PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İnşaat Kazası ve Sonrasındaki Süreç

Batuhan Gül
29-02-2016, 21:10
Merhaba arkadaşlar.

Müteahhitliğini yaptığımız yapıda bundan yaklaşık 4 ay önce üzücü bir kaza oldu ve genç bir ustamız 1.50 - 2.00 metre yükseklikten(yüksek giriş balkonu) düştü.
Diğer ustalar tarafından müdahale yapılmadan ambulans çağrılarak hastahaneye kaldırıldı. Doktorların söylediğine göre belinde kırık oluşmuştu ve 2 kere ameliyat oldu. Şuan için koltuk değnekleriyle yürüyebilmekte.

Buraya kadar hiç bir sıkıntımız yok. Ancak iş bitip daire teslim vaziyete gelip hesap kapaması yapılırken; toplam hesap + ufak bir yardım olarak kendilerine vermek istedik.
Hesap yapılırken geçen konuşma farklı bir hal almaya başladı ve '' beni ziyarete gelmediniz, beni maaşa bağlayacaksınız, benim kardeşlerim evlenip gidecek ben ne olacağım, beni geçindirecek parayı vereceksiniz'' gibi emrivaki cümlelere dönüştü.

Biz ustalarımızın sigortasını, iş güvenliği sağlığını, kask-baret-kemer ve uyarı levhalarına kadar tüm ekipmanlarının eksiksiz olduğunu, bizim suçumuzun olmadığını ama bizim gönlümüzden kopan bir meblağın olup kendisine vereceğimizi söyledik. Bu sözlerimizden sonra sinirlenip kalkıp gitti.

Şimdi biz işveren olarak;
sigortasını ilk günden yapıp,
iş sağlığı ve güvenliğini yapıp,
kask baret kemer uyarı levhalarını alıp,
bu insanlara iş verdik diye suçlu çıkar mıyız yoksa olası bir mahkeme durumunda kusur durumuna göre bir gidişat mı izlenir?

Aksini iddia edilmesi durumunda tüm sigorta prim ödemeleri, iş sağlığı güvenliği anlaşması(işveren tarafından tüm güvenlik önlemlerinin alındığı ve bundan sonraki sorumluluğun onlara ait olduğuna dair anlaşma) ve kask baret ekipmanlı haldeki tüm fotoğrafları mevcut.

Böyle bir durumla ilk kez karşılaşmış biri olarak bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Daha detaylı bilgi alıp yardımcı olmak isteyenler için sürekli konunun takipçisi olup her türlü bilgiyi vereceğim.

Kadyr
29-02-2016, 21:15
geçmiş olsun ssk konusunda bir şey diyememde iş güvenliği konusunda yorumda bulunayım kndi iş yerimden bildiğim kadarıyla.
iş veren ekipman sağlamak zorundadır eğer kendisininde olup takmadıysa sorumluluk ona aittir. iş veren ekipmanı sağladıysa sorun yok diye biliyorum. yani başınızın ağrıcağını zannetmiyorum ekipman tedarik ettiyseniz ve diğer kişilerde bunu kullanıyorsa.

Seven7
29-02-2016, 21:17
Çok geçmiş olsun.
Yanlış anlamayın ama, şirketinizin avukatı yok mu?

Ome_RS
29-02-2016, 21:17
Acıma yetime döner koyar d..ne diye bir laf var her ne kadar sevmesemde.
Eğer siz tüm önlemleri aldıysanız, uyarılar yeteri kadar yapılmışsa ve sigorta vs işveren olarak tüm sorumlulukları yerine getirdiyseniz o iyi niyet yardımını da vermeyin. Konuşmaktan aciz kendi güvenlik önlemini almayan herif ne halt yerse yesin.
Yinede insandır geçmiş olsun Allah şifasını verir inşallah.

Batuhan Gül
29-02-2016, 21:22
geçmiş olsun ssk konusunda bir şey diyememde iş güvenliği konusunda yorumda bulunayım kndi iş yerimden bildiğim kadarıyla.
iş veren ekipman sağlamak zorundadır eğer kendisininde olup takmadıysa sorumluluk ona aittir. iş veren ekipmanı sağladıysa sorun yok diye biliyorum. yani başınızın ağrıcağını zannetmiyorum ekipman tedarik ettiyseniz ve diğer kişilerde bunu kullanıyorsa.

Cevabınız için teşekkür ederim.
Kaza anında kaza yapan arkadaşla beraber 4 kişi varmış ve ustaların kendi söylediklerine göre düşen usta dahil hepsinin ekipmanı üstündeymiş. Hastaneye gittiğimizde usta sedyede yatarken bareti kucağında, kemeri de belindeydi zaten.

Çok geçmiş olsun.
Yanlış anlamayın ama, şirketinizin avukatı yok mu?

Teşekkür ederim. Estağfurullah. Şirketimizi küçük bir aile şirketi olarak nitelendirsem daha doğru olur. O yüzden pek avukatlı durumumuz olmadığında sürekli çalıştığımız bir avukatımız yok maalesef.

MK8800
29-02-2016, 21:25
Teklif ettiginiz mebladan da vazgecin . Kalici hasar yoksa acitasyona gerek yok bir sure sonra elbet iyilesir calisacak vaziyete gelir . Sigorta ve is guvenligi konusunda kendinizden eminseniz hukuki olarak da hic bir yaptirim uygulamayaz kendi avukatlarla ugrasir

tremx
29-02-2016, 21:25
İşveren tarafından işçiye verilen isg eğitiminin eğitimi veren ve alan imzalı eğitim formları mevcut mu?Yani bu baretin bu emniyet kemerin buyur çalış şeklinde başlanmamışsa sizin açınızdan bir problem yaratacağını sanmıyorum.

immortalboss
29-02-2016, 21:29
Ben de bu sigorta olayını anlamam yıllardır.Adama sosyal sigorta yapılır,her ay 500 lira civarı ödenir.Kaza oldu mu yine sorumluluk iş verene.Geçmiş olsun öncelikle.Durumu izah edecek bir şahit varsa,size bir dava açılması durumunda çok yardımı dokunur.Eğer siz gerekli ekipman+gerekli kontrol levhaları ve bilgilendirmeyi sağlamışsanız işçinin ihmali varsa bu da onun sorumluluğundadır.

Batuhan Gül
29-02-2016, 21:31
Acıma yetime döner koyar d..ne diye bir laf var her ne kadar sevmesemde.
Eğer siz tüm önlemleri aldıysanız, uyarılar yeteri kadar yapılmışsa ve sigorta vs işveren olarak tüm sorumlulukları yerine getirdiyseniz o iyi niyet yardımını da vermeyin. Konuşmaktan aciz kendi güvenlik önlemini almayan herif ne halt yerse yesin.
Yinede insandır geçmiş olsun Allah şifasını verir inşallah.

Cevabınız için teşekkür ederim. Biz yine de acıma yetime sözünü düşünmek istemiyoruz. Bu gibi durumlarda akıl vereni çok olur diye düşünerek iyi niyetimizle yaklaşmaya çalışıyoruz. Umarım kısa zamanda iyileşir.

Teklif ettiginiz mebladan da vazgecin . Kalici hasar yoksa acitasyona gerek yok bir sure sonra elbet iyilesir calisacak vaziyete gelir . Sigorta ve is guvenligi konusunda kendinizden eminseniz hukuki olarak da hic bir yaptirim uygulamayaz kendi avukatlarla ugrasir

Cevabınız için teşekkürler.
Kalıcı hasar olup olmadığını şuan için kesin olarak bilmiyorum maalesef. Fizik tedavisi devam ediyor. Yakın zamanda umarım en az hasarla atlatır diye umuyoruz.
Evrak olarak gerek sigorta gerekse iş sağlığı konusunda hiç bir eksiğimiz olmadığını biliyor tüm evrakları elimizde tutuyoruz. Tek merak ettiğimiz sgk'nın hiç bir eksik olmadığı halde bize ceza yazıp yazamayacağı.

TolgaUs
29-02-2016, 21:34
Sedyede bareti kucağında kemeri yanında diyorsunuz. Alın giriş kamera kayıtlarını yeter o size. İşçinizin yanında olduğunu ona hissettirdiniz diye adam çakallık yapıyor ne koparsam kardır diyor. Ne verecekseniz onuda vermeyin uğraşsın 3 4 sene avukatlarla. Çok kolay iş sanki.

Batuhan Gül
29-02-2016, 21:36
İşveren tarafından işçiye verilen isg eğitiminin eğitimi veren ve alan imzalı eğitim formları mevcut mu?Yani bu baretin bu emniyet kemerin buyur çalış şeklinde başlanmamışsa sizin açınızdan bir problem yaratacağını sanmıyorum.

Evet. Isg nin bütün ustalara imzalattığı(kask kemer ve uyarı levhalarının olduğu ve bunları kullanacaklarına dair anlaşma) evrak elimizde mevcut. Bu evrakta tüm ustaların, isg çalışanlarının ve bizim kaşeli imzalarımız var.

Ben de bu sigorta olayını anlamam yıllardır.Adama sosyal sigorta yapılır,her ay 500 lira civarı ödenir.Kaza oldu mu yine sorumluluk iş verene.Geçmiş olsun öncelikle.Durumu izah edecek bir şahit varsa,size bir dava açılması durumunda çok yardımı dokunur.Eğer siz gerekli ekipman+gerekli kontrol levhaları ve bilgilendirmeyi sağlamışsanız işçinin ihmali varsa bu da onun sorumluluğundadır.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Ustalarımızın bütün güvenlik önemleri tamdı. Olası bir dava konusunda da şahit gösterme konusunda sıkıntı yaşayabiliriz aslında. Çünkü kaza anında orada bulunan tüm ustalar birbirinin akrabası amcası,yiğeni vs. Olayların ters gitme durumunda mahkemede aksini iddia etmeleri söz konusu olabilir diye düşünüyorum.

Batuhan Gül
29-02-2016, 21:39
Sedyede bareti kucağında kemeri yanında diyorsunuz. Alın giriş kamera kayıtlarını yeter o size. İşçinizin yanında olduğunu ona hissettirdiniz diye adam çakallık yapıyor ne koparsam kardır diyor. Ne verecekseniz onuda vermeyin uğraşsın 3 4 sene avukatlarla. Çok kolay iş sanki.

Hastaneye kaldırıldıktan yaklaşık 15dk sonra bizde orada bulunduk. Kaskı sedyesinde kemeri de belindeydi. Kemeri bel destekli olanlardandı. Yani sigortadan yararlanmak veya isgden ceza yememek için o haldeki bir yaralıya onu giydirme şansları yok. Zaten olası bir mahkeme durumunda hastaneye giriş zamanı tutanaklarda belirtilmiş. Onlara da başvuracağız.

