadaşlar merhaba 296 bin de 2.6 opel senatorüm var özellikle sabahları ilk marştan sonra hafiften lık lık ses alıyorum motordan ve devirle orantılı olarak sesin ritmi değişiyor.Bazen hararet ortalama 40 dereceye gelene kadar ses gelmeye devam ediyor ve sonra azalarak kesiliyor, bazen de motor çalıştıktan ortalama iki dk sonra ses yine azalarak kesiliyor.
Ses etek yada yatak vurma sesine benziyor kompresyon testi yaptım değerler tüm silindirler için ortalama 165 - 175 psi arası bu değer gayet iyi.Aracımın bostancıda ustası var benden önceki sahibide hep o adama götürmüş tüm bakımlarınıda o adam yapmış aracı biliyor tanıyor.Onunla iletişime geçip durumu anlattım aldığım cevap ; Bu arabanın gençlik zamanlarınıda biliyorum bu motorlarda bu ses olur 3.0 lt. olanlarda daha fazladır sorun yok dert yapma dedi.
Tatmin olmadım tabi o yüzden birde sizin değerli yorumlarınızı fikirlerini almak istedim.Aracın çekişinde çalışmasında hiç bir problem yok iticilerden kaynaklanırmı böyle bir ses ?
Evet ben aracı aldım alalı var fakat başka bir senator bulup sesi test etme imkanım olmadı.
Hakan abi daha iyi yorum yapar
Fakat soğuk motorda genelde gelen ses liftlerle ilgili oluyor. İticilerin değişmesi gerekebilir.
Yağ konusu da var tabi.
Atıyorum 10w-40 vardır doldurmuyordur yağ optimum sıcaklık değerine gelene kadar, 5w-40'a geçersen sesi bi nebze kesebilir.
Aracım için opelin önerdiği yağ 10w-30 ancak ben yüksek km den dolayı 10w-60 kullanıyorum her iki yağında soğuk kalınlığı aynı bu yüzden yağla ilgili bir sorun olacağını sanmıyorum.
rekord2000
09-11-2015, 11:15
Cih motora kesinlikle kalın yağ koyma, araç yağ yaksa bile yağın bir nebze ince olması lazım, subap ıtıcıler soğukken Sakırtı yapar, motor ısınınca iğne başı kadar olan delıklerınden yağı içine almaya başlayıp sakırtıyı keser, yani opelın tavsiye ettiği yağdan şaşmayın.
Motor ısındıktan sonra bir problem yok iki yağın soğuk numaraları da aynı.Ama niyetimde bir dahaki yağ değişimimi 10w-40 la yapmak var.Fakat aynı sesi yine alacağım bu duruma bir değişiklik getirmeyecek sanıyorum.
5w ya da 0w değerlerini üretici önermediği için mi kullanmayı düşünmüyorsun ?
Biraz öyle evet ama doğru bir yaklaşımmı emin değilim.Bu yağ konusunda o kadar enteresan ki herkes farklı bir şey söylüyor kime sorsan uzun uzun anlatır hepside farklı anlatır :)
Sen ne önerirsin ?
Bu konuda çok bilgi sahibi olduğumu düşünmüyorum ama senin yerinde olsam bir sonraki yağ değişiminde 5w-40 a şans verirdim.
Hatta böyle bir problemim olmasa bile 5w-40 kullanırdım sanırım. Ankara ve doğusunda yaşasaydım 0w kullanırdım aracımda.
rekord2000
09-11-2015, 22:52
İstanbulda da sakaryada da 10 40 kullanıyorum, soğuk calıstırmada kışın çok soğuk değilse eğer fazla Sakırtı yapmıyor, - derecelerde Sakırtı illaki yapar ama normalde rahatsız edici bir Sakırtı olmaz. Lakin bu motoru iyi bilen soğuk çalışmada ki sesi anlar i veya kötü diye. Soğuk calıstırmada sesi videoya alıp atarsan durumu söylerim. Ben bir sorun olmadığı görüşündeyim içini rahat tut bence, ama sonraki değişimin önerilen vıskosıte olsun bence.
etek sesi araç soğukken çalışır ve ısındığında genleştiği için ses gider fakat motorun bir sonraki çalışmasıda motoru zorlar eğer bu değilse..
kol burcu boşluk yapmış olabilir yatak sesi ısındığında geçmez geliyorsa hep gelir.. yağın soğukken herhangi birşeyi değiştirmez sonuç hep aynı olur sürekli kullandığın yağdan devam etmeni öneririm..