2jz
29-02-2016, 21:41
Bu gibi durumlarda akıl vereni çok olur diye düşünerek iyi niyetimizle yaklaşmaya çalışıyoruz.

Bu şekilde bakmanız güzel. Maddi durumu kötü biri çok büyük ihtimalle, sakat kalsam verilecek maaşla karnımı doyuramam diye düşünmüştür, yanında akıl verenlerde olunca...

İnşallah iyi olur yakın zamanda. O zamana kadar nafakayı ihmal etmeyin, düzelince yolları ayırırsınız.

KÖROĞLU
29-02-2016, 21:46
Eşim İSG uzmanı, onun yorumunu yazıyorum.

Öncelikle verilen baret iş ayakkabısı vb. için çalışana ait kkd zimmet formu olmalı.

İşyeri sınıfınız çok tehlikeli olduğu için verilmesi gereken 16 saatlik İSG eğitimlerine dair imza/form olmalı.

Bu demektir ki ben çalışana koruyucu donanımlarını ve yasal bilgilendirme eğitimini verdim. Çalışanın olabilecekler hakkında bilgisi var.

Daha sonra çalışanın düştüğü yer eğer iskele ise iskelelerin uygun şekilde kurulduğu, asansör boşluğu vb ise düşme riskinin olduğu alanlara güvenlik ağı kurulması gerekmektedir. Bunları foto vb ile kanotlayabilirsiniz.

Ayrıca çalışanın yüksekte çalışabileceğine dair işe giriş muayenesi olması gerekmektedir.

Tüm bunlar mevcut ise ve çalışan güvensiz davranarak düşmüş ise sorumluluk kendisine aittir.

Ancak sizin de her ne olursa olsun yaşanan iş kazasını 3 iş günü içerisinde sgk ya bildirmiş olmanız gerekiyor.

Sinan58
29-02-2016, 21:49
Şirketinizin iş güvenliği, sigortası vb evrakları sağlamsa sizin açınızdan sorun olacağını zannetmiyorum.
Adama yazıktır diye ufakda olsa yardım etmek istemişsiniz sonuçta.
Çalışanınız olarak hasta yatarken yanına gitseydiniz keşke, empati yapın.
Yalnız emrivaki deyince işin rengi değişiyor, cin olmadan adam çarpmaya çalışan insanlardan ciddi manada nefret ediyorum.
Eğer işçinizin durumu eski sağlığına kavuşabilecek durumdaysa ufak yardımınız yapın tamamdır, eğer "Allah" korusun sağlığı tekrar eski haline gelemeyecek durumdaysa işçiniz bence haklı durumda olur.
Ki sağlığını tamamen kaybetmek kolay bişey değildir.
Yalnız zorunlu ekipmanların hepsi takılı değilde sorumluluk hiçbir şekilde sizde olmaz, o zaman yardım etmek vicdanınıza kalmış olur.

ahmet3425
29-02-2016, 21:50
Ben olaya biraz farkli yaklasacagim,

Bu ekipmanlarin tamaminin temin edilmesi ile bu is bitmiyor denetim de surekli yapilmasi gerekiyor. İnsaat sektorunde calisan insanlarin egitim seviyelerini az cok tahmin edersiniz butun ekipmanlari kemeri bareti is ayakkabisi eldiveni her turlu guvenlik onlemi olmasina ragmen bu adam neden bu kazayi gecirdi ?

Denetci is guvenlik firmasi yada size bagli calisan is guvenlik uzmaninin yeterli denetimi yapmamadi ile alakali olabilir. Ben sahsen yillarca buyuk santiyelerde calistim is guvenlik ekipleri surekli devriye atar gerekli denetimleri yapar uymayanlari isten uzaklastirma hakki ile gorev yaparlardi nitekim korkusundan herkez kurallara uyardi uymak zorundaydi.

En son calistigim buyuk santiyede 11 isci yangin sonucu hayatini kaybetti is guvenlik firmasinin 6 yetkilisi ve santiye sefi dahil olmak uzere tamami hapis cezasi ile suan yatmaktalar.

Bu tarz konularda mahkemeler iscilerin yaninda daha cok durur. Yani surec sizin icinde kolay olmayacaktir yerinizde olsam uzlasma yoluna giderim.

erhanarici18
29-02-2016, 21:50
İSG kuralları kanunları çok ağır ve serttir İSG konusunda herhangi bi açığınız yoksa bi sıkıntı olacağını sanmıyorum

Sinan58
29-02-2016, 21:52

Bence bu kadar acımasız olmanız yanlış, kendinizi işçinin yerine koyun.
Hiç yardım edilmese adam hasta hasta ne yapar, yazıktır.

Batuhan Gül
29-02-2016, 21:57
Eşim İSG uzmanı, onun yorumunu yazıyorum.

Öncelikle verilen baret iş ayakkabısı vb. için çalışana ait kkd zimmet formu olmalı.

İşyeri sınıfınız çok tehlikeli olduğu için verilmesi gereken 16 saatlik İSG eğitimlerine dair imza/form olmalı.

Bu demektir ki ben çalışana koruyucu donanımlarını ve yasal bilgilendirme eğitimini verdim. Çalışanın olabilecekler hakkında bilgisi var.

Daha sonra çalışanın düştüğü yer eğer iskele ise iskelelerin uygun şekilde kurulduğu, asansör boşluğu vb ise düşme riskinin olduğu alanlara güvenlik ağı kurulması gerekmektedir. Bunları foto vb ile kanotlayabilirsiniz.

Ayrıca çalışanın yüksekte çalışabileceğine dair işe giriş muayenesi olması gerekmektedir.

Tüm bunlar mevcut ise ve çalışan güvensiz davranarak düşmüş ise sorumluluk kendisine aittir.

Ancak sizin de her ne olursa olsun yaşanan iş kazasını 3 iş günü içerisinde sgk ya bildirmiş olmanız gerekiyor.

Cevabınız için size ve eşinize teşekkürlerimi sunuyorum.

Bahsettiğiniz 16 saatlik isg eğitimine girdikleri ve bu eğitim sonunda yazılı testten geçtikleri isg evraklarında mevcut. Ortalama 65 70 puan alarak hepsi eğitimden geçmişler. Bu yazılı testler ustaların imzalarıyla birlikte elimde mevcut.

Kaza sırasında evet iskele kuruluydu. Ancak usta en son olarak yüksek giriş balkonun kör cephe tarafına sıva yaparken iskele yerine balkon mermerine basarak uzandığını ve kazanın bu yüzden yaşandığını belirtmişti. (Olaydan 2 saat sonra hastanede sedyede iken.)

Kaza yaşandıktan sonra 2. günü durum sgk ya bildirilmiş ve çalışamaz raporu da çıkarmış bulunmaktayız.

Evrak olarak eksiğimiz olduğunu düşünmüyorum. Zaten ustamız da şuan için bunun aksini iddia etmiyor. Bizden talep ettiği para '' kardeşlerim evlenip gidecek ya ben düzelemezsem'' parası.

JosephuS
29-02-2016, 22:04
Kendim asayiş işiyle uğraştığım için şöyle söyleyeyim..

İş Güvenlik Uzmanınız var mı?
Gerekli Eğitimler verilmiş mi?
Şahsa Gerekli Ekipman verilmiş mi ?
Çalıştığı Bölgede kaza geçirmesini engelleyecek önlemler alınmışmı?
Her şeyi eksiksiz yapmış iseniz şahıs halen kaza geçirdiyse olay iş kazası olayına girer.
İş yerinde görevlendirmiş olduğunuz ustabaşı veya şefin sorumlu olarak ifadesi alınır.
İş Mahkemeye intikal eder.
Siz para vereceğinizi söylemişsiniz o da işi abartarak kendisini çalışmadan maaşa bağlatmak istemiş.
Eğer vicdan olarak içiniz rahat biz gerekli önlemleri aldık fakat halen kaza oldu diye biliyorsanız mahkemede sizin gibi düşünür
Yok şunu da daha iyi yapsaydık diyorsanız mahkemede o açık bulunur ve üzerine gidilir..

Batuhan Gül
29-02-2016, 22:04
Şirketinizin iş güvenliği, sigortası vb evrakları sağlamsa sizin açınızdan sorun olacağını zannetmiyorum.
Adama yazıktır diye ufakda olsa yardım etmek istemişsiniz sonuçta.
Çalışanınız olarak hasta yatarken yanına gitseydiniz keşke, empati yapın.
Yalnız emrivaki deyince işin rengi değişiyor, cin olmadan adam çarpmaya çalışan insanlardan ciddi manada nefret ediyorum.
Eğer işçinizin durumu eski sağlığına kavuşabilecek durumdaysa ufak yardımınız yapın tamamdır, eğer "Allah" korusun sağlığı tekrar eski haline gelemeyecek durumdaysa işçiniz bence haklı durumda olur.
Ki sağlığını tamamen kaybetmek kolay bişey değildir.
Yalnız zorunlu ekipmanların hepsi takılı değilde sorumluluk hiçbir şekilde sizde olmaz, o zaman yardım etmek vicdanınıza kalmış olur.

Cevabınız için teşekkür ediyorum.
Biz hâlâ iyi niyetimizden bir şey kaybetmiş değiliz şu an için. Yarın bir gün hesap görüldüğünde vermek zorunda olmadığımız halde içimizden gelen meblayı kendisine yine vericez.
Hasta ziyareti konusunda da bugün nedense o konuya çok takıldılar. Ustamızın bizden şikayetçi olduğu konu kendi sağlığı değil '' akrabalarım beni ziyarete geldi, müteahhit burda değil diye rezil oldum'' demesi. Düştüğü gün akşama kadar oradaydık zaten. Taa ki müşahade altına alınıp ziyaretçi yasağı gelene kadar başında bekledik. Sonrasında çok defa amcasından kardeşinden haber aldık, aradık sorduk. Ama özellikle evlerine gitmeyişimiz nedense sorun oldu.

KÖROĞLU
29-02-2016, 22:09
Şu durumda siz işveren olarak tüm önlemleri alıp personeli sahada o şekilde çalıştırmışsınız.

Herşey yasal olarak yapılmış görünüyor.

Anladığım kadarıyla karşı taraf durumu kullanıp sizden çıkar sağlamaya çalışıyor. Naçizane durumu bu şekilde izah edip, yaptığınız yardımı kabul etmesini söyleyin. Yasal olarak herhangi bir hakkının olmadığını eğer mahkeme yoluna gider ise sonuç alamayacağını ifade edin. Bu tehtidvari şekilde olmamalı tabi. Sonuçta siz işveren ve daha bilgili taraftasınız. Üzülerek söylüyorum muhtemelen birilerinin dolduruşu ile bu şekilde hareket etmiştir. Konuya da hakim olmadığından ava giderken avlanacak.

Siz yine de büyüklük gösterip ilgili yardımı yapın derim.

Yasal olarak siz haklı da olsanız adam çalışma gücünü kaybetmiş vicdanen rahat edersiniz. Hatta imkan var ise düzeldiğinde istihdam edin uygun bir işte.

Eminim size dönüşü çok hayırlı ve bereketli olur.

Batuhan Gül
29-02-2016, 22:09
Ben olaya biraz farkli yaklasacagim,

Bu ekipmanlarin tamaminin temin edilmesi ile bu is bitmiyor denetim de surekli yapilmasi gerekiyor. İnsaat sektorunde calisan insanlarin egitim seviyelerini az cok tahmin edersiniz butun ekipmanlari kemeri bareti is ayakkabisi eldiveni her turlu guvenlik onlemi olmasina ragmen bu adam neden bu kazayi gecirdi ?

Denetci is guvenlik firmasi yada size bagli calisan is guvenlik uzmaninin yeterli denetimi yapmamadi ile alakali olabilir. Ben sahsen yillarca buyuk santiyelerde calistim is guvenlik ekipleri surekli devriye atar gerekli denetimleri yapar uymayanlari isten uzaklastirma hakki ile gorev yaparlardi nitekim korkusundan herkez kurallara uyardi uymak zorundaydi.

En son calistigim buyuk santiyede 11 isci yangin sonucu hayatini kaybetti is guvenlik firmasinin 6 yetkilisi ve santiye sefi dahil olmak uzere tamami hapis cezasi ile suan yatmaktalar.

Bu tarz konularda mahkemeler iscilerin yaninda daha cok durur. Yani surec sizin icinde kolay olmayacaktir yerinizde olsam uzlasma yoluna giderim.

Ekipmanların tedariğinden sonra denetim tabi ki şart. Zaten bunun da farkında olduğumuz için isg firmasıyla anlaştık. Denetimleri bazen o kadar sıklaştırırlardı ki tartışma aşamasına gelir '' kardeşim bizi değil git ustaları denetle'' diyip ustaların başına yolladığımız olmuştur. Çok defa '' kaskınızı takın '' diye uyardıklarına da şahit olmuşuzdur.

Uzlaşma yolu bizimde önceliğimiz ancak ustamızın bizden talep ettiği meblağ yaklaşık bir daire.

Batuhan Gül
29-02-2016, 22:17
İSG kuralları kanunları çok ağır ve serttir İSG konusunda herhangi bi açığınız yoksa bi sıkıntı olacağını sanmıyorum

Cevabınız için teşekkürler. Şuan için bir eksiğimiz yok çok şükür.

Her şeyi eksiksiz yapmış iseniz şahıs halen kaza geçirdiyse olay iş kazası olayına girer.
İş yerinde görevlendirmiş olduğunuz ustabaşı veya şefin sorumlu olarak ifadesi alınır.
Siz para vereceğinizi söylemişsiniz o da işi abartarak kendisini çalışmadan maaşa bağlatmak istemiş.
Eğer vicdan olarak içiniz rahat biz gerekli önlemleri aldık fakat halen kaza oldu diye biliyorsanız mahkemede sizin gibi düşünür
Yok şunu da daha iyi yapsaydık diyorsanız mahkemede o açık bulunur ve üzerine gidilir..

İş güvenlik firmasıyla anlaştığımız için 2 tane isg uzmanımız mevcut.
Belirli bir saat isg eğitimi alıp bu eğitimden test oldular.
Tüm ustalarımıza baret, kemer, fosforlu yelek sağlandı. Ayriyetten gerekli yerlere uyarı levhaları asıldı.
Çalıştığı bölgede kaza geçirmesini engelleyecek önlem olarak kemerini söyleyebilirim. Yine diğer ustanın söylediğine göre o kemerde bağlıymış.
Kazadan sonra hastahanede usta başı ve işi alan muhattabımız amcası ifade vermiş ve tamamen kendi dalgınlığıyla düştüğünü hastane raporlarına işletmiştir. Özellikle '' iş bizim işimiz '' diye de not düşülmüş kayıtlara.
Biz, iyi niyetimizden ötürü insanlık halidir olur diye düşünüp, bundan sonraki yaşamında bir nebze olsun ihtiyacı olan parayı kendisine yardım maksadıyla vermek istedik.
Çokca arayıp sorduğumuzdan kaynaklı olsa gerek iş bir anda '' maaşa bağlayacaksın '' a döndü :)

Sinan58
29-02-2016, 22:18
Bu arada güvenli işçi çalıştırdığınız için sizi tebrik ederim.
Lise-Üniversite yıllarında bazen inşaatta çalışıyorduk, afedersiniz p*çler öğrenciyiz diye kask bile vermiyordu.
Zorunluluğumuzdan çalıştığımız için bişeyde diyemiyoduk, hala hatırladıkça sinirlenirim.

Ome_RS
29-02-2016, 22:19
Ya abi ben sinir oldum nedir bu kadar iyi niyet yahu. İyi niyet hakedene verilir hakedene gösterilir.
Herif fırsatçılık yapma peşinde zırnık koklatmayın. Eğer gerçekten mağdur olsaydı yapın yardımınızı helali hoş olsun. Böyle zihniyete yapılmaz.
Adam gördü sizi yumusak yürekli daha istemeden veriyor ne koparsam kar gözüyle bakıyor. Alın karşınıza açık açık konuşun. Bu yardımı kabul ediyosan hakkını helal et al diye. Yok etmiyorsa o zaman ben seni mahkemeye veriyorum eğitimini ekipmanı aldığın halde uygunsuz davrandın adımı lekelettin diye.

ahmet3425
29-02-2016, 22:26

Arkadasin da dedigi gibi buyuk ihtimal bir yerlerde bi aciginiz var o aciginda kazayi geciren ustaniz farkinda bu durumu buyuk olasilkla konuya hakim insanlarla gorusmus ve gazi almis ki bahsettiginiz meblaglar uzerinden gidiyor. İnsaat isi cok zor be abi, bi tarafta o ya da bu sekilde sagligindan olmus bi adam var baska bi tarafta istihdam veren insanlarin evlerine ekmek goturmesine on ayak olan is verenin psikolojik durumu var

Assagi tukursen sakal, yukari tukursen biyik isiniz zor umarim kolay bi uzlasma yoluyla cozulur.

sanctuary35
29-02-2016, 22:34
işveren gerekli kkdleri temin etmek, zimmetlemek ve kullandırmak zorundadır. yani sadece vermeniz yeterli değildir. allahtan kkd zimmet formunuz varmış. ayrıca iskelenin yetkili inşaat mühendisinden periyodik kontrolü varmı? personelin yüksekte çalışma eğitimi varmı? personelin sağlık raporu yüksekte çalışmak için uygunmu? çalışana kemer, yüksekte çalışma talimatları verilmişmi? bir çok kriter var. bütün evraksal şartları %100 sağlasanız bile işverenin çalışanı gözetme borcundan dolayı mutlaka kusur alırsınız. bence uzlaşma yoluna gidin.
bu tür olaylarda işçilerin yakınları, (sözüm meclisten dışarı) yeni mezun işsiz avukatlar bu durumu fırsat bilip hemen tazminat davası açma peşindeler.
geçmiş olsun

sanctuary35
29-02-2016, 22:40
ayrıca yüksekte çalışmalarda kemer tek güvenlik önlemi değildir. ağ sistemi kurulmuş olsaydı personel düşmezdi. bu sebeple bile kusur mutlaka alırsınız.

kaza geçiren işçi arkadaşımıza çıkışanlar olmuş ama unutmayın ki o arkadaş eskisi gibi yaşayamaya çalışamayabilir artık bambaşka bir hayat bekliyor onu. ama tam güvenlik önlemleri alınmış olsa şuan bunları yaşamazdı. Yüksekte yapılan çalışmalarda personel hiç düşmeyecek, düşsede ölmeyecek şekilde önlem alınarak çalışılmalıdır.

MTZ
29-02-2016, 22:45
Merhaba, çok geçmiş olsun. Öncelikle konuyu çok fazla okuyamadım telefondan girdiğim için, o sebeple söyleyeceklerim söylenmiş ise affola. Bizde İnşaat ve Yapı Denetim işleri yaptığımız için az çok söyleleyim bildiklerimi. Şantiyede böyle bir kaza olduğunda sorumluluk sırası olarak ilk önce iş güvenliği uzmanı daha sonra yapı denetim firması en son yüklenici firmamadadır. Eğer siz iş güvenliği şartlarını sağladıysanız, yapı denetim bunu uygun bulduysa bakanlık ve sigorta nezdinde suçlu olmanız çok zor. Olabilecek en kötü şey işçi şikayetçi olursa ifadeye çağırılsınız. Ama okuduğum kadarı ile, yüklenici firma olarak elinizden geleni yapmışsınız kimsenin başına gelmesin tabiki ama sonuçta bunlar kaza yani olabiliyor, Çoğu insan içinde (umarım yanlış anlaşılmaz) Böyle olaylar malesef bir çeşit fırsat kapısında dönüşüyor. Yanına bir şakşakcı avukatta bulursa biraz uğraştırıyor ancak Eğer iş güvenliği firmanız ve Yapı denetim firmanız varsa bir sorun çıkmaz. Zaten bir sorun çıkmış olsa ilk olarak bakanlık yapı denetim firmasından savunma isterdi. Eğer aklınıza takılan bişey olursa cevaplamaya çalışırım tekrardan geçmiş olsun

sanctuary35
29-02-2016, 22:48
Merhaba, çok geçmiş olsun. Öncelikle konuyu çok fazla okuyamadım telefondan girdiğim için, o sebeple söyleyeceklerim söylenmiş ise affola. Bizde İnşaat ve Yapı Denetim işleri yaptığımız için az çok söyleleyim bildiklerimi. Şantiyede böyle bir kaza olduğunda sorumluluk sırası olarak ilk önce iş güvenliği uzmanı daha sonra yapı denetim firması en son yüklenici firmamadadır. Eğer siz iş güvenliği şartlarını sağladıysanız, yapı denetim bunu uygun bulduysa bakanlık ve sigorta nezdinde suçlu olmanız çok zor. Olabilecek en kötü şey işçi şikayetçi olursa ifadeye çağırılsınız. Ama okuduğum kadarı ile, yüklenici firma olarak elinizden geleni yapmışsınız kimsenin başına gelmesin tabiki ama sonuçta bunlar kaza yani olabiliyor, Çoğu insan içinde (umarım yanlış anlaşılmaz) Böyle olaylar malesef bir çeşit fırsat kapısında dönüşüyor. Yanına bir şakşakcı avukatta bulursa biraz uğraştırıyor ancak Eğer iş güvenliği firmanız ve Yapı denetim firmanız varsa bir sorun çıkmaz. Zaten bir sorun çıkmış olsa ilk olarak bakanlık yapı denetim firmasından savunma isterdi. Eğer aklınıza takılan bişey olursa cevaplamaya çalışırım tekrardan geçmiş olsun

yanlış biliyorsunuz, sorumluluk ilk önce işveren, sonra şantiye şefi, sonra isg uzmanı şeklindedir. eğer isg uzmanı kazaya neden olan uygunsuzluğu tespit öneri defterine yazmışsa, risk analizinde belirtmişse isg uzmanı kusur almaz

MTZ
29-02-2016, 22:55
yanlış biliyorsunuz, sorumluluk ilk önce işveren, sonra şantiye şefi, sonra isg uzmanı şeklindedir. eğer isg uzmanı kazaya neden olan uygunsuzluğu tespit öneri defterine yazmışsa, risk analizinde belirtmişse isg uzmanı kusur almaz

Bizim müdahil olduğumuz bir kaç durumda sürecin işleyiş şekline göre anlattım.. Asıl sorumluluk Yapı Denetim firmasında oluyor. Tabiki Yapı Denetime tabi olmayan illerde ve yapılarda süreç daha farklı.