Bunun haricinde iteceklerden gelen seste azalmaz ki artış sağlar buda ısınan yağın özelliğini bir miktar daha azalttığını düşünmemizdir.
etek sesi araç soğukken çalışır ve ısındığında genleştiği için ses gider fakat motorun bir sonraki çalışmasıda motoru zorlar eğer bu değilse..
kol burcu boşluk yapmış olabilir yatak sesi ısındığında geçmez geliyorsa hep gelir.. yağın soğukken herhangi birşeyi değiştirmez sonuç hep aynı olur sürekli kullandığın yağdan devam etmeni öneririm..
Bunun haricinde iteceklerden gelen seste azalmaz ki artış sağlar buda ısınan yağın özelliğini bir miktar daha azalttığını düşünmemizdir.
Peki sence bu sesin sebebi nedir ? Motor ısındıktan sonra stop edip çalıştırmada bir problem yok, motorun çalışmasında hiç bir anormallik yok, yağ eksiltmede yok.Dediğim gibi bazen motoru çalıştırınca 2 dk sonra ses kesiliyor bazen de hararet ortalama 40 dereceye yaklaştığında ses kesiliyor.Mesela bu sabah 5:30 gibi aracı iş yerinin otoparkına bıraktım akşam 19:30 gibi marşa bastım hiç ses yoktu bu bazı sabahlar içinde geçerli.Kafamı kurcalayan bu sesin bir gelip bir gitmesi buna sebep olan nedir acaba ?
İstanbulda da sakaryada da 10 40 kullanıyorum, soğuk calıstırmada kışın çok soğuk değilse eğer fazla Sakırtı yapmıyor, - derecelerde Sakırtı illaki yapar ama normalde rahatsız edici bir Sakırtı olmaz. Lakin bu motoru iyi bilen soğuk çalışmada ki sesi anlar i veya kötü diye. Soğuk calıstırmada sesi videoya alıp atarsan durumu söylerim. Ben bir sorun olmadığı görüşündeyim içini rahat tut bence, ama sonraki değişimin önerilen vıskosıte olsun bence.
Açıkçası motorda bir problem olduğunu bende düşünmüyorum çünkü çalışmasında çekişinde bir problem yok kompresyon testlerim iyi yağ eksiltmem yok ama bu ses neyin nesi kafamı kurcalıyor.
rekord2000
11-11-2015, 20:00
Açıkçası motorda bir problem olduğunu bende düşünmüyorum çünkü çalışmasında çekişinde bir problem yok kompresyon testlerim iyi yağ eksiltmem yok ama bu ses neyin nesi kafamı kurcalıyor.
Yav cih motorlarda var böyle soğukken Sakırtı ama subap ayarları, kullanılan yağ, bulunduğun bölgenin ısısı, gibi etmenler etkılıyor. Standart motorların ıtıcıler solid değil hidrolik, içine yağ çekene kadar Sakırtı yapıyor, he bu arada soguk motorun Sakırtısı benim için normal gelir, bilmeyen aşina olmayan için panik yaptırır. Dediğim gibi en etkili yöntem bi video atsan soğuk çalıştırıp, durum nedir söylerim. Belki bir piyano çok az gevşektir soğukta sakırdar, belki de gayet normaldir sana garip gelmiştir. Mesela kışın bile köyde isem sabah Sakırtı yapmaz, sebebi de araba burda garajda duruyor, ama istanbul yada karasuda dışarda duruyor, çok soğukta Sakırtı yapıyor, az bişey ısındıgında kesiyor.
Ben bu ses yüzünden bir kaç ay önce külbütörü açıp piyano parmakları ve iticileri söküp kontrol etmiş, ettirmiştim iticilerin içini de boşaltmıştık düzgün çalışıyorlarmı bakmıştık ama bir problem çıkmamıştı.Bu konuya bu kadar takılmamın nedeni de madem bu motorun karakterinde bu sesler var neden o zaman bazen kısa sürüyor bazen uzun sürüyor ara sıra da hiç yapmıyor bu değişkenlik neden ?
m.kibaroglu
11-11-2015, 23:01
Ben bu ses yüzünden bir kaç ay önce külbütörü açıp piyano parmakları ve iticileri söküp kontrol etmiş, ettirmiştim iticilerin içini de boşaltmıştık düzgün çalışıyorlarmı bakmıştık ama bir problem çıkmamıştı.Bu konuya bu kadar takılmamın nedeni de madem bu motorun karakterinde bu sesler var neden o zaman bazen kısa sürüyor bazen uzun sürüyor ara sıra da hiç yapmıyor bu değişkenlik neden ?
değişkenliğin sebebi hava mevsimsel ısı ve hava basıncı değişiklikleri. 5w-40 yağ ile denerseniz ne olacak bakalım.