Yiğit G.
29-02-2016, 22:56
Bizimde başımıza aynısı geldi fabrikamızda... uyarayım şimdiden... ustalardan biri fabrikada çarpıldı.. ölmedi yaralandı... tamamen kendi hatasından.. hani kamera kayıtları falanda var.. Buna ragmen bütün masraflarını biz üstlendik.. ailesine yüklü miktarda bağış yaptık.. hemde bütün ömürlerini geçirecek kadar.. buna rağmen yıllar sonra adam dava açtı bize... daha da koparmak için... yani büyük konuşucam belki ama orda ölseymiş üzülmemek lazımmış... hiçbir şekilde haketmiyorlar...

bak ben sana birşey diyim dedemin bir lafı vardı hep söylerdi....

A-Bak şu adam sana kötülük yapacak...
B-Neden bana kötülük yapsın ki , ben ona iyilik yapmadım...

anlayana...

Batuhan Gül
29-02-2016, 22:56
Bu arada güvenli işçi çalıştırdığınız için sizi tebrik ederim.
Lise-Üniversite yıllarında bazen inşaatta çalışıyorduk, afedersiniz p*çler öğrenciyiz diye kask bile vermiyordu.
Zorunluluğumuzdan çalıştığımız için bişeyde diyemiyoduk, hala hatırladıkça sinirlenirim.

Teşekkür ederim. Bence yapılması gerekende bu olmalı. Sonuçta insan hayatından bahsediyoruz. Allah korusun ustamız 2metreden değilde 3 veya 4. kattan düşseydi ve ekipmanları olmasaydı ceza meza gözümüze gelmez vicdan azabından giderdik :)

Batuhan Gül
29-02-2016, 22:58
Ya abi ben sinir oldum nedir bu kadar iyi niyet yahu. İyi niyet hakedene verilir hakedene gösterilir.
Herif fırsatçılık yapma peşinde zırnık koklatmayın. Eğer gerçekten mağdur olsaydı yapın yardımınızı helali hoş olsun. Böyle zihniyete yapılmaz.
Adam gördü sizi yumusak yürekli daha istemeden veriyor ne koparsam kar gözüyle bakıyor. Alın karşınıza açık açık konuşun. Bu yardımı kabul ediyosan hakkını helal et al diye. Yok etmiyorsa o zaman ben seni mahkemeye veriyorum eğitimini ekipmanı aldığın halde uygunsuz davrandın adımı lekelettin diye.

Daha önce de yazdığım gibi. Şimdilik iyi niyetimizden ve uzlaşmadan yanayız. Ancak olaylar ' elini verip kolunu alamama ' aşamasına geldiğinde 5 yerine gerekirse 10 gitsin der hukuki süreçte hakkımızı ararız.

Batuhan Gül
29-02-2016, 23:01
Arkadasin da dedigi gibi buyuk ihtimal bir yerlerde bi aciginiz var o aciginda kazayi geciren ustaniz farkinda bu durumu buyuk olasilkla konuya hakim insanlarla gorusmus ve gazi almis ki bahsettiginiz meblaglar uzerinden gidiyor. İnsaat isi cok zor be abi, bi tarafta o ya da bu sekilde sagligindan olmus bi adam var baska bi tarafta istihdam veren insanlarin evlerine ekmek goturmesine on ayak olan is verenin psikolojik durumu var

Assagi tukursen sakal, yukari tukursen biyik isiniz zor umarim kolay bi uzlasma yoluyla cozulur.

Ustaların güvenlikleri açısından, sigorta ve evrak açısından eksiğimiz olduğunu düşünmüyoruz açıkcası. Hastaneye kaldırıldığında daha akrabaları gelmeden olayı anlat dediğimizde '' abi az uzanayım derken oldu, nasıl oldu bende anlamadım, bi anda oldu '' konuşmaları ameliyat ve akraba ziyaretlerinden sonra '' beni maaşa bağlayacaksın , beni geçindireceksin '' muhabbetlerine döndü.

Açık bulduklarını düşünmüyorum. Eğer varsa öyle bir açık hukuki sürece başvurulursa beraber görmüş olacağız.

vectra-tuner
29-02-2016, 23:02
Bu tarz davalar yuzde 90 işçi lehine sonuçlanır, o yüzden uzlaşma yoluna gitmeniz en iyisi.. Bu işlerde tecrübe sahibi İyi bir avukata danışın

Batuhan Gül
29-02-2016, 23:15
ayrıca yüksekte çalışmalarda kemer tek güvenlik önlemi değildir. ağ sistemi kurulmuş olsaydı personel düşmezdi. bu sebeple bile kusur mutlaka alırsınız.

kaza geçiren işçi arkadaşımıza çıkışanlar olmuş ama unutmayın ki o arkadaş eskisi gibi yaşayamaya çalışamayabilir artık bambaşka bir hayat bekliyor onu. ama tam güvenlik önlemleri alınmış olsa şuan bunları yaşamazdı. Yüksekte yapılan çalışmalarda personel hiç düşmeyecek, düşsede ölmeyecek şekilde önlem alınarak çalışılmalıdır.

Tabi ki ağ sisteminin olması faydadır. Ancak bizim yaşadığımız olayda ağ sisteminin olmasını geçeyim, bina çevresini komple süngerle kaplasak bile yeterli gelmezdi.
Çünkü ustamız bi ayağı balkon mermerinde bir ayağı iskelede şekilde çalışıyor. Bir anlık boşluğuna gelip ayağı iskeleden kayınca belini iskeleye çarpıyor ve belinde kırıl oluşuyor. sonrasında yere düşmeden kemer onu havada tutuyor.

Ancak yine de mahkemeler işçiyi haklı bulmak isterse bir şekilde bir açık bulup aleyhimize sonuçlayabilirler onunda farkındayız.

Batuhan Gül
29-02-2016, 23:19

İşveren olarak elimizden gelen her şeyi yaptık. Kazadan sonra yapı denetimi , isg uzmanları ve şantiye şefine kadar herkes gelip incelemesini yaptı. Hastane tutanaklarında '' iş, kendi işimiz '' dedikleri için midir bilmiyoruz şuan için ifadeye çağıran olmadı. Yapı denetim ve isgden de şuana kadar evrak veya ifade isteyen olmamış. Umarım dediğiniz fırsatçılık olayı olmadan gönlümüzden geçen parayı kendisine takdim eder en azından içimizi rahatlatmaya çalışırız.

Batuhan Gül
29-02-2016, 23:28
Bizimde başımıza aynısı geldi fabrikamızda... uyarayım şimdiden... ustalardan biri fabrikada çarpıldı.. ölmedi yaralandı... tamamen kendi hatasından.. hani kamera kayıtları falanda var.. Buna ragmen bütün masraflarını biz üstlendik.. ailesine yüklü miktarda bağış yaptık.. hemde bütün ömürlerini geçirecek kadar.. buna rağmen yıllar sonra adam dava açtı bize... daha da koparmak için... yani büyük konuşucam belki ama orda ölseymiş üzülmemek lazımmış... hiçbir şekilde haketmiyorlar...

bak ben sana birşey diyim dedemin bir lafı vardı hep söylerdi....

A-Bak şu adam sana kötülük yapacak...
B-Neden bana kötülük yapsın ki , ben ona iyilik yapmadım...

anlayana...

Cevabınız için teşekkür ederim. Böyle bir olay başınızdan geçmiş biri olarak belki de şuan beni en iyi siz anlıyorsunuzdur.
Sigorta tarafından tüm hastane masrafları karşılandı. Özel harcamaları dışında tüm sağlık masrafları, 2. ameliyatına kadar her şey sigorta kapsamında ödendi.
Bize ilk haftalarda gelip '' benim psikolojim bozuldu telefonumu kırdım '' diyip para istediğinde çıkarıp verseymişiz daha da kolumuzu alamazmışız şuan bunu anladık.
İş bitsin hesap görülsün en son içimizden geçeni çıkarır veririz helalleşir ayrılırız diye düşündük taa ki akrabaları çıkıp gelene kadar.
İyilikten maraz doğar demişler. Zamanında çok iyi demişler gerçekten.
Şuan iş verdiğimiz için suçlu durumdayız.

Ayrıyetten konuyu açtıktan sonra da avukat bir arkadaşa danışıp '' 10 yıl içinde dava açma hakkı '' olduğunu öğrendim. Biz yine içimizden geçeni vereceğiz ama fazlasını vermemekte kararlıyız.
Çünkü bu uzlaşma işi resmi olmayan bir şekilde olacak. Uzlaşmadan sonraki 10 yıl içinde bana dava açıp açmayacağını bilemeyeceğim.

kickbuttowski
29-02-2016, 23:39
Dava açıp açmayacağını bilmediğiniz adama neden para veriyorsunuz? Belli ki size garezi var. İyi niyetli olmadığı açık.

Engin G.
29-02-2016, 23:42
yazılarınızı okuduğuma sanırım hiç bi eksiğiniz yok 3 sene babamın mutehatliğini yaptığı santıyede ve benim 1 senede baska bir şirkette yaptığım santiye sefliğinde hep isg kurallarına uygun bi şekilde gerektiğinde işcileri azarlayarak tum önlemleri alarak çalıştım şimdiye kadarda çok büyük bir kaza allaha şükür görmedim ama büyük ihtimalle dava açılırsa inşaata bi heyet gelip gerekli belgeleri santiyenin durumunu ve işcinin o andaki kaza halini değerlendirmeye alırlar ve eğerki aksi bişey söylemendiği durumda bi sikinti çıkmaz ama söylenirse soruşturma uzar ama yine kazanan siz olursunuz tahminimce eve geçmiş olsuna gelen kişiler tarafından doldurulup para almaya çalışan bir kişi karşınızdaki nacizene fikrim biraz soğuk davranmanız ona göre tepkilerini ölçmeniz eğerki dava açarsa suanda durum sizin haklı olduğunu gösteriyo ve bi fikirde bi güvenilir avukatınızın her zaman olmasıdır illa şirket değil her konuda bir ömür size yardımcı olur tekrardan geçmiş olsun

ckrc
29-02-2016, 23:44
Icinizden gecenide vermeyin, aynisi basimiza geldi.
Maalesef vefatla sonuclandi, ISG-YD butun belgelerimiz ve santiyede ki sureclerimiz eksiksiz oldugu icin saksakci avukat ve diger saksakcilari, sikayetci olacagiz vs dediler.
Sonunda bizim onerdigimiz paranin yarisini verin kapatalim konuyu dediler.
biz ki daire vericektik+para vericektik. acgozluluklukleri yuzunden en fazla 2. el jetta parasi verdik basimizin gozumuzun sadakasina.

Batuhan Gül
29-02-2016, 23:46
Dava açıp açmayacağını bilmediğiniz adama neden para veriyorsunuz? Belli ki size garezi var. İyi niyetli olmadığı açık.

Kimse böyle birşeyi yaşamak veya bir yakınının yaşamasını istemez. Oldu artık bir kere kazadır. Keşke elimizde olsa da herşeyi düzeltebilsek. Ama yapamıyoruz. Bunun yerine biraz geçmiş olsun dediğimizin somut ifadesi, biraz yanında destekçisi olduğumuzun göstergesi, biraz da içimizi rahatlatmak için gönlümüzden geçen meblağı kendisine vermek istedik. Artık alır almaz ona kalmış. Alır sonradan dava da açarsa onun insanlığına, haysiyetine kalmış.

Batuhan Gül
29-02-2016, 23:49
Icinizden gecenide vermeyin, aynisi basimiza geldi.
Maalesef vefatla sonuclandi, ISG-YD butun belgelerimiz ve santiyede ki sureclerimiz eksiksiz oldugu icin saksakci avukat ve diger saksakcilari, sikayetci olacagiz vs dediler.
Sonunda bizim onerdigimiz paranin yarisini verin kapatalim konuyu dediler.
biz ki daire vericektik+para vericektik. acgozluluklukleri yuzunden en fazla 2. el jetta parasi verdik basimizin gozumuzun sadakasina.

Konunun kapanması için bizim gönlümüzden geçen parayı alıp konuyu kapatmaları gerekir. Sonuçta o insanı itip düşüren bizler değiliz. Ama tutarda kendi hatasını da bize yansıtırsa; gerekirse 10 20 fazla veririz ama hukuki süreçte tüm kozlarımızı oynar, hakkımızı ararız.

Batuhan Gül
29-02-2016, 23:55
yazılarınızı okuduğuma sanırım hiç bi eksiğiniz yok 3 sene babamın mutehatliğini yaptığı santıyede ve benim 1 senede baska bir şirkette yaptığım santiye sefliğinde hep isg kurallarına uygun bi şekilde gerektiğinde işcileri azarlayarak tum önlemleri alarak çalıştım şimdiye kadarda çok büyük bir kaza allaha şükür görmedim ama büyük ihtimalle dava açılırsa inşaata bi heyet gelip gerekli belgeleri santiyenin durumunu ve işcinin o andaki kaza halini değerlendirmeye alırlar ve eğerki aksi bişey söylemendiği durumda bi sikinti çıkmaz ama söylenirse soruşturma uzar ama yine kazanan siz olursunuz tahminimce eve geçmiş olsuna gelen kişiler tarafından doldurulup para almaya çalışan bir kişi karşınızdaki nacizene fikrim biraz soğuk davranmanız ona göre tepkilerini ölçmeniz eğerki dava açarsa suanda durum sizin haklı olduğunu gösteriyo ve bi fikirde bi güvenilir avukatınızın her zaman olmasıdır illa şirket değil her konuda bir ömür size yardımcı olur tekrardan geçmiş olsun

Eve gidip gelme konusunda biraz geri planda kaldık doğru. Ama bunu tutupta para isteme bahanesi yapmaları yanlış. Şuana kadar geçen konuşmalarda '' neden bize baret, yelek, kemer almadın '' diyen yok, diyemezler de zaten. Çünkü eksik birşeyleri yoktu. Bizi tek suçladıkları konu '' eve ziyarete gitmemek ''. Bu yüzden de inşaatta güvenlik önlemi almadan çalıştırmışız gibi ifade verirlerse de kanıtlarımızı sunup adaletin yerini bulmasını ummaktan başka çaremiz yok maalesef.

aykutsafakyaman
29-02-2016, 23:59
Suan isg dersi aliyorum. Hocaya da sorabilirim. Ama anladigim kadar siz isveren olarak size dusenleri yaptiysaniz yasal yola da gitse mahkeme sizi hakli bulucaktir. Ama mahkemeye yansidigi takdirde bilirkisi gelip durumu kontrol etmek kazanin nasil gerceklestigi suanki insaat guvenligi vs. kontrol edilecek.Bunlarin disinda bilirkisiye baret vermemeniz ona karsi insaat icinde diger iscilerden farkli sekilde davranmaniz bile rapora olumsuz gecicek mahkemeye yansiycaktir. Kisacasi en ufak acik sizi kotu duruma dusurur isciyi hakli bulmaya calisir. Gene ikili diyalogla cozmeye calisin mahkemeye boyle bi durumun yansimasi bilr sirketiniz hakkinda kotu imaja sebep olacaktir. Gecmis olsun hem size hem işçiye.

EmreS13
01-03-2016, 00:12
İLk yazınızı okudum ona istinaden yazıyorum. Bende tehlikeli ve çok tehlikeli iş statüsünde çalıyorum.
Kendimce gördüğüm sonuç; Kişisel koruyucu ekipmanlarıni eksiksiz vermişsiniz, bunları teslim ederkende tutanakla imza karşılığı teslim edilmiş, tüm isg eğitimi tam, ssk sı var ve firma açısından kusur oluşturucak bi durum olmadığına göre o vatandaş istediği kadar yırtınsın bi çöp dahi alamaz.
Hatta sizi dava edicem diyosa etsin ama ederse sizde onu kendi kusurundan dolayı dava açtığı için firmanın adını kötü imaj sergileyeceği amacıyla dava açabilir ve gayette güzel bi tazminat alırsınız.

Batuhan Gül
01-03-2016, 00:15
Suan isg dersi aliyorum. Hocaya da sorabilirim. Ama anladigim kadar siz isveren olarak size dusenleri yaptiysaniz yasal yola da gitse mahkeme sizi hakli bulucaktir. Ama mahkemeye yansidigi takdirde bilirkisi gelip durumu kontrol etmek kazanin nasil gerceklestigi suanki insaat guvenligi vs. kontrol edilecek.Bunlarin disinda bilirkisiye baret vermemeniz ona karsi insaat icinde diger iscilerden farkli sekilde davranmaniz bile rapora olumsuz gecicek mahkemeye yansiycaktir. Kisacasi en ufak acik sizi kotu duruma dusurur isciyi hakli bulmaya calisir. Gene ikili diyalogla cozmeye calisin mahkemeye boyle bi durumun yansimasi bilr sirketiniz hakkinda kotu imaja sebep olacaktir. Gecmis olsun hem size hem işçiye.

Cevabınız, verdiğiniz bilgiler ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Üstümüze düşen konularda eminiz. Olası bir mahkeme durumunda da o gün orada olan herkes çağrılarak olayı anlatılması istenir sanırım. Çünkü olay günü biz orada değildik ve binanın ince işi yapılıyordu. Şuan ise bina oturuma hazır vaziyette.

Zamanla hayırlısı neyse hep beraber görürüz umarım. Olası bir gelişme olduğunda da buradan yazacağım.

Yigit-Y
01-03-2016, 06:35
Benimde bir sorum olacak.

Muthait bir firma bütün işleri taseron firmalara vermis.

Kaba insaat birisine siva birisine filan.

Buralarda olusacak ölümlü veya ölümsüz kazalarda muthait firmaya bir sıkıntı yaratirmi.

Yoksa ihale taserona firmaya mi kalir.

Merak ettim bilgisi olanlardan bilgi alabilirsek güzel olur.

G.U.Z.
01-03-2016, 06:43

Buralarda olusacak ölümlü veya ölümsüz kazalarda muthait firmaya bir sıkıntı yaratirmi.

Alt isverenlikle ilgili en buyuk sorunlardan biri, bir isin alt isverene verilmesi icin
-Ya is yardimci is olacak(temizlik, guvenlik vs. Vs.)
-Ya da teknik uzmanlik ve teknoloji gerektirecek
Bir insaatin ana faaliyet alanlarindan oldugu icin ve ozel teknoloji gerekmedigi icin siva,kaba insaat gibi alanlarin alt isverene verilmesi is kanununa gore aslinda muvazaadir ve alt isveren yok hukmundedir aslinda, yani islemlerin asil isveren uzerinden yurumesi gerekir, tum sorumluluk asil isverendedir.
Ama Turkiye gercekleri kanunla uyusmaz, isin dogasi haline gelmistir artik bu muvazaali durum, o yuzden hakimin gorusune gore isler degisir..

Yigit-Y
01-03-2016, 06:58
Alt isverenlikle ilgili en buyuk sorunlardan biri, bir isin alt isverene verilmesi icin
-Ya is yardimci is olacak(temizlik, guvenlik vs. Vs.)
-Ya da teknik uzmanlik ve teknoloji gerektirecek
Bir insaatin ana faaliyet alanlarindan oldugu icin ve ozel teknoloji gerekmedigi icin siva,kaba insaat gibi alanlarin alt isverene verilmesi is kanununa gore aslinda muvazaadir ve alt isveren yok hukmundedir aslinda, yani islemlerin asil isveren uzerinden yurumesi gerekir, tum sorumluluk asil isverendedir.
Ama Turkiye gercekleri kanunla uyusmaz, isin dogasi haline gelmistir artik bu muvazaali durum, o yuzden hakimin gorusune gore isler degisir..

Mesela ben x firmasi ile elektrik islerini yapmasi ile anlastim.

Dogacak her turlu kaza bela sorunlar x firmasi yukumlulugunde diye de sozlesmede ibare var.