Motorunuzda olabiliyor yazılmış ama genede farklı fikir denemek istersen belki alakasız gelebilir, bir ihtimal kayış bilya sesi olabilir , palioda başımıza gelen birşeydi direksiyon kayışı ve bilyası , klima kayışı değişince ses kesildi. Kontrol etmekden zarar gelmez :)
Benim düşüncem yağdan olabileceği. Geçenlerde bizim biraderin başına geldi. Dinleyen subap lardan geliyor sanıyordu sabahları soğuk çalıştırdığında 10-15 sn lık lık yapıp susuyordu. Meğer hepimiz ters köşe olduk sebebi dandik yağ kullanılmış ondan yapıyormuş. Öncelikle bir yağ kontrolü yaptırmanda fayda var. Bu arada araç opel corsa 1.4 dü
sinanbaysal
12-11-2015, 07:49
Bende de 95 astra gsi var. sfi motor. Sikirti sesi bende de cok fazla. Motor isindiktan sonra biraz kesiliyor. Ama yine devam eden bir ses var. 5-40w ye gectim bir drgisiklik olmadi.
Peki sence bu sesin sebebi nedir ? Motor ısındıktan sonra stop edip çalıştırmada bir problem yok, motorun çalışmasında hiç bir anormallik yok, yağ eksiltmede yok.Dediğim gibi bazen motoru çalıştırınca 2 dk sonra ses kesiliyor bazen de hararet ortalama 40 dereceye yaklaştığında ses kesiliyor.Mesela bu sabah 5:30 gibi aracı iş yerinin otoparkına bıraktım akşam 19:30 gibi marşa bastım hiç ses yoktu bu bazı sabahlar içinde geçerli.Kafamı kurcalayan bu sesin bir gelip bir gitmesi buna sebep olan nedir acaba ?
Gormeden duymadan birsey demek olmaz suan tamamen varsayim yapiyoruz ama demissin ki lik lik sesi devire gorede artiyor ses motorla ilgili dusunecegim koldan yapior olsa sesin gecip gecmeyecgi dusunduruyor. Belkide gercekten normal bir sestir olamaz mi ? Motor prensibine gore ana kol saplanalarin torku dusuktur ilk marsta yaglamasi icin sonra isindikca ort pas ediyor olabilir veya motoru yapan kisi torkunu iyi veremezsede yapar ilk marslarda kol dan daha cok gelir..
Ama bunlar verilebilecek saglikli cevaplar olmaz hic bir zaman
abi bende ae101 kasa corolla var bahsettiğin sese benzer lıkırtılı bir çalışma oluyor motor soğukken, ustama gösterdim bu ses devirdaimden dedi tornavidayı koyup gel dinle dedi dinledim hakikaten lıkırtılı bir ses geliyor bunu denediniz mi hiç? belki sizin sorununuzda bu olabilir
Motorunuzda olabiliyor yazılmış ama genede farklı fikir denemek istersen belki alakasız gelebilir, bir ihtimal kayış bilya sesi olabilir , palioda başımıza gelen birşeydi direksiyon kayışı ve bilyası , klima kayışı değişince ses kesildi. Kontrol etmekden zarar gelmez :)
V kayışı diyorsan aklımda olsun fakat triger kayışı benim arabada yok zincirli.
Bende de 95 astra gsi var. sfi motor. Sikirti sesi bende de cok fazla. Motor isindiktan sonra biraz kesiliyor. Ama yine devam eden bir ses var. 5-40w ye gectim bir drgisiklik olmadi.
Motor km nedir peki ?
Gormeden duymadan birsey demek olmaz suan tamamen varsayim yapiyoruz ama demissin ki lik lik sesi devire gorede artiyor ses motorla ilgili dusunecegim koldan yapior olsa sesin gecip gecmeyecgi dusunduruyor. Belkide gercekten normal bir sestir olamaz mi ? Motor prensibine gore ana kol saplanalarin torku dusuktur ilk marsta yaglamasi icin sonra isindikca ort pas ediyor olabilir veya motoru yapan kisi torkunu iyi veremezsede yapar ilk marslarda kol dan daha cok gelir..
Ama bunlar verilebilecek saglikli cevaplar olmaz hic bir zaman
Evet motorun kendi sesi de olabilir bir çok kişinin görüşü bu yönde aracın ustasıda dahil.Alışkın olmadığım bir durum olduğu için kafama takıldı daha önceki araçlarım da böyle bir durumla karşılaşmadım her motorda aynı olmaz tabi.Yağ değişiminden sonra ne olur bakalım bu arada motorum külbütör kapağı hariç açılmadı.
abi bende ae101 kasa corolla var bahsettiğin sese benzer lıkırtılı bir çalışma oluyor motor soğukken, ustama gösterdim bu ses devirdaimden dedi tornavidayı koyup gel dinle dedi dinledim hakikaten lıkırtılı bir ses geliyor bunu denediniz mi hiç? belki sizin sorununuzda bu olabilir
Bu pek öyle bir sese benzemiyor ama olurmu olur o yöntemi biliyorum denerim sağolasın :)