Yine muthaite mi girer bu anlasmanin hicbir hukmu yokmudur mesela

kelalper
01-03-2016, 07:27
acımayın abi böyle şerefsiz heriflere ve lütfen şunlara usta gözüyle bakmayın. Usta adam bütün tedbirlerini alır ondan sonra iş yapar.
Sen herife verdikçe o daha fazlasını almak isteyecek. Cahil cühela kötü ve art niyetli şerefsizlere acımayacaksın. Karşıma geçip bunları dese ne mok yersen ye. Para da vermiyorum sana da beni tehdit edip çıkar sağlamaya çalıştığın için dava açıyorum der çıkar giderim. Yeminle 5 kuruşta para vermem. Böyle cahillere iyi yüzümüzü gösterdikçe kazık yiyen taraf oluyoruz. O herif senden 1000 lira alırken başkası 1005 lira teklif etse işi bırakıp seni düşünmeden gider. Sen iyiliğini yapmışsın hala sana bana maaş bağlayacaksın ömrüm boyunca sen bakıcaksın dedi ya orada bende şalterler attı. Koltuk değneklerini de al sürünsün p.venk.

BurakOzdemir
01-03-2016, 07:54
elden bağış yaparsanız sizin için kötü olur.

muhakkak sizi dava etcek, bağışı alsada dava etcek

G.U.Z.
01-03-2016, 08:49
Mesela ben x firmasi ile elektrik islerini yapmasi ile anlastim.

Dogacak her turlu kaza bela sorunlar x firmasi yukumlulugunde diye de sozlesmede ibare var.

Yine muthaite mi girer bu anlasmanin hicbir hukmu yokmudur mesela

yoruma açık olmakla beraber elektrik işleri muvazaaya girmeyebilir, tabi ki sözleşme sorumluluğu alt işverene vermiş, mütahit kurtulur ama ben olsam yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini kontrol ederim

MK8800
01-03-2016, 09:00
Bence bu kadar acımasız olmanız yanlış, kendinizi işçinin yerine koyun.
Hiç yardım edilmese adam hasta hasta ne yapar, yazıktır.

Her türlü güvenlik imkanını ve çalışma koşulunu sağlayıp sigortasını da yatırdığın adama acıma gibi bi durum söz konusu olamaz . Zaten işçinin ameliyat ve tedavi süresindeki giderlerde sigortadan karşılanmıştır 1-2 ay her neyse işten uzak kaldı diye istersen şirketten hisse verelim? Duygusal yaklaşırsan yarın başka bi olayda diğer işçilerde belki de bilerek sırf bişeyler koparmak için bile kendini bu durumlara sokabilir . Zaten konuyu açan arkadaşta iyilik olarak bi mebla teklif etmiş kabul görmemiş üstüne adam ekmek yediği kaba s.cmaya kalkıyor dava bilmem ne , Kimseye öyle insani davranmaya gerek yok kısaca hakkı neyse vereceksin altı-üstüne gerek yok.

Adli süreçten korkmaya da gerek yok zaten herşeyin tam olduğunu belirtmişti . Seçim döneminde tüketici hakları ile ilgili düzenleme yapılırken işveren-satıcı haklarına da bir çok düzenleme yapıldı .

MK8800
01-03-2016, 09:10

Biz devlet ihalelerinde hakim olmadığımız bölgelerde genelde işçi ve yan kalemleri taşeron firmaya veriyoruz . İhale süresi +1 yıl gecikme payı ile birlikte hem bizim firmanın hemde taşeron firmanın net alacak verecek kısmı hesaplandıktan sonra sözleşmeye ekleniyor . Sözleşme de zaten 2-3 madde de kendisine verilen alandaki çalışma koşulları ile alakalı veya teknik sebepler ile alakalı her türlü olumsuz durum taşerona aittir diye de belirtiliyor . Hatta ihaleyi alan firma ve taşeron ile sözleşme de karşılıklı cayma bedeli dahi ekleniyor ki bu durumlarda mağdur taraf maddi olarak kendini güvenceye alsın vs diye . Öyle bir iş yapacaksan önerim bu şekilde sözleşme yaparak kendini güvenceye almandır abi . Sözleşmesiz el altı çalışma durumunda müteahhite zaten dava açılıyor sana da yansıması elbette ki olur .

mimarsertac
01-03-2016, 09:22
Bu noktadan sonra atacağınız her adım kayıtlı olsun. Ofisinizde güvenlik kamerası olsun, ofisinizde görüşün her şey kayıt altına alınsın. Bir bedel verecekseniz, bu duruma karşılık aldığını sonradan hiç bir hak talep etmeyeceğini belirten bir belgeyi imzalasın. O belgeyi de notere tasdik ettirin.

dragon
01-03-2016, 09:42
Yorum yapan herkese saygım var.Yalnız bu olay benim gibi makam şoförü veya diğer arkadaşlarımız gibi ( atıyorum) doktor,mimar,mühendis,kuaför vs meslek gruplarına mensup kişilerin yorumlarıyla hareket edilmeyecek kadar ciddi sizin için.Kesinlikle hukuki destek almalısınız.Yaralanan arkadaşın ömür boyu engelli kalma durumu söz konusuysa ve bunu mahkemeye taşırsa karşınıza çıkabilecek maddi tutarı kimse bilemez.Sizi korkutmak istemem ama dolaylı olarak tanıdığım biri kurumsal bir şirkette iş kazası sonucu 1 gözünü kaybetti. Yaklaşık 8 sene önce şirket 100 bin lira nakit teklif etti dava açmaması karşılığında.Almadı,dava açtı.Yaklaşık 2 sene sürdü davası ( bu zaman zarfında aynı yerde çalışmaya devam etti ) 350 bin liraya yakın tazminat kazandı ve aldı.

Lütfen iyi bir avukata danışın. Çok geçmiş olsun

turkerrr
01-03-2016, 10:12
İşverene illaki tazminat çıkıyor mahkemeden çünkü mahkemeler genelde tüketicinin ve işçinin yanında.

Bu tazminatlardan inşaat All Risk sigortası ve İşverne Mali Mesuliyet sigortası yaptırarak korunabilirsiniz.

ghibli06
01-03-2016, 12:15
öncelikle bütün evrak kitap işinin tam olduğunu var sayıyorum, SGK tamam, İSG tamam vs vs...

işçiye baret emniyet kemeri burun destekli iş ayakkabısını imza karşılığı da verdiniz o da tamam...

1- iskeleden mi düştü? düştüyse iskele iş güvenlik standartlarına göre mi kuruldu ve son yönetmeliğe göre koruması var mıydı?
2- emniyet kemeri vermişsiniz güzel, peki onu takması için binayı boydan boya geçen, çelik+kimyasal dübelle sabitlenmiş çelik halatları gerdiniz mi? yoksa işçiler bu emniyet kemerini takacak yer bulamadığı için belinde aksesuar olarak mı bulunduruyor?

ben size söyleyeyim, her şeyiniz tam bile olsa bu 2 maddede takılıp ceza alıyorsunuz, hem de ciddi meblağlarla... işçiyle anlaşın, imza karşılığı gerekeni yapın bence...

Batum
01-03-2016, 13:34
Geçmiş olsun Allah c.c kolaylık versin.

Yigit-Y
01-03-2016, 15:22
Biz devlet ihalelerinde hakim olmadığımız bölgelerde genelde işçi ve yan kalemleri taşeron firmaya veriyoruz . İhale süresi +1 yıl gecikme payı ile birlikte hem bizim firmanın hemde taşeron firmanın net alacak verecek kısmı hesaplandıktan sonra sözleşmeye ekleniyor . Sözleşme de zaten 2-3 madde de kendisine verilen alandaki çalışma koşulları ile alakalı veya teknik sebepler ile alakalı her türlü olumsuz durum taşerona aittir diye de belirtiliyor . Hatta ihaleyi alan firma ve taşeron ile sözleşme de karşılıklı cayma bedeli dahi ekleniyor ki bu durumlarda mağdur taraf maddi olarak kendini güvenceye alsın vs diye . Öyle bir iş yapacaksan önerim bu şekilde sözleşme yaparak kendini güvenceye almandır abi . Sözleşmesiz el altı çalışma durumunda müteahhite zaten dava açılıyor sana da yansıması elbette ki olur .

İşçi benim iscim değil taseronun işçisi işin ucu neden bana dokunur :)

Draniela
01-03-2016, 15:36
Uzlaşma yolu bile olsa şöyle bir durum var. 10 yıl içinde dava açma hakkına sahip ve şu an işverenden çok işçinin yanında devlet. Her şekilde geçirecek bir şey bulurlar. Zor durum. Umarım dertsiz bir şekilde sonuçlanır.

Draniela
01-03-2016, 15:38
Aklınızda olsun belirli zamanı var. Atıyorum 6 ay olsun. 6 ayda bir eğitim verilmesi lazım ki eğitim aldığına dair kağıt imzalayacaklar sonrasında problem olmaz. İşte bunu isgcinin iyi takip etmesi lazım.

aykutsafakyaman
01-03-2016, 15:39
İşçi benim iscim değil taseronun işçisi işin ucu neden bana dokunur :)

Taşeronu altında çalıştıran da sensin abi :)

Yigit-Y
01-03-2016, 15:58
Taşeronu altında çalıştıran da sensin abi :)

Ben isi taserona verdim

Taseronda bir firma sonunda bu adamlarda taseron firmanin adamlari

Sozlesmemde olusacak her turlu kaza bela taseron firma yükümlüdür diye ibare olmasina ragmen

Ihale neden bana kaliyor.

Taseron firma isini yapamamis ve yasal yukumlulukleri sozlesmede kabul ettiginden

Muthait firmaya neden ceza çekiyor

serkanaygün
01-03-2016, 16:11
Ben isi taserona verdim

Taseronda bir firma sonunda bu adamlarda taseron firmanin adamlari

Sozlesmemde olusacak her turlu kaza bela taseron firma yükümlüdür diye ibare olmasina ragmen

Ihale neden bana kaliyor.

Taseron firma isini yapamamis ve yasal yukumlulukleri sozlesmede kabul ettiginden

Muthait firmaya neden ceza çekiyor

Başkan bu durumlarda bizim mantığımızla mevcut yönetmelikler çelişebiliyor. İş tamamen bakanlığın duruma bakış açısıyla alakalı.

Ben kendi sektörümden örnek vereyim, Endüstriyel tehlikeli atık bertarafı yapıyoruz. Atık üreticisi x bir bertarafçıyla sözleşme yapıyor, tehlikeli atık taşıma lisansına sahip kamyonlar organize edilip atık üreticinin sahasından yüklenip resmi evraklar doldurularak tehlikeli atık bertaraf tesisine doğru yola çıkıyor. Atık üreticisi bu noktada şunu diyebilir, ''ben resmi bütün evrakları olan bertarafçılarla ve nakliyecilerle çalıştım benim sorumluluğum yüklediğim anda biter''. Mantık bunu gerektiriyor fakat mevzuata göre atık tamamen bertaraf edilip doğaya karışmayacak hale gelene kadar üreticisinin sorumluluğunda ve üretici bunu kontrol etmekle yükümlü. Değişik yükümlülükler ve yaptırımlar söz konusu.

ahmet3425
01-03-2016, 17:06
Bu arada bu is eger arapsacina donusecek uzlasma saglayamayacagiz diye dusunuyorsaniz, profesyonel destek almanizi tavsiye ederim.

Dunyanin gelismis ulkelerinde cok yaygin kullanilan ama turkiyede yeterince kullanilmayan ama aslinda cok ise yarayan hukuki arabuluculuk destegi de alabilirsiniz. Bir arkadasim amerikada hukuk egitiminden sonra turkiyede bu isi devlet destegi ile proje bazli yapiyor suan isterseniz yonlendirebilirim.

ckrc
01-03-2016, 17:57
Başkan bu durumlarda bizim mantığımızla mevcut yönetmelikler çelişebiliyor. İş tamamen bakanlığın duruma bakış açısıyla alakalı.

Ben kendi sektörümden örnek vereyim, Endüstriyel tehlikeli atık bertarafı yapıyoruz. Atık üreticisi x bir bertarafçıyla sözleşme yapıyor, tehlikeli atık taşıma lisansına sahip kamyonlar organize edilip atık üreticinin sahasından yüklenip resmi evraklar doldurularak tehlikeli atık bertaraf tesisine doğru yola çıkıyor. Atık üreticisi bu noktada şunu diyebilir, ''ben resmi bütün evrakları olan bertarafçılarla ve nakliyecilerle çalıştım benim sorumluluğum yüklediğim anda biter''. Mantık bunu gerektiriyor fakat mevzuata göre atık tamamen bertaraf edilip doğaya karışmayacak hale gelene kadar üreticisinin sorumluluğunda ve üretici bunu kontrol etmekle yükümlü. Değişik yükümlülükler ve yaptırımlar söz konusu.

Taşeron nasıl işcisinden sorumlu ise, işverende taşeronundan sorumlu tutuluyor ki taşeron maliyetten kısmak için İSG kurallarına ters düşmesin diye yorumlamıştık biz.

Geçen gece şarjım yoktu ve maç sonunda dikkatli okuyamadım, bütün evraklarınız eksiksiz olduğunu-İSG Uzmanı raporlarının, KKD'leri imza karşılığı verdiğiniz ve işbaşı eğitim kayıtlarınızın olduğunu varsayarsak(işe giriş isg eğitimi değil)

Eğer ki düşülen iskele mevzuata uygun ve onay veren İSG uzmanı var ise ve iskelenin yüksekliği kemer takmayı zorunlu kılıyor ise yapı üzerinde kemer takmak için gereken çeliklerin yerleşmesi tam iken
Kusur sizin değil.

Ancak bunlar yok ise ve siz ÇSGB'ye iş kazasını bildirmediyseniz, ustanın işini bilen bir avukatla sizi çok büyük sıkıntılara sokması kaçınılmaz.

"Kendi işimizi yapıyorduk diye hastahaneye beyanda bulunulmuş, o yüzden ileride başınızı ağrıtabilecek bir süreç ÇSGB'ye iş kazası bildirmemek, mevcut cezanın yanında sigorta masraflarını dahi size çıkartabilirler.

Yigit-Y
01-03-2016, 18:23
Teşerondan sorumluyuz işi yetistiremez ise ben taserondan tazminat alırım.

Ama taseronun hatası neden üstüne kesiliyor.

Saçma değil mi

Taseronun ssk listesindeki isci mutahit firma ile alakasi yok sadece iş vermiş firmaya.

Muthait firmaya neden değer saçmalık bence

G.U.Z.
01-03-2016, 18:49

Saçma değil mi

Taseronun ssk listesindeki isci mutahit firma ile alakasi yok sadece iş vermiş firmaya.

Cunku yasadaki isimleri "Asıl isveren"ve "alt isveren" alt isverenin sgk numarasi asıl isveren uzerinden verilir, sadece sonuna numara eklenir

Mivec_4G63
01-03-2016, 19:27
İşin hukuki boyutu hakkında bilgi vereyim.

O adam oradan düştüyse en az %80 size kusur çıkacaktır. Maddi ve manevi tazminat davası açarsa maluliyet durumuna göre manevi ile birlikte 100-200 bin tl arası bir zarar ortaya çıkması muhtemel. SGK adama gelir bağlayacak %10'dan fazla maluliyeti varsa, bu tutarı da size rücu ederek tahsil edecek. Ta bi sgknın sizden alacağı tutar toplam tazminattan mahsup edilecektir.

Yigit-Y
01-03-2016, 19:32
İşin hukuki boyutu hakkında bilgi vereyim.

O adam oradan düştüyse en az %80 size kusur çıkacaktır. Maddi ve manevi tazminat davası açarsa maluliyet durumuna göre manevi ile birlikte 100-200 bin tl arası bir zarar ortaya çıkması muhtemel. SGK adama gelir bağlayacak %10'dan fazla maluliyeti varsa, bu tutarı da size rücu ederek tahsil edecek. Ta bi sgknın sizden alacağı tutar toplam tazminattan mahsup edilecektir.

Ben ne anladim bu taseron sirketten.

Ihmali yapan taseron cezayi ceken muthait vay be

Thracian
01-03-2016, 19:33
Benzer bi durumu 20 yıl kadar önce ailem yaşadı. Konuya çok girmeyecegim.

Öncelikle kaza gününden bu güne çalışmadığı süre içinde bütün masrafları sigorta tarafından karşılandıysa.
Bu dönemde maaş aldıysa- normal maaşına ek bi ödeme yapabilirsiniz. Aradaki rakamı ödeme yapabilirsiniz (yani 2.000tl maaşı var, ama sgk 1300 ödedi gibi)
Ailesi ister istemez git gel, yol parası v.b. harçlık türünde giderleri olmuştur, üzüntü olmuştur. bunun için bi meblag verebilirsiniz 3.000-5.000 gibi

Lakin ne para verirseniz verin banka üzerinden yollayın elden vermeyin.
O tutanak bu tutanak ne varsa toplayın.
kesinlikle hukuki bi danışmanlık alın.
Bu iş için bi tazminat belirleyin aile arasında.
Eğer taraflar arasında bir anlaşma sağlanırsa bunu noterden yapın. gelecekte tekrar dava açmayacagını falan not düşün

sanctuary35
01-03-2016, 19:48

Saçma değil mi

daha önce yazıldımı bilmiyorum ama, asıl işveren, alt işverenin işçilerinden sorumludur bu kanunda böyle.

huseyinturk
01-03-2016, 20:09
Konuyu yeni gördüm çok çok geçmiş olsun, tek tek okuyamadım telden girdiğim için ama,
Bütün evraklarınız tam olmalı, kişisel koruyucu teslim tutanakları, isg eğitim tutanakları imzalı olması lazım işçinin adına. sgk zaten Allahın emri, bunların dışında ikametgah, sabıka kaydı gibi ıvır zıvırlarda işçinin dosyasında olmalı.
Şantiyede gerekli önlemler alınmış olmalı, özellikle yüksekten düşme tehlikesi olan kısımlarda önleyici uyarılar olması gerekiyor. Yoksa zaten bu olayda gerekli önlemleri almadığınız için suçlusunuz.
İş güvenliği uzmanınız varsa, işini yapmışsa yönlendirir sizi zaten. Ama gönül almak lazım bu gibi olaylarda dibine kadar haklıda olsanız. Karşınızdakini ne koparırsam kardır moduna girse bile onun basit bir insan olduğunu kabullenip çok sabırlı davranmanız lazım. Bu işler malesef böyle, adam kemer baret taksın diye adamla kavga edersin ama bir şey oldumu devlet bize bakmiy, patron bizi sevmiy olur.

Ayrıca istediğiniz kadar taşerona verin işi, nasıl ki taşeronun yaptığı işin kalitesini denetliyorsanız, iş güvenliği ile ilgili kısmıda denetlemek zorundasınız mevzuara göre.

Çok geçmiş olsun, kendi bünyemizde iş güvenliği uzmanımız var pmden ulaşırsanız yardımcı olucaksa görüştürebilirim sizi, fikir gerekirse.

Mivec_4G63
02-03-2016, 12:49
Ben ne anladim bu taseron sirketten.

Ihmali yapan taseron cezayi ceken muthait vay be

Taşerondan aldığın teminat ve yaptırdığın sigortan senin garantin oluyor.

Batuhan Gül
02-03-2016, 18:32
öncelikle bütün evrak kitap işinin tam olduğunu var sayıyorum, SGK tamam, İSG tamam vs vs...

işçiye baret emniyet kemeri burun destekli iş ayakkabısını imza karşılığı da verdiniz o da tamam...

1- iskeleden mi düştü? düştüyse iskele iş güvenlik standartlarına göre mi kuruldu ve son yönetmeliğe göre koruması var mıydı?
2- emniyet kemeri vermişsiniz güzel, peki onu takması için binayı boydan boya geçen, çelik+kimyasal dübelle sabitlenmiş çelik halatları gerdiniz mi? yoksa işçiler bu emniyet kemerini takacak yer bulamadığı için belinde aksesuar olarak mı bulunduruyor?

ben size söyleyeyim, her şeyiniz tam bile olsa bu 2 maddede takılıp ceza alıyorsunuz, hem de ciddi meblağlarla... işçiyle anlaşın, imza karşılığı gerekeni yapın bence...

Hayır, çalışanımız iskeleden değil yüksek giriş balkonundan düşmüştür.
Emniyet kemerlerini binayı dolaşan çelik dübelle sabitlenmiş çelik hatlarla değil, iskeleyi binaya sabitleyen çelik sabitleyicilere ve iskelenin kalın borularına takmışlardır.

Buna benzer olay başından geçen bir tanıdığımızdan bilgi aldığımızda; '' 2metre ve üzerinde yaşanan iş kazalarında yükseklikle ilgili hususlara dikkat ediliyor '' gibi bir şey söylemişti. Yanlış anlamış veya anlatan arkadaşın yanlışı olabilir tam bilemiyorum açıkcası. Bizim işimizde yaşanan iş kazası balkon-taban arası net olarak 1,85m olması gerekiyor.

http://i.hizliresim.com/LAEZ9J.jpg

Batuhan Gül
02-03-2016, 18:38
Geçmiş olsun Allah c.c kolaylık versin.

Teşekkür ediyorum, sağ olun.

Uzlaşma yolu bile olsa şöyle bir durum var. 10 yıl içinde dava açma hakkına sahip ve şu an işverenden çok işçinin yanında devlet. Her şekilde geçirecek bir şey bulurlar. Zor durum. Umarım dertsiz bir şekilde sonuçlanır.

Teşekkür ederim.

Aklınızda olsun belirli zamanı var. Atıyorum 6 ay olsun. 6 ayda bir eğitim verilmesi lazım ki eğitim aldığına dair kağıt imzalayacaklar sonrasında problem olmaz. İşte bunu isgcinin iyi takip etmesi lazım.

Bu süre konusunda sıfır sıkıntımız var desek doğru olur.
Çünkü İSG eğitiminden 10 gün sonra kaza yaşadık.

Batuhan Gül
02-03-2016, 18:49
Bu arada bu is eger arapsacina donusecek uzlasma saglayamayacagiz diye dusunuyorsaniz, profesyonel destek almanizi tavsiye ederim.

Dunyanin gelismis ulkelerinde cok yaygin kullanilan ama turkiyede yeterince kullanilmayan ama aslinda cok ise yarayan hukuki arabuluculuk destegi de alabilirsiniz. Bir arkadasim amerikada hukuk egitiminden sonra turkiyede bu isi devlet destegi ile proje bazli yapiyor suan isterseniz yonlendirebilirim.

Şu an için telefonla ve yüz yüze görüşmelerimiz devam ediyor. Nickinizi not alıyorum. Gerçekten uzlaşma gibi niyetleri varsa aramızda çözeriz diye düşünüyoruz. Eğer ayak sürerlerse de hukuki arabuluculuğa başvurmak zaten aklımızdaydı. Yardımınız için de teşekkür ediyorum.

Benzer bi durumu 20 yıl kadar önce ailem yaşadı. Konuya çok girmeyecegim.

Öncelikle kaza gününden bu güne çalışmadığı süre içinde bütün masrafları sigorta tarafından karşılandıysa.
Bu dönemde maaş aldıysa- normal maaşına ek bi ödeme yapabilirsiniz. Aradaki rakamı ödeme yapabilirsiniz (yani 2.000tl maaşı var, ama sgk 1300 ödedi gibi)
Ailesi ister istemez git gel, yol parası v.b. harçlık türünde giderleri olmuştur, üzüntü olmuştur. bunun için bi meblag verebilirsiniz 3.000-5.000 gibi

Lakin ne para verirseniz verin banka üzerinden yollayın elden vermeyin.
O tutanak bu tutanak ne varsa toplayın.
kesinlikle hukuki bi danışmanlık alın.
Bu iş için bi tazminat belirleyin aile arasında.
Eğer taraflar arasında bir anlaşma sağlanırsa bunu noterden yapın. gelecekte tekrar dava açmayacagını falan not düşün

Kaza gününden bu güne kadarki sigorta tarafından karşılandı. Bu aralıkta doğru maaş alamadı ancak sgkdan parasını düzenli olarak çekti. Bu aradaki yol, ve hastanedeki yemek, çay vs. harcamalar yapıldı doğrudur.
Ancak bizim anlamadığımız konu; Fizik tedavi, yürümesine yardımcı ekipman(1600tl olduğunu söylediler.), sinirlenip telefonunu kırmış (1500e yenisi almışlar, ona da eyvallah), ve bu güne kadarki tüm harcamalarını karşılayacak parayı teklif ettik ancak olumsuz tepki aldık karşı taraftan.

Direk olarak değil ancak dolaylı olarak 50bin tl + ömür boyu maaş gibi bir şey istediklerini anladık. Şu an için danışmanlığa başvurmadık ancak böyle devam ederlerse bayağı bir ihtiyacımız olacak gibi :)

Batuhan Gül
02-03-2016, 19:20
Konuyu yeni gördüm çok çok geçmiş olsun, tek tek okuyamadım telden girdiğim için ama,
Bütün evraklarınız tam olmalı, kişisel koruyucu teslim tutanakları, isg eğitim tutanakları imzalı olması lazım işçinin adına. sgk zaten Allahın emri, bunların dışında ikametgah, sabıka kaydı gibi ıvır zıvırlarda işçinin dosyasında olmalı.
Şantiyede gerekli önlemler alınmış olmalı, özellikle yüksekten düşme tehlikesi olan kısımlarda önleyici uyarılar olması gerekiyor. Yoksa zaten bu olayda gerekli önlemleri almadığınız için suçlusunuz.
İş güvenliği uzmanınız varsa, işini yapmışsa yönlendirir sizi zaten. Ama gönül almak lazım bu gibi olaylarda dibine kadar haklıda olsanız. Karşınızdakini ne koparırsam kardır moduna girse bile onun basit bir insan olduğunu kabullenip çok sabırlı davranmanız lazım. Bu işler malesef böyle, adam kemer baret taksın diye adamla kavga edersin ama bir şey oldumu devlet bize bakmiy, patron bizi sevmiy olur.

Ayrıca istediğiniz kadar taşerona verin işi, nasıl ki taşeronun yaptığı işin kalitesini denetliyorsanız, iş güvenliği ile ilgili kısmıda denetlemek zorundasınız mevzuara göre.

Çok geçmiş olsun, kendi bünyemizde iş güvenliği uzmanımız var pmden ulaşırsanız yardımcı olucaksa görüştürebilirim sizi, fikir gerekirse.

Çok teşekkür ediyorum cevabınız için. Şuan için birebir görüşmelerimiz devam ediyor. Sizin de nickinizi not alıyorum köşeye. Gerekli olduğunda bir çok deneyimli fikre ihtiyacım olacak mutlaka.

Thracian
02-03-2016, 19:39
Şu an için telefonla ve yüz yüze görüşmelerimiz devam ediyor. Nickinizi not alıyorum. Gerçekten uzlaşma gibi niyetleri varsa aramızda çözeriz diye düşünüyoruz. Eğer ayak sürerlerse de hukuki arabuluculuğa başvurmak zaten aklımızdaydı. Yardımınız için de teşekkür ediyorum.

Kaza gününden bu güne kadarki sigorta tarafından karşılandı. Bu aralıkta doğru maaş alamadı ancak sgkdan parasını düzenli olarak çekti. Bu aradaki yol, ve hastanedeki yemek, çay vs. harcamalar yapıldı doğrudur.
Ancak bizim anlamadığımız konu; Fizik tedavi, yürümesine yardımcı ekipman(1600tl olduğunu söylediler.), sinirlenip telefonunu kırmış (1500e yenisi almışlar, ona da eyvallah), ve bu güne kadarki tüm harcamalarını karşılayacak parayı teklif ettik ancak olumsuz tepki aldık karşı taraftan.

Direk olarak değil ancak dolaylı olarak 50bin tl + ömür boyu maaş gibi bir şey istediklerini anladık. Şu an için danışmanlığa başvurmadık ancak böyle devam ederlerse bayağı bir ihtiyacımız olacak gibi :)

Biraz çekingen kalmışsınız, ki bu iyi olmuş çok üstüne de düşüp yüz bulmasın. Anladığım kadarıyla siz ve aileniz bu olaydan dolayı korktuğunuz için ne kadar azıtsak kardır demişler. Konusunu siz sakın açmayın, lakin onlar açarsa 1.600TL lik ne ekipmanı olduğunu öğrenin. Sessiz kalıyorsanız saf zannetmesinler.

Eğer hala tedavi ve sakatlıkla ilgili şikayeti varsa tam teşekkürlü bi hastaneye götürün, masrafları siz karşılayın. elinizde sağlam rapor olsun. (bunu yazı ile analatabilmek zor ama şöyle söyleyeyim siz uzak kaldığınız için şöyle hastayım böyle öldüm bittim yapabilir. Eğer böyle bir durum olursa 'haftaya araç gönderip seni evden aldıracağız, iyi bir doktora götürecegiz' dersiniz. Gerek yok istemez falan deselerde siz yine tarafsız bir doktorla görüşüp. Hastayı inceletin. elinizde tarafsız doktor raporu ve kontrolu olsun.)

bu işçinin kalıcı sakatlığı yok ise, sizi ve ailenizi ürkmüş gördülerse, bir şeyler kopartmak için herşey yapılır. 10 kardes mütahite de denk gelmediği için laf konuşuyor. Yoksa patronun değil yüzünü arabasını göstermezler

Batuhan Gül
02-03-2016, 19:50
Biraz çekingen kalmışsınız, ki bu iyi olmuş çok üstüne de düşüp yüz bulmasın. Anladığım kadarıyla siz ve aileniz bu olaydan dolayı korktuğunuz için ne kadar azıtsak kardır demişler. Konusunu siz sakın açmayın, lakin onlar açarsa 1.600TL lik ne ekipmanı olduğunu öğrenin. Sessiz kalıyorsanız saf zannetmesinler.

Eğer hala tedavi ve sakatlıkla ilgili şikayeti varsa tam teşekkürlü bi hastaneye götürün, masrafları siz karşılayın. elinizde sağlam rapor olsun. (bunu yazı ile analatabilmek zor ama şöyle söyleyeyim siz uzak kaldığınız için şöyle hastayım böyle öldüm bittim yapabilir. Eğer böyle bir durum olursa 'haftaya araç gönderip seni evden aldıracağız, iyi bir doktora götürecegiz' dersiniz. Gerek yok istemez falan deselerde siz yine tarafsız bir doktorla görüşüp. Hastayı inceletin. elinizde tarafsız doktor raporu ve kontrolu olsun.)

bu işçinin kalıcı sakatlığı yok ise, sizi ve ailenizi ürkmüş gördülerse, bir şeyler kopartmak için herşey yapılır. 10 kardes mütahite de denk gelmediği için laf konuşuyor. Yoksa patronun değil yüzünü arabasını göstermezler

Biz çekingenlik ve korkudan öte karşımızdakini bir insan olarak gördüğümüzden, bizimde başımıza gelebilirdi dediğimizden iyi niyetimizi korumaya, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Allah korusun daha kötü sonuçlanabilirdi. Çok genç. 96 doğumlu. O yüzden fazla gaddar davranmak istemiyoruz.

Tam teşekkürlü hastane olayını değerlendirmeye alacağım. Ancak şuan için zor görünüyor. Çünkü bu aralar '' ya istediğim parayı verirsin ya da sinirlenir kalkar giderim '' tavrında beyimiz. Teşekkür ederim verdiğiniz fikirden ötürü.

huseyinturk
02-03-2016, 20:07
Yüksekten düşme tehlikesi için yükseklik 2 metre olmalı evet